14 – dnevno družinsko raziskovanje zelene Škotske

0

Že nekaj časa smo imeli v načrtu obisk prečudovite zelene pokrajine na severu Velike Britanije – Škotske. Otroci so zrastli, z njimi pa tudi realizacija ‘skrite želje’. Takoj po končani šoli (konec junija) smo se odpravili na našo 14 dnevno ekspedicijo. V načrtu smo imeli, da raziščemo čim več, kolikor se le da. Vodilna točka je bila bogata angleška zgodovina in njeni prečudoviti Škotski gradovi (mimo njih niti nismo smeli iti, saj imamo v družini ‘zgodovinarja’). Ker je gradov kar nekaj, smo izbrali le tiste ‘posebne’, na svoj račun pa smo prišli tudi ostali, z botaničnim vrtom, Loch Nesom, ptičjim rezervatom,…

 • Destinacija: Škotska
 • Čas potovanja: junij, julij 2017
 • Časovna razlika: GMT + 01:00
 • Dnevi na potovanju: 14 dni
 • Starost otroka: 6 in 10 let
 • Raj za: pohodnike, zgodovinarje
 • Primerno za otroke: malčki, predšolski, šolarji
 • Vreme: dež, dež in še malo dežja, vmes še nekaj vetra. Od 14 dni smo imeli 3 dni lepih (brez dežja in vetra)
 • Let: iz LJ-FRA (Adria Airways), FRA-EDI (Lufthansa), povratek: EDI-AMS (KLM), AMS-LJ (Adria Airways).
 • Pot z letališča do lokacije: uporaba tramvaja, ki vozi iz letališča do centra mesta (EDINBURGH TRAM), del poti peš.
 • Potovanje na lokaciji: za raziskovanje Edinburga in Glasgowa smo uporabljali javni prevoz (zelo dobro urejen). Za potovanje po deželi pa rent-a-car (Easirent).
 • Namestitev: vse namestitve smo poiskali preko spletnih strani AirBNB-ja, Booking in HouseTrip-a. Izbrali smo jih že meseca februarja in marca (cena od £90 – £130/dan/5 oseb). Pri AirBNB je potrebno celoten znesek vplačati takoj, pri HouseTrip-u pa lahko v dveh delih (za VB priporočam, da plačate vse v enem znesku, ker tečaj funta zelo stagnira. Mi smo se odločili za 2 obroka, zato smo na koncu nastanitev preplačali.).
 • Spletne strani: https://www.visitscotland.com/ , https://www.dayoutwiththekids.co.uk
 • Budget: 4900 € (letalske karte: 1260 €, nastanitev: 1400 €, avto: 700 €, hrana, ogledi,…: 1500 €
Naše potovanje po Škotski po dnevih
1. dan: LJ – Edinburgh

Potovanje smo pričeli v četrtek z letom iz Brnika ob 13:25. Prvi del poti smo zaključili v Frankfurtu, kjer smo na povezavo do Edinburga čakali 1,5 ure. Med tem časom sta si otroka ogledala letališče in natančno preučila vsa parkirana letala. Na cilj (Edinburgh) smo prispeli ob 17:15. Ko smo želeli prevzeti prtljago, smo ugotovili, da 1 od 3 potovalk manjka. Izgubo smo vestno prijavili na okencu, oddali vse potrebne podatke in se odpravili proti stanovanju.

Prihod v Edinburg, Škotska
Prihod v Edinburgh, Škotska z otroki

Javni prevoz je v Veliki Britaniji zelo dobro organiziran. Odločili smo se, da se bomo do centra mesta odpeljali z tramvajem, ki vozi od letališča do York Place-a, ki je bila naša končna postaja. Na voljo smo imeli enosmerno vozovnico po ceni £5,50 za odraslega in £3,00 za otroka ali povratno, odprto vozovnico. To pomeni, da lahko karto izkoristiš kadarkoli za povratno pot iz centra mesta do letališča (cena za odrasle £8,50, otroci £4,50). Mi smo se odločili za slednjo možnost.

Ker smo se še malo lovili glede lokacije stanovanja, smo jo proti cilju mahnili kar peš. Otroka sta kljub celodnevnemu potovanju kar dobro sodelovala. Ulice so zelo dobro označene. V veliko pomoč nam je bila tudi Google aplikacija. Za prve tri dni smo najeli ‘semi detached house’ na Iona Street.

Cena najema: 395€/ 5 oseb/ 3 nočitve

2. in 3. dan: Edinburg

Kot sem že omenila, imajo v Edinburghu zelo dobro urejen mestni promet. Za raziskovanje mesta smo uporabljali dnevno družinsko karto, ki nam je služila za neomejeno število voženj. Kot prvo smo si ogledali Holyroodhouse Palace. Palača služi kot uradna kraljeva rezidenca na Škotskem. Ogledali smo si lepo ohranjene sobane, ruševine samostana in prečudovit vrt. Palača je najbolj poznana kot rezidenca škotske kraljice Mary. Kraljica Elizabeta II jo še vedno uporablja za svoje protokolarne obveznosti. Ravno v času našega obiska je namreč organizirala čajanko.

Cena vstopnice: družina £32,50

Avtobusi v Veliki Britaniji
Avtobusi v Veliki Britaniji, Škotska z otroki
Hollyroodhouse Palace, Škotska
Hollyroodhouse Palace, Škotska z otroki
Hollyroodhouse Palace, Škotska
Hollyroodhouse Palace, Škotska z otroki
Vrtovi v Holyroodhouse Palace, Škotska
Vrtovi v Holyroodhouse Palace, Škotska z otroki

Hkrati smo izkoristili še priložnost za ogled razstave ‘Metulji Marie Merian’. Umetnica in entomologinja, ki je prepotovala večino sveta, svoja opažanja metuljev pa ujela na list papirja. Del njenih slik je bil na ogled na razstavi.

Skoraj vsi nacionalni muzeji na Škotskem so brez vstopnine. Eden izmed muzejev, ki smo si jih ogledali v Edinburghu je bil National Museum of Scotland, v katerem je razstavljen živalski svet, vozila, telekomunikacija, zgodovina Egipta, … Muzej je poln zanimivosti in animacij za otroke, tako da lahko v njemu brez težav ostanete cel dan. Ker si prvi dan nismo ogledali vsega, smo si preostanek pogledali naslednji dan.

Nacionalni muzej v Edinburgu, Škotska
Nacionalni muzej v Edinburghu, Škotska z otroki
Nacionalni muzej v Edinburgu, Škotska
Nacionalni muzej v Edinburgu, Škotska z otroki

Obvezen je bil tudi sprehod po glavni ulici: The Royal Mile, ki vodi vse od Holyroodhouse Palace do gradu Edinburg. Željo smo imeli, da bi si ogledali tudi grad, a smo ugotovili, da je cena malce previsoka za naš žep (£17,00 odrasli in £10,20 otroci; skupaj £54,40).

Ulice Edinburga, Škotska
Ulice Edinburgha, Škotska z otroki
Ulice Edinburga, Škotska
Ulice Edinburgha, Škotska z otroki

Povprečna temperatura zraka se je gibala od 15 – 18°C. Bilo je kar hladno, poleg tega je znalo tudi kar močno pihati in deževati. Zato vsekakor priporočamo “čebulno” oblačenje.

Prosti čas smo preživeli na otroških igriščih. Le-te najdete v vsaki večji soseski.

Otroško, športno igrišče v Edinburgu, Škotska
Otroško, športno igrišče v Edinburghu, Škotska z otroki
4. dan: Edinburgh – Stirling – Perth

Kljub zelo dobremu javnemu prevozu, si takšnega potovanja skorajda ni mogoče predstavljati brez najema avtomobila. Tudi mi smo ga najeli za 8 dni (cena najema: 113€/dan).

Tu pa se izziv šele začne. Volan na nasprotni strani avtomobila in vožnja po nasprotnem pasu. Pot nas je peljala proti Stirlingu na ogled gradu in nato kasneje v manjše mestece Perth, kjer smo prenočili v udobnih sodih. Škoti so eni najbolj prijaznih ljudi, kar jih lahko srečaš. To prijaznost odražajo tudi na cesti. Čeprav smo že po 5 min vožnje dobili v vpogled sredinca in besedo na f…  so bili kasneje na našo srečo zelo tolerantni, kljub počasnosti in lovljenju v krožiščih. Škotska je prepredena z krožišči. Vsaka cesta se konča z njimi, uporabljajo jih tudi za umiritev prometa. ‘Normalnih’ semaforiziranih križišč imajo zelo malo.

Grad Stirling, je eden izmed največjih, najbolj ohranjenih in najpomembnejših gradov na Škotskem. Njegova zgodovina vas popelje v 16. stoletje. Na gradu so se v tistem času odvijala zelo pomembna kronanja škotskih kraljev.

Cena vstopnic: odrasli £15,00 otroci £9,00

Grad Stirling, Škotska
Grad Stirling, Škotska z otroki
Grad Stirling, Škotska
Grad Stirling, Škotska z otroki
Grajska oblačila na gradu Stirling, Škotska
Grajska oblačila na gradu Stirling, Škotska z otroki
Grb škotskih kraljev, Škotska
Grb škotskih kraljev, Škotska z otroki
Srednjeveška kuhinja v gradu Stirling, Škotska
Srednjeveška kuhinja v gradu Stirling, Škotska z otroki

Lakoto smo potešili v prav zanimivi gostilnici; Boozy Cow. Če boste v Stirlingu priporočamo, da se ustavite tam na hamburgerju, perutničkah in krompirčku, vse po domače.

Prespali smo v kampu v mestecu Perth, v 6 posteljnem sodčku. Udobna namestitev, z vso potrebno opremo (priročna kuhinjica, posteljnina in brisače).

Cena nočitve: 106€/5 oseb/1 nočitev

Sodi v kampu v mestu Perth, Škotska
Sodi v kampu v mestu Perth, Škotska z otroki
5. dan: Perth – Stonehaven – Aviemore

Ta dan je bil za nas nekaj posebnega, saj je hčerka praznovala svoj 10. rojstni dan. Ne glede na to, da smo na poti, smo našli obvezno opremo za takšen dogodek, tortico, svečke in veliko ljubezni. Na poti do Aviemora, ki je bila naša izhodiščna točka za severni del Škotske, smo se ustavili na dveh točkah. Pogledali smo si ptičje klife (Fowlsheugh) in grad Dunnottar.

Ptičji klifi (Fowlsheugh) so največji klifi v Veliki Britaniji. Narava je ustvarila idealne pogoje za gnezdenje redkih vrst ptic. Po preživeti zimi na morju se ptice meseca marca vrnejo na gnezdenje, kjer vzredijo svoje mladiče. Ker je ptic kar nekaj, je tudi dokaj hrupno vse skupaj. Čudovite doživetje še posebno za otroke, da spoznajo kako fascinantna je lahko narava.

Ptičji klifi, Škotska
Ptičji klifi, Škotska z otroki
Ptičji klifi, Škotska
Ptičji klifi, Škotska z otroki
Ptičji klifi, Škotska
Ptičji klifi, Škotska z otroki

Grad Dunnottar, čudovita razvalina na robu severnega morja. Domačini pravijo, da enkrat viden nikoli pozabljen. Se moramo kar strinjati z njimi. S svojo prisotnostjo so ga počastili pomembni ljudje Škotske: William Wallace, Mary kraljica Škotske, markiz Montrose in kralj Charles II. Najpomembnejšo vlogo pa je odigral, ko je majhen garnizon ubranil škotske dragulje pred uničenjem.

Cena vstopnic: družinska £17,00

Grad Dunnottar, Škotska
Grad Dunnottar, Škotska z otroki
Grad Dunnottar, Škotska z otroki
Grad Dunnottar, Škotska z otroki

Pot nas je po končanih ogledih v Stonehaven-u vodila po stari vojaški cesti skozi smučarsko središče v Lecht-u. Pokrajina na poti je bila čudovita, predvsem pa hribovita, skoraj celo pot nas je spremljal dež in ovce, ki se pasejo na vsakem razpoložljivem koščku zemlje. S kmetijstvom se ukvarjajo samo na enem delu pokrajine (iz visokogorja proti Glasgowu). Ker imajo preveč dežja so dokaj omejeni pri pridelavi. Opazila sem, da pridelujejo le žita in pa veliko krompirja, našle pa bi se tudi površine s tuneli jagod. V večini se ukvarjajo predvsem z živinorejo (paša govedi in ovac).

Škotsko smučišče, Škotska z otroki
Škotsko smučišče, Škotska z otroki

Pozno popoldne smo prispeli v hišo (dvojček), ki je bil naš dom za naslednjih 5 dni in izhodišče za raziskovanje.

Cena najema: £434/5 oseb/4 dni

6. dan: Inverness

Zbudili smo se v deževno jutro. Kljub temu smo se odločili, da dopoldne obiščemo Inverness.

Inverness, Škotska z otroki
Inverness, Škotska z otroki

Popoldne pa smo si ogledali največjo atrakcijo Škotske, misteriozno Nessie. Njeno zgodbo smo spoznali v muzeju. Na žalost pa moram reči, da nas ni pretirano navdušila.

Cena vstopnice: družinska £22,95.

Podmornica za raziskovanje Lock Ness-a, Škotska z otroki
Podmornica za raziskovanje Lock Ness-a, Škotska z otroki
Pošast Lock Ness, Škotska z otroki
Pošast Lock Ness, Škotska z otroki

Naslednji postanek, grad Urguhart – ruševina z pogledom na Lock Ness.

Vstopnina: odrasli £9,00, otroci £5,40.

Grad Urquhart, Škotska z otroki
Grad Urquhart, Škotska z otroki
Grad Urquhart, Škotska z otroki
Grad Urquhart, Škotska z otroki

 

7. dan: Newtonmore in Loch Morlich

Newtonmore je majhno mestece v bližini Aviemora, ki si ga morate ogledati, predvsem njegov muzej na prostem, ki predstavlja življenje Newtonmorcev iz začetka 17. stoletja pa vse do l. 1960. V muzeju si lahko ogledate kakšna je bila vas v 17. stoletju. Hiše prekrite z praprotjo, ometane z blatom. Živali so sobivale z ljudmi, ločile so jih le kratke lesene pregrade (ločene objekte so si lahko privoščili le premožni). Kurišče brez dimnikov, spanje na tleh. Posebni objekti za skupno skladiščenje hrane in pridelkov. Usedete se lahko tudi v šolske klopi, pogledate žago, čevljarsko delavnico, kmetijo in še in še. Najzanimivejši del, vsaj za nas, pa je bila trgovinica z bomboni (candy shop) in vaška pošta.

Cena vstopnice: brezplačno (sprejemajo donacije)

Srednjeveška vas, Škotska z otroki
Srednjeveška vas, Škotska z otroki
Srednjeveška vas, Škotska z otroki
Srednjeveška vas, Škotska z otroki
Šolske klopi iz l. 1937, Škotska z otroki
Šolske klopi iz l. 1937, Škotska z otroki
Trgovinica z bomboni (candy shop), Škotska z otroki
Trgovinica z bomboni (candy shop), Škotska z otroki

Na poti proti domu smo se morali ustaviti še na jezeru (Loch Morlich). Sladkovodno jezero s peščeno plažo ter športnim središčem (čolnarjenje, jadranje, kolesarjenje in supanje). Prijetna lokacija za sprostitev ob pitju čaja in igro otrok v vodi (seveda če so dovolj pogumni, da zakorakajo v hladno vodo).

