Izlet na Črno jezero na Pohorju

3

Črno jezero na Pohorju ima povsem opravičljivo takšno ime. Na izgled je videti črno. Ampak voda v njem je kristalno čista. Temno barvo mu daje plast organskih odpadkov, ki se kopičijo na dnu jezera. Območje jezera je zavarovano kot naravni spomenik. Jezero je zaradi svojega izgleda ter lege odlična točka za sprehod z mulci.

Lokacija: Črno jezero na Pohorju

Primeren čas izleta: vsi letni časi

Čas hoje: iz Osankarice cca 20 – 30 min, iz Sv. Treh kraljev cca 1h.

Dostop: najbližje je iz Doma na Osankarici, do katere je iz Maribora cca 38 km, iz Slovenske Bistrice cca 22 km. Podroben opis poti si lahko ogledate tukaj.

Primerno za: mulce vseh starosti (ni pa primerno za vozičke, razen vozičke na smučkah – glej sliko)

Črno jezero se nahaja na močvirnatem področju sredi Pohorskega gozda. Prijetna turistična točka privablja obiskovalce iz različnih koncev Slovenije, kdaj pa kdaj pa tja zaide tudi kakšen tujec. Iz Doma na Osankarici vodi lepo urejena pot. Ker gre za močvirnat predel, so po poti položene lesene brvi ter urejene tudi lesene stopnice. Že zelo majhni mulci lahko sami prehodijo povsem nezahtevno pot do jezera. Okoli jezera so urejene lesene klopce, kjer so boste lahko skupaj z mulci odpočili ali pa si vzeli čas za malico.

CSC_0708
Družinski izlet na Črno jezero, Pohorje
CSC_0971
Družinski dan z mulci na Črnem jezeru
DSC_0421
Lepo urejena pot do jezeram Črno jezero
DSC_0749
Lepo urejena pot, primerna tudi za manjše mulce
DSC_0295
Že dvoletni mulci lahko gredo sami do jezera, Črno jezero
DSC_0457
Urejen mostiček čez potok, Črno jezero

Jezero je umetnega nastanka, saj so že pred cca 150 leti zajezili potok Črnava. Namen zajezitve je bilo spravilo lesa v dolino. Danes pa je jezero turistična atrakcija v osrčje neokrnjene Pohorske narave. Tam si lahko najdete prostor in čas zase in se povsem posvetite svojim mulcem.

DSC_0963
Črno jezero, Pohorje

 

Da pa bo sprehod na jezero še bolj zanimiv, si privoščite delno krožno pot, ki je prav tako dobro označena. Po gozdni potki, ki je speljana iz lesenih brvi vas bo popeljala med mnogo zanimivost. Od naravnih tolkal, daljnogleda, raznih slikic itd. Mulci bodo ob tem nedvomno uživali ter spoznali mnogo zanimivega o gozdu.

DSC_0505
Igranje na tolkala, Črno jezero, Pohorje
DSC_1068
Obisk Črnega jezera je zabaven tudi pozimi:)
DSC_1017
Obisk Črnega jezera je zabaven tudi pozimi:)

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.