Ideja za izlet – Piran in najboljši istrski fuži s tartufi

0

Hiter izlet na slovensko obalo je vedno odlična ideja za pobeg na morski zrak in sonce, predvsem v spomladanskih dneh, ko so temperature idealne za večurno potepanje po slovenskih primorskih mestih. Tokrat smo se odločili za sprehod do Pirana, obisk piranskega akvarija ter raziskovanje mestnega jedra, izlet pa zaključili v odlični gostilni Belvedur v zaledju slovenske Istre.

IMG_0006
Sprehod do Pirana je primeren za vse starosti mulcev

 

Primeren čas obiska: izlet je primeren v vseh letnih časih.

Priporočen čas obiska: celodnevni izlet

Primerno za otroke: sprehod do in po Piranu je primeren za vse starosti otrok; v vozičkih, na poganjalčkih, za samostojne kolesarje ali le sprehajalce.

Primerno za vreme: najlepše je v sončnem spomladanskem ali jesenskem dnevu

Izhodišče: Garažna hiša Fornače, Piran

4 ideje za enodnevni izlet v Piranu:

1. S poganjalčkom, kolesom ali vozičkom po obmorski sprehajalni poti do mestnega jedra

Strogi center mesta Piran je zaprt za osebna vozila, z izjemo tistih z dovolilnicami. Tako dnevnim obiskovalcem ponujajo parkiranje v 2 garažnih hišah in dostop mestu z dveh strani- garažni hiši Fornače in Azre. Če želite parkirati bližje mestnemu jedru, parkirajte v Azre, še bolj pa priporočamo garažno hišo Fornače, od katere se peš, s kolesom, skirojem ali poganjalčkom sprehodite po lepi obmorski sprehajalni poti do strogega centra. Naš mulc je užival v vožnji ob morju, hoji po škarpi, metanju kamenčkov v morje in posedanju na sončnih klopicah ob poteh. Tak sprehod vam bo vzel približno 30 – 45 min časa. Kot možnost imate pa na voljo tudi brezplačni mestni avtobus, ki vozi na 15 min in tako dosežete Tartinijev trg le v parih minutah.

IMG_0014
S poganjalčkom na pot
IMG_0002
Včasih tudi pomisliš, da se bo potep končal v morju:)
IMG_0011
Igra na poti, Piran
IMG_0020
Opazovanje butične luke, Piran

2. Ogled piranskega akvarija

Piranski akvarij ni velik in bogat kot marsikateri drugi v Evropi, je pa ravno pravšnji za otroke, njihovo radovednost in pozornost. Otroci bodo doživeli podvodni svet slovenskega morja ter raziskovali morski svet v kar 25 bazenih, videli morene, različne morske organizme in celo malega morskega psa. Otroci lahko vsako sredo in nedeljo ob 14. uri tudi prisostvujejo hranjenju rib (ob doplačilu).

Piranski akvarij se nahaja v neposredni bližini Tartinijevega trga, v Vili Piranesi. Do 14.6. je odprt od 9.00 do 19.00, vsak dan med tednom, le ob ponedeljkih je zaprt. Družinska vstopnica (2 odrasli osebi in 1 otrok) stane 10 eur, če imate pa še drugega mulca, doplačate le 1 eur. Več o cenah si preberite tukaj.

Piran
Raziskovanje morskega sveta slovenskega morja, Piran
Piran akvarij
Morene, Piran

3. Sprehod skozi mestno jedro do cerkve Sv. Jurija

Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto in je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zasnovo z zanimivo arhitekturo ter bogato kulturno dediščino.

Srce mesta je nedvomno osrednji Tartinijev trg, imenovan po velikem italijanskem skladatelju in violinistu Giuseppu Tartiniju (1692-1770), ki se je rodil v Piranu. Privoščite si sladoled in posedite na trgu, mulc pa bo pridno nabiral kroge, tekal ali lovil golobe.

