Otroka lahko varno in prijetno nosimo v nosilki tudi pozimi

0

Zima in sneg prineseta mnogo radosti, vendar tudi marsikatero nadlogo. Preživljanje prostega časa na mrzlem zraku z našimi mulci je praviloma zahtevnejše kot v toplem in suhem vremenu. Ker zadnje čase opažamo veliko mamic, ki svoje otroke, kljub nizkim temperaturam in snegu nosijo v nosilkah, smo vprašale Urško Podvršič in Anamarijo Pirc,

svetovalki za nošenje otrok v nosilkah in skrbnici spletne trgovine Moj škratek, za nekaj praktičnih nasvetov, da bo nošenje otrok v nosilkah prijetno in varno tudi v zimskem času.

Ali je primerno, da otroka nosimo v nosilki tudi pozimi?
Seveda, je pa priporočljivo, da ga nosimo pod svojimi vrhnjimi oblačili. To ni le najbolj praktično, temveč tudi optimalno, saj otroka grejemo s svojo telesno temperaturo. Tesno ob staršu je najbolje zaščiten pred nizkimi temperaturami in zunanjimi vplivi. Pozimi moramo biti pri hoji po zaledenelih površinah (tudi brez dojenčka v nosilki) še posebej previdni, vsekakor pa z dojenčkom v nosilki nikoli ne izvajamo aktivnosti, pri katerih se ne čutimo varne.

IMG_7916web
Pozimi lahko otroka nosimo pod svojimi vrhnjimi oblačili (foto: www.mojskratek.si)

 

So vse nosilke primerne za nošenje otroka pozimi?

Vse nosilke so primerne, so pa nekatere toplejše od drugih. Najtoplejši je na primer elastičen trak, saj prek otroka potekajo tri plasti debelejšega materiala. Če pa nosimo starejšega otroka zunaj svojih vrhnjih oblačil, bo za nameščanje v okornih zimskih kombinezonih najbolj enostavna mehka strukturirana nosilka.

Kakšne temperature so še primerne za nošenje v nosilki?

Otroka lahko nosimo v vseh vremenskih razmerah, pomembno je le, da sebe in njega oblečemo vremenu primerno. Če nosimo pogosto in dlje časa, je smiselno, da investiramo v jakno, ki jo bomo lahko uporabljali v takih priložnostih, prav nam bo prišla vsaj dve zimi z enim otrokom.

So kakšne posebnosti, na kaj moramo biti pozorni, in ali obstaja časovna omejitev za nošenje?

Pri nošenju pozimi bodimo pozorni, da dobro zaščitimo okončine, ki gledajo iz nosilke in da redno preverjamo otrokovo telesno temperaturo (najlažje na zatilju). Sicer pri nošenju v ergonomskem položaju na splošno velja, da ni nekih časovnih omejitev – nosimo dokler se mi in otrok dobro počutimo. Pozimi pa smo kljub temu, še posebej na daljših sprehodih ali pohodih, bolj pozorni na nogice, saj je otrok v mirujočem stanju. Večkrat mu ponudimo možnost, da se malo razmiga in takrat lahko tudi preverimo, kako je z nogicami.
Lahko si pomagamo s posebnimi oblačili za uporabo pri nošenju, lahko pa seveda uporabimo tudi moževo jakno. 🙂 Otrokove nogice pa dobro zaščitimo s toplimi škorenjčki, ki ostanejo na nogicah. Pri večjih otrocih, ki jih nosimo prek svojih vrhnjih oblačil, pa lahko uporabimo samo kakšno prekrivalo iz flisa, ki ga dodatno zaščiti, ko sam ni v gibanju.

Liliputput čeveljčki iz softshella
Škorenjčki iz softshalla zaščitijo male nogice v mrazu (foto: www.mojskratek.si)

 

Kakšen pa je pravilen položaj otroka v nosilki?

Vsaka dobra nosilka omogoča ergonomski položaj  – hrbet in glavica sta dobro podprta, otrok je vedno obrnjen proti tistemu, ki ga nosi, z nogicami podprtimi od kolena do kolena ter s koleni v višini ritke ali višje – v položaju, ki podpira zdrav razvoj otrokovih kolkov in hrbtenice. Pogosto zasledimo tudi izraza “položaj žabice” ali “položaj črke M”. Otrok naj bo dovolj tesno ob vašem telesu, visoko na vaših prsih, v enakem položaju kot bi ga držali v rokah.

Tudi sami imata otroke. Do katerega leta pa ste pri vas uporabljali nosilko in za kakšne priložnosti?

Urška: Jaz sem, še posebej pri drugem otroku, nosilko uporabljala prav za vse priložnosti. Za sprehode in potepanja, za uspavanje v kampu na morju, za mirno kavico s prijateljico, za premoščanje krizic doma, za uspavanje v gondoli z vrha hriba in tako naprej. Nosilka (vsaj ena) je bila vedno in povsod z nami. Težko je reči do kdaj – na začetku dojenčka seveda nosiš več, potem pa mu ponudiš tudi možnost gibanja glede na željo in njegove sposobnosti. Tudi triletnico sem še oprtala na rame, ko je bila recimo na poti s hriba že utrujena in zaspana. Meni jo je bilo tako veliko lažje nositi, kot če bi jo morala nositi na ramah. Ni pravil. Jaz vedno pravim… po občutku!

Anamarija: Starejša hči je še malo pred četrtim letom na kakšnem dolgem pohodu v nosilki odpočila nogice, mlajša pa se še vedno nosi, tudi za uspavanje. Še posebej prav so mi prišle nosilke na kakšnih prireditvah, kjer je velika gneča, saj je bilo precej lažje manevrirati dva otroka v takih situacijah. Zelo uporabne so bile tudi v npr. živalskem vrtu, v muzejih, povsod kjer je veliko za videti – sploh na hrbtu imajo otroci super razgled.

Nosilka
Pohod z nosilko na Šmarno goro (foto: www.mojskratek.si)

 

Zakaj menita, da je tudi pozimi bolj primerno nošenje v nosilki, kot vožnja v vozičku?

Ne bi nujno rekla bolj primerno, predvsem bolj praktično, udobno in v določenih primerih tudi varneje. Na primer decembra smo se dostikrat znašli v kakšni gneči, kjer je vsekakor premikanje lažje z otrokom v nosilki, z nosilko gremo lahko na sprehod po snegu, na sankališče, spremljamo starejšega otroka pri prvih poskusih smučanja – takšen teren recimo ni najbolj primeren za vozičke. Ne nazadnje tudi prihranimo prostor v prtljažniku avtomobila. 🙂 Če imamo otroka pri sebi, lažje z njim komuniciramo ter smo pozorni na njegovo počutje, lažje se tudi prepričamo, da mu je dovolj toplo. Tako si olajšamo vsakodnevne dileme o oblačenju otroka – oblečemo ga tako kot sebe ter prek poveznemo veliko jakno. Ko preidemo v notranje prostore pa slečemo le en kos oblačila – to je še posebej praktično, če otrok na sprehodu zaspi. Iz varnega zavetja ima tudi odličen razgled na okolico, bolj aktivno lahko tudi sodeluje v družbenem življenju svojih staršev, raznih aktivnostih itd.

IMG_8576-01web
Z nosilko gremo lahko na sprehod na sneg (foto: www.mojskratek.si)

Kako pa sploh izberemo primerno nosilko za našega otroka?

Če je vaš otrok še majhen dojenček, je priporočljivo nošenje spredaj ali na boku (po približno 4. mesecu). Najbolj priljubljena izbira za prve mesece je raztegljiv trak Boba wrap, ki je enostaven za uporabo in udoben za nošenje, pa tudi majhni dojenčki se v njem odlično počutijo. Sling z obroči je super izbira za nošenje na boku, ki omogoča odlično komunikacijo in širok zorni kot, njegova pomanjkljivost pa je asimetrična razporeditev teže – tako je, ko je otrok že večji, priporočljivo izbrati nosilko “na obe rami”.

Za malo večje dojenčke bo prav prišlo malo več opore – najpogostejša izbira je mehka strukturirana nosilka. Ta omogoča nošenje spredaj in na hrbtu. Še posebej, če radi hodite navkreber, zagotavlja nošenje na hrbtu najbolj udoben položaj. Mehke strukturirane nosilke po uporabnosti spominjajo na nahrbtnike, le da te omogočajo ergonomski položaj otroka, lahko jih uporabljamo pred samostojnim sedenjem, so precej lažje in udobnejše za nošenje. Čeprav nekatere mehke strukturirane nosilke s posebnimi vstavki omogočajo nošenje tudi majhnih dojenčkov, se optimalna uporaba začne, ko lahko otroka nosimo brez vstavka z nogicami ven.

boba2
Nosilke spominjajo na nahrbtnike (foto: www.mojskratek.si)

 

Kaj pa, ko otrok že hodi?

Za uporabo z mulci, ki že hodijo, a imajo občasno še preutrujene nogice, pa je super nosilka, ki je izjemno kompaktna in enostavna za uporabo. Ker se zloži sama vase in tehta zgolj 300g, jo lahko vržemo v vsako torbico in uporabimo, ko se pokaže potreba. Za potovanja, izlete s kolesom, javni prevoz, itd. je Boba Air  idealna izbira.

Urška in Anamarija sta mamici, ki jima je nošenje svojih otrok močno spremenilo in obogatilo materinstvo ter poglobilo odnos z njimi. Verjameta, da nošenje ni samo veščina, ampak način sobivanja, komuniciranja, skupnega raziskovanja, predvsem pa način kako preprosto in ljubeče vključiti otroka v vsakodnevno življenje. Trudita se, da za vas izbereta kakovostne nosilke, ki vam bodo omogočile ergonomsko in udobno nošenje. Več o nosilkah, ki jih priporočata in delavnicah, ki jih organizirata, lahko preberete na njuni spletni strani.