Hiša eksperimentov

0

Na deževno soboto ali nedeljo je v Ljubljani kar nekaj aktivnosti za mulce in starše, malokatera od njih pa se lahko pohvali  s toliko let delovanja, kot je Hiša eksperimentov.

Hiša eksperimentov deluje že od leta 1996 in v svoji bogati zgodovini so vzpodbudili radovednost in zanimanje za znanost pri marsikateremu mulcu in mulki, ki sedaj z veseljem tja odpelje tudi svoje otroke. Poleg same Hiše eksperimentov, kjer so mulcem eksperimenti na voljo vse leto, pa že vrsto let v Ljubljani organizirajo tudi zanimive dogodke, kot so Znanstival, Noč ima svojo moč in Sladoledologija.

Hiša eksperimentov se nahaja na Trubarjevi ulici v Ljubljani
  • Spletna stran:  Hiša eksperimentov
  • Naslov: Trubarjeva 39, Ljubljana
  • Primeren čas obiska: vse leto
  • Priporočen čas obiska: mi smo s 5 in 10 letnikom v Hiši eksperimentov preživeli dobri dve uri.
  • Primerno za otroke: Hiša eksperimentov nima starostne omejitve ali priporočila. Mlajši, ki še ne znajo brati, bodo vsekakor potrebovali odraslo osebo, da jih vodi čez eksperimente, šolski otroci, ki že berejo, pa bodo lahko samostojni. Je pa vstop mlajšim od 14 let dovoljen le v spremstvu odrasle osebe.
  • Delovni čas: sobota in nedelja od 10:00 do 18:00, preverite poseben urnik med počitnicami in prazniki, saj so navadno odprti.
  • Cenik: cena za starejše od 5 let je 9 €, podroben cenik najdete tukaj.
  • Javni prevoz: Hiša eksperimentov se nahaja blizu Zmajskega mostu. Tam vam ustavi avtobus št. 13, št. 2 in 20 pa ustavita malo naprej pri Krekovem trgu. Malo stran je postaja Ilirskega, kjer ustavi avtobus št. 5.
  • Parkiranje: parkirišče Kapitelj. Priporočamo javni prevoz.

V dobrih dveh urah sta mulca preizkusila, opazovala in doživela prek 50 eksperimentov, ki se nahajajo v treh sobah. Dve sobi sta namenjeni stalnim eksperimentom, ki se skozi leta tudi dopolnjujejo, v zgornjem nadstropju pa eksperimente spreminjajo, tako da tudi stalni obiskovalci lahko doživijo vsakič kaj novega. Na vsakem eksperimentu so navodila, razlaga pojava in za bolj zahtevne tudi podrobnejša pojasnila.

V dveh nadstropjih otroci doživijo stalne eksperimente
Večina eksperimentov je zanimivih tudi najmlajšim

Nekateri eksperimenti so oblikovani tako, da predstavijo značilnosti določenega pojava, drugi tako da se morate tudi sami pomeriti v določeni spretnosti ali znanju.

V Hiši eksperimentov so mulci zelo aktivni

Ne spreglejte raznih napisov, stripov in slik, ki se nahajajo na stenah, saj se boste tudi starši ogromno naučili. Če ne drugega se boste nasmejali ob kateri od domislic znanega ilustratorja Boža Kosa, ki je med drugim oče ustanovitelja Hiše eksperimentov.

Hiša eksperimentov

Zgornja soba je namenjena tudi posebnim tematskim dogodivščinam, ki se navadno odvijajo vsaj vikend ob 16h. Delavnice imajo zanimiva imena, kot so Barvologija, Elektrikologija, Jajčkologija in druge.

V zgornjem nadstropju potekajo dogodivščine in posebni eksperimenti

V času našega obiska je potekala tudi mini dogodivščina. Te navadno nimajo urnika, so pa organizirane nekje med 11h in 14h. Otroci so tako z zanimanjem spremljali kaj se dogaja z različnimi snovmi, ko se segrevajo ali ohlajajo.

Mini dogodivščina v Hiši eksperimentov

Poleg vseh zanimivosti, ki so na res mulcem in staršem prijazen način prikazane v Hiši eksperimentov, pa so nas navdušili njihovi animatorji. Vsi prisotni poskrbijo, da mulci kar največ odnesejo od določenega eksperimenta. Pohvalno je tudi, da znajo razlago, odgovore in predvsem njihova vprašanja prilagoditi različnim starostim in zahtevnosti mulcev.

Zbrano odraža naše vtise ob obisku Hiše eksperimentov. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime