Iščete en res super (javni) vrtec za svoje mulčke?

0

Ko je bila moja hčerka stara 4 leta, smo se odločili za menjavo vrtca (znotraj javnega vrtca Najdihojca), po priporočilu njene takratne vzgojiteljice. Idejo skupine (vrtca) Aeternia mi je prodala z opisom: “Res bo uživala tam, vedno nekaj ustvarjajo, so izredno povezani in v normalnem tempu, se učijo novih veščin, večino časa so v gozdu in pogosto uporabljajo avtobus ter raziskujejo mesto.” Prodano! To, da je vegeterijanska enota, mi je bila le dodatna prednost, saj je mesa v vsakem primeru že preveč na mizi, tudi naši doma 🙂

Začetki skupine Aeternia segajo v leto 1989, ko je skupina staršev želela družini bolj podoben in programsko bolj odprt vrtec s sodobnejšimi koncepti predšolske vzgoje. Ustanovili so eksperimentalno skupino, kjer so aktivno participirali in se vključevali v vsa področja organizacije življenja in dela vrtca. Ime Aeternia so skupini izbrali otroci prvih staršev iz risanke Hi-Man, kjer je Eternia predstavljala prvobiten planet, staršem pa je bilo ime všeč, ker v latinščini aeternitas pomeni večnost. Po letih prizadevanj, po trkanju na mnoga vrata in kljub strahovom ter javnomnenjskim dvomom, so tudi pionirji vegetarijanstva v javnih vrtcih v Sloveniji in otrokom ponujajo lakto-ovo vegetarijansko prehrano.

V vseh teh letih se je skupina širila, nastali sta Aeternia 1 in 2 ter jaslična skupina Aeternia 3 (ki je v prostorih Najdihojca Biba). Več o vrtcu si preberite tukaj, kjer boste našli tudi iskrena mnenja staršev.

AETERNIA 1, 2 IN 3 – Vegetarijanski oddelki vrtca Najdihojca – vabijo k vpisu v vrtec tako otroke prve kot tudi otroke druge starostne skupine (1-3 in 3-6). Vpis v vrtec poteka v prvi polovici meseca marca (vključno s 15.3.).

Informacije o vpisu:

 

Njihove osnovne vrednote skupine so povezane s kvaliteto življenja. Ljudje v želji po vedno več in več materialnih dobrinah, večkrat pozabimo na temeljne človeške vrednote in na spoštovanje pravic drugih bitij. V naravi in stiku z njo se učijo sobivanja z naravo in z živalmi v njihovem naravnem okolju. Zato so velikokrat v gozdu, kjer doživijo tudi stik s samim seboj, se umirijo in povežejo. Redno vadijo jogo za otroke. Elemente Montessori pedagogike kot tudi Waldorfske in Regio-Emilia pedagogike dnevno vnašajo v program ter igro. Meni osebno pa je bil zelo všeč novembrski koncept meseca brez igrač, ki so ga otroci sami še kar podaljšali.

Druga vrednota vrtca je zavzeto, tesno in kreativno sodelovanje s starši in družinami, kar daje otroku občutek varnosti, domačnosti in sprejetosti. Ko starš aktivno vstopi v skupino in predstavi svoj hobi, potovanje, svoje interese in kulturo družine vrtec postane del širšega družbenega okolja, kjer se vsi učimo drug od drugega. Tdui praznovanja rojstnih dni niso običajna- ampak prav vsak pusti nek pečat otrokom in celi skupini. Prijateljica moje hčerke je z Indije in njen rojstni dan je bil na indijski praznik luči – Divali, ki so ga skupaj praznovali, naredili svoje lampijončke, njena starša pa sta otrokom pripravila indijsko malico s pakorami in sladico – ladujem.

Kdo ne bi želel biti v takem vrtcu!

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime