Haranje z mulčico na sankah in psom po Švicarskih alpah

0

Če bi res radi doživeli osupljive slike velikih gora, bi vas poslala v vasico Grindelwald, ki leži v osrčju Švice, ki poleg svoje lepote in fotogeničnosti nudi neizprosne užitke smučarjem ter adrenalinska doživetja privržencem sankanja.

Švica velja za državo razkošja in uglajenosti. Vsi smo že slišali lepe zgodbe o mnogih naravnih bogastvih Švice v obliki gorovja. Ta nekoliko čudna država, ki leži v osrčju Evrope, ni pa njena članica, ima skoraj sto gorskih vrhov, visokih do 4000 m. Naslednji naravni biseri, po katerem slovi Švica, so jezera in kot še naslednje pa so smučarska središča, ki so meka za ljubitelje zimskih športov. Poleg najbolj prepoznavnih švicarskih smučišč (Sant Moritz, Crans Montana, Zerrmatt) se v jedru države bohoti prelep Grindelwald, eno najstarejših Evropskih gorskih resortov, obdan s tremi spektakularnimi gorami Eiger, Mönch & Jungfrau. Ekstenzivno smučanje, mikavna železnica s še starodavnimi (predelanimi v električno prevozno sredstvo) vlaki, katerih sedeži so še vedno leseni ter rustikalen amibent vasice, so le nekatere od značilnosti tega dih-jemajočega severno alpskega kraja. Sveži zrak, modro nebo, sonce in sneg, je ena najmočnejših kombinacij, ki je potrdila našo pravilno izbiro dopustniške destinacije, kjer je snega do pasu.

Grindelwald

Destinacija: Grindelwald, Švica

Dest_Grindelwald_Map

Čas potovanja: zima

Dnevi na potovanju: 12 dni

Starost otroka: 2,5 let

Raj za: Pozimi- navdušence vseh vrst zimskih in adrenalinskih radosti (smučanje, gorsko plezanje, skakanje s padalom s pristankom na smučeh, snow-trekking, snowshoeing (hoja po snegu v temu primernih čevljih, ki zgledajo kakor širše smučke, ki se jih pripne na čevlje).

 

Primerno za otroke: vseh starosti, predvsem pa za tiste, ki že znajo hoditi v debelih zimskih pajacih in lahko uživajo na snegu

Pot do lokacije: Iz Haaga (Nizozemska, naš trenutni dom) smo izbrali pot z vlakom, ki je trajala 13 ur, vključno s postanki (presedanje iz enega na drugi vlak). Odločitev za vlak je padla predvsem zato, ker se vedno vozimo z letali in avtomobili, predvsem pa zato, ker je bila taka pot najbolj udobna za dvo in pol letnico in našo psičko Sage (pes – veliki weireminerner), ki se je tako lahko prosto gibala po našem kupeju.

Gremo v Švico

 

Namestitev: Ker je odločitev za naše počitnikovanje v Grindelwaldu padlo v zadnjem momentu, smo lahko rezervirali bivanje samo še v hotelih. Izbrali smo Sunstar hotel, ki stoji pod vznožjem vlečnice na smučišče. Glede na to, da smo bili nastanjeni v »strogem centru«, sta vrvež in glasnost »vasi« potihnila okoli sedme ure zvečer in s tem niso ovirali naše želje po počitku po adrenalinskih dnevih.

Pogled na Mönch iz hotelske terase
Eiger in Mönch
Pogled iz hotelske sobe

ZAKAJ GRINDELWALD?

Predstavljate si idilično smučarsko vasico, kjer se lesene hiške gnezdijo v dolini, varovani s tremi velikimi gorami, katera sugestivno odzvanjajo imena pozabljenih bernških pravljic; Eiger (oger), Jungfrau (deklica) in Mönch (menih).

Grindelwald je majhna vasica, ki navduši tudi tiste najbolj zagrižene ljubitelje poletja. Priznana kot območje izjemne lepote, ki se bohoti na seznamu UNESCO svetovne dediščine, je najbolj znana po smučanju. Dostop ima kar do 378 km smučarskih stez, 131 posamzenih prog, katere oskrbuje 66 vlečnic. Če kupite primerno (večdnevno) smučarsko karto, vam ta prinese dostop do smučanja, bordanja ali sanjkanja v skoraj celi Jungfrau regiji; Lauterbrunnen, Mürren in Wengen. Skozi celotno sezono, ki poteka od decembra do aprila imate zagotovljen dostop do izvajanja smučarskih radosti. Če pa smučanje ni ravno vaš hobi, pa je zagotovo sankanje. Grindelwald  je znano tudi po najdaljšem tobboganingu na snegu v Evropi. Pot je dolga 15 km in je za-umret dobra izkušnja.  Mi smo skoraj vsak dan imeli družinska tekmovanja v sankanju: jaz proti možu in hčerki, ki sta delila sani. Sage, naša psička, pa se je zvesto poganjala poleg nas. Fiuuuu, kako smo leteli.

Sankanje

Ker smo predvsem odšli na počitnice na sneg, ravno zaradi naše 2,5 letne punčke, smo k temu primerno poskrbeli, da bo njen dan usklajen z njenimi potrebami. Ni nam ravno uspelo izpolniti vseh njenih pričakovanj, saj če bi bilo po njeno, bi bila čokolada namesto vsakega obroka, igranje na igralih bi zamenjalo popoldanski spanec in vodo bi zamenjala vroča čokolada. Zato smo se pogajali sto na uro. Če otroka pelješ na najvišjo točko na sankališču in mu rečeš, da se bomo zdej spuščali s sanmi (in je to zanj prvič), ga preplavita tako adrenalin kot strah. Po prvem spustu, ki je potekal v znaku joka in veselja, je bila naša mulčica ob pristanku na cilju takoj pripravljena za novi spust. Zelo pomembna stvar v taki »športni panogi« z otrokom je, da ga znaš držati na adrenalinskem nivoju. Zato smo mi tekmovali (seveda je Suriyah zmagovala), se vmes ustavljali, se metali v zasnežene ob-poti, delali angelčke in se kotalili v dolino po globokem snegu. Naša psička ni bila izjema.

Metanje v sneg
Pogled iz sankaške proge

TOP 5 POTOVANJA:

1. Sankanje –  Grindelwald je meka za ljubitelje hitrosti na sankah. Mesto ima organizirane bus prevoze do začetne točke Faulhorn (2,680 m), lahko pa se odločaš še med gondolo ali hojo po snegu (trekingom). Mi smo se odločili za gondolo. Končna točka je Grindelwald (1,034 m), dolžina sankaške proge pa kar 15 km. Naša dnevna doza je bila nekje približno od 30 do 45 km, ker smo se vračali pravočasno v hotel, da ujamemo popoldanski spanec. Dan pred odhodom pa smo poskrbeli zato, da bo sankaška steza pošteno izrabljena, saj smo se odpravili na sankanje ob 10 h zjutraj in se vrnili v hotel ob 18ih. Koliko kilometrov smo presankali, nimam pojma. Vem pa, da smo oddelali nadpovprečje za 2,5 letnico. Sem omenila, da je Sage cel čas tekla poleg nas?

Odhod v hotelsko sobo po četrti rundi sankanja

 

2. First, Schreckfeld, Bort – tri smučarske postaje. First postreže z najbolj zavidljivimi razgledi Švicarskih alp in je najboljša iztočnica za spust s sankami proti Bortu in njihovem hotelu, ki nudi pregrešno najboljše pojedine na celem smučišču.

Razgled iz smučišča Bort

3. Domače živali (čeprav smo videvali samo pse) so dobrodošle povsod – dobesedno, pa še postrežejo jih z vodo in piškotki. Ni da ni, kamor psa ne moreš vzeti s seboj.

Zametavanje v sneg
Sage na najvišji točki Evrope

4. Obisk Jungfraujoch (najvišja naseljena točka Evrope) – Top Evrope smo si pustili za vrhunec švicarskih počitnic, kamor smo prišli z vlakom. Del poti poteka skozi velikana, Eiger in Mönch. Vlak se ustavi na dveh postojankah Eismeer in Eigerwand, kjer dejansko uživaš v čudovitih razgledih ali pa obsesivno slikaš razkošna Eiger in Mönch, kot so to na primer počeli Kitajci in jaz. Karta za obisk top Evrope je 180 CHF/osebo (otroci do 6 let brezplačno), 60 CHF/pes (švicarski frank in evro sta tam tam, mogoče par centov razlike).

Razgled z najvišje točke Evrope
Čakanje na vlak za odhod na najvišjo točko Evrope
Ledene skulpture v ledenem predoru na vrhu Evrope
Vlak je zakon, mami
Železnica skozi Eiger in Mönch


5.
Švicarska čokolada – »V raju je čokolada brez kalorij in se jo streže kot glavno jedJe treba še kaj dodati?:)

Najvišje ležeča stavba v Evropi je Sphinx observatorij, eno najvišjih astronomskih observatorijev na svetu, ki poleg razgleda iz restavracije, zagotavlja dodatno razgledno ploščad na višini 3571 metrov. Na samem observatoriju se najde izhodiščna točka, kjer dejansko lahko stopiš na goro. Sage, najbolj pogumen pes, je po 30 sekundah stala na zadnjih tacah, premražena od ostrega vetra in nizkih temperatur.

POMEMBNO ZA STARŠE:

1. Smučarska karta

  • Jungfrau regija 82 CHF/dan (Kleine Scheidegg in Mannlichen in First)
  • Sankanje 40 CHF/dan (Kleine Scheidegg in Mannlichen in First)

 

2. Prevoz do smučišč

  • Kleine Scheidegg in Mannlichen – Železniško vzpenjanje (z vlakom) iz Grindelwald / Grund proti Kleine Scheidegg z nekaj postanki na poti. Iz vasi Grindelwald morate najprej na »shuttle« vlak do vasi Grund (lahko tudi z avtobusom), nato pa proti Kleine Scheidegg. Druga alternativa za vlak je počasna gondola za štiri osebe, ki se prične vzpenjati prav tako iz vasi Grund in vas pripelje do Mannlichen-a.

    S.Kleine
  • First – prednost tega smučišča je izognitev vlaku. Glavno dvigalo (locirano v centru) je gondola za šest oseb, ki se dviga 1000 m od vasi v treh fazah (Bort, Schrekenfeld, First). To je bilo naše priljubljeno smučišče. Manj obljudeno kakor Kleine Scheidegg in bolj stisnjeno v objem Eigerja in Moncha.

    Razgled iz smučišča First

3. Šola smučanja za otroke

Bodmi in Männlichen. Naša mulčica ni kazala interesa po smučanju, zato smo ta del letos preskočili. Sodeč po raziskavah spletnih strani obeh smučišč, bi se, če bi se, odločila za Bodmi. (http://www.grindelwaldsports.ch/en/snowli-kids-club-bodmi.html)

4. Varstvo otrok na smučišču

Kinderhort Murmeli (First) in Sunshine Nursery (Männlichen) vzamejo mulce (ali na urno postavko ali za cel dan). Swiss Ski school organizira pouk za mulce od 3. do 14. leta. Mlajši mulci so dobrodošli v klubu Snowli 09:00-16:00 od ponedeljka do petka. Tukaj lahko uživajo v sankanju, slikarstvu in se zabavajo v lastnem prostoru vrtca. Po podatkih na spletu se cena varstva giblje med 18-20 Eur/h.

5. Igrišča v Grindelwaldu in na smučišču Bort

Velik izbor lesenih igral leži v jedru vasi Grindelwald (plezalne stene, plezalne vrvi, gugalnice, tobogan, …).

Na prvi postojanki na smučišču First (Bort) kraljuje alpsko avanturno igrišče, na katerem otroci utrjujejo svoje igralne veščine, medtem ko starši lahko v miru srkajo kavico ali pivo.

Gugalnica v mestnem jedru
Tobogan na Bortu

 

Članek je napisala Ana, mamica male Suriyah. Anina družina je živela v Dominikanski Republiki in Ameriki. Zdaj živijo na Nizozemskem. So popotniki po naravi in po sili razmer. 🙂