Garden Route z otroki – izbrana top doživetja za celo družino!

2

Ko smo planirali naše 22- dnevno družinsko potovanje po Južni Afriki, je bila vožnja po čudoviti panoramski pokrajini, imenovani Garden Route, visoko na naši prioritetni “must see” listi. Čeprav smo v 10 dneh, kolikor smo jih preživeli v občudovanju le te, prevozili dobrih 2000km, pa nam vožnja niti za trenutek ni bila dolgočasna ali dolga (kar je pomembno, ko potujemo z mulci), saj nas je na poti čakalo nešteto lepih krajev in trenutkov, ki so nam bogatili vsak dan.

Destinacija: Garden Route, Južnoafriška republika

Čas potovanja: December 2017

Časovna razlika: GMT +2 (+1h v primerjavi s Slovenijo pozimi, poleti ni razlike)

Dnevi na Garden Route: 10 dni (od skupno 22 dni potovanja po JAR)

Starost otroka: 5 let in pol

Najbolj primeren čas obiska: neprimeren čas obiska Garden Route ne obstaja:) Pričakujete pa lahko okoli novega leta ter velike noči največjo gužvo in posledično tudi višje cene nočitev.

Priporočeno trajanje potovanja po Garden Route: to je eden tistih krajev, kje bi lahko z lahkoto preživeli več tednov! Realno, glede na omejitve, ki jih imamo vsi:), pa si vzemite vsaj 7 dni, še bolje 10 dni, optimalno 14 dni. Mi smo v 10 dneh videli res veliko, še kar nekaj pa nam je ostalo za naslednji obisk.

Primerno za otroke: vseh starosti. V kolikor boste planirali na Garden Route obiskati tudi kakšen Game Reserve (tako imenujeno safarije), je najbolj primerna starost otrok nad 5 let.

Kako naokoli: najbolje je prevoziti Garden Route z najetim avtomobilom. Ceste so zelo lepo urejene, sploh glavna cesta N2, ki vozi preko celotnega juga, je super urejena in varna. Gorivo je cenejše kot v Evropi, cestnin ni. Postojank na poti imate veliko, večino tudi z majhnim otroškim igriščem. Najem avtomobila je zelo ugoden, sploh, če ga rezervirate dovolj vnaprej (vsaj 3 mesece). Če imate večje mulce (4 in več), priporočamo, da s seboj vzamete napihljiv avto sedež, ki vam lahko prihrani tudi kakšen euro pri najemu avtomobila.

Namestitve: na naši poti po Garden Route smo zamenjali 4 različne namestitve. Priporočamo najem Guest Houses, saj so cenovno ugodni in večinoma z vključenim zajtrkom. Mi smo rezervacije naredili preko Booking.com (s klikom na link boste prejeli  10% popusta).

IMG_3695
Ena od namestitev, The Crags (Garden Route z otroki)
IMG_3994
Ena od namestitev, Kynsna (Garden Route z otroki)
 • Wildnernes (1 noč): The Tops Guest House (priporočamo!)
 • The Crags (2 noči): African Rain Forest Experience 2 (priporočamo!)
 • Knysna (3 noči): Augusta Bay Guest House (priporočamo!)
 • Hermanus (2 noči): Baleens Guest House (lahko bi bilo bolje:)
 • Pomembno: v kolikor planirate potovanje v Južno Afriko, predvsem v najbolj željenih terminih (december, velika noč), rezervirajte vaše nočitve dovolj vnaprej (min 3 mesece ali še prej)!

Dodatni nasvet: ob pristanku si na letališču kupite lokalno SIM kartico (cca. 25EUR za 3GB podatkov). WiFi je na voljo na večini lokacij, vendar ne najhitrejši. Ko boste potovali, bo zelo priročno, da boste imeli internet vedno dostopen, da preverite pot, naredite rezervacije nočitev ali restavracij.

Pred planiranjem potovanja v JAR, si preberite tudi članek “22 dnevni družinski roadtrip po Južni Afriki ”

10 dnevni roadtrip z otroki po Garden Route

Večina popotnikov prične potovanje po Garden Route v Cape Townu in nadaljuje v smeri mesta Port Elizabeth. Ali obratno. Mi smo se odločili za prvo možnost, saj je bilo naše letališče prihoda in odhoda Cape Town.

Medtem ko je vožnja po Garden Route že sama po sebi idilična, je tisto, kar naredi roadtrip enega najbolj slovitih na svetu to, da imate nešteto možnosti za outdoor aktivnosti, spoznavanja narave in živali, dobro hrano in vrhunsko vino, čudovite plaže, skrita mesteca in prijazne ljudi.

