Postanite geolovci in se skupaj z mulcem odpravite po zaklad

2

Danes vsi mulci komaj čakajo, da v roke dobijo mobilnik ali tablico, starejši mulci pa bi kar najraje preživeli dan na svojem pametnem telefonu. Geolov (angleško Geocaching, izg. geo-kečing) – iskanje zakladov je način, kako ravno s temi napravami spodbudiš pustolovsko naravo mulcev, da ob iskanju skritih zakladov odkrivajo naravo in njene lepe kotičke.

Zakaj pravzaprav gre:

Geolov je nastal kot prostočasna aktivnost, ki jo lahko izvajaš po vsem svetu, zanj pa ne potrebuješ dodatne opreme – samo GPS napravo oz. danes imajo geolovci v rokah kar pametne naprave z vgrajenim GPS sistemom. Nekateri se šalijo in rečejo, da s pomočjo milijardo vrednih vojaških sistemov v naravi danes iščemo igrače.

Gre pravzaprav za to, da nekdo skrije zaklad, na svetovnem spletu objavi njegovo lokacijo (zemljepisno širino in dolžino), potem pa t.i. geolovci (to lahko postane čisto vsak izmed nas) poiščejo ta zaklad in se nekako označijo – v samem zakladu, prek aplikacije na spletu, da so ga našli.

Najbolj razširjena spletna stran iskalcev zakladov je geocaching.com, na kateri je bilo sredi leta 2014 objavljenih več kot dva milijona in pol geotočk oz. v slovenskem žargonu – zakladov. V Sloveniji jih je trenutno skritih malo več kot 3.500.

Kot mama gledam na geolov kot na:

 • pustolovsko družinsko aktivnost, ki jo lahko izpelješ tudi, če imaš malo časa, ne potrebuje večurnih predpriprav in je pravzaprav brezplačna;
 • aktivnost, ki je enako zanimiva otrokom kot tudi staršem;
 • način, kako sprehodu ali izletu dati namen in motivirati otroka, da z veseljem pohajkuje po naravi in se nadiha svežega zraka;
 • športno igro, saj se starši in mulci med iskanjem zaklada sploh ne zavedajo, da so se vmes dodobra natelovadili;
 • način, kako lahko popestrite vsake počitnice in morda odkrijete zanimive lokacije ali kotičke narave, ki jih prej nikoli ne bi imeli razloga obiskati.
IMG_0065
Iskanje zakladov na slovenski obali
IMG_4727
Še enega smo našli:)

 

Priprave na geolov: 

 1. Za geolov potrebujete pametni telefon, na katerega si naložite mobilno aplikacijo Geocaching:

Mi smo si na telefon naložili PRO verzijo aplikacije, ki stane 9,90 EUR. PRO verzijo smo izbrali zato, ker lahko naenkrat vidimo več podatkov o zakladih, ki so skriti v bližini lokacije, kjer smo.

Geolovci po svetu priporočajo tudi naslednjo aplikacijo, ki pa je sicer brezplačna, je pa na voljo samo za Android telefone: http://www.cgeo.org/.  Tudi za iPhone in iPad obstajajo alternativne aplikacije, priporočam, da v app store iskalnik napišete geocaching in preverite druge alternative.

 1. Polna baterija

Priporočamo, da se na geolov odpravite s polno baterijo na mobilniku (oz. tudi tablico, če omogoča povezavo na internet in s tem vklop GPS-a), namreč GPS sprejemnik in uporaba aplikacije lahko hitro izpraznita baterijo.  Priporočam, da v aplikaciji označite, da je GPS prižgan, samo, ko je aplikacija odprta, in tako lahko na bateriji malo prihranite.

 

 1. Izberite zaklad, ki ga boste iskali

Ko imate vklopljen GPS, se vam bodo na ekranu pokazali zakladi, ki so v bližini vas. Lahko pa kliknete tudi na predogled »Kaj se nahaja v bližini« in vam bo aplikacija zvrstila vse bližnje zaklade.

geocaches v blizini - 2
Zakladi v neposredni bližini
geocaches v blizini
Zakladi v neposredni blizini

 

Če pa se odpravljate na točno določeno lokacijo, pa v iskalnik nad zemljevidom napišite lokacijo, kamor se odpravljate in na zemljevidu se vam bodo prikazale lokacije zakladov v bližini izbrane lokacije.

