Kaj imajo skupnega počitnice s kombijem, surfanje, mulc in Fitmami program?

0

Nuša Gnezda je zagotovo ena največjih strokovnjakinj pri nas za vadbo za ženske ter vadbo po porodu. Uspešno združuje svoj posel, hobije in aktivno družinsko življenje, pri tem pa na svojem blogu “ne sadi samo rožic”. Ker smo se že večkrat družinsko srečali na različnih koncih Slovenije, pa tudi malo dlje in medsebojno delili kar nekaj koristnih nasvetov “kam z mulcem”, smo jo povabile, da nekaj svojih destinacij deli tudi z nami. Nuša, Aleš in njun tri in pol letni Lan imajo kar nekaj dobrih idej kako aktivno preživeti prosti čas z mulcem.

Nuša, kam se vaša družinica najraje odpravi na izlet in kaj vas tam najbolj navdušuje?

Najljubša družinska zimsko-poletna destinacija je Kranjska gora, saj praktično celo leto ponuja obilo možnosti preživljanja aktivnih družinskih počitnic. Pozimi sankanje, smučanje in pohodništvo, poleti pa kolesarjenje, kopanje v jezerih, hribolazenje in kampiranje pod zvezdami sredi gozda.

Priporočamo sprehod do Krnice, ker je pot lahka in jo z lahkoto prehodijo tudi otroci in Tamar kjer je pot zelo podobna. Zelo radi pa prespimo tudi v Eko kampu, ki je obdan z gozdom, zraven imajo konje in kuhinjo na prostem. Za otroke je super, saj je kamp globoko v gozdu, odmaknjen od cest in avtomobilov.
Nuša, Aleš in Lan pri Zelencih, Kranjska gora
Nuša, Aleš in Lan pri Zelencih, Kranjska gora

Na izletih nas najbolj impresionira narava, ki na vse vpliva pomirjujoče ter navdihujoče. Tudi mulca najraje peljeva v naravo, kjer ima neomejene možnosti raziskovanja, razvijanja svoje motorike, izživljanja svoje energije, poleg tega pa narava že sama po sebi ponuja polno »igrač«.

Nuša se z družino rada odpravi tudi v gore (Kofce)
Nuša se z družino rada odpravi tudi v gore (Kofce)

Kam pa bi se odpravili, če bi imeli na voljo podaljšan vikend? 

Za podaljšan vikend se najraje odpravimo na Cres, Krk ali v Pulo. V toplejšem delu leta se na vse te destinacije odpravimo z našim kombijem, kjer lahko kampiramo ob morju in spimo pod zvezdami.

Pogled iz Kombija na zaliv (Krk?)
Jutranji razgled iz Kombija na zaliv (Krk)

Na tvojem Instagram profilu “van life” deluje perfektno in marsikdaj smo si tudi same zaželele takega oddiha. Nam lahko malo več poveš o tem, kako v resnici zgleda “van life” z mulcem?

Prvič smo se na pot s kombijem odpravili, ko je imel Lan 8 mesecev in sicer smo šli za podaljšan vikend na kampiranje v okolici Pule. Kombi imamo prirejen tako, da se da v njem spati – vsi trije spimo skupaj na postelji znotraj, pole tega pa je še veliko prostora za kamp in športno opremo ter kolesa. Najlepše je zvečer, ko odpremo havbo in iz postelje opazujemo luno in zvezde, ali pa zjutraj ko nas prebudi sončni vzhod. Za mulca je to totalna avantura in se tovrstnega kampiranja vedno veseli. Večino časa preživimo v naravi in živimo kot nomadi oz. hipiji. Kuhamo zunaj na gorilniku in nimamo nobenega materialnega luksuza in elektrike, le šum morja ali vonj gozda. Kljub temu nam nič ne manjka in ravno zaradi tega hipijevskega, prostomislečega in z naravo povezanega načina življenja, nam je to všeč. V večini primerov se na kampiranje odpravimo skupaj s prijatelji, da imajo mulci družbo.

