Ideja za pobeg pred meglo v kotlini: Vzpon na Rotovc nad Rakitno (prek Županovega vrha)

1

Ko na ljubljansko kotlino pritiska gosta megla, vas lahko depresije reši že 20 minutna vožnja v smeri Rakitne, kjer je veliko možnosti, da vas bo že po prvem prevoženem klancu navzgor pozdravilo toplo sonce. Tokrat smo se odločili za lahek pohodni vzpon do vrha Rotovca čez Županov vrh nad Rakitno.  Vzpon je primeren za najmanjše, pot pa ni dolgočasna,  saj če se ne boste sprehajali po sproščujočem gozdu, boste z razglednih grebenov uživali v lepih pogledih do Karavank in Kamniško Savinjskih vrhov na eni strani ter Rakitne, v lepem vremenu do Snežnika, na drugi.

  • Primeren čas obiska: vsi letni časi v suhem vremenu
  • Priporočen čas obiska: 2,5 uri in več
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki, predšolski, šolarji
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Izhodiščna točka:Izhodišče za Krim
  • Končna točka:Rotovc
  • Razdalja:1h in 15 min odrasle hoje (brez postankov)
  • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka

Idejo za izlet smo dobili na spletni strani www.hribi.net in ker pot ni najbolje označena, predlagamo, da navodila za pot preberete kar na zgornji povezavi. Vzpon na Županov vrh in naprej na Rotovc je primeren tudi za manjše mulce, saj je pot dinamična, se ne vzpenja ves čas. Proporočamo, da si seboj prineste prigizke in pijačo, saj na poti ni gostinske ponudbe.

Pot vodi skozi miren gozd, Županov vrh, Rakitna
Razgledna ploščad na poti na Županov vrh, Rakitna
Sleme na Županovem vrhu z lepim razgledom na Raktino in Kamniško Savinjske Alpe, Rakitna
Na poti se odpre več razglednih ploščadi, Rotovc, Rakitna
Sedlo med Županovim vrhom in Rotovcem, Rakitna
Od sedla med vrhovoma pa do vrha Rotovca vas bo spremljala Gozdna učna pot, kjer se boste lahko naučili o rastju ob poti, Rotovc, Rakitna
Na vrhu Rotovca vas čaka lep razgled, štampiljka in vpisna knjiga, Rotovc, Rakitna
Ob sončnem zahodu v gozdu, Županov vrh, Rakitna

Če ste že ravno na teh koncih priporočamo tudi obisk jezera Rakitna, kjer se lahko okrepčate v bližnji restavraciji, pred tem pa preberite še naš članek Po čudovite razglede na Sv. Ano in igrišče na Rakitni. Po zimi, ko jezero zamrzne, je primerno tudi za drsanje. Ko pa zapade sneg, pa s seboj le prinesite tudi svoje sanke.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele s svojimi družinami. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.

 

Sem mama triletniku, žena 33-letniku, sestra, hči, prijateljica, ustanoviteljica start-upa in popotnica. Moja družina praktično živi v torbah, saj se vsak mesec seli iz doma v Ljubljani v dom v Maastrichtu na Nizozemskem, no skoraj vsaj mesec.

1 komentar

  1. Po gozdu se je zmeraj nebeško sprehajat. Vendar, če le veš kje zares hodiš! Čas pohoda je veliko daljši od predvidenega, če imaš otroke. Ker dejansko vstopite v gozd, kjer imajo dom živali, vam priporočam, da glasno govorite, saj je bilo tam že večkrat opaziti medveda in volka. Pospravite za seboj tudi smeti in prav tako tudi pasje iztrebke, saj se sprehajate po privatnih zemljiščih in kmetu, ki tam pase govedo nebo nič vsec, kravcam pa tudi ne! V poletnem času se tam pasejo krave in v kolikor vidite električne pastir ne hodite notri! Pašniki so na vseh tako imenovanih razglednih ploščadi in na gozdnih jasah. Priporočam za otroke, da se na sam Rotovc povzpnete iz Klimatskega zdravilišča, kjer najprej vodi pot po kolovozu in nadaljuje mimo medvedkove hisice(za otroke) po označeni prekrasni najprej poti in nato stezici. Pazite tudi na zdrs, sej je pobočje na nekaterih delih zelo strmo. In tudi tukaj se držimo gozdnih pravil! Nauzite se sonca!

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime