Eurotrip z otroki – od Slovenije do Luksemburga

0

Potovanje po Evropi je v naši družini ni bilo planirano, saj smo ga združili z nenadnim vabilom sestrične v Luksemburgu. Brez oklevanja smo naredili plan ter se odpravili na potovanje v Luksemburg z mnogo vmesnimi ogledi.

Destinacija: Avstrija, Nemčija, Luksemburg, Francija, Švica, Liechtenstein

Prevoz: z lastnim vozilom

Raj za: ljubitelje kulture, narave, zgodovine

Primerno za otroke: vseh starosti

Čas potovanja: september

Število dni na potovanju: 7 dni

Starost otroka: dve leti in pol ter 6 mesecev

Raj za družine: z mulci vseh starosti

Budget: cca 500€/odraslo osebo (na poti sva bili dve odrasli osebi)

Namestitev: Med potjo poiskali cenejše nastanitve preko bookinga, večino noči prespali pri prijateljih

Naša družinska doživetja v Avstriji
DSC_0215
Po čudovitih gorskih cestah Avstrije

 

Potovanje se je začelo in končalo preko naše severne dežele Avstrije. Potovanje preko prelazov, čudovitih hribovitih predelov z več postanki nas je pripeljalo do ene najlepših točk v Avstriji, Hallstatt. Gre za čudovito vasico ob jezeru, ki je stisnjena v gorato alpsko naravo. Zaradi zgodovine solnih rudnikov ter predzgodovinskih grobov se je predel vpisal v Unescovo svetovno zgodovino. Azijci so nad vasico tako navdušeni, da so Kitajci naredili celo kopijo vasice.

DSC_0199
Med potjo po potovanju čez Avstrijo, katera ima mnogo naravnih lepot

 

Kaj si ogledati v vasici Hallstatt

 • Solni rudniki: nahajajo se 350 metrov nad vasico. Do tja se lahko podate peš ali pa se peljete z zobato železnico, ki se zelo strmo dviga. Rudniki, ki so danes na ogled veljajo za najstarejše rudnike na svetu in so še vedno v rabi. Njihova zgodovina sega kar 3500 let v preteklost. Včasih so sol v rudnikih kopali s pomočjo jelenjih rogov. Danes to delajo strojno ter sol v dolino v Ebensee pošiljajo po slanovodu (več deset kilometrov dolga cev).
 • Muzej v centru vasi, ki priča o življenju v tem predelu tudi do 7000 let nazaj.
 • Center vasice Hallstatt: v centru so običajno trume turistov, predvsem v poletnih mesecih. Lepo urejen glavni trg bo nedvomno zanimiv tudi za vaše mulce, ki bodo lahko tekali naokoli ali pa ob bližnjem jezeru hranili labode.
 • Vožnja s čolni po jezeru: lahko si najamete čoln ter veslate po jezeru. Če se vam ne da veslati pa vas lahko popeljejo tudi vodniki
 • Kostnica: pri Marijini cerkvi imajo majceno pokopališče, s katerega postopno prenašajo kosti v kostnico, da tako omogočijo prostor novim rodovom.
DSC_0400
Hallstatt, Avstrija z otroki
DSC_0339
Hallstatt, Avstrija z otroki
DSC_0328
Hallstatt, Avstrija z otroki
DSC_0375
Hallstatt, Avstrija z otroki
DSC_0385
Hallstatt, Avstrija z otroki
DSC_0306
Hallstatt, Avstrija z otroki
DSC_0317
Pogled z vrha na Hallstatt, Avstrija z otroki

 

Dobro uro vožnje od znamenitega Hallstatta se nahaja prav posebna soteska Liechtensteinklamm. Sotesko je vredno obiskati, saj zaradi svojih naravnih čudes pusti pečat na obiskovalcu. Gre za eno najglobljih, najdaljših in na najbolj impresivnih sotesk v Alpah. Pot po soteski je lepo speljana, a kljub temu priporočam, da najmlajše mulce raje nesete v nosilkah. Z vozičkom se v sotesko ne da. Hoja po soteski na obe strani traja cca eno uro. Na koncu soteske vas preseneti mogočen slap.

DSC_0277
Soteska Liechtensteinklamm, Avstrija z otroki
DSC_0262
Soteska Liechtensteinklamm, Avstrija z otroki
DSC_0253
Soteska Liechtensteinklamm, Avstrija z otroki

 

Naša družinska doživetja v Nemčiji

V Nemčiji smo imeli prvo prenočitev in sicer smo preko bookinga rezervirali prenočišče v gostišču v Munchu, nedaleč od znanega Dachaua. Ravno zaradi bližine krutega taborišča, smo se odločili, da si ga ogledamo.

Dachau z mulci

Koncentracijsko taborišče Dachau, ki se nahaja 20 km severno od Muncha je vredno ogleda, saj ob tem dobite vpogled v strahote, ki so se dogajale našim prednikov. Za mulce, ki večinoma ne vedo, kaj to pomeni, pa ogled Dachaua predstavlja tekanje po urejenih potkah, muzejskih stavbah, skratka vse drugo, kakor nam.

DSC_0425
Dachau, Nemčija z otroki
DSC_0415
Dachau, Nemčija z otroki
DSC_0436
Dachau, Nemčija z otroki

 

Kaj si ogledati v Munchu:

 • Marijin trg, ki velja za središče mesta. Tam je na kupe kavarnic, tradicionalnih gostiln, trgovinic s spominki in seveda na trupe turistov. Večina znamenitosti v mestu je iz tega trga dosegljiva kar peš. Na Marijinem trgu se dviguje mogočna mestna hiša, v sklopu katere je 85 metrov visok urni stolp. Ura 3x na dan zaigra melodijo s pomočjo 43 zvonov, hkrati pa se zavrtijo figurice, ki  kažejo zgodbo mesta Munchen. Ob prijetnih zvokih ter menjavah figuric bodo navdušeni tudi mulci.
 • Ostale zgodovinske znamenitosti, ki so vredne ogleda so: cerkev Sv. Petra, Ribji vodnjak, ki naj bi prinašal srečo in denar, znamenita tržnica Viktualienmarkt, mestni muzej, Pivnica Hofbräuhaus, BMW muzej, opera itd.
 • Olimpijski park: park je nastal zaradi letnika olimijskih iger, leta 1972. Danes se lahko tam sprehodimo po olimpijskem parku, po zelenicah ob jezeru, povzpnemo se lahko na 182 metrov visok televizijski stolp itd. Tako vi kot vaši mulci boste v olimpijskem parku našli mir zase in čas za zabavo z mulci.
 • Za mulce priporočam tudi oglede Bavarskega filmskega studia, angleškega vrta, živalskega vrta, Toy muzeja (muzej igrač)… V mestu je neomejeno zanimivosti za vaše mulce.
DSC_0514
Munchen z otroki, Nemčija
DSC_0512
Mestna hiša na Marijinem trgu, Nemčija z otroki
DSC_0496
Olimpijski park, Munchen, Nemčija z otroki

 

Za več idej o potovanju po Bavarski, si preberite na tej povezavi.
Ciljna točka našega potovanja – Luksemburg

Majhna državica, ki meni na Belgijo, Francijo in Nemčijo. Ker leži na križišču germanskih in latinskih kultur, ima več uradnih jezikov. Luksemburg je druga najmanjša država v Evropski uniji. Kljub njeni majhnosti ima mnogo lepot, ki se jih splača ogledati. Edina morda negativna točka za popotnike so nenormalno visoke cene, katere se dvigajo v nebo že zaradi njihovega nadpovprečno visokega standarda.

Kaj si ogledati v Luksemburgu:

 • Schengen: mestece, ki se nahaja v bližini tromeje med Francijo, Nemčijo in Luksemburgom. Mesto je poznano zaradi Schengenskega sporazuma, ki je bil tam podpisan. Na glavnem trgu so zastave držav članic v Schengenskem sporazumu ter del Berlinskega zidu, ki simbolizira odprtje in zaprtje evropskih meja.
 • Mesto Luksemburg: že kmalu po prihodu v mesto smo lahko nadušeni nad samo urejenostjo mesta, parkov ter v našem primeru predvsem otroških igrišč z zelo zanimivimi igrali. Mestu daje prav poseben okras obzidje, ki je ponekod še lepo ohranjeno, četudi je iz 16. stoletja. Danes je pod Unescovo zaščito. Center mesta je majhen z mnogo dragimi trgovinami. V predmestnem delu pa se nahaja mnogo znanih Evropskih institucij, kjer dela tudi nemalo Slovencev.
 • Beaufort: majhna očarljiva vasica, v bližini katere je mogočen gozd z lepo urejenimi pohodnimi potmi. Najde pa se tudi nekaj jam. Nekateri ta del imenujejo tudi »Mala Švica«, saj gre za lepo neokrnjeno naravo, potoke, slapove itd. Tukaj boste lahko s svojimi mulci uživali v naravnih lepotah. V bližini se nahaja tudi adrenalinski park, do katerega lahko pridete z avtom, peš ali pa s sedežnico.
 • Gradovi: država Luksemburg premore nekaj gradov, ki pa so nedvomno vredni ogleda.
DSC_0534
Izvirna igrala v Luxembourgu
DSC_0611
Adrenalinski park v Luksembourgu
DSC_0641
Naravni park v Luksembourgu
DSC_0634
Na eni izmed velikih Luksembourških kmetij
DSC_0601
Luksemburg z otroki
DSC_0583
Luksemburg z otroki
DSC_0568
Luksemburg z otroki

 

Za povratek nazaj proti Sloveniji smo izbrali pot preko Francije, Švice ter Liechtensteina.

Naša družinska doživetja v Franciji

V Franciji smo si za ogled namenili čas za čudoviti Strasbourg. O mestu pogosto slišimo v medijih, vendar gre vsakič za politične zadeve. Verjetno pa se redki zanimajo za mesto izključno iz turistične strani. Gre za čudovito zgodovinsko mesto.

Zakaj obiskati Strasbourg z otroki:

 • Veliki del obiskovalcev se odloči obiskati Strasbourg, ker je tam sedež sveta Evrope, Evropsko sodišče za človekove pravice ter en od dveh sedežev Evropskega parlamenta. Ker smo ravno bili tam, smo si to ogledali tudi sami.
 • Reka Ren: mogočna reka, ki teče skozi mesto, mu daje poseben pečat. Številni mostički preko reke ter ponekod speljana reka kar pod mogočne stavbe, je več kot zanimivo za fotografiranje.
 • Zgodovinske stavbe: z lesom kombinirane stavbe v mestu so pravi magnet za obiskovalce, predvsem ker so okrašene z rožami. Na vseh okenskih policah je korito z rožami.
 • Center mesta s številnimi lokali, trgovinicami je odlična točka za obiskovalce, kjer bodo tudi vaši mulci uživali ob slastnem sladoledu ali pa igralih, ki smo jih našli na kar treh lokacijah.
DSC_0694
Strassbourg z otroki
DSC_0676
Strassbourg z otroki
DSC_0662
Strassbourg z otroki

 

Naša družinska doživetja v Švici

Švica je za nas predstavljala zgolj točko za obisk prijateljev, a vendarle smo si vzeli čas za obisk znanega mesta ob jezeru Zürichsee. Mesto Zürich je največje mesto v Švici ter pred nekaj leto razglašeno za mesto z največjo kakovostjo življenja.

Zakaj obiskati Zürich z otroki:

 • Jezero Zürichsee je nedvomno zanimivo za vaše mulce, kakor tudi za vas. Tam se lahko kopate, imate urejena kopališča z vso dodatno ponudbo, lahko se vozite s čolni, ladjicami, s supi, ob jezeru so tudi igrala za otroke itd.
 • Hribi in čudovita narava: okolica Züricha predstavljajo hribi in neokrnjena narava. Številni znani vrhovi, ki so vredni obiska (Gubrist, Hönggerberg, Käferberg, Zürichberg, Adlisberg, Öttlisberg).
 • Muzeji: mesto ima veliko muzejev, od zgodovinskih do sodobnih. Prav tako so v mestu na ogled razne zgodovinske stavbe.
 • Promenada ob jezeru: uživate lahko na promenadi nedaleč od centra mesta, kjer lahko opazujete jezero ter okoliške hribe. promenada je zanimiva tudi za mulce, saj je v bližini park, kjer so tudi igrala.
 • Čokolada: da si bodo vaši mulci kar se da dobro zapomnili Švico, jih opozorite na njihovo čokolado. Imajo namreč vrhunske in svetovno znane čokolade, Lindt, Frej in Camille Bloch.
DSC_0721
Zürich z otroki
DSC_0709
Zürich z otroki
DSC_0707
Zürich z otroki
DSC_0700
Zürich z otroki

 

Naša družinska doživetja v Liechtensteinu

Ko smo že ravno bili blizu Liechtensteina, smo se ustavili še v tej majhni državici ter si ogledali glavne zanimivosti. Liechtenstein je kneževina, ki je ujeta med čudovite gore med Švico in Avstrijo. Glavno mesto države je Vaduz, katero je prav tako zelo majhno. V strogem mestnem jedru je na voljo nekaj lokalov ter trgovinic s spominki. Nad mestom se mogočno dviga grad, v katerem že 250 let živijo vladarji Liechtensteina. Do gradu se lahko podate peš ali pa z avtom. Žal pa grad ni odprt za javnost.

DSC_0753
Liechtenstein z otroki
DSC_0739
Liechtenstein z otroki

 

Povratek čez Avstrijo proti domu

Ob povratku proti domu smo ponovno potovali preko Avstrije in sicer smo se tokrat ustavili v »prestolnici Alp«, Innsbrucku. Čudovito mesto v osrčju gora. Znano zimsko športno središče, ki pa privablja trume turistov tudi v preostalih delih leta. Predvsem v času Božičnih praznikov pa mesto še posebej slovi in privablja turiste.

Kaj si ogledati v Innsbrucku:

 • Skakalnica Bergisel, kjer se odvija del prestižne turneje štirih skakalnic
 • Center mesta, kjer je na kupe poslikanih zgodovinskih stavb in pestra gostinska ponudba. Ena najbolj poznanih stavb nosi majhno zlato strešico, ki velja za enega najbolj razpoznavnih znakov Innsbrucka. Gre za streho, pokrito s 2.657 pozlačenimi bakrenimi opekami, ki je bila narejena za cesarja Maksimilijana I., da je lahko z balkona pod streho opazoval in užival v dogodkih, ki so se odvijali na trgu pred njim.
 • V okolici Innsbrucka se je možno podati v hribe ali pa se z gondolo zapeljati nekoliko višje, kar bo morda bolj všeč vašim mulcem.
 • Igrala: v mestu je na voljo tudi nekaj igral, kjer se bodo od mestnega vrveža ter gneče odpočili vaši mulci
DSC_0764
Innsbruck z otroki
DSC_0763
Innsbruck z otroki

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.