Družinsko smučanje na Kopah

2

Kope z mulci obiskujemo že par let. Tudi letos gremo ta za počitnice, ki se jih reeees veselimo!

Lokacija: Kope

Kako do smučišča: ko znancem omenim to smučišče, vsi govore o oddaljenosti le tega. Vožnja po omejitvah iz centra Ljubljane izven prometnih konic traja natanko 1h in 45min. Najhitrejša pot iz zahodne Slovenije je po avtocesti do izvoza Šentrupert in nato preko Polzele, Velenja do Šmartnega pri Slovenj Gradcu in nato po edini cesti do smučarskega centra. Mi smo na pot krenili ob 8:00 in bili ob 10:15 že na smučišču pripravljeni na smuko v opremi z opravljenim check-inom v hotelu.

Naše izkušnje na smučišču Kope

Ker so naši mulci (10, 6, 4 leta) letos že imeli nekaj stikov s snegom, smo lahko po prvi privajalni »furi« na gumbkih, našega 4 letnika peljali prvič v življenju na 4-sedežnico. Sedežnica ima na spodnji postaji trak in s tem pomaga k elegantnejšemu usedanju nanjo.

Poudariti je treba, da ima ta sedežnica še posebne dodatke za varnost otrok pri sami vožnji, pri čemer zmanjšamo možnost, da bi se naši malčki izmuznili pod varovalom med samo vožnjo.

Ko smo enkrat na vrhu, je vsaj meni, to ena najboljših, če ne celo najboljša proga v Sloveniji za različne starosti otrok. Je zelo položna, široka, pregledna, vse do njenega izteka.

Najmlajši (4), je pridno nabiral km, v klinastem položaju brez uporabe palic, srednja (6) je naredila veliko voženj v osnovnem vijuganju z uporabo palic, najstarejši (10), pa je izdatno pilil zarezno-carving tehniko, brez bojazni da bi hitrost preveč narasla, saj je bil naravni sneg kot nalašč za malce več trenja in upora pod smučmi.

IMG_2129
Smučišče Kope je primerno tudi za najmlajše

Ko smo opravili nekaj skupnih voženj, sva se s starejšim sinom odločila, da mu predstavim, za moje pojme (sem profesor ŠVZ, učitelj smučanja, in presmučanimi 90% slo smučišč) najboljšo progo na naših tleh. Do nje se pride v povezavi še z nekaterimi krajšimi vlečnicami, ki so srednje težavnostne stopnje. Proga se imenuje Kaštivnik, opremljena je z moderno 4-sedežnico in dolga 1620m. Brez pretiravanja, tako dobro urejene proge (ratrakiranje, brez ledenih plošč, zelo lep naklon ves čas, majhna gneča) ne najdete drugod v Sloveniji! Najmlajši lahko do tja pridejo po grebenu z nekaj pomoči staršev, saj se je potrebno del poti poganjati.

IMG-1390
Smučišče Kope ponuja za vsakega nekaj:)

Po 4h smučanja smo se odpravili na kosilo in v popoldanskem času opravili nekaj sankaških voženj ter obvezen obisk igral pred glavnim objektom na smučišču. V restavraciji strežejo raznovrstna kosila, malice, omogočajo izposojo smučarske opreme in prijazno poskrbijo za vaše ugodje.

Po večerji smo se odpravili še na nočno smuko, ki je organizirana od ponedeljka do sobote, med 18. in 21. uro na gumbku in 4 sedežnici (Sedlo-Pungart).

IMG_2165
Igrala pod smučiščem, Kope

Malce smo pozabili da je nedelja, tako da smo imeli le en prvinski nočni turni spust z vrha počivala, kamor smo prihodili z opremo na ramenih. Težav in nevarnosti ni bilo, saj nam je svetlobo v jasni noči dajala polna luna:), proge pa so bili že pripravljene za naslednji dan.

Ker nam je ostalo nekaj časa, smo le tega izkoristili za nočno sankanje na sankališču, ki ima lep iztek na štadion.

IMG-1386
Nočno sankanje, smučišče Kope

V naslednjih dveh dneh je bil naš dnevni ritem zelo podoben, le s to razliko, da smo odkrili še dve zelo lepi progi na vrhu grebena za najmlajšega člana, kjer lahko sam nemoteno prime in odvrže gumbek. Izkusili smo tudi pravo nočno smuko pod žarometi.

IMG-1377
Nočna smuka ob polni luni, smučišče Kope
IMG_2153
Nočna smuka pod reflektorji, smučišče Kope

Poleg smučanja, lahko starši, ki žele porabiti nekaj dodatnih kalorij, opravijo zelo lep tekaški izlet proti Rogli, po samem grebenu, s fantastičnim razgledom na vse strani.

IMG_2120
Prostrana in čudovito urejena smučišča, Kope

Namestitev 2018: bivali smo v apartmaju, ki je pod okriljem Lukovega doma. Apartma je bil lepo urejen, starša sva spala spodaj, otroci pa na galeriji, kjer so bile še tri postelje. Nastanitev in cena našega smučarskega potepanja pa na splošno zelo prijetna, urejena in ugodna. Ljudje, s katerimi smo imeli stik so bili prijazni in ustrežljivi. Jedilnica ima čudovit pogled na Uršljo goro in okolico. V jedilnici pa je tudi otroški kotiček z igralnico, kjer se mulci zamotijo medtem, ko starši v miru pojemo do konca.

Druge namestitve, ki jih priporočamo: prednost majhnega središča iz vidika družinskih počitnic vidimo predvsem v tem, da so vse namestitve blizu smučišča. Poglejte kaj je navdušilo nas, v naslednjih člankih:

IMG_2114
Igralnica v jedilnici, Lukov dom, Kope
IMG-1391
Pogled proti zahodu, Lukov dom, Kope

Priporočen čas obiska: najbolj priporočamo, da se izognete soboti, ki je že pregovorno najobiskanejši smučarski dan pri nas in si vzamete 1 ali 2 dni dopusta in se resnično nasmučate (v našem primeru od nedelje do torka).

Cene smučanja: cenik smučanja si oglejte tukaj.

IMG_2147
Mi se sigurno še vrnemo!
 Za več izletov na Koroškem, kliknite tukaj.

Smučišče so leta 2018 obiskali mamica Živa in očka Aljoša, z njihovimi tremi navihanimi športnimi mulci- Aljažem, Zalo in Ažbetom. Za Kamzmulcem.si je strnil svoja doživetja očka Aljoša, ki je tudi profesor športne vzgoje in učitelj smučanja.

Članek je dopolnjen s svežimi informacijami iz našega obiska februarja 2021. Za več informacij o izletu, nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.