Loch Morlich, Škotska z otroki
Loch Morlich, Škotska z otroki

8. dan: Grad Eilean Donan

Grad Eilean Donan leži na skrajnem zahodu pokrajine, v bližini otoka Sky. Grad je poznan po čudovitih fotografskih kadrih, na njemu se sklepajo pravljične poroke, posnetih je bilo tudi kar nekaj filmov: Highlander, Loch Ness, James Bond – The World is Not Enough. Mi smo si za pot do tja izbrali severno možnost. A so bile tam ceste zelo ozke in v slabem stanju. Priporočamo pot mimo Loch Nessa, ki je veliko bolj prijazna do avtomobila. Grad spada med sodobnejše gradove na Škotskem. En del je bil zgrajen v sredini 13. stoletja. Leta 1719 je bil tudi delno uničen in je ležal v ruševinah celih 200 let dokler ni leta 1911 otok kupil John MacRae-Gilstrap. Popolnoma obnovljenega so ga odprli l. 1932. Potomci še vedno skrbno upravljajo s svojo zapuščino.

Cena vstopnine: družinska (2 odrasla + 3 otroci 5-15 let) £20,00

Grad Eilean Donan, Škotska z otroki
Grad Eilean Donan, Škotska z otroki
Grad Eilean Donan, Škotska z otroki
Grad Eilean Donan, Škotska z otroki

Že pred dnevi smo ugotovili, da imamo ‘malo’ prazno zadnjo gumo, ki smo jo dopolnili in se brezskrbno vozili naprej. Dokler nas ni na parkirišču pred gradom v močnem deževju presenetila popolnoma izpraznjena guma. K sreči je bil v bližini prijazen Glasgow-čan, ki nam je posodil kompresor, da smo jo lahko za silo napolnili, do prve bencinske črpalke. Sledi nadaljevanje.

9. dan: Aviemore – Fort William

Zapuščamo naše domovanje zadnjih 5 dni. Smer: Fort Williamu. Fort William je majhno mestece, priljubljeno predvsem pri pohodnikih. V bližini namreč domuje najvišji vrh na Škotskem, Ben Navis (1345 m). Po hitrem ogledu centra mesta smo si privoščili tradicionalno Škotsko kosilo: lososova kremna juha, Haggis (podobno našim krvavicam, ovčji želodec napolnjen z drobovino in z veliko začimbami), fish and chips (riba v pivskem testu s pečenim krompirčkom), govedina angus krave s pire krompirjem. Moram pa priznat, da je bila riba (fish and chips) najbolj okusna na ulici.

Fort William, Škotska z otroki
Fort William, Škotska z otroki

Mogoče še kakšna beseda o hrani. Zgornjemu ‘tradicionalnemu’ seznamu prehrane v restavracijah lahko dodamo še nepogrešljivi angleški zajtrk z jajci, slanino, sladkim fižolom in toastom (strežejo ga skozi cel dan), mesne pite, sirova torta (cheese cake), sadni kruh, jabolčna pita (apple pie), čajno pecivo (shortbread),… Kot vidite sladokusci niso prikrajšani. Še najbolj trpijo vegetarijanci, se pa tudi za njih kaj najde. V trgovinah je situacija čisto drugačna kot pri nas. Ker večino svojega dneva preživijo v službi, v trgovinah najdemo ogromno pred pripravljene hrane (omake, konzerve, začinjeno meso, …). Posledično s tem proizvedejo ogromno odpadkov (embalaže), ki pa jo v nekaterih mestih (npr. Aviemore) zelo striktno reciklirajo. Organski odpadki morajo biti v smeteh brez vrečk, natančno ločevanje med embalažami, … Če komunalna služba opazi nepravilnosti, vam bo na smetnjaku pustila opozorilo in smeti ne odpeljejo, dokler zadeve ne sanirate.

Ker smo imeli pred sabo še kar nekaj poti smo se odločili, da se po kosilu ustavimo pri vulkanizerju. Pri rentacarju smo se pozanimali, kje lahko gumo popravimo. Usmerili so nas na točno določeno delavnico, ki je bila tudi v Fort Williamu. Postavili smo se v vrsto. Čakamo 30 min, 1 uro, … Povprašamo zakaj je potrebno tako dolgo čakati, na kar dobimo odgovor, da potrebujejo dovoljenje, da na avto namestijo gumo, ki ni enaka kot original. Po 2,5 urah nam jo v 15 minutah le zamenjajo.

V Fort Williamu smo bili nastanjeni v družinski sobi v hostlu.

Cena najema: 228€/5 oseb/2 noči

10. dan: Morar

Zjutraj spet dež, ampak ker smo imeli v načrtu, da si gremo ogledati znameniti most ‘Harry Potter-ja’ (Glenfinnan) in ene izmed najlepših Škotskih plaž, se nismo pustili motiti. Po zajtrku se veselo odpravimo na pot, primerno oblečeni in obuti. Deževalo je celo pot.

V Glenfinnan-u nas je pričakal čudovit pogled na mogočen viadukt. Sprehod pod njim pa nam je spodbudil čarovniško domišljijo.

Železniški viadukt v Glenfinnan-u, Škotska z otrokom
Železniški viadukt v Glenfinnan-u, Škotska z otrokom

Na skrajnem zahodu so nas pričakale čudovite, neskončne peščene plaže. Klub slabemu vremenu se nismo mogli upreti sprehodu in seveda nabiranju školjk. Zdržali smo cele pol ure. Kombinacija vetra in dežja nista bila ravno prijetna.

Plaže Morar
Plaže Morar, Škotska z otroki

Ker smo nujno potrebovali otoplitev, smo se zapeljali na čaj proti majhnemu mestecu Mallaig, ki je izhodiščna točka za trajekte proti bližnjim otokom. Tam nas je pričakalo pravo presenečenje. Vlak vozi na relaciji Mallaig – Glasgow.

Vlak iz filma o Harry Potter-ju, Škotska z otroki
Vlak iz filma o Harry Potter-ju, Škotska z otroki
11. dan: Fort William – Glasgow

Za ta dan nismo imeli nekih posebnih načrtov, le to da vrnemo avto in se namestimo v novem stanovanju. Smo pa vseeno na spletni strani https://www.dayoutwiththekids.co.uk pogledali, kje bi se lahko na poti ustavili za kakšen ogled. Našli smo super točko. Zapor v Inverarray-u. Zaporniška dogodivščina nas popelje v razmere kot so bile v 18. stoletju.

Zapor v Inveraray-ju, Škotska z otroki
Zapor v Inveraray-ju, Škotska z otroki
Zapor v Inveraray-ju, Škotska z otroki
Zapor v Inveraray-ju, Škotska z otroki
Zapor v Inveraray-ju, Škotska z otroki
Zapor v Inveraray-ju, Škotska z otroki

V bližini se nahaja tudi grad Inverarray, ki pa smo si ga ogledali, samo od zunaj.

Grad Inverarray, Škotska z otroki
Grad Inverarray, Škotska z otroki
12. dan: Glasgow

V Glasgow-u sta program ogledov določila otroka. Izbrala sta muzej prometa (Riverside museum) in galerijo umetnosti (Kelvingrove Art Gallery and Museum). Tudi v Glasgowu je javni promet urejen fantastično. Izkoristite lahko avtobusni ali železniški prevoz. Mi smo izbrali železnico. Za povratno karto smo odšteli £4,20.

Potniški muzej: če ste z otroci v Glasgowu je to ena od lokacij, ki si jo morate pogledati. Ker muzej stoji ob vodi, je za njim celo ‘parkirana’ prava ladja.

Cena vstopnice: brezplačno.

Muzej prometa Riverside, Škotska z otroki
Muzej prometa Riverside, Škotska z otroki
Muzej prometa Riverside, Škotska z otroki
Muzej prometa Riverside, Škotska z otroki
Muzej prometa Riverside, Škotska z otroki
Muzej prometa Riverside, Škotska z otroki
Ladja pred muzejem, Škotska z otroki
Ladja pred muzejem, Škotska z otroki
Ladja pred muzejem, Škotska z otroki
Ladja pred muzejem, Škotska z otroki

Galerija umetnosti: ker se nam je že poznala utrujenost in nezanimanje, smo ta muzej obdelali bolj na hitro. Kot že ime govori, so v njem pripravljene predvsem razstave na temo umetnosti.

Cena vstopnice: brezplačno.

Galerija umetnosti, Škotska z otroki
Galerija umetnosti, Škotska z otroki
Galerija umetnosti, Škotska z otroki
Galerija umetnosti, Škotska z otroki

Na poti proti stanovanju smo se na hitro ustavili še v katedrali.

Katedrala v Glasgow-u, Škotska z otroki
Katedrala v Glasgow-u, Škotska z otroki

Po mestu smo lahko na večjih stavbah občudovali prečudovite grafite. Mi smo jih našli kar nekaj.

Grafiti Glasgow-a, Škotska z otroki
Grafiti Glasgow-a, Škotska z otroki
Grafiti Glasgow-a, Škotska z otroki
Grafiti Glasgow-a, Škotska z otroki

Stanovanje smo tu dobili v samem centru mesta. Služil nam je kot odlična iztočnica za vse oglede in dostope do prevoznih sredstev.

Cena najema: /5 oseb/2 noči

13. dan: Glasgow – Edinburgh

Ker smo imeli povratni let iz Edinburgha smo se odločili, da zadnji dan preživimo tu. Za pot iz Glasgowa proti Edinburghu smo izbrali vlak. Hitra in kratka vožnja (čas 1 ura). Lastnik prvega stanovanja nam je šel celo tako na roke, da nas je gostil samo za 1 noč. Za zadnji ogled smo si izbrali botanični vrt (Royal Botanic Garden Edinburgh). V raziskovanju smo uživali prav vsi, otroci pri hranjenju veveric, mama in oče pa v prečudovitem rastlinju. V parku je bilo postavljenih veliko klopic, katere so svojci posvetili svojim umrlim. Zanimiv način izkazovanja spomina,.

Cena karte: £40,00 (družinska, otroci se vozijo zastonj)

Cena najema: 114/5 oseb/1 noč

Botanični vrt v Edinburg-u, Škotska z otroki
Botanični vrt v Edinburgh-u, Škotska z otroki
Botanični vrt v Edinburg-u, Škotska z otroki
Botanični vrt v Edinburgh-u, Škotska z otroki
Monkey tree, Škotska z otroki
Monkey tree, Škotska z otroki
14. dan: Edinburgh – Ljubljana

Potovanje proti Sloveniji smo začeli po poznem zajtrku, saj smo imeli let šele ob 13:10 (lokalni čas). Opravili smo še daljši vmesni postanek v Amsterdamu (5 ur) in na Brnik prispeli v večernih urah.

Prispevek so pripravili: Karmen Rodič z družino (mož Janez (‘zgodovinar’), (skoraj) najstniška hči Klara in Erazem). Neizmerno uživamo v raziskovanju Slovenije in odkar so otroci zrastli smo se podali tudi izven meja. Na potovanjih odkrivamo različne kulture in lepote pokrajine, predvsem pa krepimo medsebojno, družinsko povezanost.