Garden Route zajema mesta kot so Hermanus, Mossel Bay, Knysna, Outdtshorn, George, Plettenberg Bay, Nature´s Valley, Jeffreys Bay, Port Elizabeth in Addo. Ter še mnogo več.

IMG_4172
Kynsna, Garden Route z otroki
Preberite si katerih 7 krajev smo mi obiskali na Garden Route in katere smo si pustili za naslednjič:) Ter seveda kaj vse smo tam doživeli!

Kraji so navedeni po vrstnem redu, kot se vrstijo s strani Cape Town proti Port Elizabeth. Vračali smo se po isti poti, ker se nam je za nazaj malce mudilo. Naslednjič vsekakor eno smer peljemo po znameniti vinski cesti Route 62 ter obiščemo znano “nojevo mesto” Outdtshorn ter svetovno poznane vinske posesti.

1. Hermanus

Hermanus je izredno priljubljeno turistično letovišče, vendar je kljub temu uspel ohraniti čar in milino ribiškega mesteca. Obdan s čudovito naravo, eno bolj varnih plaž na Garden Route (Grotto Beach) ter z bogato ponudbo aktivnosti za vse vrste okusov: ribolov, potapljanje, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, paragliding, opazovanje ptic ali igranje golfa. Najbolj pa je poznan kot najboljši kraj za opazovanje migracij kitov.

Naša doživetja v Hermanusu in okolici:

 • Sprehod po 14km obalni poti (seveda smo prehodili le del), kjer lahko občudujete klife in neokrnjeno naravo. Med sprehodom se ustavite na igralih, se spustite do plaže in si pripravite piknik. Opazili boste tudi več vrst ptic ter prepoznavno žival Dassie:) Če pa imate res “veliko srečo”, vidite v živo eno bolj nevarnih kač v Južni Afriki (boomslang), kako vam prečka pot:) Našega mulca je to dejansko najbolj osrečilo!
 • V sezoni kitov, Hermanus ponuja eno boljših iztočnic za občudovanje kitov (lahko je to organizirano ali pa že med sprehodom po klifih!). Mi smo žal sezono za dobre 2 tedna zamudili, še vedno pa smo imeli srečo in smo videli jato kar dovolj blizu obale. Nasvet: V kolikor planirate organiziran ogled kitov, rezervirajte vnaprej!
 • Dan na plaži Grotto Beach (varna plaža za kopanje), kjer si izposodite ležalnik, senčnik (skupaj cena 9EUR), body board za otroka in uživajte v eni lepših plaž.
 • Sprehod po tržnici v centru mesta ter obisk muzeja Hiša kitov (simbolična vstopnina 2EUR)
 • Večerja v restavraciji Bientags Cave (rezervacija obvezna!), kjer strežejo odlično morsko (ter drugo) hrano, pogled pa imate neposredno na morje. Zelo romantično:)
 • Nedaleč stran od mesta se nahaja čudovito vinsko posestvo Creation Wine Estate, kjer se prepustite pokušini vin in hrane. Prava kulinarična kreacija!
IMG_4231
Sprehod po 14km obalni poti, Hermanus
IMG_4239
Sprehod po 14km obalni poti, Hermanus
IMG_4222
Sprehod po 14km obalni poti, Hermanus
IMG_4226
Dassie:)
IMG_4217
Igrišče v Hermanusu
IMG_4242
Dan na plaži Grotto Beach, Hermanus
IMG_4214
Majhna, a barvita tržnica, Hermanus
IMG_4240
Pred muzejem kitov, Hermanus
IMG_4245
Bietangs Cave restavracija, Hermanus
IMG_4247
Vrhunska kulinarika v Bietangs Cave, Hermanus
IMG_4281
Creation Wine Estate, Hermanus
IMG_4287
Creation Wine Estate, Hermanus
IMG_4299
Creation Wine Estate, Hermanus

2. Gansbaai

Majhno mestece Gansbaai je najbolj poznano po potapljanju v kletki z velikimi belimi morskimi psi. V samem pristanišču je res veliko ponudnikov, cena izleta in potopa pa vse prej kot žepu prijazna (cca 120eur na osebo, otroci 50% cene).

Pomembno:

 • Preverite na internetu ali je sezona velikih belih ali ne, preberite tudi mnenja na Trip Advisorju- ali so jih v preteklih dnevih, tednih opazili. Namreč lokalni ponudniki bodo naredili vse, da od vas dobijo denar, ne glede na to ali jih boste videli ali ne. Mi žal velikega belega nismo videli, smo pa videli vseeno 2,5m velikega morskega psa, kar je bilo tudi nekaj za celo družino (čeprav ne vredno 250eur:))
 • Če imate morsko slabost, dan prej in zjutraj vzemite tableto proti slabosti. Morje je večinoma kar valovito, vi pa boste na čolnu vsaj 2 uri!
 • Morje je izjemno mrzlo- cca 14 stopinj je bilo decembra. Na čolnu dobite neoprene (v našem primeru s kar nekaj luknjami:)) ter masko z dihalko.
IMG_4251
Posebni čolni s kletkami za potapljanje z morskimi psi, Gaansbai
IMG_4274
Ni bil beli, ampak vseeno 2,5m dolgi:)

3. Wildnerness

Wilderness je še eno očarljivo majhno obmorsko mestece in ime lepo povzame, kaj lahko od njega pričakujete . Tam smo preživeli eno noč, naslednjič bomo še kakšno več:)

Naša doživetja v Wilderness:

 • Z avtom se zapeljite do panoramske točke Map of Africa, kjer boste imeli čudovit razgled na Wilderness in okolico, če bo pravi veter, pa boste opazovali tudi paragliderje, saj imajo tam svojo odskočno točko.
 • Dan na plaži– plaža sicer ni najbolj varna za plavanje (precej močan tok), vendar je odlična za igro. Prav tako se naredijo majhni bazenčki vode na plaži, okopate pa se lahko tudi v reki, ki se izteka v morje.
 • Sprehod po boemskem centru mesteca.
 • Večerja v Salinas Beach Restaurant, kjer boste imeli lep pogled na zahajajoče sonce.
IMG_4198
Razgledna točka Map of Africa, Garden Route z otroki
IMG_4196
Pogled na plažo Wilderness, Garden Route z otroki
IMG_3245
Igra na plaži Wilderness, Garden Route z otroki
IMG_3256
Idiličen pogled z našega Guest House na Wilderness

Kaj smo si pustili za naslednjič:

 • s kajakom po reki Kaaimans, okoli Map of Africa
IMG_4187
Po reki Kaaiman se da narediti lep krog okoli Map of Afrika (vidite obliko Afrike?)

4. Knysna

Kynsa je priljubljeno letovišče, poznano po lepi obmorski promenadi, polni restavracij, trgovinic ter barov. Predvsem pa je mesto znano po čudovitih klifih, imenovanih Kynsna Heads, ki varujejo prehod z morja v laguno. Prehod je bil v preteklosti kriv za kar nekaj potopljenih ladij in bark.

Naša doživetja v Knysna in okolici:

 • sprehod do vrha Eastern Knysna Head, kjer boste imeli kar nekaj opazovalnih točk, ki bodo prava paša za oči (in ovekovečit spomine s fotografijo).
 • kajakom okoli Thesen Island (na otoku boste našli tudi veliko otroško igrišče). Cena za najem kajaka pri Knysna charters: 7eur/ osebo/ uro.
 • Hranjenje slonov v Knysna Elephant park, ki je bilo prvo ustanovljeno zavetišče za slone v Južni Afriki. Našemu mulcu je bilo hranjenje seveda zelo všeč, nama pa precej turistično. V parku ponujajo poleg hranjenja slonov tudi jahanje na slonih, sprehajanje s sloni itd, vendar smo želeli mi ostati le pri hranjenju slonov, saj smo strogo proti karšnem koli “pettingu” živali. Vstopnina: 50EUR za vse tri, skupaj z enim vedrom sadja in zelenjave za slone.
 • Obisk plaže Noetzi Beach– pot do plaže pelje skozi Township, kar je tudi lepa priložnosti pokazati otrokom “drugo plat” življenja v Afriki. Do plaže vodi nekaj strmih stopnic (neprimerno za vozičke!), vendar so vredne. Plaža je odlična za sprehod, piknik ter igro v ustju reke. Voda pa (kot drugod) premrzla za kopanje:)
 • Obisk mesta in plaže Brenton on Sea – nam najboljša plaža za otroke. Varna, varovana, z lepimi razgledi in nekako tudi našemu mulcu najbolj primerna za kopanje.
 • Kosilo v East Head Cafe, ki ima lokacijo neposredno pri vhodu v laguno Eastern Head. Ne sprejemajo rezervacij, vendar se splača počakati!
 • Večerja v italijanski restavraciji Cafe Mario, ki se nahaja v marini ali v Freshline Fisheries (tukaj ne strežejo alkoholnih pijač, vendar si lahko prinesete svojo buteljko vina s seboj:)). Predhodna rezervacija obeh je obvezna!
IMG_4167
Eastern Knysna Head razgledi (Garden Route z otroki)
IMG_4183
Eastern Knysna Head razgledi (Garden Route z otroki)
IMG_3956
Eastern Knysna Head razgledi (Garden Route z otroki)
IMG_4075
S kajakom okoli Thesen Island, Knysna (Garden Route z otroki)
IMG_3915
Hranjenje slonov v Knysna Elephant park (Garden Route z otroki)
IMG_3928
Hranjenje slonov v Knysna Elephant park (Garden Route z otroki)
IMG_3999
Obisk plaže Noetzi Beach (Garden Route z otroki)
IMG_4027
Obisk plaže Noetzi Beach (Garden Route z otroki)
IMG_4054
Pot do plaže Noetzi Beach pelje skozi Township (Garden Route z otroki)

