Islandija – top 11 družinskih doživetij na otoku

0

Nešteti slapovi, mogočni vulkani, ledeniki, vrelci, gejzirji, čuden jezik z imeni mest, ki jih turisti ne znamo izgovoriti, nesramno draga hrana in muhasto vreme – le nekaj dejstev o Islandiji, ki obetajo celi družini zanimivo mešanico doživetij:)

Preberite si, kaj Katja iz bloga finding Malokoko priporoča, da si družine ogledate na Islandiji.

Destinacija: Islandija

Dnevi na destinaciji: 10 dni

Mesec obiska: avgust

Najbolj primeren čas obiska: Pomlad ter poletje sta zaradi toplejših temperatur in daljših dni najbolj primerna za obisk. V kolikor bi si želeli ogledati tudi severni sij, pa bo za vas najbolj primeren čas v mesecih februar, marec, september ali oktober.

Priporočeno trajanje potovanja: minimalno 5 dni, bolje teden, najboljše dva:)

Primerno za otroke: vseh starosti, seveda pa bodo uživali najbolj otroci od cca. 3 let naprej, saj bodo več odnesli od mogočnosti narave ter imeli več potrpežljivosti:)

Kako naokoli: Priporočamo najem avtomobila (neposredno na letališču). Ceste so v dobrem stanju, s pomočjo zmeljevida in cestnih oznak se znajdete večinoma brez problemov. Če se držite glavnih cest in manjših stranskih makadamskih, ne rabite avta s 4WD, če pa ste bolj za „offroad“ doživetja, vas tukaj čaka več kot ustrezen teren. Na poti smo srečali veliko turističnih avtobusov, ki so pravtako potovali na krožni poti (Ring Road), a slednji ostanejo le na glavni cesti. Če Islandijo obiščete v poletnih mesecih imate še to prednost, da so dnevi zeloooo dolgi in tako se zlahka izognete nočni vožnji.

iceland-map1
10 – dnevni roadtrip okoli otoka, Islandija

 

Namestitve: Prenočišča smo rezervirali vnaprej, predvsem zato, ker je avgust visoka sezona. Spali smo v manjših hotelčkih, privat sobah, nekajkrat pa v kontejnerjih preurejenih v poletne hišice. Sicer pa je dovoljeno tudi prosto kampiranje in na ta način lahko prišparate kar nekaj €!

Hrana: Naša najbolj pogosta hrana je bila: ribe, jagnjetina, kuhan krompir, borovnice in skyr, ki je nekakšna mešanica sira in jogurta ter kruh. Hrana v restavracijah je ekstremno draga in zato smo si večkrat kaj za pod zob kupili kar v supermarketu in si pripravili piknik ob cesti. Sploh sadje je bilo težko dobiti (razen borovnic). Seveda ponuja islandska kuhinja tudi številne specialitete, med najbolj zanimive spadajo: meso puffin-a, hakarl – fermentirano in posušeno meso morskega psa, na vetru sušene ribe, jajca nepoznanih ptic in mah.

Top 11 stvari, ki si jih morate ogledati na Islandiji z otroki
1. Reykjavik

Reykjavik je glavno mesto Islandije in ima vse značilnosti evropskega modernega mesta z zanimivim starim mestnim jedrom. Je kulturno središče in glavna točka turizma na Islandiji. Vse znamenitosti mesta lahko obiščete peš.

Obvezno je ležerno pohajkovanje po mestnih ulicah in obisk cerkve Hallgrimskirkja, katere res ni moč zgrešiti. Gradnja cerkve je trajala približno 40 let, ime je dobila po znanem islandskem pesniku, arhitekturna oblika pa naj bi spominjala na tokove lave. Obisk te zares posebne cerkve je na vrhu seznama „Kaj videti v Reykjaviku“ prav vseh obiskovalcev.

reykjavik-church
Cerkev Hallgrimskirkja (Islandija)
ICELAND-1f
Reykjavik je idealno mesto za peš raziskovanje (Islandija z otroki)

 

Če imate srečo z lepim vremenom in dovolj časa, pojdite tudi na sprehod po plažah in številnih urejenih sprehajalnih poteh na bližnjem polotoku Seltjarnarnes, ki je znano zatočišče ptic.

iceland2
Polotok Seltjarnarnes, znano zatočišče ptic (Islandija)

 

Vkrcajte se tudi na barko „Puffin Express“, ki vas popelje po zalivu ter od kod lahko od blizu opazujete kolonijo ptic „puffin“, kako lovijo ribe.

