Goldeck kot odlična družinska točka skozi celo leto, Avstrija

0

Goldeck, najbolj poznan po smučanju, je lahko tudi odlična izbira za vzpon z mulci v času, ko ni snega. Še posebej lepo je v jesenskem času, ko se obarvajo macesni. 

DSC_0858
Jesenske barve na Goldecku, Avstrija

 

Lokacija: Avstrijska Koroška regija, Ziljske Alpe

Vrh: Goldeck

Višina: 2142 m

Primerno za: mulce vseh starosti

Raj za: ljubitelje narave, čudovitih razgledov, miru, športa

Panoramska cesta Goldeck: dolžina 14 km, odprta od začetka junija do oktobra (v oktobru med vikendi).

Ob lepem sončnem vremenu je vzpon na Goldec čudovito doživetje tako za vaše mulce kakor tudi za vas. Z malo sreče pa boste lahko našli tudi zlato, po čemer je Goldeck dobil tudi dobil ime. ☺

Goldeck velja za priljubljeno smučišče, ki se dviga nad Spittalom. Je pa vrh enostavno dostopen tudi v preostalih letnih časih, ko tam ni snega. Na vrh vodi več različnih poti, za majhne mulce najbolj priporočam vzpon iz Seetala. Z avtom se peljemo do zadnjega parkirišča, do katerega prispemo po alpski cesti Goldeck Alpenstrasse, ki je dolga 14 km (cesta je plačljiva – 14 eur / avto). Pripeljemo se do višine 1885 m.

Goldeck v toplejših mesecih

Goldeck v toplejših mesecih velja za priljubljeno izletniško točko v naravo. Lahko se zapeljete po čudoviti Alpski cesti ter uživate ob lepih razgledih ali pa se podate na okoliške vrhove. Na voljo je tudi gondola, katera pa ne vozi do samega vrha, temveč se je nanj v vsakem primeru potrebno podati peš. Za mulce najbolj primeren in enostaven je ravno vrh imenovan Goldeck, kakor se imenuje tudi smučišče.

Iz parkirišča nadaljujemo pes proti vrhu po makadamski cesti, ki je z ramo zaprta za promet. Cesta se vzpenja po neporaščenem pobočju in odpirajo se vedno lepši razgledi. Tik pod vrhom se nahaja lesena koča, ki ni vedno odprta. Ob koči je tudi nekaj slabše vzdrževanih igral. In pa pod vrhom je tudi že na daleč viden telekomunikacijski stolp. Vzpon do vrha traja slabo uro in je zaradi lahke poti primeren za vse starosti mulcev, od mulcev v nosilkah, vozičkih kot tudi tistih, ki se že sami podajo peš na vrh. Iz vrha, na katerem stoji križ se razprostira čudovit razgled na Visoke Ture, Krške Alpe, Karavanke, Julijske Alpe, Ziljske Alpe ter na doline, jezera in mesta.

DSC_0841
Goldeck v toplejših mesecih
DSC_0823
Goldeck v toplejših mesecih
DSC_0811
Goldeck v toplejših mesecih
DSC_0820
Goldeck jeseni
DSC_0779
Goldeck v toplejših mesecih
DSC_0828
Goldeck v toplejših mesecih
DSC_0842
Goldeck jeseni

 

Goldeck pozimi

Goldeck je raj za smučarje, saj nudi veliko lepo urejenih smučišč ter sodobnih žičniških naprav. Skupaj ima smučišče preko 30 km kilometrov prog, od tega je osem kilometrov lahkih prog in primernih tudi za mlajše mulce oziroma začetnike. Za odlične smučarje, ki uživajo v dolgih ter strmih smučarskih progah je tam na voljo kar 8,6 km dolga proga s črno oznako (največja zahtevnost). Cenik smučarskih vozovnic si lahko ogledate na: https://sportberg-goldeck.com/liftpreise-winter/.

Strma pobočja izven smučišča so raj tudi za turne smučarje. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji zimskih vzponov, vendar to priporočam le za nekoliko večje mulce.

DSC_0591
Pogled na Goldeck pozimi

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.