Potovanje s kombijem in mulcem ima svoj čas #vanlife
Potovanje s kombijem in mulcem ima svoj čar #vanlife (Sardinija)

Mulca tudi učiva nabirati hrano v naravi; v času sezone na morju nabiramo šparglje in fige, v gozdu pa gozdne sadeže in potem vedno kaj slastnega skupaj skuhamo iz teh stvari. V glavnem domov vedno pridemo kot prerojeni 🙂

Sliši se zelo romantično. Kako pa se pripravite na tak vikend? Je treba na kaj posebej pomisliti? 

Kar se tiče organizacije kampiranja je tako, da vzemite zase čim manj, za otroka pa čim več oblek. Nikoli ne veš ali bo mrzla ali topla noč, ali bo dež ali ne, to pomeni da lahko na dan otroku zamenjaš tudi tri hlače. Vedno si pripravite načrt prehrane, da ne nosite seboj preveč niti premalo, saj ste v kombiju ali šotoru omejeni s prostorom. Igrače pustite doma, s seboj vzemite samo kakšno knjigico, žogo in kanglico. Otrok se zamoti z vejami, drevesi in drugimi otroci.

Se tudi na daljši dopust odpravite s kombijem? Katera je vaša najljubša destinacija za daljše počitnice in zakaj se radi odpravite tja?

Najljubša poletna destinacija je Fuerteventura (Kanarski otoki), to je magičen vulkanski otok s čudovito energijo, najlepšimi plažami, dobro hrano ter optimalnimi pogoji za surfanje na valovih in windsurfing. Pot z letalom ni pretirano dolga, poleg tega pa je destinacija cenovno zelo ugodna, predvsem izven glavne poletne sezone. Letalske karte, najem hiš in apartmajev ter najem avtomobila je dokaj poceni. Vedno najamemo hišo s teraso saj je tako naš mulc večino časa zunaj na terasi, poleg tega pa se tam veliko družimo skupaj kot družina in prirejamo piknike za prijatelje. Celotna infrastruktura za brezskrben družinski dopust je odlična, prav tako so dnevne letalske povezave z bližnjimi letališči za morebiten nujen primer. Počitnice si vedno organiziramo sami, saj lahko preko interneta pridobiš celotno ponudbo potem pa s kreditno kartico vse enostavno plačaš in to je to.

Nuša na počitnicah rada windsurfa (Fuerteventura, Kanarski otoki)
Nuša na počitnicah rada windsurfa (Fuerteventura, Kanarski otoki)

Vaše počitnice so športno zelo aktivne. Kako povežete aktivnosti s počitnicami in kako vključite Lana?

Oba starša sva zelo aktivna športnika, najraje na potovanjih surfava na valovih in windsurfava tako da v večini primerov naše destinacije in  potovanja prilagodimo tem aktivnostim. Zaenkrat mulca še ne vključujeva v te športe, ga pa vseeno spodbujava da se veliko giba kjerkoli že smo (teče, pleza, se vozi s poganjalcem). Na dopustu se vedno izmenjujeva pri varstvu otroka tako da ima lahko vsak od naju čas zase za šport, počitek, raziskovanje, kavico, nakupe in podobno. Potovanja z nama doživlja kot raziskovanje novih krajev, kultur, igrač, živali, ljudi, hrane. Naju pa z zanimanjem dostikrat opazuje kaj počneva. Zgleda bo mulc postal popotniški Fotograf, saj zelo rad vzame v roke najino fotografsko opremo in slika vse okoli sebe.

Nekaterim mulcem je šport položen v zibko :)
Nekaterim mulcem je šport položen v zibko 🙂

Si na dopustu vzameš čas tudi za svojo vadbo ali takrat preprosto uživaš v svojih hobijih? 

Ker je srfanje šport, ki zahteva močno telo vsako jutro naredim vaje iz programa FITMAMI, tako da se dobro ogrejem in pripravim, da lahko srfam brez poškodb in z veliko energije.

FITMAMI program, je strokovno voden mesečni program za nosečke in mamice po porodu, ki pomaga okrepiti telo in zmanjšati številne težave, ki nastanejo med nosečnostjo in po njej, s preprostimi vajami, ki jih izvajate varno od doma. Če želite izvedeti več o FITMAMI programu, kliknite tukaj.

Koliko je bil star Lan, ko ste se prvič odpravili na daljšo pot in kako je potekalo potovanje? 

Lan je imel 5 mesecev, ko smo se odpravili na Lanzarote (Kanarski otoki). Ker je bilo to potovanje znotraj Evrope nismo dosti razmišljali kaj vzeti s sabo, saj so bili za naju Kanarski otoki že preverjena destinacija, poleg tega pa smo se zavedali, da je tam vse kar bomo potrebovali.  Spomnim pa se, da smo bili kar dobro oboroženi s prtljago, saj smo morali s sabo vzeti voziček in lupinico ter vse najnujnejše za na letalo (plenice, hrana, dodatne obleke itd.). Z odraščanjem mulca jemljemo zanj vedno manj prtljage, saj razen oblek, kake igrače, kakovostne sončne kreme in zdravil ne potrebuje ničesar drugega. Po naših izkušnjah se da skoraj vse, kar ni resnično nujnega kupiti kjerkoli, tudi plenice se je dalo do sedaj kupiti na vseh potovanjih.

Prve počitnice z dojenčkom (Lanzarote, Kanarski otoki)
Prve počitnice z dojenčkom (Lanzarote, Kanarski otoki)

Kje navadno dobite ideje, kam se odpraviti z mulcem – na počitnice ali samo na izlet?

Imamo nekaj ustaljenih lokalnih in oddaljenih destinacij, na katere se radi vračamo. Po drugi strani pa radi raziskujemo nove destinacije, predvsem z našim kombijem. Ideje dobimo od prijateljev in znancev, ki imajo podoben življenjski stil kot mi, veliko idej pa dobimo tudi od drugih popotnikov, ki jih srečujemo. Mnogo popotniških namigov poberemo na vaši strani Kamzmulcem.si ki je odlična zbirka popotniških idej za družine 🙂

Katero družinsko potovanje vam je do sedaj ostalo v najlepšem spominu?

Lombok in Gili Meno – Indonezija. Tako midva kot najin otrok smo uživali v kulturnih, gurmanskih in naravnih kontrastih. To je povsem drugačen svet, kot smo ga vajeni. Vsi trije smo na motorju raziskovali najlepše kotičke otokov, pokrajino, plaže, valove ter se srečevali z zelo prijaznimi ljudmi in eksotičnimi živalmi. Prav vožnja z motorjem je bil največji del naše avanture, ki si jo je mulc najbolj vtisnil v spomin in še vedno pogosto omenja zgodbice z naše motoristične avanture.

Aktivne počitnice v Indoneziji
Aktivne počitnice v Indoneziji

Katera pa je tista sanjska družinska destinacija, ki si jo želite obiskati? 

Južnoafriška republika je že dolga leta na seznamu želja in verjamem da jo bomo že kmalu obiskali. Pozimi se namreč radi odpravimo na toplo ob ocean, kjer uživamo raziskovanju novih pokrajin, v surfanju in windsurfanju. Verjamem da bo mulc užival na safariju, na prelepih plažah in raziskovanju novega sveta. Midva pa se veseliva južnoafriških gurmanskih užitkov in dobrega vina. Sanjamo pa tudi o Havajih 🙂

Nuša in Lan na Lomboku, Indonezija
Nuša in Lan na Lomboku, Indonezija

In za konec še tvoj nasvet za vse novopečene starše glede organizacije počitnic oz. preživljanja počitnic z mulci?

Čim manj kompliciranja, saj so otroci zelo prilagodljivi in ne potrebujejo nič, razen toplih oblačil in hrane. Ne nosite s seboj veliko igrač, saj je narava eno samo veliko igrišče. Če imate možnost peljite mulca malo naokoli, tudi lokalni dnevni izleti so super. Midva vedno praviva´, da so potovanja za odrasle in mulce življenjski učitelj. Našega triletnega mulca na potovanjih že vključujemo tudi v učenje tujih jezikov. V španščini, italijanščini in indonezijščini že zna pozdraviti, šteti, pa tudi pove par osnovnih fraz.

Če želite Nušo Gnezda spremljati še naprej, jo poiščite na njenem Facebook profilu, Instagram profilu ali pa na njeni spletni strani. Njen program Fitmami, pa najdete tukaj. Objava ni sponzorirana, bo pa Nuša na naši Facebook strani podarila  2 šestmesečna Fitmami paketa.