Kako na družinsko potovanje s hišnimi ljubljenci

2

Veliko družin z otroki ima med svojimi člani tudi hišnega ljubljenca. Veseli nas, da se jih veliko odloča za potovanje tudi z njimi, naj bodo to krajši izleti v naravo, ali pa daljša potovanje izven meja Slovenije.

Da bodo tudi tovrstna potovanja brez nepotrebnih presenečenj in stresov, smo vam pripravile nekaj informacij, ki vam bodo prišle prav, ko se odločate za družinsko potovanje s hišnimi ljubljenci. Vsebine so povzete iz spletnega mesta Happy Doggy. Pred odhodom preverite naslednje:

1. PREDPISI za premike s hišnimi ljubljenci med državami:

Na spletnih straneh ali neposredno od Veterinarske uprave RS lahko preverimo uradne zahteve za prestop meje z hišnim ljubljencem. Za premike po državah EU in ostalih držav moramo imeti:

 • evropski potni list živali, ki vsebuje tudi informacijo o potrjenem veljavnem cepljenju proti steklini,
 • žival mora biti označena z elektronskim mikročipom, ki omogoča povezavo s potnim listom živali,
 • prvi dve točki veljata za države EU in tudi za Andoro, Hrvaško, Islandijo, Lihtenštajn, Monako, Norveško, San Marino, Švico in Vatikan,
 • poleg prvih dveh točk je v Združenem kraljestvu, na Irskem, Malti in Švedskem obvezno narediti test, ali ima žival steklino. Računajte na to, da se ponekod čaka na rezultate testa tudi po več mesecev, sploh za medcelinske premike.

Podrobneje v poglavju Nekomercialni premiki živali – zahteve za potovanje s psom po veljavni zakonodaji.

20150926_132808

2. Ko je za zakonodajni del poskrbljeno pa se lotimo:

 • Preverjanja, ali je okolje, kamor se odpravljamo prijazno do prisotnosti hišnih ljubljencev (nastanitev v času dopusta, restavracije prijazne hišnim ljubljencem, urejene ali »divje« plaže, kjer dovoljujejo hišne ljubljence ipd.)
 • možni pregled hišnega ljubljenca pri veterinarju, ki oceni, ali je zdrav in fizično pripravljen na pot. Tu lahko ponovno preverimo predpise za potovanje z ljubljencem v državo, v katero se odpravljamo. Ne pozabimo s seboj vzeti tudi zdravila, če jih ljubljenec jemlje.

3. Na potovanje je treba PRIPRAVITI TUDI ŽIVAL:

 • Če hišni ljubljenec ni navajen vožnje z avtomobilom pa vemo, da se bomo na potovanju premikali tudi s tem prevoznim sredstvom, ga je treba nanj navaditi (priboljški, igrače, krajši izleti pred dopustom).
 • Navaditi ga je treba na kletko ali transporter, sploh če se na dopust odpravljamo z letalom (običajno živali potujejo v prostoru za prtljago).
 • S seboj moramo vzeti dovolj vode in hrano, najbolje tisto, ki jo je žival navajena.
 • Ostala nujna oprema: posode za vodo, hrano, povodec, posteljica ali odeja, igračke, priboljški, vrečke za pasje iztrebke, brisače za psa. Odveč ne bo niti komplet prve pomoči za pse.

IMG_8555

4. PRIDOBIVANJE OSTALIH INFORMACIJ o potovanju s hišnimi ljubljenci:

 • Raziskati odnos države oz. mesta, v katero potujete, do hišnih ljubljencev. Ali so lokali in nastanitve prijazni psom, možen ogled znamenitosti skupaj s hišnim ljubljenčkom, dovoljenje za vstop na javna prevozna sredstva in trgovinske centre itd.
 • Veliko praktičnih nasvetov lahko pridobite na forumih, kjer vam bodo znali iz lastnih izkušenj svetovati posamezniki.
 • Kontaktirajte direktno v želeno restavracijo, hotel, znamenitost, pošljete e-mail s vprašanjem. Ob tem pa je treba opozoriti, da morajo biti tudi lastniki hišnih ljubljencev spoštljivi gostje in odgovorni lastniki psa, s tem, da ne ovirajo ali motijo druge goste ali obiskovalce v okolici.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Zgornji napotki so napisani po dogovoru in povzeti po spletnem mestu Happy doggy – vsebina “Potovanje s psom“. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.