Ideja za izlet: grad Riegersburg in čokoladnica Zotter

0

V sklopu 3 dnevnega raziskovanja pokrajine Thermen- & Vulkanland na avstrijskem Štajerskem, smo polovico dneva namenili dvema biseroma teh krajev – zgodovini in čokoladi 🙂

Imeli smo srečo s prekrasnim jesenskim soncem in čudovitimi barvami narave, kar je izlet naredilo še lepši.

Čudovita jesen, Riegersburg, Avstrija

Destinacija: Riegersburg, Avstrija

Čas potovanja: oktober 2021

Starost otrok na potovanju: 3 leta, 9 let

Primerno za otroke: malčke, predšolske, šolarje

Oddaljenost iz Ljubljane: 200km

Grad Riegersburg

Grad Riegersburg, Avstrija
  • Več informacij o gradu: dieriegersburg.at
  • Vstopnina: družinska vstopnica (nihalka ter ogled gradu z muzejem) 45eur. Za več možnosti ogledov, kliknite tukaj.

Grad Riegersburg boste videli že od daleč, ko se boste bližali istoimenovanem mestu, saj ponosno stoji na vrhu skoraj 500 metrov visoke skale. Prva pisna omemba gradu Riegersburg je že iz leta 1138.

Grad s parkirišča, Riegersburg, Avstrija

Na grad se lahko povzpnete na več načinov: peš, z vzpenjačo (kar smo izbrali mi), najbolj športni pa lahko nanj tudi splezajo po steni:)

Z vzpenjačo na grad Riegersburg, Avstrija
Na grad se pride tudi peš, Riegersburg, Avstrija

Na vrhu gradu se odpira čudovit razgled na vinorodno pokrajino, otroke pa bo takoj navdušilo motorično leseno igrišče. Dovolite otrokom svojo dozo igre še pred vhodom v grad, saj imate starši poleg igrišča lep lokal, s še lepšim razgledom:)

Igrišče boste zagledali že takoj, ko izstopite iz vzpenjače, Riegersburg, Avstrija
Igrišče z razgledom, Riegersburg, Avstrija
1 ura je hitro minila
Poleg igrišča pa je tudi restavracija – lokal, s takim razgledom, Riegersburg, Avstrija

Toplo priporočamo tudi sam ogled gradu, saj hrani zelo zanimivo muzejsko zbirko, ki bo zagotovo navdušila vse starosti otrok. Zbirka je sestavljena iz 3 delov: en del je namenjen čarovnicam, drugi je muzej orožja, tretji pa muzej o gradu in njegovi zgodovini.

Vhod v grad je preko dvižnega mostu, pod katerim boste videli tudi čisto prave zajčke:)
Grad Riegersburg velja za enega najlepših v tem del Avstrije
Grajsko dvorišče, Riegersburg, Avstrija
Muzej orožja, ki bo zagotovo zanimiv mulcem 🙂
V akciji, grad Riegersburg
Muzej orožja, grad Riegersburg
Muzej čarovnic – spoznali smo tudi “čarovnico”, ki je znala pričarati, da so iz snega pokukale vrtnice, grad Riegersburg
Muzej o gradu, Riegersburg
Razgledi, grad Riegersburg

V neposredni bližini gradu (blizu parkirišča) je tudi adrenalinski park, dodatno na zgoraj opisano pa si lahko ogledate tudi ptice ujede ter grajskega kovača.

Pogled na adrenalinski park pri parkirišču
Princesa in vitez na gradu Riegersburg, Avstrija

Čokoladnica Zotter

Vstop v čokoladnico Zotter
  • Več informacij o čokoladnici: zotter.at
  • Vstopnina: stop v tovarno čokolade s pokušino ter vstop v Edible Zoo; odrasli 17,9eur, otroci (6-10 let) 11,9eur, otroci (4-5 let) 5,9eur. Za več informati in možnosti kliknite tukaj. Online rezervacija prinese tudi nekaj popusta.
  • Primeren čas obiska: obisk čokoladnice je lahko tudi ideja za izlet v dežju, saj je pot okušanja čokolade pod streho, a ogromna živalska farma okoli tovarne je na prostem.
  • Pomembno: vzemite si vsaj dve uri za ogled čokoladnice, enako velja za ogled Zoo.
Čokoladnica Zotter in čokoladni Josef Zotter v ozadju 🙂

