Gremo v kino: ŠEPET METULJA

0

Na velika platna je prišel mladinski film Šepet metulja, nov slovenski mladinski film, najstniška romantična drama, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju. Film po premierah v Ljubljani, Celju in Mariboru navdušuje tako najstnike kot njihove starše, saj govori o drugačnosti, premagovanju ovir, sanjah in vztrajanju.

Ali Ogrizek glavni igralec, ki v filmu zaigra 17-letnega Jana, najstnika z avtizmom, je na premieri v ljubljanskem Cineplexxu izpostavil, da je film pomemben za otroke in mlade, saj predvsem sporoča, da smo avtisti ljudje kot vsi ostali, le da včasih na določene stvari drugače reagiramo.

Ne zamudite posebne projekcije z obiskom filmske ekipe. V Cineplexx kinematografih bosta še dve:

Ustvarjalci novega mladinskega celovečernega filma Šepet metulja so dočakali uspešno  prvo  kino premiero v ljubljanskem Cineplexxu Rudnik, 11. 10. je premiera v Cineplexxu Celje, 12.10. pa v Cineplexxu  Maribor.

O zgodbi

Jan, 18-letni navdušenec mehatronike in najstnik avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.

Uradna spletna stran: ŠEPET METULJA – celovečerni mladinski film (sepetmetulja.si)

Film po navdihu resničnih dogodkov govori o:

  • spopadanju z avtizmom,
  • premagovanju ovir,
  • sodobni tehnologiji,
  • poučevanju drugače,
  • ljubezni
  • podjetniški poti
  • zgodbi o uspehu

Težko pričakovani celovečerni mladinski film Šepet metulja, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju, je režiral večkrat nagrajeni režiser in soscenarist Alen Pavšar, ki je s premiero več kot zadovoljen: “Prva premiera je za nami in neizmerno sem ponosen na vso ekipo, s katero smo ustvarili Šepet metulja. Pozorno sem spremljal odzive gledalcev in  bil  sem presenečen, da je bilo v dvorani tako tiho, da so tako zavzeto spremljali dogajanje in zelo zadovoljen sem, da so reagirali pri tistih prizorih, kjer smo reakcijo želeli,” je po premieri povedal režiser, in dodal: “Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispevajo v svetu. Zgodba glavnih junakov je dokaz, da vsak izmed nas lahko pripomore k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njegove posebnosti.”

O projektu

Film je nastajal na Šolskem centru Celje ob veliki podpori podjetja MIK Celje. V projektu je več kot 100 dijakov dobilo priložnost spoznati, kdo so ljudje, ki so za kamero, in kaj vse je potrebno, da film pride na velika platna. Bili so asistenti profesionalcem in poletje 2022 preživeli kot družina. Dobili so ogromno znanja, izkušenj in novih poznanstev, ki jim bodo pomagali pri nadaljevanju kariere.
Film Šepet metulja je torej zgodba o uspehu – pred in za kamero. Vsak potrebuje nekoga, ki mu odpre vrata, v njem prepozna skriti potencial… Film Šepet metulja odpira vrata mladim in srca gledalcev.