Dvomesečno potepanje po Tajski z dvema mulcema

4

Drugo porodniško smo izkoristili za daljše potovanje po Tajski –  s 3 letnico in 7 mesečnikom. Obiskali smo 5 rajskih otokov, ki smo jih za vas opisali, da se boste lažje odločili katerega obiskati. Zapisali smo pa tudi par koristnih nasvetov za brezkrbno raziskovanje dežele nasmehov.

 • Čas potovanja: 20. Januar – 25. Marec (2 meseca)
 • Časovna razlika: GMT +7 ur (Slovenija +5 ur)
 • Dnevi na potovanju: 65 dni
 • Starost otroka: 7 mesecev; 3 leta.

Bangkok (1 noč): prespali blizu letališča, preživeli zapik palčke z lignji med mulkine zobe in razlitje paketa čilijev z mize na mulca, ujeli kako uro spanca kljub komarjem in jet legu potem pa končno let do morjaaa 😉

V čakanju lignjev na palčki, Bangkok
V čakanju lignjev na palčki, Bangkok

Ko Samui (14 noči): najdeš svoj resort z bungalovom na plaži, odlično hrano ter samo ješ in se igraš v mivki. Za kakšen dan najameš avto in se zapelješ do “znamenitosti” otoka; pripročamo ogled Fishermans village, street food marketa v bližini (vsak dan je na drugi lokaciji, odsvetujemo prehranjevanje z rakci in čilijem prvi dan, ko želodčki še niso navajeni), Grandfather rock ter raziskovanje rajskih plaž.

Ko Samui, Tajska
Ko Samui, Tajska

Ko Phangan (20 noči): 5 noči na vzhodni strani, do katere vodi kar ovinkasta pot. Tam vas pričakajo široke plaže z belo mivko – raj za mulce. Cel dan postavljanje peščenih gradov in iskanje malih polžkov. Za starše ni prav veliko dogajanja, zato smo kaj hitro skočili na zahodno stran otoka, kjer praktično vsak zaliv sestavljata smaragdno morje in bel pesek, majhne vasice pa nudijo nešteto možnosti za moto-hopping. Sem se zagotovo še vrnemo.

phangan-vzhod
Ko Phangan, vzhod
Salad Baym Ko Phangan, Tajska
Salad Bay, Ko Phangan (zahod), Tajska

Ko Tao (5 noči): nekoliko bolj prašen in z veliko težje dostopnimi plažami. Menda je raj za potapljanje. Nas je navdušilo mestece na Sairee beach, kjer se za razliko od ostaloh otokov kar veliko dogaja. Pazite le, da ni vaš bungalov tik ob največji diskoteki, saj vsaj do dveh ponoči ne boste zatisnili očesa. Kljub ogromni gneči priporočamo obisk otočka Koh Nang Yuan, saj je res čudovit in mulci še dolgo ne bodo pozabili številnih ribic, ki so plavale okoli njih.

Ko Tao, Tajska
Ko Tao, Tajska

Ko Lanta (10 noči) + skok na Ko Phi Phi: največji otok, ogromne razdalje (sicer premagljive z motorjem), prostrane plaže in občutek, da si skoraj sam na otoku, saj se obiskovalci kar porazgubijo po širni obali. Sami smo praktično v vsakem zalivu našli kak simpatičen lokalček z obvezno visečo mrežo in masažnim kotičkom ter tako vsak dan preživeli v malenkost drugačnem okolju. Iz Ko Lante je možen tudi dnevni izlet na Ko Phi Phi. Svetujemo, da si tam vzamete vsaj eno nočitev, da lahko v miru doživite otok. Po dopoldanskem poležavanju na čudoviti plaži smo se odločili povzpeti še na razgledno točko in se ovekovečiti s fotografijo.

Nasvet: za pot Ko Tao – Ko Lanta si rezervirajte kar dobrih 12 ur (4,5 trajekt, 2 h avtobus, postanek za 2 h v Krabiju in nato še cca 4h natlačeni v najmanjšem mini vanu). Če ne kupite sedeža za otroka, jih imate seveda celo pot v naročju.

Igranje na plaži na otoku Ko Lanta, Tajska
Igranje na plaži na otoku Ko Lanta, Tajska
Hrana z ulice - angry birds raje nismo preizkusili, Ko Lanta, Tajska
Hrana z ulice – angry birds raje nismo preizkusili, Ko Lanta, Tajska

Ko Lipe (7 noči): V vodiču je pisalo, da ni bankomatov, da ni cest, da praktično ni obiskovalcev. No, vse to je. Pred nekaj leti najbolj varovana skrivnost to ni več in če nimate v naprej rezerviranih nočitev, se vam zna zgoditi, da boste spali na plaži med krdelom zapuščenih psov. Ponuja pa ta majhen otoček na skrajnem jugu Tajske res čudovite plaže, predvsem na S in SV delu otoka. Če vam več pomeni večerni sprehod po simpatičnem “walking streetu” pa je bolj prikladna izbira Pattaya beach, ki nudi tudi par namestitev po malenkost nižjih cenah, kot drugod na otoku. Še vedno pa so to cene visoko nad Tajskim povprečjem – za zelo enostaven bungalov iz bambusa brez pogleda na morje smo odšteli kar 60 eur/noč. Ko Lipe omogoča tudi skok na sosednje otoke, za okoli 35 eur si lahko najamete tudi svoj “longtail boat” z voznikom, ki vas odpelje na popolnoma osamljene dele Tajske.

Za pot iz ko Lante do Ko lipe ponovno planirajte cca. 12 ur. 2 uri do trajekta in potem še praktično ves dan na trajektu. Po priporočilih je to še vedno boljša izbira kot fast boat, kjer se večina “samo tri ure” boji za svoja življenja:)

Samotni otoček blizu Ko Lipe, Tajska
Samotni otoček blizu Ko Lipe, Tajska

Georgetown, Malezija (5 noči): Must see za starše, zaradi mulcev pa nujno v hotel z bazenom, da se malo ohladijo v največji vročini. Mesto navdušuje s “street-artom”, “street-foodom” in nenazadnje odličnim shoppingom. Priporočena pot iz Ko Lipe do Georgetowna je z dvema hitrima trajektoma (skupaj cca 6 ur), so pa cene višje od tajskih prevozov in tudi otrok ni mogoče “tihotapiti” v naročju.

 

georgetown-up-side-down-museum
Up side down muzej, Georgetown, Penang, Malezija
Največje otroško igrišče z bazeni in opicami, Penang, Malezija
Največje otroško igrišče z bazeni in opicami, Penang, Malezija

Kuala Lumpur (2 noči): mulci so uživali v ogromnih, delno vodnih, igralih pred največjim nakupovalnim centrom, sicer pa nas Malezijska prestolnica ni navdušila. Temperature na vlaku iz Georgetowna so bile nekje okoli ledišča, tako da se toplo oblecite in nujno spakirajte kak sendvič, saj ponudba hrane rada kmalu poide.

Bangkok (1 noč): obvezna vožnja s tuk-tuki ter z javno ladjico po kanalih, poživljujoč last-minute shopping in še zadnja dobra tajska večerja.

Hrana z ulice, Bangkok
Hrana z ulice, Bangkok
Prigode in nasveti:

1. “Ali za Tajsko tudi potrebujem vizo?” Ja, če se tja odpravljaš za več kot 30 dni. Sami smo za to dejstvo izvedeli šele po nakupu kart za 65 dnevni obisk. Na konzulatu so nam predagali dve opciji: viza za dvakratni vstop (150 eur/osebo) ali 60 dnevna viza (50 eur/osebo), ki sicer same zagate ni reševala. Ker nismo želeli naše poti prilagajati vmesnemu skoku iz države, smo kupili 60 dnevno vizo ter pot proti jugu Tajske zaključili v Maleziji. Pred odhodom smo se za dva dni vrnili v Bangkok, saj tako kratek ponovni obisk pred odhodom iz države dovoljujejo. Ne bodo pa vam tega na konzulatu predlagali sami od sebe;)

2.  Resort hopping – veliko neurje konec januarja je odneslo ogromno mivke s plaž ter naneslo mnogo smeti. Resorti so urejali okolico vsaj še teden dni za tem, nekatere plaže so bile praktično odplavljene. Mi smo ta čas izkoristili za “top resort hopping”. Poiskali smo najboljše resorte na otoku, naročili pijačo ter se v zameno namakali v njihovih luksuznih bazenih. Je pa dobro prej pobrskati po spletu za tistimi najboljšimi primerki resortov, ki vstopa ne omejujejo na stalne goste.

Resort hopping, Ko Phangan
Resort hopping, Ko Phangan

 

3. Transport z mulci:

Kako iz Bangkoka do otoka Ko Samui? Sami smo preverjali tri možnosti:

 1. direkten let iz Bangkoka (300 eur/družino),
 2. let Bangkok – Surat Thani in trajekt na Koh Samui (200 eur/družino),
 3. vlak Bangkok – Surat Thani in trajekt na Koh Samui (100 eur/družino).

Zaradi prve tako dolge poti z dvema mulcema smo se odločili za prvo opcijo in jo toplo priporočamo. Bangkok Airways je premium letalska družba s privat čakalnico z brezplačno pogostitvijo za očeta, odličnimi revijami za mamo in igrali za mulce 😉 In od trenutka, ko pristaneš na čudovitem letališču, se ti samo še smeji:)

Če se odpravljate na Ko Tao ali Ko Phangan bosta najbrž bolj primerni drugi dve opciji, saj trajekt iz Ko Samuij-a nadaljuje pot na Ko Phangan in nato še na Ko Tao (celotna pot Surat Thani-Ko Tao traja dobre 4 ure).

4Na trajektu na prve sedeže? Toplo odsvetujemo, če ne želite pobruhati že bruhajočih mulcev :). Tudi če morje ni valovito, je prva vrsta v podpalubju gotovo izbira, ki povzroča največ slabosti. Če je mogoče si najdite svoj prostor zadaj, še bolje pa zunaj, najbolje v zgornjem nadstropju.

5. Kaj pa potikanje po otokih? Če ste takšne sorte kot mi in vam poležavanje na eni plaži ne diši najbolj, potem boste najbrž iskali neke vrste transport. Sami smo preizkusili vse: rent-a-car (definitivno najboljša opcija za Ko Samui zaradi velikih razdalj, relativno gostega prometa ter slabih voznikov), motor-taxi (edino prevozno sredstvo na Ko Lipe, vsekakor doživetje), vožnja na poltovornjaku (taksiji na Ko Tau, nimaš druge izbire in je doživetje), nam najljubša pa izposoja motorja. Po vzoru Filipincev, kjer se celotna družina naloži na en motorček, smo se gibali tudi mi po večini otokov. Najmlajši v babybjorn nosilki, mulka med staršema in gassaaaaa … Nujni pogoji: izjemno previdnost, čelade za vse člane ter zelo spreten voznik.

Moto hopping - priljubljena vrsta prevoza za raziskovanje otokov
Moto hopping – priljubljena vrsta prevoza za raziskovanje otokov

6. In hrana? Tajska seveda. En dan pad thai, drugi dan fried rice in ponovi zgodbo. Veliko sadja, še kak plain rice za vmes pa tudi kak jogurt se najde v trgovinah, le da je navadni jogurt po ravni sladkorja na nivoju naših sadnih.

Idejo za odlično popotovanje je napisala Petra. Mamica nadobudne 4 letnice in 1 letnika. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar pod člankom.

 

 

4 KOMENTARJI

 1. Zdravo,

  najprej pohvala za super prispevek o Tajski.
  Mi (z ženo in otrokoma starima 9 in 5) se odpravljamo na Tajsko konec julija in začetek avgusta, in sicer imamo v načrtu nekaj dni Bangkoka, Koh Samui in Koh Tao.

  Če je možno, bi vas prosili za kakšnen nasvet ali namig.

  Najprej nas zanima, kako je s cepljenji, ja ali ne, obvezno…
  Nato pa če imate kaki namig za prenočišča na otokih, rezervirati naprej ali samo kaki dan in si poiskati tam. Kar brskam po netu, je tudi težko najti družinske sobe, več ali manj 3 posteljne, no to bomo že rešili z napihljivo, če bo treba.

  Hvala

  lep pozdrav.

  Ivan Kranjec

  • Pozdravljen Ivan,
   super potovanje poleti. Obveznih ceplenj za na Tajsko ni, tudi mi se nismo cepili, a če bi želeli imeti več informacij o tem, vam priporočam, da se obrnete na Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana ali jih pokličite na telefon 01/ 586 39 00 ali NIJZ http://www.nijz.si/.
   Mi smo si prenočišča vedno rezervirali vnaprej, nekaj mesecev pa tudi le nekaj tednov ali le nekaj dnevov.
   Predlagam, da si preberete tudi članek: Nasveti za potovanje z mulcem po Tajski – pred in med (https://kamzmulcem.si/nasveti-za-potovanje-z-mulcem-po-tajski-pred-in-med/), kjer je kar nekaj koristnih povezav, kje smo iskali prenočišča. Prepričana sem, da bi si lahko našli prenočišče tudi tam, a nam se sploh v vročini ni dalo tam iskati. Vi imate malo večje otroke, mogoče pa zna biti zabavno 🙂
   Če boste potrebovali še kaj, nam pišite! Se veselimo tudi, da z nami delite vaše izkušnje iz družinskega potovanja. Vsekakor je Tajska res družini prijazna destinacija, tako da verjamem, da se boste imeli super.

   LP, Urša

 2. Pozdravljeni,

  hvala za zanimiv opis vaše dogodivščine. Tudi sami se odpravljamo na podobno pot z dvema mulcema (9 mesecev in 3 leta), pa imam nekaj vprašanj:
  – Kako ste se znašli s hrano? Zanima me predvsem za dojenčka, ki je bil verjetno takrat še v obdobju uvajanja goste hrane – ste se pač držali standardnega sticky rice, jogurtov in eksotičnega sadja ali ste kaj kuhali (če ja, kje in kako?)? Ali ste pač malo po malo poskušali z lokalno hrano? Kako je dojenček to sprejel? Kako pa so bile nove začimbe in okusi všeč starejšemu otroku? Na Tajskem sva sicer že bila kot par, zato naju načeloma ulična hrana ne skrbi, samo par pomislekov imam, kako bo z otrokoma…
  – Kako pa sta otroka prenašala let in utrujenost po samem letu (ste se dolgo borili z jet lagom)?
  – Lahko priporočate kakšno prenočišče na Ko Lanti? Katera plaža vam je bila najbolj všeč tam in zakaj?
  -Če ni skrivnost, bi lahko prosim napisali kakšen budget ste imeli za potovanje z otrokoma in kaj to vključuje?

  Že vnaprej hvala za vaš odgovor in lp,
  Anita

  • Pozdravljena Anita,
   se opravičujemo za malce pozen odgovor. Dobivamo kar nekaj vprašanj kako z dojenčki s prehrano na Tajskem, zato vam kar kopiram kar sem odgovorila že dvema mamicama, ki se tja odpravljata še to zimo: Mi smo bili že med uvajanjem 3 obrokov. na lokalnih tržnicah sem nakupovala zelenjavo, ribe in meso pa sem zaprosila kar v restavracijah, kjer smo bili nastanjeni. So mi vedno dali košček piščančka, ali ribico, jaz pa sem jo shranila za čas bivanja za 2 dni v hladilnik. Potem sem zaprosila za novo. S sabo sem si vzela nekaj konzerv stročnic (grah, lečo, čečeriko in fizol), kot beljakovinski del prehrane. Vzela sem s sabo tudi zdrobljeno mešanico mislijev (ovseni kosmiči s suhim sadnjem), ki sem ji dajala v jogurt, ki sem ga kupila na Tajskem). Problem je, ker so vsi jogurti na Tajskem sladkani, a sem našla tudi nesladkanega (ne povsod), ki se imenuje Bulgarija. Ostalo so bili še mlečni obroki (dojenje, adaptirano mleko), tako je res malo bojazni, da bi karkoli staknila. Vodo smo kupovali seveda ostekleničeno, ki sem jo običajno segrela z čajnikom, ki sta bila na prenočiščih. Eksotično sadje je top! Vsak dan je pojedla vsak en mango, v katerega sem vmešala nekaj vode in pirine, ovsene kosmiče, ki sem jih prinesla iz Slovenije (Alnatura). Večji problem je bil s starejšo hčerko, za katero moram reči, da je jedla prevsem veliko sadja, tempure (ocvrti kalamari), pečen riž z zelenjajo ali z rakci, padh thai je vedno začinjem (mi ga nepekočega nismo mogli dobiti pa če smo še tako iskali. Jedla je še sticky rice, jajčka vmešana, pico in tudi kakšno nepekočo juhico. Moram reči, da smo za njo morali kar malo spustiti kvalitetno prehranjevanje in smo potem nadoknadili doma 🙂
   Jet leg je matral bolj mene in partnerja, ko sta se tamalidve ponoči zbudili in se hecali, plezali po naju ipd., a smo ga v nekaj dneh “premagali”.
   Za prenočišče na Koh Lanti in za budget pa povprašam avtorico prispevka o dvomesečnem potovanju.
   Upam, da vam bodo informacije v pomoč 🙂
   lp, Urša za KZM

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime