Izlet z otroki na Belopeška jezera

3

Ta čudovita jezera so idilična destinacija za izlet z malimi otroci. Ležijo v Italiji, le nekaj kilometrov za mejnim prehodom Rateče v smeri proti Trbižu. Do jezer se lahko pripeljete z avtom, kolesom, lahko se podate tudi peš. 

Destinacija: Belopeška jezera (jezera med Ratečami in Trbižem), Julijske Alpe

Čas hoje okoli jezera: cca pol ure

Raj za: ljubitelje narave in miru

Primerno za otroke: vseh starosti. Pohodne poti okoli jezera pa niso primerne za vozičke.

Priporočen čas obiska: vsi letni časi, najlepše je od pomladi do jeseni. Za obisk jezer si lahko vzamete pol dneva ali pa tudi ves dan.

Belopeška jezera drugače imenujemo tudi Mangartska jezera, Fužinska jezera in celo Klanška jezera.  Gre za dve jezeri, v bistvu za ledeniški jezeri, ki so ju Italijani razglasili za Narodni park. Nad jezeri se dvigajo mogočni vrhovi in sicer Mangart ter Ponce. Na vrhove je čudovit razgled, zato so Belopeška jezera priljubljena tudi za fotografe.

DSC_1875
Lep razgled na Ponce, ki se mogočno dvigajo nad jezeroma (Belopeška jezera)
DSC_1906
Čudovit odsev v jezerih (Belopeška jezera)

V lokalih ob jezeru si lahko privoščite pijačo in malico ter se z otroki igrate na igralih. V neokrnjeni naravi boste tako vi kot otroci nedvomno uživali ves dan. Mnogi se odločijo tudi za svojo malico, prinesejo dekico ter si naredijo piknik kar na prostem.

Pohodne poti za otroke

Okoli jezer so lepo urejene pohodne poti, kamor se lahko podate z malimi otroci. Poskrbljeno je za počitek, saj vas vmes vsake toliko pričakajo klopce. Prav tako pa od jezer vodi mnogo gorskih pohodnih poti na okoliške vrhove. Večina teh poti na Ponce ter Mangart je za majhne otroke prezahtevno, kar pa ne pomeni, da se ne boste z njimi podali, ko malce odrastejo. Razgled iz vrha je nedvomno še lepši, kot od spodaj navzgor.

DSC_1889
Pohodni Pott ob jezeru ponujajo čudovite razglede (Belopeška jezera)

Aktivnosti ob jezeru

Poleg igral ob jezeru, kjer bodo vaši najmlajši uživali najverjetneje v družbi mnogih drugih otrok, se lahko tudi popeljete po jezeru s čolnom in ob tem uživate ob prečudovitih razgledih na Julijske Alpe. Predvsem v poletnih mesecih so na jezerih kar precejšnje gneče, saj mnoge družine preživljajo svoj prosti čas ob teh prečudovitih jezerih. Pa tudi v preostalih letnih časih boste težko kdaj našli dan, ko tam ne bo nikogar.

DSC_1903
Čolni, katere lahko najamete ter se popeljete po jezeru (Belopeška jezera)
DSC_1888
Kristalno čista voda (Belopeška jezera)

 

Če se odpravljate na izlet na Belopeška jezera, je ena od možnosti, kako priti do njih, s kolesom. Preberite si naš prispevek Kolesarski izlet od Kranjske gore do Belopeških jezer.”
Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.