Ideje za izdelavo prazničnih darilc skupaj z mulcem

2
Idej za doma izdelana darila je nešteto in v izdelavo prav vseh lahko vključimo tudi mulce.

December je mesec obdarovanj, pa tudi mesec (pre)polnih nakupovalnih središč in trgovin, ki pokajo po šivih. Seveda se še s tako dobrim načrtovanjem decembrskim nakupom ni mogoče v celoti izogniti. A mi vseeno sodimo med tiste, ki jih nakupovalna mrzlica ne gane preveč, proste trenutke pa raje preživimo v naravi ali ob dobri družabni igri. Kljub temu na obdarovanje ne pozabimo, zato smo se lotili izdelave domačih darilc, kamor z veseljem vključimo tudi mulce vseh starosti. Decembrski dobri možje pač potrebujejo svoje pomočnike :). Hkrati pa to predstavlja super skupno preživet čas, ko dnevi in temperature ne omogočajo toliko zunanjih aktivnosti. Mi se seznama poslužujemo predvsem v prazničnem času, je pa res, da ga je mogoče uporabiti čez celo leto. Babice in dedki bodo zagotovo veseli takšnega rojstnodnevnega darila, ki ga je izdelal vaš mulc.

1. Domača granola

Zadnje čase zelo popularna, tako  pri mulcih kot starših. Gre namreč za kosmiče (ovsene, pirine, ržene,….), ki jih v pečici zlatorjavo popečete na žlici ali dveh kokosovega masla. Ko se granola ohladi, za bolj zdravo varianto dodate oreščke, semena in/ali suho sadje po izbiri. Mulci pa bodo zase verjetno izbrali varianto z dodanim kokosom in drobljeno belo čokolado/ praženimi lešniki in koščki mlečne čokolade/ sušenimi malinami in koščki črne čokolade. Kombinacij je nešteto, dodaten plus pa je, da bodo mulci ob sodelovanju takšen zdrav zajtrk prihodnjič tudi z veseljem pojedli.

Mi prisegamo na tale osnovni recept, ki ga včasih obogatimo še s kakšnim suhim sadjem ali oreščki (karkoli je pri roki):

2. Domač piling za telo

Darilo, ki ga bodo vesele predvsem tete in babice. Priprava pa je tako enostavna, da se lahko vključijo tudi najmlajši mulci, ki naj grobo mleto sol ali sladkor premešajo z žlico ali dvema stopljenega kokosovega/kakavovega/karitejevega masla. Na koncu se v zmes doda še kapljica ali dve izbranega eteričnega olja (s sivko se nikoli ne zgreši! Možnosti pa so tudi pomaranča, limonina trava, vanilja, cimet, …) in vse skupaj zapakira v lep steklen kozarček s pentljo.

Mi smo piling pripravljali po tem razmerju:

Enostavno in lepo darilo, ki ga lahko pripravijo tudi najmlajši mulci (praznično ustvarjanje)

3. Krema za telo

Bogata krema za telo bo odlična predvsem za zimske mesece, ko je koža izpostavljena mrazu, zaradi res enostavnih in naravnih sestavin pa bo odlična za čisto vse generacije (takšnega darilca bodo vesele tudi mlade mamice, zase ali za nežno otroško kožo).

Mi smo kremo pripravljali po tem (res enostavnem) receptu:

4. Masažna ploščica

Še eno enostavno darilo, ki ga zmorejo izdelati tudi najmlajši. Nežno segrejemo kombinacijo karitejevega in kakavovega masla ali karitejevega, kakavovega in kokosovega masla (kar je doma in pri roki) ter dodamo tudi čebelji vosek.  Ko se zmes ohlaja, dodamo kapljico eteričnega olja po izbiri in vlijemo v modelčke. Za večji učinek masaže se lahko predhodno v modelčke doda kavna zrna ali posušene cvetove sivke in to je vsa umetnost. Končne izdelke le še zavijemo v košček blaga, okrasimo s pentljo in že so nared za prevzem dobrih mož.

5. Domač čaj

Super ideja, ki zahteva nekoliko več načrtovanja in pridnega dela skozi vse leto. A jo je enostavno skombinirati s številnimi izleti in pohodi v naravi. Spomladanske, poletne in jesenske izlete z mulci tako izkoristimo tudi za nabiranje zelišč in cvetov (trobentice, vijolice, pljučnik, bezeg, kamilice, lipovi cvetovi, koprive, ipd), ki jih nato posušimo in zapakiramo v vrečke. Dodamo lahko tudi krhlje sušenega sadja (jabolka, hruške, borovnice,…) in tako pripravimo različne kombinacije čaja. Super darilo in način, da bodo tudi mulci raje spili skodelico čaja, če bodo zelišča sami nabrali in posušili.

Res je, da domač čaj ni pripravljen en, dva, tri, ampak zahteva načrtovanje in delo skozi vse leto. Dobra stran tega pa je, da zelišča naberemo kar sproti, na pohodih in izletih, kar izkoristimo še za učno uro botanike. Volk sit in koza cela! (praznično ustvarjanje)

Če pa ste vi in vaši mulci med ročno in kuharsko spretnejšimi, pa lahko nastanejo tudi krasne vreče za copate/igrače, blazinice za čiščenje obraza, ročno poslikane skodelice za čaj/kavo, doma pripravljene marmelade in drugi namazi, domača mila in še nešteto drugih idej.