Kako lahko prihranite na skupnem strošku potovanja, če uporabljate kreditno kartico?

0

Družinska potovanja so ena najlepših spominov. Otroci spoznavajo nove kulture, kraje, se učijo novih veščin in pridobivajo nove izkušnje, vi kot družina, pa imate ves čas poti le za vas in spomine, ki bodo trajali večno.

Vendar potovanja tudi precej stanejo, predvsem, ko so otroci že malo večji in večinoma nimajo več brezplačnih koriščenj storitev. Na srečo obstaja kar nekaj nasvetov, kako svoje izdatke oklestiti. Zato vam svetujemo, da si preberete naših spodnjih 10 nasvetov, kako smo na poti prihranili z uporabo kreditne kartice.

Preverite ugodnosti, ki vas čakajo na Hrvaškem


1. Online rezervacija najema avtomobila “rent-a-car”

Preden se odpravite na pot oz. čim prej, ko veste, da boste avto na končni destinaciji potrebovali, si izberite, rezervirajte in plačajte rentacar prek spleta. Da se izognete nepotrebnim stroškom ob vračilu avta, predlagamo, da že ob rezervaciji sklenete zavarovanje. Mi smo na potovanjih po Evropi že večkrat koristili www.rentalcars.com, kjer nimate nikakršnih stroškov pri plačilih s kreditno kartico kot tudi pri spreminjanju rezervacije.

V razmislek: če razmišljate, da bi avto prevzeli direktno na letališču, predhodno preverite, da podružnica nima pisarne tudi v bližini letališča. Namreč, letališča zaračunajo pristojbine tudi ponudnikom rentacar storitev in tako je lahko cena občutno dražja kot cena le v nekaj km oddaljeni pisarni.

Preberite si, kako smo mi uživali z vnaprej najetim avtomobilom na Siciliji –  “10 dnevni družinski roadtrip po Siciliji.

IMG_6952
Z najetim avtomobilom okoli Sicilije (kako prihranimo s kreditno kartico)

 

2. Rezervacija (in plačilo) namestitev

Rezervacija: Ne glede ali po telefonu direktno pri ponudniku ali po spletu preko portalov, ki nudijo različne vrtse namestitev (npr. Booking.com), boste največkrat potrebovali veljavno kreditno kartico. Vnaprejšnja (online) rezervacija, pa vam ponavadi tudi zagotovi najnižjo ceno namestitve.

Plačilo: Predvsem v državah, kjer ne sprejemajo evrov kot valuto za plačilo, se vam izplača, da plačate ves znesek online ali s pomočjo kreditne kartice, saj se s tem izognete nepotrebnim stroškom dviga lokalne valute ali drage menjave denarja na bankah.

IMG_5651
Agriturizmo na Siciliji smo rezervirali online in vnaprej (kako prihranimo s kreditno kartico)

 

3. Online nakup vstopnic

Pri nas vedno bolj pogosta praksa. Ne samo, da prihranite čas in se izognete nemirnosti čakanja v vrstah, velikokrat je nakup online vstopnic (muzeji, zabaviščni parki, CityPass ipd.) tudi cenejši. Ne pozabite preveriti tudi »posebne ponudbe« – včasih so obiski cenejši ob določenih dnevih ali urah obiska.

Nasvet: Preverite tudi dodatno ponudbo izdajateljice kreditne kartice, saj včasih nudijo še dodatne ugodnosti pri izbranih ponudnikih.

IMG_1936
Vstopnice za muzeje kupite prek spleta in se izognite nepotrebnemu čakanju (Nemo muzej v Amsterdamu)

 

4. Online nakup letalskih kart

Verjetno praksa že večine popotnikov: direkten nakup letalske vozovnice na spletni strani ponudnika. Kar se da hitro oz. dovolj vnaprej pred potovanjem ali lov na posebne ponudbe in posebne dneve odhodov, da si zagotovite dobro ceno. V obeh primerih potrebujete veljavno kreditno kartico, katere uporabo najpogosteje ne zaračunajo.