geocacghes v maroboru
Zakladi v Mariboru

 

 1. Kako izbrati zaklad

Pri izbiri zaklada vam lahko pomaga opis lokacije, kjer je skrit zaklad. Iz opisov se lahko naučimo veliko o krajih okoli nas.

opis geicacha
Opis mesta, kjer je zaklad skrit

 

Zakladi se razlikujejo po težavnosti terena in težavnosti odkritja zaklada. Tistim, ki se na geolov odpravljate z manjšimi otroci, bi predlagala nižjo težavnost obeh, da mulcem ne bo pretežko in da ne bodo prehitro zgubili motivacije.  Mogoče bi si izbrali tudi zaklade, ki so malo večji, da jih otroci hitreje opazijo, saj bodo čisto ponosni, če jih bodo sami našli.

Ko se odločite za zaklad, stisnite start in aplikacija vas bo vodila do zaklada.  Če ste še daleč od zaklada, morate vedeti, da vam aplikacija kaže najbližjo pot, torej zračno pot,  torej sem morate malo orientirati tudi po zemljevidu v aplikaciji ali pa kar po navigacijskem sistemu.

navigacija
Navigacija do zaklada

 

 1. Kje začeti iskati zaklad:

 Ko ste na lokaciji, kjer je zaklad skrit, imate več načinov, kako pričnete z iskanjem:

 • S pomočjo kompasa, ki je v aplikaciji, ki vas lahko vodi do zaklada
 • da preberete izkušnje geolovcev, ki so zaklad našli že pred vami
 • da pogledate slike geolovcev (pozor: slike lahko vsebujejo spoilerje), na katerih je včasih slika zaklada, tako, da si lažje predstavljate, kaj iščete
 • da preberete namige, ki jih nekateri lastniki zakladov zapišejo, da vam pomagajo pri iskanju

 

izkusnje drugih 2
Pri iskanju vam lahko pomagajo izkušnje geolovcev pred vami

 

 1. Ko najdete zaklad

Ko najdete zaklad, ga preglejte, nekje se lahko tudi podpišete ali pa zamenjate kakšno stvar iz zaklada z novo. Zaklad vrnite na mesto in ga skrijte tako, kot ste ga našli, da bo na voljo še geolovcem za vami. V aplikaciji označite, da ste ga našli ali če ga niste, to tudi označite. Drugim geolovcem boste pomagali s svojo izkušnjo pri iskanju, vsekakor pa ne smete nikamor zapisati, kje je zaklad skrit ali pa na fotografiji objaviti skrivališče zaklada.  Presenečeni boste kako kreativno in na neobičajnih mestih so zakladi lahko skriti.

cica najde zaklad
Naš pravi zaklad
IMG_4716
Dobra kamuflaža

 

Kako mulce prepričati, da se pridružijo:

 • Če ste vi navdušeni in v geolovu vidite pustolovsko dogodivščino, bodo skozi vaš opis navdušeni tudi mulci. Zaklad iam že sam po sebi skrivnostni pridih, ki bo hitro pritegnil pozornost otrok. Omenite, da morajo imeti nujno s seboj svoj pametni telefon in jih prosite, da naj si sami naložijo aplikacijo nanj – mislim, da jih tu že imate.
 • Izberite zaklade, ki so primerni za njihovo starost, predvsem po težavnosti terena.
 • Izberite zaklade, ki po opisu sodeč vsebujejo kako kul igračo.
 • Naj bodo mulci vodje odprave in jim pustite, da vas sami vodijo do zaklada, dajejo predloge, preberejo namige, upravljajo s kompasom itd.
 • Na geolov se odpravite v lepem vremenu.
 • S seboj vzemite slastno malico.

Priporočam, da imate s seboj tudi sredstvo proti klopom, s katerim zaščitite otroka in kakšen obliž. V primeru močnega sonca otroka zaščitite s kremo za zaščito proti soncu na glavi pa naj imajo pokrivalo. Pa seveda vodo. Če pa se odpravljate na geolov proti večeru, pa vzamite s sabo še kako svetilko.

izbira lokacije
Iskanje zaklada pri Karolinškem spomniku v Ljubljani
IMG_4724
Tudi manjše otroke lahko navdušimo nad iskanjem zaklada

 

Zanimive povezave: