Gorska pravljica v osrčju Julijcev – z mulci na Planino pri Jezeru

2

Planota s pašniki, kjer se sprehajajo krave in ovce, “nametane” pastirske hiške, gorska koča z lepim zunanjim vrtom, pod njo jezero s kristalno čisto vodo in pogled na gore, ki objemajo planoto z vseh smeri. To in več je Planina pri Jezeru, ki predvsem v poletnem času nudi priložnost za izjemen izlet z mulci, ki je lahko del podaljšanega vikenda v okolici Bohinjskega jezera ali pa enodnevna pot. Zaradi vseh lepot in možnosti za aktivno preživljanje prostega časa vsekakor predlagamo prvo varianto, a se je vredno zapeljati tudi za celodnevni izlet, ki se lahko zaključi s sladoledom ali kopanjem v Bohinjskem jezeru.

 • Primeren čas obiska: pozna pomlad, poletje, zgodnja jesen (ko je odprta tudi koča)
 • Priporočen čas obiska: od 3 ur naprej
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah in nahrbtnikih, malčki, predšolski, šolarji peš
 • Primerno za vreme: jasno, lepo vreme
 • Izhodiščna točka: parkirišče na Planini Blato
 • Končna točka: koča na Planini pri Jezeru
 • Razdalja: 1 ura
 • Hrana in pijača na koči: DA
 • Otroška igrala: NE
 • Fino za: pohodnike, ki želijo relativno kratek, a lep izlet v gore, ljubitelje živali oz. klasičnih “gorskih” scen (krave, ovce, pašniki), krasen pogled proti jezeru
 • Primerno za pse: da, a na povodcu, tudi na vrhu, da ne preplaši živali, ki se pasejo prosto naokoli.

Pot se prične na parkirišču na Planini Blato, do koder pridemo po vožnji v smeri Bohinjskega jezera. Pri Ribčevem lazu (ob jezeru) zavijemo v smeri Stare Fužine ter nato pot nadaljujemo v smeri planine Vogar, planine Blato ter doline Voje. Po krajši vožnji po lepi dolini, zavijemo v smeri planine Blato ter sledimo tablam. Zadnji del poti poteka po makadamu, zaradi česar je cesta temu primerna (a je vredno nekoliko potrpeti!). Na manjšem parkirišču sledimo markacijam za Planino pri Jezeru.

Pot je široka in lepo urejena.

Pot navkreber je široka in mestoma precej strma, a jo, z morda nekaj pomoči staršev, zmorejo mulci od 4. ali 5. let naprej. Sprva poteka po gozdu, ki se nato razpre, nadaljujemo pa pot po ozki dolinici. Po kakšni uri razgibanega terena, dospemo do planote, kjer je ob robu gorska koča z lepo teraso z zunanjimi mizami, ki jo obdaja lesena ograja. Z razlogom, saj je naokoli vse polno pašnih živali, kar je lepa popestritev za mulce. Pokrajina je z majhnimi pastirskimi kočami pravljična, svoje pa dodaja tudi jezero, ki se nahaja par minutk hoje po hribu navzdol, a ga s koče lahko vidimo. Čeprav je kopanje zaradi varovanja ekosistema prepovedano, sta že kratek postanek na bregu in hitra osvežitev z vodo dobrodošla predvsem v vročih poletnih dnevih.

Priložnosti za počitek mulcev ob poti je veliko, če ne drugega, na malo večji skali.
Po kakšni uri se pot zravna in že vidimo kočo.
Stalne spremljevalke planincev poleti so tudi krave.

Krasna narava, dobra gorska hrana na koči, priložnost za nadaljevanje poti na okoliške gore ali pa zaključek dneva na obali Bohinjskega jezera so več kot dobri razlogi za načrtovanje ali ponovitev obiska.

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar.