Hiša iluzij v vašem domu

0

Ste že kdaj obiskali Hišo iluzij? Zagotovo veste, da pri nas ni nič kot se zdi in da se v njem dogaja mnogo zanimivega, tudi za družine z malimi nadobudneži: otroci lahko praznujete rojstni dan, se preizkusite na različnih delavnicah, se podate na družinsko dogodivščino in preizkusite svoje možgančke ob sestavljanju miselnih izzivov.

Verjetno, tako kot mi, že komaj čakate, da ponovno odpremo svoja vrata in se lahko skupaj predamo iluzijskim dogodivščinam. Do takrat pa smo se odločili, da iluzije pripeljemo kar v vaš dom!

Pripravili smo namreč nekaj iluzij, ki jih lahko naredite sami doma. Potrebovali boste le pripomočke, kot so svinčnik, barvice, škarje, lepilo in podobno. Torej stvari, ki jih po navadi najdemo v stanovanju.

Ste pripravljeni, da naredite svojo prvo iluzijo?

1. NEMOGOČI LIST PAPIRJA

Kaj potrebuješ?

 • A4 list papirja
 • Škarje

Navodila:

 1. Prepogni papir (po daljši stranici).
 2. Razpri papir.
 3. Približno na sredini ene polovice s škarjami zareži do sredinskega prepogiba.
 4. Na drugi polovici papirja zareži do prepogiba na približno tretjinah lista.
 5. Nastala zavihka ponovno prepogni v obe smeri (ni nujno, vendar nekoliko olajša nadaljnje korake).
 6. Položi papir tako, da je polovica lista na kateri si naredil-a dve zarezi obrnjena proti tebi. Postavi palec tvoje desne roke pod desni zavihek. Z levo roko primi levo polovico lista. Z desno roko zavrti list »navzgor« tako, da je tvoj palec sedaj desno zgoraj.
 7. Če si zgornji korak naredil-a prav sedaj lahko premikaš sredinski zavihek levo in desno in ustvariš neverjetno iluzijo.

V kolikor iluzija ne deluje ponovno poizkusi s korakom št. 6. Brez skrbi tudi nam ni uspelo v prvo 🙂

2. 3D ROKA

Kaj potrebuješ:

 • List papirja
 • Svinčnik
 • Barvice/flomastri

Navodila:

 1. Korak: Pripravi si vse potrebne pripomočke.
 2. Korak: Dlan in del zapestja položi na A4 list papirja in s svinčnikom na rahlo nariši obris roke.

3. Korak: Vzemi flomaster in od roba papirja do obrisa nariši ravno vodoravno črto.

Od točke obrisa do točke obrisa na drugi strani roke nariši navzgor ukrivljeno črto. Od tu naprej do konca lista ponovno nariši ravno vodoravno črto. In tako nadaljuj do vrha papirja.

 

 

 

 

 

4. Korak: Zdaj je čas, da naredimo 3D roko bolj živo. Vzemi flomastre vsaj treh različnih barv in z njimi zapolni del med osnovnimi črtami, ki si jih narisal-a v 3. koraku. Pomembno je, da vedno ponoviš isto zaporedje barv.

 

 

 

 

 

5. Korak: Za še večji učinek lahko ob obrisu roke dodaš še sence. Vse slike so delo @Handimania

3. STROOPOV EFEKT

 Kaj potrebuješ:

 • List papirja
 • Barvice/flomastri

 Navodila:

 1. Z barvicami ali flomastri na list papirja napiši različne barve. Pazi le, da barve ne napišete s flomastrom te barve. Na primer besedo »modra« ne smeš napisati z modrim flomastrom.
 2. Tako napiši vsaj 10 barv.
 3. Poglejte na list papirja in izgovori barvo s katero je beseda napisana in ne dejanske besede. Torej na primer v prvem primeru moraš izgovoriti »zelena«.
 4. Kako ti gre? 🙂

Želijo vam veliko užitkov pri ustvarjanju iluzij in upamo, da se kmalu spet vidite. Prihodnji teden pa vas čakajo nove tri iluzije.

Preberite si tudi naš članek o 5 aktivnostih za otroke, ko je zunaj dež, kjer predstavimo naše doživetje v Hiši iluzij.

Članek so pripravili pri Hiši iluzij za vse ljubitelje iluzije, še posebej v času #ostanidoma. Več informacij na info@kamzmulcem.si ali v komentar.

 

 

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime