Ideje za krompirjeve počitnice v tujini ob upoštevanju aktualnih omejitev

0

Večji del obmejnih regij s Slovenijo je od 26.10.2020 naprej na rdečem seznamu. Predlagamo, da pozorno spremljate aktualne razmere.

Strinjamo se, da situacija ni rožna in ni nam znano, kaj bodo prinesli prihodnji meseci, vemo pa tudi, da se približujejo krompirjeve počitnice. Če so bile pretekla leta možnosti za sproščen enotedenski oddih precejšnje, smo letos veliko bolj omejeni s prehajanji meja. Države so, glede na epidemološko sliko, razdeljene po barvah – zelena, oranžna in rdeča, ki določajo, kakšne oz. ali imajo posamezniki omejitve pri vstopanju v Slovenijo. V osnovi pa velja, da se lahko iz države na zelenem seznamu brez omejitev vrnemo v Slovenijo, iz države na oranžnem seznamu pa samo v primeru, da je slednja članica EU ali Schengenskega območja. Za države na rdečem seznamu velja, da se osebam ob vstopu v Slovenijo odredi karantena v dolžini 10 dni ali pa ob vstopu predložijo negativen test na COVID-19, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Na podlagi zadnjih sprememb, ki veljajo od 12. oktobra naprej, objavljamo seznam predlogov držav in pokrajin, ki jih lahko obiščemo in pri tem ne tvegamo omejitev pri ponovnem vračanju v Slovenijo. Seznam je pripravljen na podlagi spletne strani, kjer so objavljeni zadnji podatki s seznami držav. Ob tem opozarjamo, da je potrebno tudi upoštevati aktualne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, ki omejujejo gibanje po posameznih statističnih regijah oz. preučiti izjeme od slednjega. Šele ob upoštevanju izjem za potovanje iz svoje statistične regije lahko načrtujemo potovanje v druge države.

Predlagamo, da pred morebitnim potovanjem na omenjeni strani preverite zadnje stanje, prav tako pa se pozanimate o izjemah od zgoraj navedenih omejitev. Dodatno predlagamo, da pred potovanjem v tujino na spletni strani Re-open EU preverite morebitne omejitve, ki jih imajo druge države v povezavi s prihodi iz Slovenije (dober primer tega sta npr. Ciper in Nemčija) ter da spoštujete vse ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

Na toplo

Odpotovati nekam na toplo, pa četudi 10 stopinj več, kot jih je v tem času v Sloveniji, je vedno dobra ideja. Glede na trenutne omejitve predlagamo naslednje destinacije:

1. Hrvaška Istra

Hrvaška Istra se trenutno nahaja na oranžnem seznamu, zato omogoča dopust vsem, ki izpolnjujejo pogoje za prehod iz svoje statistične regije. Na istem seznamu se je znašla tudi Primorsko-goranska županija z Opatijo ter otoki Krk, Rab, Cres in Pag ter nekatere druge regije. Pozor, nekateri deli Hrvaške (vključno z južno Dalmacijo) so še vedno na rdečem seznamu, zato veljajo omejitve, kot so opisane zgoraj. Za več idej, kako preživeti dopust pa so na voljo spodnje povezave:

Vse krasne obmorske poti, ki so poleti prevroče, lahko izkoristimo v jesenskem času.

2. Italija

Na oranžnem seznamu se nahaja tudi Italija v celoti. Možnosti za preživljanje lepega in sproščenega dopusta je veliko, med nam ljubšimi so v tem letnem času predvsem otoki in Toskana. Več idej pa spodaj:

Lido San Aqua (Sicilija z otroki)
Sicilija je polna krasne arhitekture

3. Grčija

Dobra izbira za (še vedno) topel oktoberski dopust je tudi Grčija, ki je trenutno v celoti na oranžnem seznamu. Ne glede na to, ali boste izbrali otoke ali celino, je računati na še vedno toplo morje in prijetne temperature. Več idej in vzrokov, zakaj mi obožujemo Grčijo pa spodaj:

Morje verjetno ne bo več prav toplo, a za pogumne bo.
Razgledi pa bodo razvajali na vsakem koraku.

Odkrivanje novih krajev

Če so možnosti za pobeg na toplo omejene ali vam ustreza drugačen tip počitnic, ponujamo spodaj seznam drugih možnosti držav in pokrajin, ki so trenutno na zelenem ali oranžnem seznamu:

1. Avstrija

Na oranžnem seznamu se nahaja tudi Avstrija, a ne v celoti. Težav z obiskom ne boste imeli predvsem nekaterih gorskih območij. Dunaj se trenutno žal nahaja na rdečem seznamu. Več idej pa spodaj:

Čeprav zna biti za visokogorje že precej hladno, pa bodo sončni dnevi še vedno primerni za pohod na svežem zraku (Otztall z otroki)
Gorske vasice so vse lepo urejene, v svojem tipičnem slogu (Zell am Ziller).
Po aktivnem dnevu se prileže jabolčni zavitek z vaniljevo kremo.

2. Nemčija

V celoti je na oranžnem seznamu tudi Nemčija. Kljub temu predlagamo, da ste pozorni na aktualni seznam rdečih pokrajin, ki jih določa Nemčija (trenutno, 16. 10., so to JV Slovenija, Podravska in Pomurska). Več podatkov je dostopnih na spletni strani Re-open EU.  V kolikor ne prihajate ali se v zadnjih 14 dnevih niste nahajali v regiji, ki jo Nemčija označuje za rdečo, predlagamo predvsem naslednje možnosti za lep dopust:

Bavarska očara v svojem značilnem slogu.
Na svoj račun bodo prišli predvsem ljubitelji nogometa.

Evropska mesta

Ob upoštevanju ukrepov za omenjevanje širjenja bolezni ter trenutnega seznama, je tudi raziskovanje mest lahko dober način za sproščeno jesensko družinsko potepanje. Res je, da bo obisk notranjih znamenitosti verjetno nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni, a zna se zgoditi, da bo prav na ta račun manj obiskovalcev, kar ima tudi svojo pozitivno plat. Med možnimi mesti ponujamo predvsem naslednje:

1. Salzburg

Mesto Mozarta, številnih znamenitosti in krasnih muzejev za otroke se nahaja v pokrajini, ki glede na trenutno epidemološko sliko ponuja možnost potovanj. Kako najlepše preživeti vsaj podaljšan vikend v mestu, pa ponujamo spodaj:

Salzburg je krasno mesto, s kombinacijo narave, mestnega utripa in številnih aktivnosti za otroke.
Ena izmed znamenitosti, ki je nam najbolj pri srcu, je muzej za otroke – t.i. Haus der Natur, ki združuje krasen akvarij….

… sobo s predstavitvijo našega vesolja in še mnogo mnogo več (nastanek Zemlje, kako delujejo človeški organi, razstava dinozavrov, razstava kamnin, tehnični del so samo nekatere izmed slednjih)

2. Rim

Večno mesto prijetnih temperatur, številnih znamenitosti in odlične hrane. Trenutno pa tudi oranžno mesto. Kako preživeti nekaj dni in se zabavati družinsko pa spodaj:

Kolosej v Rimu

3. Munchen

Obisk Bararske prestolnice priporočamo še iz časov, ko smo sami bili mulci. Imajo fantastičen ZOO, center mesta pa krasijo stare stavbe, sodoben utrip in lokali s pivom in prestami. Definitivno je Munchern na naši bucket listi za ponoven obisk.

Center Munchna je zanimiv za otroke zaradi lepe arhitekture in bogatega pouličnega dogajanja.
Ni pa za zamuditi niti slavnega živalskega vrta.

4. Berlin

Še eno velemesto v Nemčiji, ki se ponaša z nekaj zgodovine, predvsem pa sodobnostjo, odličnimi muzejo in utripom. Več informacij, kaj bo zanimivo za družinski obisk pa spodaj:

Brandenburška vrata so ena izmed glavnih znamenitosti Berlina.

5. Hamburg

Kombinacija tradicionalnega in sodobnega, kanalov, umetnosti in muzejev odlikujejo Hamburg. Vceč o tem, kako smo uživali, pa spodaj:

S kolesom po mestu je vedno dobra ideja.

Še enkrat poudarjamo, da je seznam idej za potovanja med krompirjevimi počitnicami pripravljen na podlagi spletne strani, kjer so objavljeni zadnji podatki s seznami držav. Ob tem je potrebno upoštevati tudi omejitve potovanja izven svoje statistične regije oz. potovanje načrtovati zgolj v primeru navedenih izjem. Predlagamo, da pred morebitnim potovanjem na omenjeni strani preverite zadnje stanje, prav tako pa se pozanimate o izjemah od zgoraj navedenih omejitev. 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele z našimi družinami. Za več informacij o izletu nam pišite na: info@kamzmulcem.si.