ICELAND-1a
Ptice “Puffin” (Islandija)

 

2. Blue Lagoon

Znamenita plava laguna je ena največjih atrakcij na otoku. Pot iz Reykjavika vam bo vzela 45 minut, z letališča pa le 20. Laguna je sicer umetno ustvarjena in je povezana z bližnjo geotermalno postajo.

Topla voda (od 37°-39°C) je izjemne mlečnato turkizne barve, bogata z minerali (žveplo in silicijev dioksid) in zato velja prepričanje, da kopanje v teh bazenih ni samo zabavno, ampak tudi zdravilno. S sten lahko mirne duše spraskate malo belega blata in se z njim namažete po obrazu! V bazenih smo ostali kakšno uro in kljub visoki vstopnini, lahko rečemo, da se je ta enkratna izkušnja splačala.

blue-lagoon
Znamenita plava laguna, Blue Lagoon (Islandija)

 

3. Snaefellsnes Penisula & National Park

Prvi postanek smo naredili pri bazaltnih stenah, Gerduberg Cliffs. Vzeli smo si čas in se po strmini povzpeli vse do vznožja mogočnih skal in se sproti še najedli sveže nabranih borovnic.

ICELAND-9o
Gerduberg Cliffs (Islandija)

Naslednja postaja – Londrangar klifi, znameniti dve 70 metrov iz vode štrleči skali in kolonije ptic, ki gnezdijo na prepadnih pečinah.

iceland-2
Londrangar klifi (Islandija)

 

4. Vas Glaumbaer

Znamenita vas Glaumbaer je nekakšen muzej na prostem – vas islandskih s travo poraslih hišk. Fundamenti so ponavadi kamniti, na njih je položeno leseno ogrodje na katerem sloni plast zemlje porasle s travo, ki je hkrati streha hiše. Lahko si ogledate notranjost hišk, v spremstvu vodiča pa izveste še mnogo zanimivosti, ki jih ne najdete v knjigah.

ICELAND-9g
Znamenita vas Glaumbaer (Islandija)
iceland1
Pot ob obali vas bo nagradila s čudovitimi razgledi (Islandija z otroki)
5. Obisk slapov

Islandija je znana po mogočnih slapovih in priporočamo obisk vsaj dva ali tri od slednjih:

  • Godafoss– voda reke Skjalfandafljot pada 12 metrov v globino in to na 30 metrih širine. Pogled na ta širok slap je res veličasten, morda pa s enam je tako zdelo tudi zato, ker je bil to prvi slap:)
  • Dettifoss- mogočen slap slovi kot najmočnejši v Evropi in z zagotovostjo se ta moč v živo ne samo vidi, ampak tudi sliši in občuti na koži. Slap je več kot 100 metrov širok, voda pa pada 45 metrov globoko. Ob sprehajalni poti je nekaj razglednih ploščadi, tako da ga vidite z različnih zornih kotov.
  • Skogafoss– eden največjih v državi, s širine 25 metrov pada voda v globino kar 60 metrov. Po ozki poti smo se dvignili na vrh in si slap ogledali še od zgoraj – od tu naprej vodi še kar nekaj pohodnih poti.
  • Seljalandsfoss – eden najbolj znanih slapov, katerega voda prav tako pada 60 metrov v globino preko klifa, ki je včasih predstavljal obalo. Obisk slapu je zanimiv tudi zato, ker se lahko po ozki spolzki potki sprehodite za njegovo vodno kuliso.
ICELAND-10e
Slap Godafoss (Islandija z otroki)
ICELAND-11de
Slap Dettifoss (Islandija z otroki)
ICELAND-15d
Slap Skogafoss (Islandija z otroki)
ICELAND-15c
Slap Seljalandsfoss (Islandija z otroki)

 

6. Husavik ter opazovanje kitov

V Husavik-u obiščite lepo urejen in informativen muzej kitov, Whale Museum ter se odpravite na izlet z ladjo na odprto morje z namenov ugledati kak živ primerek.

ICELAND-1b
Muzej kitov (Islandija z otroki)

 

7. Ogled vulkanskih kraterjev Krafla in Hverfjall
  • Vulkan Krafla, je še zelo aktiven. Med sprehajanjem po urejeni leseni poti vas ves čas spremljaja brbotanje iz zemeljskih lukenj, iz razpok pa se vije dim. Barve so res osupljive, od oranžne do rumene, zelene in črne. Vmes pa še zaplate turkizno mlečnatih jezerc. Obiščete lahko tui geotermalno postajo Krafla (pod vodstvom je možen ogled notranjosti), kar je zagotovo zanimiva izkušnja tudi za otroke.
ICELAND-11-e
Vulkan Krafla (Islandija z otroki)

 

  • Vulkan Hverfjall – pot ni prezahtevna, le dovolj časa si je treba vzeti za obisk. Obhodite tudi kilometrski krater in nagrajeni boste z razgledi v vse smeri, med drugim tudi na jezero Myvatn. Navzgor vodita dve uradni označeni poti, katerih se morate držati.
ICELAND-11d
Vulkan Hverfjall (Islandija z otroki)

 

  • Priporočamo, da se ustavite tudi ob čudovitem jezeru Myvatn. Jezero ni daleč od Krafle, okolica z jezerom pa predstavlja bogato okolje kar se tiče flore in favne, predvsem domuje tu veliko ptic.
ICELAND-2
Jezeru Myvatn (Islandija z otroki)

 

8. Obisk ledeniškega muzeja Glacier Museum

Ledeniški muzej Glacier Museum je zelo lepo urejen in na nazoren način prikaže delovanje ledenikov in njihovo spreminjanje, sploh v današnjem času klimatskih sprememb.

ICELAND-14d
Ledeniški muzej Glacier Museum bo poučen za otroke (Islandija)

 

9. Jökulsarlon laguna

Brez dvoma eden vrhuncev potovanja po Islandiji! Znamenita ledeniška laguna je nastala z zmanjševanjem ledenika zaradi spremembe toplotnih razmer v zadnjih desetletjih, laguna se zato vsako leto rahlo poveča. Laguna leži le kak kilometer od oceana in je smatrana za eno od islandskih čudes, sem pa so že večkrat prišli tudi na raznorazna snemanja filmov in reklam.

Privoščili smo si 35-minutno vožnjo z ambibijskim vozilom (najprej po kopnem in nato po laguni) in tako smo lahko povsem od blizu občudovali ledene gore in potipali majhne koščke ledu, ki so plavali na površju

ICELAND-15a
Jökulsarlon laguna (Islandija z otroki)
ICELAND-15b
Jökulsarlon laguna (Islandija z otroki)

 

10. Vik

S polnim imenom Vik I Myrdal, je to najbolj južna vasica v državi in kljub temu da ima le okrog 300 prebivalcev, je še vedno največja naselbina 70 kilometrov naokrog. Nahaja se tik ob slavni cesti Ring Road in predstavlja priljubljeno turistično točko. Čudovite črne vulkanske plaže in zalivi so obkroženi s štrlečimi skalami poraslimi z mahom, na katerih gnezdijo ptice, tudi puffini. Če spite v bližini Vika (tako kot smo mi) je tole super izbira za jutranji sprehod!

ICELAND-11a
Črne vulkanske plaže, Vik (Islandija z otroki)
ICELAND-12
Puffini bodo očarali otroke (Islandija)

 

11. Gejzirja Geysir in Stokkur

Ne morete zapustiti Islandije brez obiska dveh čudes- gejzirja Geysir in Stokkur. Geysir, je prvi opisan pojav te vrste, zato nosi po njem tudi ime. Voda slednjega bruha kar 70 metrov visoko v zrak, to pa se zgodi na vsakih nekaj let.

Za obiskovalce je torej bolj zanimiv gejzir Stokkur, ki izbruhne vsakih 8-10 minut in zagotovo ga boste videli v vsej svoji veličastnosti. Voda običajno izbruhne 15-20 metrov visoko, lahko pa se zgodi, da doseže tudi do 40 metrov. Vsekakor je stati le par metrov stran nor občutek in še ena enkratna izkušnja!

ICELAND-16b
Gejzir Stokkur (Islandija z otroki)

 

Katja je avtorica angleško-slovenskega družinskega popotniškega bloga „finding Malokoko“, ki trenutno s 5-letnim sinom živi v severni Nemčiji. Njuna doživetja lahko spremljate na strani www.findingmalokoko.com in ji sledite na FB  ali Instagramu, kjer objavlja prečudovite fotografije. Za več informacij, nam pišite v komentar ali na info@kamzmulcem.si.