Javšnikovi so prava zakladnica idej za potepe z mulci

0

Matjaž in Petra ter njuna mulca Živa in Brin večino svojega prostega časa preživijo v naravi: če ne uživajo v gozdu in travniku, ki obdaja njihovo hišico iz pravljice na Dolenjskem, se zagotovo nekje potepajo in so prava zakladnica idej za potep in raznolike aktivnosti z mulci, doma ali v tujini. Ravno so se vrnili s križarjenja po Grških otokih, kjer so uživali prvomajske počitnice.

1. Ker vemo, da ste prava zakladnica idej, kam pobegnit z mulci, vas prosimo za tri ideje za enodnevni izlet ali vikend pobeg v Sloveniji, ki jih priporočate našim staršem za družinski pobeg? In zakaj seveda?

Enodnevni pobegi so pri nas stalnica. Ker je Slovenija tako majhna in bogata z neokrnjeno naravo, se lahko zabavaš že v pol urice nekje v divjini, hribih ali morju. Skoraj vsak vikend skočimo vsaj na poldnevni izlet. Pozimi nam je super Kranjska gora, ker lahko z različno starimi mulci počneš več stvari, od smučanja, drsanja, sankanja, teka na smučeh ali pa namakanja v bazenu, greš lahko pogledati jaslice v Mojstrano, na krasno otroško delavnico Pekarne Mišmaš ali smukneš na kakšno predstavo v prenovljeni Ljudski dom. Letos smo odkrili tudi Kope, kjer je prelepa narava za ljubitelje bolj umirjenih in družinskih smučišč. Naša dva sta se tam navdušila nad bordanjem in že imamo rezervirane počitnice za drugo leto. Poleti pa je destinacij še več, saj se mimogrede ustaviš lahko na poti in tam celo ostaneš ves dan, ker ugotoviš da je še boljše kot končni cilj. Enodnevni izletki nam poleti na morje ne sedejo, ker je preveč gneče, zato se raje podamo v naravo. Tudi poleti nam je zelo ljuba Kranjska gora, kjer ogromno hodimo, kolesarimo, uživamo na otroških delavnicah na Oglarskih dnevih, v Deželi Kosovirja, na Kekčevih dnevih in seveda v Kekčevi deželi. Zelo radi odkrivamo našo Dolenjsko, od turistične vasi Pristava, Lavričeve koče, izvira reke Krke, Otočca s pustolovskim parkom, SUP-amo na Kostanjevici na Krki, zaidemo na trim stezo na grad Bogenšperk in naprej do pustolovskega parka Geoss …

Aha, tri ideje.

Torej, Kranjska gora poleti ali pozimi za dnevni ali vikend odklop. Terme Olimje so pri nas že stalnica za majske ali novembrske počitnice, saj je veliko stvari za početi, poleg namakanja v bazenih. Urejena je krasna nova lahka kolesarka pot, Jelenov Greben, Koča pri Čarovnici in Čokoladnica nikoli ne razočarata, predvsem pa je za pohvaliti otroške delavnice z odličnimi animatorji in eno lepših hotelskih igralnic pri nas. Tudi izlet v Rogaško in ogled steklarne nas je navdušil, prav tako Rogatec- največji muzej na prostem pri nas.

kzm1
Off road smulčanje na Kopah

 

2. Vaša najljubša poletna destinacija in zakaj se radi odpravite tja? Počitnice organizirate sami ali prek agencije? Kampirate ali ste raje v hotelu/apartmaju?

Počitnice si vedno organiziramo sami. Nismo hotelski gostje, raje imamo svoj urnik, radi jemo zajtrk v pižami in spimo v postelji, zato vedno najamemo APP.

Naše poletje pa je Piran, v katerega smo zaljubljeni in kjer vedno znova odkrivamo nove ulice, hiške, svetilke, barve in krasno arhitekturo. Večkrat zaidemo v super fajn Muzej školjk, v Akvarij, Pomorski muzej, se po stopnicah povzpnemo na zvonik, se poleti hladimo v luštni knjižnici in seveda najbolj uživamo na otroškem festivalu ZRNO SOLI, ki ga letos že šesto leto organiziramo v mesecu juliju in sicer med 1.7. – 23.7., kjer otroci brezplačno uživajo na lutkovnih in gledaliških predstavah, delavnicah, koncertih in filmskih projekcijah (kmalu boste več informacij po poletnem festivalu lahko dobili tukaj).

Piran
Njihov priljubljeni Piran

 

3. Katera je vam najljubša destinacija v tujini, ki ste jo z mulci obiskali do sedaj? Zakaj?

Praga, ker je tako arhitekturno bogata, da te že samo sprehod čez mesto napolni z lepimi občutki. Imajo tudi zelo velik ZOO, kjer smo preživeli cel dan. Na njihovem TIC-u vzameš zloženko »Prague for kids” in se podaš na avanturo (več si preberite tukaj). Pa Barcelona je tudi krasna za otroke, Živa je bila navdušena.

4. Koliko so bili stari vaši otroci, ko so prvič leteli in kam ste leteli oz. koliko so bili stari, ko ste se odpravili na daljšo pot?

Žal se naša Živa boji letenja. Letos smo končno uspeli, da je nekako ta strah manjši in počasi se opogumlja. Ko ji pokažem in razložim dogodivščine, ki čakajo izven naših krajev, je strah manjši in mislim da nam bo kmalu končno uspelo leteti tudi z otroci. Komaj čakamo:)

5. Je kakšna aktivnost oz. šport, v kateri vaša mulca še posebej uživata?

Vse radi poskusimo in potem uživata v vsem, od smučanja, bordanja, drsanja, rolkanja, kolesarjenja, SUP-anja, plavanja … Misliva da je fajn, da starši poskrbimo za kar se da različne aktivnosti, da potem lahko vsak uživa v vseh letnih časih in ugotovi, kaj mu najbolj ustreza. Sicer pa Živa najraje pleše hip-hop, Brin pa igra nogomet in se uči rolkanja.

kzm3
Uživajo v kolesarjenju
kmz4
Družinski piknik v naravi

 

6. Sanjska družinska destinacija oz. katere destinacije imate na »Bucket listu«? 

Joj, tega je ogromno. Za začetek nas mika Šri Lanka, pa Kanarski. Letos med prvomajskimi smo si uresničili eno od želja in se družinsko odpravili na križarjenje po Grških otokih.

 

mykonos petra
Uživanje na otoku Mykonos, Grčija

 

7. Vaš nasvet za novopečene starše glede organizacije počitnic preživljanja počitnic z mulci?

Čimveč raziskujte, se imejte že na poti fajn, ni pomemben cilj ampak pot. Prilagodite se otrokovim potrebam in željam, le tako bo tudi on sam kasneje imel iskrico po odkrivanju novega. Sama z Matjažem sva pred otroci precej potovala in sedaj iste destinacije odkrivava iz otroške perspektive in povem vam, da je še lepše. Ko bodo odrasli in šli po svoje, pa se najine avanture lahko nadaljujejo spet le po najinih željah.

Ker pa smo si različni in imamo vsak svoj življenjski stil, vsakemu ustreza kaj drugačnega. Odkrijte, kaj vašo družino osrečuje, kako in kje se fajn počutite in potem uživajte v vsem kar spada zraven. Ni važno, ali je to v šotoru na obrežju reke, v bungalovih ob obali Tihega oceana ali na babičinem vikendu s cvetočim travnikom. Kar šteje so dogodivščine.

kzm2
Čisto pravi ljubitelji narave

 

Kamzmulcem ekipa se zahvaljuje Matjažu in Petri za vse odgovore in številne nove ideje za izlete, ki jih bomo zagotovo tudi same obiskale.