Dve družinici z otroki po Toskani

4

Prelepa pokrajina v vseh letnih časih, sončnice, zeleni griči z nasadi oljk in vinskimi trtami, svetovno cenjena vina, kamnite hiše in z obzidji obdana mesteca, vrhunska kulinarika in florentinski zrezek, usnjeni izdelki in ročne obrti…vse to in še več je Toskana.

Verjetno je marsikdo od vas že pogledal film Pod toskanskim soncem in vas je čarobnost Toskane že preko filma očarala. Če ste jo tudi obiskali, pa smo prepričani, da ste se vanjo zaljubili. Mi smo jo obiskali solo že v vseh letnih časih, večkrat. Zato je bil družinski izlet nekaj, kar sva obe mami z družinicami planirali z največjim navdušenjem.

Destinacija: Italija, Toskana

Pot do destinacije: Na pot smo se odpravili z avtom. Iz Ljubljane do “centra” Toskane, Firenc, je približno pet ur vožnje po avtocesti. Nato pa so razdalje med posameznimi mesteci kratke, voziš se po lokalnih cestah, ki pa ti z raznolikimi pogledi na pokrajino krajšajo pot. Naša končna destinacija, kjer smo bili tudi nastanjeni, je bila v bližina mesteca Volterra. Če se mulc rad vozi, lahko pot do Toskane opravite v enem kosu ali pa se ustavite v katerem od mestec na krajšem postanku in bo pot še hitreje minila. Ena od družinic je tako na poti obiskala mestece Castelfiorentino.

IMG_0498
Postanek v Castelfiorentino

Čas potovanja: Oktober 2013

Dnevi na potovanju: 4, še bolje pa je, če si vzamete za obisk Toskane vsaj teden dni.

Starost otroka: 14 in 16 mesecev

Raj za: Toskana je ena izmed turistično najbolj razvitih pokrajin na svetu, ki pa kljub navalu turistov skrbno varuje svojo kulturno in naravno dediščino. Če boste pokrajino obiskali izven glavne turistične sezone, ki je v poletnih mesecih, in se boste izogibali glavnima atrakcijama (Siena in Firence), boste imeli občutek, da so slikovite vasice in njihova ponudba tam samo za vas. Obstaja pa seveda dober razlog zakaj večina turistov obišče ta biser v juliju- cvetočim poljem sončnic se preprosto ne moreš upreti.

DSC07346
Polja sončnic- slika obiska Toscane, ko smo bili še solo:)

Primerno za otroke: dojenčke, malčke, predšolske, šolarje… skratka vse!

Vreme: Toskano smo obiskali že večkrat. Najbolj stabilno vreme je seveda poleti. V pomladnih in jesenskih mesecih lahko naletite na kratka deževna obdobja, je pa takrat obisk Toskane bolj priporočljiv za družine, saj v mestih ni take gneče turistov.

IMG_0489
Oktober v Toskani

Namestitev: smo rezervirali preko spletne strani Travel 24. Nameščeni smo bili v tipičnem in idiličnem agriturizmu Il Palagetto na griču, ki je sestavljen iz več sklopov sob in apartmajev. V ponudbi imajo tudi ogromen bazen s pogledom na okoliške griče in Volterro. Na žalost je bilo v času obiska premrzlo za kopanje. Poleg samega prenočišča je bil v ceno vključen pol penzion, saj smo si zaradi lažje logistike glede spanja otrok želeli večerjati na mestu prenočitve. Oboroženi z babyphoni smo si potem, ko sta otroka zaspala, v restavraciji privoščili odlično večerjo in v miru okušali toskanske dobrote.

IMG_0206
Naša namestitev na toskanskem griču
DSC01477
Pogled z naše sobe
IMG_0227
Zabava otroka (ne pa tudi gostov:))

Budget: razpon cen v Toskani je od »dostopno« pa »do neba«. Ponudba prenočišč je raznolika, predvsem izven sezone lahko najdete prenočišče za zmerno ceno, prav tako najdete v vsakem mestecu restavracije z normalnimi cenami. Mi smo za polpenzion plačali 219€ na družino (3 nočitve z zajtrkom in 2 večerji)

Booking.com
TOP 5 POTOVANJA

Za obe družini so bile to prve skupne počitnice, odkar smo dobili otroka. Seveda smo morali tokratno potovanje prilagoditi našima mulcoma, vendar ni bilo zato nič manj prijetno in zanimivo. Središča najbolj znanih mest so zaprta za promet, zato lahko otroci mirno tekajo po ulicah. Hrana je odlična in ponudba je pestra. Ogledali smo si vse kar smo planirali in prav zaradi njiju doživeli par zadev, ki jih drugače sigurno ne bi. Na žalost je v času našega obiska tudi deževalo, vendar smo aktivnosti uspešno prilagodili vremenu.