Preverite katere letalske družbe mi najpogosteje (in najraje) koristimo- nakup sklenemo neposredno online: “Katere letalske družbe najraje izberemo za družinska potovanja“.

5. Online nakup vozovnic za vlak ali trajekt

Predvsem poleti, ko se odpravljamo na počitnice na morju ali načrtujemo obisk mestnih prestolnic, kot možnost prevoza izberemo trajekt ali vlak. Tudi tu velja pravilo – hitreje, kot boste rezervirali, manj boste plačali za vozovnico.

Preberite si naše doživetje grške Lefkade, kamor smo potovali s trajektom iz Ancone: “6 razlogov za nepozabne aktivne počitnice na grški Lefkadi“.

130
Na Lefkado smo se odpravili s trajektom iz Ancone (kako prihranimo s kreditno kartico)

 

6. Nakup opreme za na pot

Delate seznam za na morje in ste ugotovili, da vam manjka kaj od ključne opreme? Nam se je zgodilo že večkrat (manjkajoča oprema za kampiranje, kajtarske počitnice, plavalna oprema ipd) in smo v zadnjem trenutku naročevali prek spleta, saj so cene velikokrat občutno cenejše, kot če zavijete v prvo trgovino.

7. Nepričakovani obiski zdravnika in nakup zdravil

Žal se včasih zgodi, da morate obiskati zdravnika v tujini in ne glede na to, da imate urejeno zdravstveno zavarovanje ali evropsko zdravstveno kartico, morate vedno kaj plačati na samem mestu. Včasih ta znesek zaradi predpisanih zdravil hitro nanese tudi na več 100€. Z uporabo kreditne kartice ta znesek vsaj odložite za določen čas in če imate srečo, v tem času že dobite povrnjeno v vaši matični državi:).

8. Četudi radi plačujete “plastično”, vedno imejte pri sebi tudi nekaj gotovine

Gotovina je na večini lokacij še vedno zelo cenjeno plačilo. In včasih tudi edini način plačila – vstopnica na avtobus, plačilo taksijev ali lokalnih vodičev … Tudi nekateri manjši ponudniki storitev (manjši B&B, trgovinice ipd.) raje sprejmejo gotovino in vam včasih za gotovino tudi ponudijo popust.

Torej, da se izognete neprijetni (in stresni) situaciji, vedno imejte pri sebi tudi nekaj gotovine.

IMG_9758
Za plačila lokalnih prevozov, imejte na strani vedno kaj gotovine

 

9. Preverite ugodnosti in promocije, ki jih kreditna kartica omogoča

Večina kreditnih kartic ponuja vsaj nekatere ugodnosti, zaradi česar je njihova uporaba za uporabnike še bolj privlačna. Popusti v restavracijah, pri nakupu vstopnic prireditev in parkov, pri določenih trgovcih, letalskih prevoznikih, rentacar ponudnikih, zbiranje točk ipd. Preden se odpravite na pot, dobro raziščite vaše možnosti!

10. Dodatne ugodnosti, ki vam jih kreditna kartica Mastercard omogoča na Hrvaškem!

Hrvaška kot priljubljena turistična destinacija Slovencev se je letos pridružila svetovni platformi Priceless Cities. Z dodatnimi ugodnostmi, ki nas vodijo do edinstvenih doživetij, boste zagotovo odkrili skrite dragulje obmorskih mestec ali se podali na kulinarično razvajanje ter si privoščili enodnevni zasebni izlet do otoka Biševo, ki bo še dolgo ostal v spominu.

Preverite ugodnosti, ki vam jih ponuja Mastercard na Hrvaškem

Članek je podprlo podjetje Mastercard. Opisana doživetja so iz prve roke. Za več informacij nam lahko pišete v komentar ali na info@kamzmulcem.si.