Kaj smo si pustili za naslednjič:

 • Vsaj ena nočitev v Brenton on Sea, saj je plaža odlična za otroke, samo mestece pa zelo umirjeno in odlična iztočnica za raziskovanje okolice.
IMG_4101
Brenton on Sea (Garden Route z otroki)
IMG_4103
Brenton on Sea (Garden Route z otroki)

5. Plettenberg Bay

Še eno priljubljeno letovišče za domačine in turiste. Mi si samega mesta nismo ogledali, smo pa preživeli dan v Robberg Nature Reserve, ki še danes ostaja eden lepših spominov s poti. Na voljo imate 3 različne dolžine poti (1 ura, 2 uri in 4 ure), razgledi in narava pa so preprosto osupljivi. Mi smo se odločili za srednjo pot (2 uri) in skupaj s postanki, občudovanjem tjulnov, delfinov, igro na plaži ter mini piknikom na koncu poti, porabili dobre 4 ure.

Vstopnina v rezervat: 6EUR za tri osebe

Pomembno: opremite se s pohodnimi čevlji, vetrovko, fotoaparatom, dovolj vode in mini malico. V rezervatu namreč ni nobene trgovine. Prav tako pojdite na WC predno zapustite parkirišče.

IMG_3833
Robberg Nature Reserve (Garden Route z otroki)
IMG_3864
Robberg Nature Reserve (Garden Route z otroki)
IMG_3886
Robberg Nature Reserve (Garden Route z otroki)
IMG_3850
Robberg Nature Reserve in tjulni (Garden Route z otroki)

6. Natures Valley in The Crags

Naša doživetja v Nature´s Valley in okolici (The Crags):

 • Obisk zavetišča kač Lawnwood Snake Sanctuary, ki je bil eden vrhuncev poti po Garden Route za našega mulca. V eno urni vodeni turi boste spoznali večino afriških vrst kač (ki so ene najbolj strupenih na svetu) prav tako pa tudi večino najbolj strupenih vrst kač iz drugih držav (King kobra, Black Mamba, Green Mamba, Gabonski gad, pitoni itd), videli tudi nekaj drugih plazilcev (varani, krokodili), kač se boste lahko dotikali ter se z njimi okrasili, nenazadnje pa tudi izvedeli kako ravnati v primeru pika kače. Zelo poučno, predvsem pa otroku nepozabno:) Vstopnina: 26EUR za vse tri
 • Obisk zavetišča opic Monkeyland ter ptic Birds of Eden. Zavetišči sta ena poleg drugega in obs vredni ogleda. Živali se prosto sprehajajo (ali letijo) po parku in lahko si čisto pobliže ogledate različne vrste opic, ptic in želv. Previdnost pa ni odveč, saj so predvsem opice lahko agresivne, tako da vedno ohranjajte varno razdaljo.
 • Obisk zavetišča Jukani Wildlife Sanctuary, kjer so našle svoj dom zapuščene in zlorabljene divje mačke (iz ZOOjev, cirkusov, privatnega lastništva). Meni osebno je bil obisk žalosten, saj se še dodatno zaveš kako kruti smo ljudje do živali in kako kmalu bodo nekatere vrste ravno zaradi nas izumrle. Je bilo pa prav po drugi strani to zavetišče eno bolj poučnih za našega 5 letnika. Cena vstopnic za vsa 3 zavetišča: 75EUR za vse tri
 • Obisk mesteca Nature´s Valley, ki ima čudovito plažo ter nudi krasen poldnevni sprehod do Salt River opazovalnice. Sprehajalna pot je označena in vodi od konca mesta skozi gozd, vse do reke. Opremite se z dobro obutvijo, pokrivalom, sončnimi očali ter zadostno količino vode, prinesite kopalke in malico za piknik ob reki. Sprehod je res idiličen, del poti (lahko) tudi pelje po klifu, ki pa ni priporočljiv za mulce mlajše od 5 let. Prav tako ta pot ni primerna ob plimi! Nam je uspela in jo zelo priporočamo (seveda ob pravih pogojih!)
 • Nedaleč stran od Nature´s Valley, se nahaja najvišji bungy jumping most na svetu (216m)- Bloukrans Bridge. Sicer nobeden od naju dveh ni skočil, je pa kraj lahko odlična točka za mini postanek. Naročite si pijačo ali sladoled, kupite kakšen spominek pri lokalnih prodajalcih ter opazujte vse tiste pogumneže, ki pa se odločijo skočit:) Na spletni strani lahko rezervirate tudi hojo preko mostu (min starost je 6 let).
 • Kosilo v Nature´s Valley Trading Store, kjer imajo poleg raznolike ponudbe hrane tudi super igrišče za otroke.
IMG_3652
Obisk zavetišča kač Lawnwood Snake Sanctuary, The Crags
IMG_3661
Obisk zavetišča kač Lawnwood Snake Sanctuary, The Crags
IMG_3719
Obisk zavetišča opic Monkeyland, The Crags
IMG_3729
Obisk zavetišča opic Monkeyland, The Crags
IMG_3755
Obisk zavetišča ptic Birds of Eden, The Crags
IMG_3771
Nature´s Valley (Garden Route z otroki)
IMG_3799
Nature´s Valley plaža (Garden Route z otroki)
IMG_3788
Na poti do Salt River opazovalnice, Nature´s Valley
IMG_3796
Na poti do Salt River opazovalnice, Nature´s Valley
IMG_3779
Ustje Salt River, Nature´s Valley
IMG_3269
Najvišji bungy jumping most na svetu (216m)- Bloukrans Bridge

