Evropska mesta, primerna za otroke, ki jih je najbolje obiskati poleti

0
Po Amstrdamu z Backfietom

Verjetno ljubitelji velikih mest za obisk z otroki najprej pomislijo na bolj “tople” prestolnice. Tokrat pa smo poiskali tista mesta, ki so zaradi prijetnejših temperatur in raznolikih aktivnostih še posebej zanimiva v poletnem času.

1. Berlin, Nemčija

Za mnenje o Berlinu smo povprašali Kat, avtorico bloga Finding Malokoko, ki meni da ne glede na to ali ga obiščete samo za vikend, za tri dni ali pa za kar cel teden, da se obisk Berlina vsekakor splača! Berlin je obiskala v vseh letnih časih, najbolj pa ji je všeč ravno poleti, ko se povsod nekaj dogaja in so parki polni. 

Berlin je super mesto za otroke – če so še manjši jim bo morda všeč obisk ZOO-ja ali pa kakšnega podobnega parka, tiste malo večje znajo že zanimati muzeji, morda jim bo zanimiva krožna vožnja z avtobusom ali pa kar z najetim čolnom na vroč polenti dan. V kinu Babilon Mitte je t.i. „Baby cinema“, kamor lahko starši mirne duše vzamejo s sabo tudi dojenčke, dovoljeni so vozički v dvorani, v dvorani je zadimljena svetloba, glasnost je znižana, na uporabo so previjalne mize – morda zanimiva ideja za kakšen večer. Najrazličnejše restavracije poskrbijo za kulinarično raznovrstnost, za spremembo lahko poskusite kakšno bolj eksotično specialiteto. Pazite le na dolge razdalje med posameznimi zanimivostmi v mestu in na vsa trenutna gradbišča, kjer zna biti vozičkanje oteženo.

Več o Berlinu si lahko preberete tudi v članku Družinski vikend v Berlinu, Nemčija.

Si želite Berlin obiskati tudi vi z vašimi mulci? 4-dnevni program, primeren za družinski izlet, ponuja Kompas. Kliknite in raziščite na tej povezavi.

kamzmulcem_berlin_junij17

 

 

2. Stockholm, Švedska

Stockholm na splošno velja za družini prijazno destinacijo, saj je veliko znamenitosti organiziranih tako, da so zanimive vsem družinskim članom.. Edino kar ni tako prijazno je vpliv na družinski proračun, vendar lahko z nekaj iznajdljivosti tudi v tej čudoviti prestolnici prihranite kak evro 🙂 Za nasvet smo vprašali dve družini, ki sta tam preživeli poletne počitnice s svojima dvoletnikoma.

Med doživetji, ki jih ne smete zamuditi z otroki poleti v Stockholmu pa predlagajo najem mestnega kolesa. V Stockolmu je kolesarjenje izredno priljubljeno, čemer botruje tudi izredno funkcionalno organizirana kolesarska mreža. Najlepši predel za kolesarjenje je zagotovo stari del mesta – Gamla stan in otok Djurgården , kjer lahko ure in ure kolesarite, brez da bi vas oviral avtomobilski promet, poleg tega pa na tem otoku ležijo glavne atraktivnosti, primerne za otroke. Z otroki je obvezen ogled znamenitega Skansena – prvega muzeja na prostem na svetu, v katerem si boste lahko ogledali vse od lokalne kulture, hrane, zgodovine pa tudi tipičnih Švedskih živali ( medvedi, volkovi, risi…).

Če se boste naveličali vandrati po prostranih parkih ali če vas ujame grdo vreme izkoristite čas za obisk muzeja Vasa.  Potopljena in restavrirana ladja iz 17. stoletja se je tako dobro ohranila skozi vsa ta leta, da bo navdušila še tako zahtevnega gusarja. Preverite njihove posebne programe za otroke.

Obe družinici sta se po parih dneh ogledovanja in uživanja v kopanju odpravili z nočnim trajektom do Helsinkov.

Kopanje v Baltskem morju v bližini Stockholma (Švedska)
Kopanje v Baltskem morju v bližini Stockholma (Švedska)
Poletna doživetja z mulcem v Helsinkih na Finskem
Poletna doživetja z mulcem v Helsinkih na Finskem

3. Helsinki, Finska

Iz Stockholma se lahko do Helsinkov odpravite kar s trajektom, kar je bila po besedah dveh družinic ravno tako svojevrstno doživetje. Tudi tam jih je pričakal pričakal pravi vročinski val in tako so poleg klasičnih znamenitosti doživeli tudi pravi kopalni dan na obalah Baltskega morja. Tako kot Stockholm imajo tudi Helsinki dobro organizirano kolesarsko mrežo, zato priporočajo najem kolesa.

Helsinke sestavlja okrog 330 otočkov in izlet z otroki na enega izmed njih je poleti obvezen. Priporočajo obisk otoka Suomenlinna, ki spada pod okrilje UNESCa in velja za eno glavnih Finskih znamenitosti. Preden se vkrcate na ladjo za na otok je obvezen nakup lokalnih specialitet na Market Squeru, ki jih nato podobno kot domačini uživate na ogromnih skalah, z razgledom na morje. Z otroki lahko obiščete tudi čudovit otoček Pihlajasaari, ki velja za enega izmed bolj priljubljenih med domačini. Otok je znan po barvitih hiškah in plažah. Pred vkrcanjem na ladjo, ki pelje na otrok, predlagajo da se ustavite na tržnici  – Market Hall, ki je na poti, če se s kolesom odpeljete iz centra in se kar tam oborožite z lokalnimi dobrotami.

Če vas ujame slabo vreme, obiščite enega izmed zanimivih muzejev  (Finnish Museum of Natural History, Finnish Science Centre Heureka…) ali pa obiščite Superpark, kjer bodo še tako zahtevni mulci lahko sprostili svojo energijo na plezalni steni, toboganih, skate parku, pa tudi na hokeju na ledu in ostalih zanimivih igrah.

10524557_10152617833957458_3881812167343087914_n

Si želite z mulci doživeti kar štiri skandinavske prestolnice v šestih dneh? Program, primeren za družinsko potovanje, ponuja Kompas. Kliknite in raziščite na tej povezavi.

4. Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam nudi čudovit vikend ali tedenski pobeg za celo družino. Mesto, bogato z muzeji in umetnostjo, zelenimi parki, prelepimi stavbami, dnevnim utripom kolesarjev ter prepleteno z rečnimi kanali, je primerno za obisk v kateremkoli letnem času, vendar imajo nekatere aktivnosti še poseben čar ravno poleti.
Naša Iva z družino priporoča, da najamete Backfiet in se z njim podate v raziskovanje mestnega jedra in parkov (obvezen obisk Vondelparka) saj je po njeno Amsterdam najlepše raziskovati s kolesom. Razdalje so majhne, utrinki na poti pa prelepi. Parki, lepe stavbe, butični lokali in restavracije ob kanalih, mostovi, živahen utrip mesta. Ker pa je kolesarjev res veliko, priporoča, da za vse predšolske otroke najamete znameniti Backfiet (32€ z zavarovanjem za 24h), kjer starši posadite svojega mulca v leseno košaro in varno raziskujete mesto. Za še eno nepozabno poletno dogodivščino pa priporoča najem privatne ladjice in vožnjo med kanali v lastni režiji, od koder pa bo tudi najlepši pogled na mesto. Domačini velikokrat najamejo (ali si lastijo) manjše čolne, kjer si pripravijo piknik, prinesejo radio in uživajo v uricah na vodi. To njihovo navado je zagotovo vredno posnemati na lep sončen poletni dan 🙂
Če vas v Amsterdamu poleti ujame dež, pa si z mulci obvezno oglejte enega izmed mulcem prijaznih muzejev (Iva priporoča Rikjsmuseum in Nemo Museum) ali pa se odpravite v enega izmed prijetnih lokal ob kanalu (Iva priporoča Cafe de Jaren), si naročite zajtrk ali brunch in uživajte ob pogledu na živahen utrip na ulicah ali na vodi.
Vožnja s čolnom po kanalih Amstrdama, Nizozemska
Vožnja s čolnom po kanalih Amsterdama, Nizozemska

Si želite Amstrdam obiskati tudi vi z vašimi mulci? 4-dnevni program, primeren za družinski izlet, ponuja Kompas. Kliknite in raziščite na tej povezavi.

Članek je podprlo podjetje Kompas. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.