Janovi imajo radi »robinzonske počitnice«

0

Verjetno ste iz medijev že veliko izvedeli o nadvse simpatični družini znanega hokejista Iva in Katje Jan. Kar pa zagotovo še ne veste pa je, kako in kje radi počitnikujejo ter kaj svetujejo  staršem na temo organizacije počitnic z mulci. Vse to in še več si preberite v posebnem intervjuju, ki ga je mamica Katja podala za kamzmulcem.si.

Ivo in Katja Jan se skupaj s svojima mulcema Lan Matijo (12 let) in Maj Oskarjem (1 leto) na hitro opišejo kot čisto tipična družina, ko smo jih vprašale, kako radi počitnikujejo in kje izletnikujejo. Kaj kmalu pa smo ugotovile, da so njihove počitnice daleč od tipičnih, saj namreč za poletne počitnice vedno poiščejo destinacije, ki jim omogočajo, kot se sami izrazijo, bolj »robinzonske počitnice«. Če ste tudi sami naklonjeni takim počitnicam, vam bodo Janovi dali kar nekaj idej za poletno počitnikovanje.

Vaš najljubši družinski izlet oz. destinacija za podaljšan vikend? Oz. kje ste bili na zadnje na družinskem izletu?

Zelo radi odrinemo na Katarino do Sv. Jakoba. Eden od priljubljenih družinskih izletov je sprehod od Katarine do Sv. Jakoba. Včasih se odpravimo kar peš od doma ali pa do Katarine z avtom in nato na Sv. Jakob peš. To pot imamo radi, ker je zelo lepa, urejena, primerna je tudi za mamice z vozički, ima prelep razgled in pravo energijo.

Sv Jakob slika
Janovi se najraje povzpnejo na Sv. Jakoba

 

Skupne vikende pa večinoma preživimo v Gradcu (Graz), kjer trenutno Ivo dela in preživi večino svojega časa.

Gradec nam je zelo všeč. Spominja na Ljubljano, sploh sam center Gradca (reka, grad Schlossberg na hribu v centru mesta ter City park, ki malo spominja na naš Tivoli). Definitivno bi Gradec priporočali ne samo zaradi shoppinga:), ampak tudi zaradi obiska centra mesta, starega dela mesta s pridihi modernih arhitekturnih stvaritev (otok na Muri, “Kunsthaus – muzej umetnosti). Še posebej zanimivo je v decembrskem času, ko se odvija parada Krampusov-parke. Res krasne in zelo strašljive maske. Za ljubitelje ZOO-jev, se pol ure iz Gradca nahaja Herberstein ZOO.

Grac
Janovi veliko vikendov preživijo v Gradcu, Avstrija

Vaša najljubša poletna destinacija in zakaj se radi odpravite tja? Kampirate ali ste raje v hotelu- apartmaju?

Poletne počitnice so, zaradi polnega urnika čez celo leto, naš najdaljši čas za počitek in druženje. Za 14 dnevni poletni oddih vedno poiščemo kakšno bolj »robinzonsko« lokacijo, stran od prevelikega vrveža, kjer imamo svoj mir. Iz tega razloga že nekaj let hodimo na počitnice v nam ljubo Dalmacijo (otok Pašman, Mljet, Kornati, …), ki zagotovijo našo potrebo po popolni sprostitvi in pustolovskosti.

Kadar smo počitnikovali v hiši, kjer je bil dostop samo iz morja, smo najeli čoln “gumenjak” in se odpravili na krajše izlete in obiskali več različnih otokov (najraje Kornate).

poletne počitnice
Robinzonske počitnice
robinzonske počitnice
Počitniška idila

 

Počitnice organizirate sami ali prek agencije?

Počitnice si vedno organiziramo sami. Hoteli in kampi niso za nas ;), raje kakšna osamljena koliba.

2 leti nazaj (op. Katja je bila noseča) smo se odpravili v Črno Goro na Ado Bojano. Zanimiva izkušnja in dolga pot (šli smo z avtom). Počitnikovali smo prav v kolibi na reki Bojani. Kopali smo se v reki ali 500 m stran v morju. Priporočamo vsem, ki imajo radi peščene plaže, popolno sprostitev, kite-anje, kopanje v reki in prekrasen sončen zahod.

ada bojana
Skok v Ado Bojano, Črna Gora
Ada Bojana1
Uživanje v sončnih zahodih, Ada Bojana, Črna Gora

 

Katera je vaša najljubša destinacija izven Slovenije, ki ste jo z mulci obiskali do sedaj?

Če Lana vprašate je bila to Francija, Pariz in seveda obisk Disneylanda. Odpravili smo se z avtodomom prek Avstrije in Nemčije.

Koliko časa ste potovali?

Ker smo štartali v popoldanskih urah, smo prvi postanek naredili v kampu pri Salzburgu in tam tudi prespali. Naslednji dan smo nadaljevali pot in preživeli noč v avtokampu v Nemčiji in pozno popoldne prispeli v Pariz. Se pravi celotna pot do Pariza je trajala z vsemi postanki približno 2 dni. V Parizu smo preživeli 2 dni. Na poti nazaj smo si ogledali še ZOO v Münchnu in muzej v Verdunu.

Koliko je bil Lan star, ko ste se odpravili v Disneyland? Namreč po pogovorih z mamicami smo slišale, da so taki zabaviščni parki primerni za otroke starejše od 5 let stare? Se strinjate?

Ja, se strinjamo. Čeprav Disneyland, za razliko od Gardalanda, ponuja več zabaviščnih atrakcij za mlajše otroke. Lan je bil star 5 let in je noro užival v samem Disneyland parku. Pravljičen svet, v katerem tudi mi “starši” pozabimo na vse težave in za kratek čas vsi postanemo pravljični junaki.

Nobena od Kamzmulcem mamic se na počitnice še ni odpravila z avtodomom, nam svetujete in našim bralcem, kakšne priprave so potrebne za tako potovanje oz. na kaj bi nas opozorili, preden najamemo avtodom?

Potovanje z avtodomom je fantastično. Je res, da je celotno potovanje veliko dražje (najem avtodoma, gorivo, plačilo kampov, …), vendar od take poti res veliko odneseš. Priporočamo, da se dobro pripravite na pot, naredite plan mest, znamenitosti, ki bi si jih radi ogledali. Naredite načrte postankov, izbiro ustreznih kampov, kjer boste prenočili. Samo potovanje je res udobno, tako da predpriprave, razen organizacije in načrta poti, niso potrebne. Super dogodivščina.

Koliko so bili stari vaši otroci, ko so prvič leteli in kam ste leteli oz. koliko so bili stari, ko ste se odpravili na daljšo pot?

Lan je prvič letel, ko je bil star 10 mesecev, in sicer v Nemčijo, kjer je Ivo igral. Pot je bila kratka, tako da je minila brez večjih težav. Maj Oskar pa še ni letel. Na daljša potovanja z letalom se še nismo odpravili družinsko.

Smo se pa že večkrat odpravili na daljšo pot z avtom in te nam ne delajo večjih težav. Oba raje voziva podnevi, postanke prilagodiva potrebam otrok. Predvsem pa hitiva počasi:). Naš moto je: nikamor se nam ne mudi, kajti gremo na dopust in tako poteka vse mirno.

Kaj obvezno spakirate, ko se na pot odpravite z mulci?

Vsako leto smo vedno bolj racionalni in spakiramo večinoma najnujneše stvari. Nekako smo se iz izkušenj naučili, da smo vedno preveč spakirali, saj veste “za vsak slučaj.“ No, na koncu pa pol stvari nismo uporabili. Poleti in tja kamor mi hodimo (robinzonsko) je zelo malo res nujno. Zdaj bi izpostavili mogoče voziček, nahrbtnik za malega in vse najnujnejše stvari, ki jih on potrebuje. Starejši del družine je pa popolnoma nezahteven.  Lan večino dneva preživi v morju, se rad potaplja, lovi ribe. Otroci imajo ogromno domišljije (kamni, palice postanejo igrače na novodobne tehnične pripomočke kar naenkrat pozabijo).

benetke
Ivo spretno po stopnicah z vozičkom, Benetke

 

Je kaka destinacija v Sloveniji oz. bližnji okolici, ki jo radi obiščete? Zakaj?

Najraje imamo igro na zraku za našo hišo. Čisto zares. Zelo radi smo aktivni, vendar nam tempo (tudi med vikendi) velikokrat ne dopušča daljših izletov. Najraje se odpravimo kar v hrib v gozd. Lan zelo rad raziskuje gozdne poti in Maj Oskar spoznava naravo.

IMG_7654
Katja in Lan ter njune vragolije

Kako najraje preživljate proste urice z mulci? Je kakšna aktivnost v kateri vaši mulci še posebej uživajo?

Radi kolesarimo in rolamo ter se potepamo kje v bližini doma. Je pa res, da se starejši mulc počasi “osamosvaja”, tako da se vedno večkrat zgodi, da se naokoli potepamo oči, mami in mlajši bratec.

sprehod v gozdu
Sprehodi v gozdu na svežem zraku so za Janove stalnica

 

Sanjska družinska destinacija oz. katere destinacije imate na »Bucket listu«? Zakaj?

Nekaj avanturističnega. Sanjskih je kar nekaj, mogoče bi izpostavili Kenijo. Vsi imamo izredno radi živali, jih radi opazujemo, preučujemo. Tako da bi v kakšnem safariju neizmerno uživali. V glavnem pri nas se mora nekaj dogajati. Statične počitnice niso za nas.

Vaš nasvet za novopečene starše glede organizacije počitnic  oz. preživljanja počitnic z mulci?

Čim manj stresa in mirno kri. Mi si vedno rečemo “na dopust gremo, ne mudi se nam” in zadnja leta štartamo pot zadovoljni, mirni, predvsem pa kot “veliki” prijatelji. Ne pretiravajte s prtljago. Izberite destinacijo, kjer ni preveč motečih dejavnikov (trgovin, zabaviščnih parkov, množic ljudi, …). Boste videli, kako boste preživeli bolj kakovosten čas s svojimi otroki, si boste odpočili in uživali v miru.

IMG_7205 (4)
Janovi imajo najraje poletje

Kazmulcem mame se vsem štirim zahvaljujemo za njihov čas, predvsem mamici Katji, ki se je zelo potrudila, da nam odgovori na naša številna vprašanja.