Čokoladnica Zotter vsako leto sprejme okoli 300.000 obiskovalcev. Njihove čokoladne ploščice pisanih barv in poslikav danes štejejo že okoli 500 različnih okusov, celotna proizvodnja pa deluje po načelu raznolikosti, kvalitete, trajnosti in ustvarjalnosti. Vsi njihovi izdelki so tudi 100% organski, njihov slogan, ki ga boste našli tudi na vsaki embalaži pa se glasi “od zrna do tablice”.

Ustanovitelj Josef Zotter s hčerko Julio, ki je prav tako moćno vpeta v družinski posel, Čokoladnica Zotter

“Le najboljša zrna lahko dajo najboljšo čokolado”, je bilo preprosto razmišljanje ustanovitelja Josefa Zotterja in tako se je povezal neposredno s pridelovalci in s tem tudi njim omogočil višjo odkupno vrednost ter boljše življenje. Kakavova zrna v Avstrijo pripeljejo v velikih vrečah, nato pa v čokoladnici Zotter sami opravijo ves proces, od kakavovega zrna do tablice čokolade, katerega si v sklopu ogleda tovarne tudi sami lahko ogledate- le steklo nas loči od proizvodnje.

Pri ogledu čokoladnice Zotter ste ves čas v stiku z njihovo proizvodnjo – le steklo vas loči od nje

Poleg ogleda celotnega procesa pa je seveda največji užitek ogleda to, da se lahko najeste čokolade v vseh oblikah do nezavesti 🙂 Dobesedno. Na začetku krožne poti dobite v roku lično žličko (in po želji tudi zvočni vodnik v slovenskem jeziku), pot pa vas potem vodi preko postaj od zrna do tablice.

Pričetek slastnega ogleda, čokoladnica Zotter
Od kakavovega zrna…
…do tega prelepega čokoladnega stolpiča, ki naj vas ne premami – surovi kakavov okus 🙂
Potem pridejo vsi potrebni dodatki…
…in že smo pri božanskih okusih, čokoladnica Zotter
Čokoladnica Zotter
Koliko takih pritiskov na čokolado smo naredili 🙂
…in koliko različnih okusov poskusili
Moj chocoholic 🙂

Nasvet: Nikar se pred prihodom ne najejte in okušajte “pametno”- najboljši okusi so od sredine poti pa vse do vstopa v trgovino. Mi smo se najedli že do polovice in tako “zamudili” najslajše. Naslednjič bomo pametnejši 🙂

Robot, ki prinaša izbrano čokolado, Zotter
Okušanje z razgledom, Zotter
Poleg trde čokolade som pili tudi vročo čokolado
In na koncu seveda ne boste odšli brez svoje najljubše tablice. Klub temu, da vam je pošteno slabo od nje:)

Še pred pričetkom poti si lahko ogledate film o nastanku čokolade, v njem spoznate družino Zotter in njihove dobavitelje najboljšega kakava ter se seznanite z njihovo filozofijo o pravični trgovini in organskih sestavinah.

High on chocolate:)

Drugi del časa preživimo zunaj. Na travniku za tovarno se razprostira velik živalski vrt, ki še bolj spominja na veliko kmetijo, s številnimi (panoramskimi) postojankami, poučnimi hišicami z razlagami (tudi v slovenskem jeziku!), hlevom, muzejem žit, igrali za otroke in motoričnim poligonom, v osrčju katerega lahko pojeste bio kosilo ali prigrizek.

Edible Zoo, Zotter
Edible Zoo, Zotter
Govoreče ptičje hišice 🙂

Najbolj nenavaden del je pokopališče idej, kjer svoj večni mir najdejo tiste ideje oziroma čokoladne kombinacije, ki jih ne najdemo več na policah oziroma niso nikoli zaživele. Na nagrobnikih najdemo imena čokolad in izdelkov, ki iz že kakšnega razloga niso več v prodaji.

Pokopališče idej, čokoladnica Zotter

Dodatni predlogi za izlet v okolici:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar ali pa nam pišete na info@kamzmulcem.si

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime