Janče – igralni raj na prostem

4
Igralni raj na Jančah

Za prosto dopoldne smo iskali idejo za hribolazce, ki ni daleč od Ljubljane, vzpon ni pretežak ali predolg za 3 letnika in na vrhu lahko pojemo kosilo.  Na Jančah smo našli vse to, na vrhu pa je mulca pričakal pravi mali igralni raj. Zakaj vse se je naš dopoldanski izlet zavlekel za par ur, pa preberite v tem članku. 

 • Primeren čas obiska: najbolj priporočamo izlet spomladi, poleti in zgodaj jeseni
 • Priporočen čas obiska: dve ure do cel dan
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki  predšolski, šolarji
 • Oddaljenost od Ljubljane: 21 km (35 min)
 • Primerno za vreme: vse, razen dežja
 • Izhodiščna točka:  Dolgo Brdo 1, 1000 Ljubljana
 • Končna točka: Planinski dom Janče
 • Razdalja: 1 km
 • Čas hoje: 35 min (tempo: mulc, ki se ustavi ob vsaki palici in štoru)
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka

Mi smo se želeli pred kosilom še malce se razgibati, zato smo se odločili, da se na Janče povzpnemo s 30 minut oddaljene točke, od katere vodi lahek vzpon na Janče.

Kratek vzpon na Janče

Vzhodno ljubljansko obvoznico zapustimo na izvozu Bizovik in se peljemo proti Sostrem ter Besnici. Po Besnici sledimo smer Veliko Trebeljevo in čez par minut vožnje boste zavili levo pri tabli Janče, ki se bo strmo vzpenjala do vasi Gabrje pri Jančah. Glavno cesto zapustimo in sledimo tabli Volavlje. Del Pot je makadamska in vas vodi do križišča, kjer stoji visok transformator in avtobusna postaja.

V primeru, da imate navigacijo, vtipkajte naslov Dolgo Brdo 1, 1000 Ljubljana: malce preden prispete do hiše, boste zapeljali mimo zgoraj omenjenega križišča z visokim transformatorjem in avtobusno postajo. In malce naprej od avtobusne postaje (zavijete levo na križišču) boste zagledali tablo Janče – 30 min, ki kaže, da se na pot odpravite čez bližnji travnik. Parkirajte ob cesti, saj drugih primernih mest za parkiranje ni.

Vzpon se začne čez razgledno senožet in kmalu preide v gozd (držimo se desne). Ko pridemo iz gozda zagledamo cerkev Sv. Miklavža. Povzpnemo se na asfaltno cesto in čez minuto hoda že stojimo pred Planinskim domom Janče.

začetek
Začetek vzpona se začne na lepem razglednem travniku, Janče
gozd
Vzpon ni pretežak tudi za najmlajše, Janče

 

Na vrhu mulce čaka pravi mali igralni raj

Že ob prihodu nas je pričakal lep razgled na Alpe in preproga vijoličnih žafranov.  Mulc se ni obiral in takoj je stekel na otroško igrišče. Otroci bodo tukaj definitivno uživali na domiselnih igralih (tobogani, plezala, konjički), plezanju po kozolcu, tekanju po travniku s čudovitim razgledom in seveda hranjenju domačih živali s senom: koze, pujski, gosi, kokoši in konji.  Nič čudnega, da se je naš dopoldanski izlet zavlekel za par ur.

DCIM100GOPROG1810431.
Igrala s plezali, Janče
DCIM100GOPROGOPR0447.
Hranjenje domačih živali, Janče

V lepem in toplem vremenu nikakor ne pozabite na dekice za martinčkanje na soncu ali pa si naredite kar piknik. Lahko pa se odpočijete tudi na klopcah ob travniku.

DCIM100GOPROGOPR0440.
Tekanje po razglednem travniku, Janče

Hrano in pijačo dobite v Planinskem domu Janče, ki ima pestro ponudbo domačih jedi.  Pred domom je veliko klopic, tako da lahko kosilo pojeste na soncu. Še posebej lepo pa tukaj poskrbijo za vaše psičke.

DCIM100GOPROG1780428.
Planinski dom Janče

Za vse tiste, ki bi samo obiskali igrišče in uživali v svežem zraku ter se naužili lepih razgledov in niste pa pri volji za vzpon, pa se lahko z avtomobilom pripeljete direktno do Planinskega doma in z mulci uživate na igrišču.

Za starše:

 • Pot je od izhodišča do cilja primerno označena, zato težav z orientacijo ne boste imeli.
 • Vzpon je prijazen tudi do staršev z otroci v nosilkah.
 • Ob vročih dnevih naj imajo mulci pokrivala na glavi in naj bodo zaščiteni s kremo za zaščito proti soncu.
 • Priporočamo, da se zaščitite pred klopi in da se doma temeljito pregledate.
DCIM100GOPROGOPR0463.
Končni spust po razgledni senožeti, Janče

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si