Tartini
Tartinijev trg, Piran

Ozke ulice ter tesno stisnjene hiše dajejo mestu prav poseben čar. Sprehodite se po njih ter se povzpnite do najbolj opazne stavbe v Piranu, vidne daleč naokoli, stolne cerkve Sv. Jurija. Cerkev je nastala približno v 12. stoletju, današnjo podobo pa je dobila leta 1637. Zvonik cerkve je bil dograjen 1608 in je pomanjšana kopija zvonika Sv. Marka v Benetkah.

IMG_2446
Raziskovanje uličic in vzpon k cerkvi Sv. Jurija, Piran
IMG_2451
Ob sončnem dnevu je trata pred cerkvijo malo igrišče s prečudovitimi razgledi

Z obzidja pri cerkvi boste imeli na eni strani lep pogled na Tartinijev trg in hrvaško obalo, na drugi strani pa na slovensko morje proti Kopru. Naš mulc je užival tudi v raziskovanju notranjosti cerkve, imeli pa smo srečo, da smo si lahko pobližje ogledali tudi župnišće.

IMG_2450
Večina otrok ima rada mogočnost cerkva, Sv. Jurij
IMG_2465
Pogled na Tartinijev trg, Sv. Jurij, Piran
IMG_2449
Lepo pogledi na slovensko morje, Sv. Jurij, Piran

Zaključek izleta v Piranu priporočamo v Cafe Teater, na rtu, kjer boste z malo sreče dobili mizico na terasi, uživali v sončku in igri mulca na ploščadi.

IMG_0028 copy
Sončne stene Cafe Teater, Piran

4. S prstom pomazano v Gostilni Belvedur, Gračišče

Naše potepanje smo zaključili z zgodnjo večerjo v Gostilni Belvedur, ki leži v zaledju slovenske Istre, v mirni vasici Belvedur, odmaknjeni od vsakodnevnega mestnega vrveža, sredi razgibane pokrajine in zelenih gričev. Gostilna Belvedur je res nekaj posebnega. Razmetano dvorišče, preprosti krožniki, ozka ponudba, menija niti videli nismo. In vendar je njihova prednost je ravno v tem. Kljub vizualnem vtisu preprostosti, vešče roke in dolgoletna tradicija priprave jedi slovenske Istre, naredijo obisk te gostilne res vrhunsko kulinaričen in domač. In tudi s cenami ne pretiravajo. Mi smo za zajeten obrok s pijačo plačali nekaj čez 30eur.

Ob lepem vremenu vsekakor predhodno rezervirajte mizo na vrtu, v senci starega oreha ter z razgledom na dolino reke Dragonje in Tržaški zaliv, ob res jasnem vremenu pa bo pogled segel vse tja do Dolomitov. Otroci se bodo igrali na dvorišču s kužki, vi pa v miru srklali istrsko kapljico in mazali s prstom za dobrimi fuži, steaki in tartufi.:) Če dočakate sončni zahod, je prečudovit.

Kako do tja: iz smeri Kopra zapeljemo na hitro cesto v smeri proti Ljubljani ter jo zapustimo na izvozu Dekani. Vozimo po stari cesti KP – LJ do naselja Rižana, takoj za naseljem zavijemo desno proti Gračišču. Prečkamo vas Gračišče in zavijemo desno v smeri Brezovice (cca 5 km) ter sledimo tabli Belvedur. Vozimo še cca. 3 km, pridemo do kamnite kapelice točno na križišču, tam zavijemo levo in čez 300m smo na Belvedurju. Na desni je parkirišče, na levi gostilna.

Najlepše je sedeti na njihovi terasi, Belvedur
belvedur-priprava-se-tartufe-na-fuze-1
Priporočamo domače fuže s tartufi, Belvedur

 

Za več idej kaj obiskati v slovenski Istri, si preberite članek Aktivni vikend z mulcem v osrčju slovenske Istre.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.