1. San Gimignano je eno najbolj slikovitih mestec v Toskani, ki so ga zaradi številnih obrambnih stolpov poimenovali tudi »Toskanski Manhattan«. Na višku moči plemiških družin naj bi jih bilo kar 72, sedaj pa jih je ohranjenih le še 14 in so različnih višin. Mesto je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Okolica je znana tudi po belem vinu Vernaccia di San Gimignano.

IMG_0241
Pogled na San Gimignano in njegove stolpe s poti
IMG_0035
Obrambni stolpi v San Gimingnanu

Središče mesta je zaprto za promet, tako da lahko mulci mirno tekajo po slikovitih ulicah. Tik ob obzidju je kar nekaj javnih parkirišč, kjer lahko parkirate za zmerno ceno. Ker je mesto eno najbolj priljubljenih točk v Toskani zna biti gneča, zato priporočamo obisk v zgodnjem dopoldanskem času.

IMG_0047
Središče mesta je zaprto za promet, tako da lahko otroci prosto tekajo po ulicah

Ena izmed svetovno znanih in večkrat nagrajenih znamenitosti v mestu pa je zagotovo pravi italjanski sladoled – Gelato.

0158dc28ab85e5935ead19e5cab79ce8469198eb26
San Gimignano je znan po številnih prvakih v izdelovanju gelata

2. Piknik pod Toskanskim soncem. Po sprehodu po San Gimignanu smo si v lokalni delikatesi izbrali vrsto toskanskih dobrot in se zapeljali par kilometrov ven iz mesta. Na vzpetini smo zagledali samostan, s katerega se je razprostiral razgled na San Gimignano in okolico. Na travniku obdanem s trto in čudovitim razgledom smo si razgrnili deko in si organizirali piknik pod toskanskim soncem. Če potujete z otroki, je to idealen način, da brezskrbno uživate v toskanskih dobrotah, medtem ko otroci raziskujejo naravo. Neprecenljivo doživetje, ki nam je vsem ostalo v lepem spominu.

IMG_0099a
Piknik pod toskanskim soncem
IMG_0134
Raziskovanje narave
IMG_0160
Samostan: Monastero di bose

3. Volterra je eno izmed dvanajstih mest etruščanske konfederacije. Etruščani, skrivnostna civilizacija, so pustili na področju Toskane močan pečat. Njihov vpliv je v Volterri viden še danes, prav tako v mestu lahko obiščete Etruščanski muzej. Mesto leži na vzpetini in je obdano z mogočnim obzidjem do katerega vodijo stopnice. Vozičkarji, bodite pozorni! Mi smo nosili vozičke kar nekaj stopnic preden smo prišli v notranjost mesta, ki pa je sicer lepo prevozna in zaprta za promet, tako da se lahko brezskrbno sprehajate po ulicah.

IMG_0436
Volterra je bila od nekdaj bogato mesto
IMG_0205
Norenje po središču Volterre
IMG_0247
Spoznavanje lokalnih prijateljev:)
DSC01486
Volterra in njena idilična okolica

4. Degustacije oljčnega olja in vina. Ker smo imeli en dan deževno vreme, smo se odpravili na bližnje posestvo, kjer so nam pripravili degustacijo njihovega odličnega oljčnega olja in vina. Aktivnost je seveda bolj zanimiva za starše, vendar sta z ogledom stiskalnic, traktorjev in domačih živali na svoj račun prišla tudi otroka.

IMG_0320
Mame uživajo ob pokušanju:)

5. Hrana. Italjanska kultura je znana po odlični hrani in vinu. In Toskana je sigurno ena najbolj naprednih kulinaričnih destinacij na svetu. Potovanje z otrokom ponavadi ni najbolj primerna priložnost za pozne večerje v vrhunskih restavracijah, zato priporočamo, da si vsaj za eno noč rezervirate prenočišče v katerem od številnih agriturizmov, ki imajo v ponudbi tudi večerjo. Potem, ko gredo otroci spat, si lahko v miru privoščite toskanske specialitete. Prav tako priporočamo, da se ustavite v kateri od lokalnih trgovinic in si izbrane tudi kupite za domov.

DSC07511
Nabor izbranih specialitet za domov:)

POMEMBNO ZA STARŠE

 • Namestitev – v Toskani boste našli zelo raznolike namestitve. Predlagamo, da prenočite v agriturizmu ali pa najamete enega od številnih apartmajev ali hišk, ki jih ponujajo na airbnb.com ali na www.booking.com. Izbira je izredno pestra, cenovni razpon pa širok. Kar se za eno najbolj turistično razvitih pokrajin tudi spodobi. Mi smo predvsem želeli biti locirani v bližini najslikovitejših mestec in nam najbolj všečnega dela Toskane, to je južnega, južno od Siene. Veliko namestitev vključuje tudi bazen, kar je še posebej priročno za sprostitev po celodnevnem raziskovanju okolice.
IMG_0214
Večina agriturizmov ima v ponudbi bazen, kar je predvsem poleti zelo dobrodošlo
 • Otroška oprema – prenosne posteljice smo vzeli kar s seboj, saj so bila v tem agriturizmu na voljo proti doplačilu 5€.
 • Aktivnosti za otroke– raziskovanje narave, tekanje po slikovitih ulicah toskanskih mest, občudovanje cvetočih polj, v poletnih mesecih, nabiranje grozdja v jesenskih mesecih, kolesarjenje in nenazadnje- okušanje odlične hrane…in sladoleda:)
 • Aktivnosti za odrasle (ob mulcih)- degustacije vina in olja, odlična kulinarika, kuharski tečaji in vse aktivnosti mulcev!
 • Hrana – že samo zaradi hrane je izlet v Toskano popolno doživetje. Lokalna pridelava, vrhunska vina in tradicija okušanja hrane po principu La dolce vita. Ne pozabite na dekico in piknik košaro. Okušanje lokalnih dobrot med vinogradi in oljkami je edinstveno doživetje.
IMG_0193
Toskana je vinska pokrajina
 • Zdravje – Toskana je turistično izredno razvita pokrajina, zato zdravstvena oskrba ni problem.

Dodatni (preizkušeni) biseri Toskane, ki jih priporočamo in jih bomo vsekakor ponovno izkustili (tokrat z mulci):

 • vožnja čez vinsko pokrajino Chianti in obisk mesta Castellina in Chianti
 • obisk mestec PienzaMontalcinoMontepulciano. Vsa tri so slikovita toskanska mesteca, vsako pa ima še svoje glavne atribute. Pienza slovi po svetovno znanem siru Pecorino, Montalcino in Montepulciano pa po vrhunskih vinih, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano in Rosso di Montepulciano.
 • na jugu Toskane, blizu meje s pokrajino Umbria, leži mestece Cortona, ki je vsekakor več kot vredno obiska. Pravzaprav je bil film Pod Toskanskim soncem posnet prav v njegovi okolici. Mesto gosti tudi letni festival klasične glasbe in umetnosti, Tuskan Sun Festival, ki je z malo večjimi mulci lahko lepo kulturno in umetniško doživetje. Priporočamo restavracijo Pane e Vino pri vhodu v center mesteca in nočitev v odličnem družinskem B&B Il sole del sodo.
 • Potepanje ob jezeru Lago il Trasimeno, nedaleč stran od Cortone ter obisk mesteca ob jezeru, Castiglione del Lago
DSC07459
Soba z razgledom:)

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sva jih doživeli Iva in Tina z družino. Za več informacij o potovanju nama lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

4 KOMENTARJI

  • Živjo. Po prebiranju vašega članka o družinskem oddihu v Toskani, smo se odločili, da tudi sami avgusta 2017 odpotujemo tja in obiščemo toskanske griče. Priporočili ste turistično kmetijo Orazio oz. Lischeto v Volterri, zato smo se odločili, da preizkusimo že preizkušeno in priporočeno ter rezerviramo štiri noči pri njih. Po eni noči smo predčasno odpovedali bivanje, saj so imeli v naši sobi stenice. Tudi postrežba z večerjo je bila izredno počasna (prišli ob 20.00, jedli ob 22.00), čeprav smo jih prosili, da pohitijo, ker imamo lačne otroke. Pa še to, njihov bazen je bil zelen (ob steni alge), tako da se nismo upali niti osvežiti v njem. Spomin na Toskano je zelo slab, v bistvu naša najslabša izkušnja do sedaj (pa smo videli že kar nekaj sveta).

   • Alenka pozdravljena, iskreno nam je žal za vašo izkušnjo. V času našega obiska je bilo posestvo super, nobenih problemov s higieno (sob ali bazena), storitvami in smo res uživali. Žal pa se vedno bolj prepogosto zgodi, da današnja namestitev ne ohranja kvalitete tudi naslednji dan in se je tudi nam že večkrat izkazalo. da je vedno bolje znova preveriti na spletnih ocenjevalnikih zadnja mnenja gostov. Zelo nam je žal in hvala za vaše obvestilo. Bomo tudi popravile na spletni strani oz. v članku.

    Vse dobro naprej,
    Ekipa KZM

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime