Izlet za vse generacije: Ostri vrh in grad Čušperk pri Grosuplju

0

Ostri vrh se nahaja na robu Grosuplja, pot do njega je primerna za vse generacije, iz njega pa se razprostira najlepši pogled na Radensko polje s kuliso (zasneženih) Alp v ozadju.

Pohodni izlet lahko podaljšate do sosednjega hribčka, na katerem se nahajajo razvaline gradu Čušperk, ki se na tem mestu nahaja že od 12. stoletja. Grad Čušperk je še posebej čaroben spomladi, ko je ovit v živo zelen mah in praprot.

Raziskovanje ruševin gradu Čušperk

Primeren čas obiska: vsi letni časi. Poleti vas bo skoraj celo pot pred soncem varoval gozd, pa tudi pozimi, če je sneg, pot ni preveč zahtevna.

Primerno za vreme: Primerno za vse vremenske razmere. Obisk grada Čušperk zaradi drsečih kamnov odsvetujemo v mokrem vremenu.

Priporočen čas obiska: približno 2 uri. Če boste obiskali in raziskovali tudi grad Čušperk (priporočamo!) se izlet zagotovo podaljša za kakšno uro.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki samostojno, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Pot na Ostri vrh je primerna za vse generacija

Zahtevnost: Pot ni zahtevna, ves čas se rahlo vzpenja skozi gozd. Zadnji del poti se strmeje vzpne proti vrhu in deloma vodi čez skalovje, vendar je ves čas varno tudi za najmlajše.

Zadnji del poti se strmo vzpenja, in vodi čez skalovje (Ostri vrh)

Pomembno za starše: 

  • na vrhu ni gostinske ponudbe, zato s seboj vzemite dovolj vode in malico
  • pot vodi skozi gozd, zato se zaščitite proti klopom
  • Če boste ubrali spodaj opisano pot, ta NI primerna za vozičke. Iz Čušperka pa vodi tudi utrjena vozna pot, po kateri bi lahko šli tudi z vozičkom. Zadnji del proti vrhu se strmo vzpenja in ni primerna za vozičkanje.
Na vrhu ni gostinske ponudbe, je pa veliko prostora za malico

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: avtocesto zapustimo na izvozu za Grosuplje in sledimo tablam za Veliko Mlačevo.  V Velikem Mlačevem zavijemo desno proti Račni, peljemo se ob robu Radenskega polja, mimo Kopanja in vse naprej do vasi Čušperk. V Čušperku sledite tabli za skakalnice. Zapeljemo čez železniško progo in na levi vidimo parkirišče.

Parkirišče: Parkiramo na označenem parkirišču pri skakalnicah v Čušperku.

Parkirišče v vasi Čušperk (Ostri vrh)

Pot do vrha Ostrega vrha

Pot do vrha večino časa vodi skozi gozd, v katerem nas preseneti tudi manjša kamnita piramida s slovensko zastavo. Slovenska zastava vas spremlja vso pot na vrh, pot je dobro označena.

Pot na Ostri vrh vodi večinoma čez gozd
Piramida ob gozdni poti na Ostri vrh
Nekaj časa se pot na ostri vrh rahlo vzpenja po utrjeni makadamski cesti

Drugi del poti nekaj časa hodimo po utrjeni makadamski cesti. Po dobrih 40-ih minutah hoje (odvisno od tempa) sledimo oznaki in se desno odcepimo proti vrhu. Sledi še dobrih 10 minut vzpona.

Sledimo oznakam na vrh Ostrega vrha
Zadnji del poti na Ostri vrh je strm

Z vrha se razprostira čudovit pogled vse do Gorjancev, Zasavskega hribovja, Savinjskih Alp, Kamniških Alp, Karavank ter dela Julijskih Alp. Ob zelo lepem vremenu je v smeri proti jugu viden celo Snežnik. Na Ostrem vrhu je poleg klopc in mesta z mizicami tudi obeležje v obliki prisekane piramide, na kateri je postavljen 12 m visok drog z državno zastavo, ki stoji na nadmorski višini 675 m.

Na Ostrem vrhu je obeležje s slovensko zastavo
Na vrhu je tudi klopca ljubezni z lepim razgledom na Alpe
Razgled iz vrha na Radensko polje in Kopanj
Na Ostrem vrhu postavljajo tudi lovsko opazovalnico, ki pa zaradi varnosti ni namenjena obiskovalcem

Iz Ostrega vrha na grad Čušperk 

V bližini je Stari grad oziroma grad Čušperk, ki je bil zgrajen v 12. stoletju, danes pa so tu le še ruševine. Do njega smo potrebovali še približno 20 minut. Iz Ostrega vrha smo se spustili na drugo stran in se držali levo. Kmalu smo dosegli že znano makadamsko cesto in se usmerili proti kmetiji na desni. Mimo hiš in travnikov smo zagledali rumene oznake in markacije za grad Čušperk.

Iz Ostrega vrha smo se spustili po drugi strani proti gradu Čušperk
Pot proti gradu Čušperk, v ozadju Ostri vrh
Ruševine gradu Čušperk
Ruševine gradu Čušperk (Ostri vrh)
Rumena oznaka za grad Čušperk

 

Opis zgodovine gradu Čušperk, ki sega v 12. stoletje

Pot iz gradu proti izhodišču je slabo označena, zato priporočamo, da se vrnete do izhodišča za zadnji vzpon na Ostri vrh in potem po enaki poti navzdol. Mi smo namreč sledili tablam iz vrha in kmalu pristali v neprehodnem trnju. Po parih poskusih smo hitro našli glavno cesto in se vrnili nazaj na izhodišče.

Iz gradu Čušperk vodi več poti proti izhodišču. Če se izgubite, se držite se glavne ceste.

Prispevek je nastal na pobudo Zavoda za Turizem Grosuplje. Za več informacij o izletu pišite na info@kamzmulcem.si