Družinsko raziskovanje Vipavske doline

1

Vipavsko dolino smo Kam z mulcem družine raziskovale že v dvoje (in bile navdušene!), naredile družinsko kakšen enodnevni izlet (in bili ponovno navdušeni), za kaj več časa pa je bila vedno na listi naših bodočih raziskovanj. Zato nas res veseli, da nam je končno uspelo – in to kar za 4 dni v kosu. Glede na to, da je bila izkušnja poletno vroča in da nismo obdelali niti polovice možnega (in zastavljenega), Vipavska dolina nujno kliče po ponovnem jesenskem obisku, na kombinacijo pohodništva, raziskovanja in ležernega uživanja v dobri hrani (in pijači:)).

 • Lokacija: Vipavska dolina
 • Čas obiska: avgust 2021
 • Priporočen čas obiska: Zaradi ugodne klime je Vipavska dolina celoletna destinacija. Se pa zna zgoditi, da je poleti za malo večje raziskovanje in pohodništvo prevroče, pozimi pa preverite veter. Priporočamo sončen pomladni ali jesenski dan.
 • Priporočeno trajanje obiska: Vsaj vikend, za več ležernosti pa lahko tudi cel teden.
 • Primerno za otroke: vseh starosti
 • Primerno za vreme: suho vreme
 • Namestitev: Kotič na hribu. Našo oceno bivanja lahko preverite tukaj.

TOP 6 AKTIVNOSTI V VIPAVSKI DOLINI:

1. Učna pot in izvir Hublja

Učna pot z izvirom Hublja, ki velja za eno naših najčistejših rek, smo obiskali že v različnih letnih časih. Pozimi predstavlja sproščen izlet ob ne prenizkih temperaturah, poleti pa dobrodošel umik v senco gozda in osvežitev v reki. V vseh letnih časih pa odlično krožno pohodno pot, ki vključuje učne elemente z imeni tipičnih dreves, rastlin, kamnin in živalskih vrst, trim stezo s plezali in krasne razglede. Več o učni poti si lahko preberete v našem ločenem članku o izletu.

V poletnih mesecih se v Hublju lahko tudi ohladite.

Ob pričetku učne poti je tudi bike proga, v neposredni bližini pa tudi lepo urejeno in senčno otroško igrišče.

   

2. Vipavski Križ

Vipavski Križ, ki sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije, stoji na vrhu griča blizu Ajdovščine. Gre za strnjeno naselje, ki je opazno že na daleč, in ga sestavljajo obzidje, grad, trgi in samostan. Sega v konec 15. stoletja, ko so tukaj zgradili prvi utrdbo in naselje obdali z obzidjem.

Občutek sprehajalca med uličicami je kar srednjeveški – ulice so ozke, a lepo urejene, hiše z oboki, cerkev z dvoriščem in krasnim razgledom na celotno Vipavsko dolino, trg, kjer lahko spijete kavo ….

Priporočamo, da si za ogled Vipavskega Križa (s kavo in sladoledom) vzamete vsaj 2 urci.

3. Učna pot ob reki Vipavi

Nova učna pot ob reki Vipavi, ki poteka vse od izvira do italijanske meje in je dolga kar 40 km, je letošnja pridobitev. Osredotoča se naravo in tipične živalske vrste v okolici, vsebuje pa tudi počivališča in klopi. V okviru poti je urejena tudi opazovalnica ptic, ki pa je mi žal nismo videli.

Sami smo se podali na krajši del poti ob reki Vipavi, s štartom v bližini vasi Brje (GPS 45°52’24.0″N 13°48’59.9″E), kjer je manjše parkirišče in počivališče s klopjo. Pot je senčna in poteka ob vinogradih, z lepimi razgledi na Vipavski križ. Ob tem smo lahko v reki opazovali račke in ptice.

4. Izvir Vipave

Ko govorimo o izviru Vipave bi pravzaprav morali pisati v množini. Le nekaj korakov stran od Glavnega trga v Vipavi se nahajata 2 glavna izvira, in sicer Podfarovž (mimogrede, večerja v tamkajšnji restavraciji, s pogledom na izvir, mora biti sanjska! in razlog za vrnitev v dvoje) in Podskala. Obstajajo pa še drugi izviri, ki si jih mi tokrat nismo ogledali.

Pot do izvira je sicer res kratka, a kljub temu svetujemo, da pustite avto nekje v starem jedru Vipave in se sprehodite po uličicah do izvira. Nam je dalo občutek sprehoda po kakšnem obmorskem mestu, s takim super dopustniškim zaspanim pridihom.

5. Obisk mesta Vipava

Če ste si prišli ogledati izvir reke Vipave, se je vredno nekaj časa zadržati tudi v mestnem jedru. Nam je bil Glavni trg izjemno lep, v senci mogočnih dreves, ki pokrivajo tudi lepo urejeno otroško igrišče. V času sezone (ali tudi izven:)) pa priporočamo še odličen sladoled v Baru pri Marjanci.

6. Obisk malenkost oddaljenih Brd

Caa 30 min vožnje iz Ajdovščine je nahajajo Brda. Za nove pohodniške ideje, učne poti in obisk lepih vasic pobrskajte v našem ločenem članku: 9 razlogov za družinski obisk Goriških brd.

Poleg vseh aktivnosti pa so Brda tudi odličen kraj zgolj za posedanje, uživanje v dobri hrani in razgledih. Nikar ne izpustite vasice Šmartno, kjer je tega v izobilju, a zagotovo ne boste zgrešili kjerkoli se odločite ustaviti.

IMG_1237

Za prihodnji obisk bo ostalo:

 • Otliško okno
 • grad Rihemberg
 • Štanjel
 • Goče

 

Zapisano odraža naše vtise in izkušnje. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.