Kaj smo si pustili za naslednjič:

 • En dan bi preživeli v Tsitsikamma national park, kjer bi si naredili piknik ter se sprehodili po 2km poti proti ustju reke Storm river. Pot, ki je precej enostavna tudi za mlajše mulce, vodi preko par visečih mostov. Nagrada na koncu poti naj bi bila zelo lega plaža ter sladoled:)
 • En dan bi prenočili v Nature´s Valley

7. Peščene sipine (Sand dunes) pri Port Elizabeth

V okolici Port Elizabeth je res veliko peščenih sipin in vsekakor si morate vzeti čas, da obiščete vsaj ene. Mi smo se odločili za kratek sprehod po sipinah Sunday River Reserve, lahko pa se po njih tudi spustite z boardom ali se odločite za organizirano vožnjo z ladjico. Vstopnina za celodnevni vstop do sipin: 5EUR.

IMG_3592
Peščene sipine so prava zabava za otroke, Port Elizabeth
IMG_3585
Peščene sipine, Port Elizabeth

Naša končna točka na Garden Route je bil 3- dnevni obisk Amakhala Game Reserve. Nepozabno doživetje narave in občudovanja živali v njihovem naravnem okolju.

IMG_5028
Amakhala Game Reserve, Južna Afrika z otroki

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih na potovanju doživela s svojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

2 KOMENTARJI

 1. pri ogledu morskih psov v kletki bi bilo fajn, ce napisete, da je ta dejavnost malo sporna. Morske pse dejansko privabljajo s hrano in mogoce se posledicno dogajajo napadi psov na kopalce/surferje? vem, da to ni cisto crno/belo, ampak bi bilo fajn obvestiti bralce, da vsaj malo pomislijo na to oziroma ne podpirajo tega pocetja.

  • Lepo pozdravljeni,

   Problematika nam je poznana, saj smo “predelali” vrsto znanstvenih in poljudnoznanstvenih člankov, različnih mnenj in statističnih poročil. Nekateri menijo, da je privabljanje morskih psov z vabo vzrok za poznejše napade na ljudi, vendar pa statistika napadov ne kaže na korelacijo med napadi in dejavnostmi “Cage-diving” industrije. Dejstvo pa je, da omenjena industrija uporablja različne vabe (ribe, ribja brozga) za privabljanje morskih psov, obenem pa oglašuje, da le-tega ne počne. To se je tudi nam zdelo skrajno sporno. Po drugi strani pa “Cage-diving” industrija prispeva sredstva za raziskave in ohranitev morskih psov. Obenem pa tudi ozavešča ljudi o problematiki lova na morske pse in ogroženosti različnih vrst morskih psov ter razbija mite o “morilcih iz globin”. Kot ste napisali, tematika ni črno-bela – pomembno je poiskati informacije (iz kredibilnih virov) in si ustvariti lastno mnenje.

   LP,
   Iva (avtorica članka)

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime