Igra v glini v Lončarskem ateljeju SEM

0

Gnetenje neobdelane gline in upravljanje z lončarskim vretenom navduši mulce vseh starosti.  Na en deževni dan sva se z mulcem zato oglasila v SEM-u, kjer izvajajo kratke lončarske delavnice za najmlajše.

Lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju redno izvaja lončarske delavnice za najmlajše. Kratka lončarska delavnica je odlična ideja za aktivnost z mulcem, ko je zunaj slabo vreme ali pa je prevroče. Valjanje, stiskanje in oblikovanje gline je aktivnost, ki otrokom pomaga pri razvoju finih motoričnih spretnosti. Izdelovanje lastnega izdelka iz neobdelane mase pa spodbuja njihovo kreativnost.

Delavnica se prične z igro v glini, kjer lahko otroci izdelujejo različne izdelke. Delavnico vodi umetnostna zgodovinarka Jasmina – lončarka, ki otroke vodi pri izdelavi njihovega izdelka in jim na primerih pokaže, kako pravilno obdelovati glino.

IMG_6573
Gnetemo glino, Lončarski Atelje SEM

 

Mi smo se na delavnico prijavili z našim dvoletnikom, za katerega seveda ni bil cilj izdelati razpoznaven izdelek :),  je pa mulc zelo užival v gnetenju in rezanju gline. Je bil najmlajši udeleženec, sem pa opazila, da so starejši otroci uživali v izpopolnjevanju svojega izdelka (z malo vodenja so izdelali zelo zanimive izdelke), ki so jih na koncu lahko dali v žganje in jih kasneje odnesli domov.

IMG_6577
Režemo glino, Lončarski atelje SEM

 

Naš mulc je bil najbolj navdušen, ko so zavrteli lončarska vretena, mislim, pa da vreteno nobenega mulca ni pustilo ravnodušnega.

Ko smo vodjo ateljeja vprašali, zakaj je igra v glini pomembna tudi za najmlajše je odgovorila: »Vsak stik z glino je raziskovanje tega materiala in njegovih možnosti. Glina je prilagodljiva in varna. To, da je  na videz umazana, otrokom prav nič ne škodi, samo prispeva k sproščenosti. Otrok v rani mladosti ne riše prepoznavnih likov in ne oblikuje skodel in kipcev, ker se mora najprej dodobra spoznati z materialom in zvaditi svoje ročice ter drugo priložnostno orodje. Slej ko prej pride tudi do prepoznavnih oblik, ki jih razumejo celo starši. Ampak mulc že od začetka ve kaj dela, samo dovoliti mu moramo!«

IMG_6591
Mulci so z vesljem vrteli lončarski vreteno

 

Lončarske delavnice v ateljeju sem za otroke, mladino in družino se izvajajo vsak dan od ponedeljka do sobote. Tukaj  si oglejte urnik.  Ena delavnica traja uro in pol. Cena delavnice je 5 EUR.  Razpon starosti udeležencev je bil od 2 do 10 let.

V Etnografskem muzeju Slovenije je tudi eden od lokalov, ki smo ga zaradi njegovega vrta uvrstili na seznam najbolj družini prijaznih lokalov v Ljubljani in okolici. Priporočamo pa še, da preberete 9 brezplačnih aktivnosti, ki jih lahko počnete z otrokom, ko zunaj dežuje.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

 

Sem mama triletniku, žena 33-letniku, sestra, hči, prijateljica, ustanoviteljica start-upa in popotnica. Moja družina praktično živi v torbah, saj se vsak mesec seli iz doma v Ljubljani v dom v Maastrichtu na Nizozemskem, no skoraj vsaj mesec.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime