Gremo v hribe! na planinski dom na Šmohorju

0

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere strarost sega v davno sredino 15. stoletja.

Pred cerkvijo se bohotijo tri mogočne, stoletne lipe, ki poleti vabijo v svojo senco. V starih časih, nekateri pa še danes, so trdno prepričani, da lipa izganja zle duhove, in ker je Šmohor znan po številnih, slovenskemu človeku svetih drevesih, se lahko na pot odpravite povsem brez skrbi – Šmohorska čarobna energija vas bo prevzela, prej ali slej.

  • Nadmorska višina: 784 m
  • Območje: Štajerska
  • Izhodišče: Laško / Tremerje / Liboje
  • Trajanje pohoda: 2 h/ 2 h / 1h 15 min
Na dogodkih Gremo v hribe je poskrbljeno za celo družino
Na dogodkih Gremo v hribe je poskrbljeno za celo družino
Na najlepše razglede

Najlepšega razgleda boste deležni, če se odpravite do bližnje cerkvice sv. Mohorja. Na vzhodni strani lahko bližnji Malič, ki zapira pogled naprej proti vzhodu. Proti jugovzhodu pod nami leži dolina Savinje z Laškim, v daljavi Bohor, malce bližje pa Lisca in Veliko Kozje. Na jugu se nad dolino Rečice z Rečico dviga Šmihel s cerkvijo z dvema zvonikoma, naprej so Kopitnik, Gore in Kum. Na zahodu so Gozdnik, Mrlica in Kal, na severu, daleč zadaj, Svinjška planina. Vidimo lahko tudi precejšen del Savinjske doline, nad njo gričevnato Ponikevsko planoto, za njo pa Paški Kozjak in Pohorje.

Dogajanje za celotno družino na zaključnem dogodku akcije Gremo v hribe

Tudi tokrat je program dogajanja bogat, vse od začetka v soboto, 26.8.2017, ob 8. uri do zaključka ob 16. uri. Na Šmohorju se bo plezalo! Med 10. in 15. uro se boste lahko pomerili v disciplini športnega plezanja, kjer Slovenci blestimo že od nekdaj. V tokratni izvedbi otroških delavnic se bo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije posvetilo planinskim vsebinam in jih s pomočjo Planinskega zabavnika približali našim najmlajšim. S številnimi nalogami bodo izurjene animatorke otrokom na zabaven, a hkrati poučen način približale marsikatero področje planinstva – spanje v planinski koči, gorsko cvetje, živali, opremo, nevarnosti, varovanje (gorske) narave in na gore kot geografski pojem.

Na tokratnem dogodku se bo plezalo, Gremo v hribe
Na tokratnem dogodku se bo plezalo, Gremo v hribe
Aktivnosti in zabava za otroke, Gremo v hribe
Aktivnosti in zabava za otroke, Gremo v hribe
Dostop

Mnogo jih je, planinskih in kolesarskih poti, ki vodijo na Šmohor. Najbolj znana in priljubljena je zagotovo tista iz Laškega.
Laško – Ko prispete v Laško na križišču pri semaforju nasproti bencinske črpalke zavijte v smeri Spodnje in Zgornje Rečice ter Hude Jame. Parkirajte na parkirišču v bližini gasilskega doma Laško. Pot nadaljujete po označeni planinski poti do vrha.

Tremerje – Na poti med Celjem in Laškim stoji ena najlepših in najbolj zanimivih vasi daleč naokoli. Ko prispete v vas, parkirajte in se po cesti odpravite do hiše številka 21. Naprej je pot makadamska in pelje mimo brajd in dveh vikendov, vse do lesene ograje dveh domačij – pot poteka strmo mimo vrtne ograje, na grebenu je razpotje, pojdite mimo kapele na levi strani gozdne ceste ter naprej po srednjem kolovozu navkreber. Na križiču se usmerite levo navzgor za Šmohor, po kolovozu mimo zapuščene kmetije, ob robu gozda do hiše Debro 1 in za hišo navzgor na planoto mimo lesenega križa. Sledite markacijam in označbam za Šmohor.

Liboje – Z avtoceste Ljubljana – Maribor zavijte na izvoz Žalec in se peljite proti Arji vasi. V križišču na koncu vasi nadaljujte v smeri Liboj, kjer kmalu za tablo, ki označuje konec vasi Liboje, boste ob cesti opazili planinsko tablo za Liboje. Peljite se še 100 m do manjšega parkirišča ob cesti, kjer se na levi strani začne pešpot na Šmohor in sosednji Malič.

Na Šmohor pridete tudi po vsem dobro znanih in označenih poteh iz ŽP ali AP v Laškem in Zabukovici.

 

 

Banner-GVH-600x400-smohor

Zgornji opisi in informacije so nastali “izpod peresa” ekipe Gremo v hribe, ki v letošnji planinski sezoni že osmo leto zapored organizira družabne dogodke za družine na šestih slovenskih vrhovih. Vse lokacije njihovih dogodkov so preverjeno primerne za obisk z majhnimi otroki, prav tako je temu prilagojen program dogodkov. Za več info jih spremljajte na Facebook-u ali obiščite spletno stran www.gremovhribe.si.