Družinsko raziskovanje Vipavske doline

3

Vipavsko dolino smo Kam z mulcem družine raziskovale že v dvoje (in bile navdušene!), naredile družinsko kakšen enodnevni izlet (in bili ponovno navdušeni), za kaj več časa pa je bila vedno na listi naših bodočih raziskovanj. Zato nas res veseli, da nam je končno uspelo – tako v poletnem času, v jeseni kot tudi spomladi. Glede na to, da je bila izkušnja poleti zelo vroča in da nismo obdelali niti polovice možnega (in zastavljenega), je Vipavska dolina klicala po ponovnem jesenskem in pomladnem obisku, na kombinacijo pohodništva, raziskovanja in ležernega uživanja v dobri hrani (in pijači:)). In izbrali smo idealen čas!

  • Čas obiska: avgust, oktober 2021, april 2022
  • Priporočen čas obiska: Zaradi ugodne klime je Vipavska dolina celoletna destinacija. Se pa zna zgoditi, da je poleti za malo večje raziskovanje in pohodništvo prevroče, pozimi pa preverite veter (a je po drugi strani lahko super sončna alternativa drugim delom Slovenije). Preverjetno sta top jesenski in pomladni čas, ko ima obilico sonca.
  • Priporočeno trajanje obiska: Vsaj podaljšan vikend, za več ležernosti pa lahko tudi cel teden.
  • Primerno za otroke: vseh starosti
  • Primerno za vreme: suho vreme
  • Namestitev: Kotič na hribu. Našo oceno bivanja lahko preverite tukaj.
Kotič na hribu ima značilno zunanjo podobo in se nahaja v naravi, a v bližini vseh aktivnosti.

TOP 11 AKTIVNOSTI V VIPAVSKI DOLINI IN OKOLICI:

1. Učna pot in izvir Hublja

Učna pot z izvirom Hublja, ki velja za eno naših najčistejših rek, smo obiskali že v različnih letnih časih. Pozimi predstavlja sproščen izlet ob ne prenizkih temperaturah, poleti pa dobrodošel umik v senco gozda in osvežitev v reki. V vseh letnih časih pa odlično krožno pohodno pot, ki vključuje učne elemente z imeni tipičnih dreves, rastlin, kamnin in živalskih vrst, trim stezo s plezali in krasne razglede. Več o učni poti si lahko preberete v našem ločenem članku o izletu.

V poletnih mesecih se v Hublju lahko tudi ohladite.
Učna pot je preprosta, a lepo zasnovana.
Preprosta trim steza, ki bo poskrbela za dodatno telesno aktivnost.
Oznake dreves.

Ob pričetku učne poti je tudi bike proga, v neposredni bližini pa tudi lepo urejeno in senčno otroško igrišče.

V bližini se nahaja lepo, senčno igrišče.

   

2. Vipavski Križ

Vipavski Križ, ki sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije, stoji na vrhu griča blizu Ajdovščine. Gre za strnjeno naselje, ki je opazno že na daleč, in ga sestavljajo obzidje, grad, trgi in samostan. Sega v konec 15. stoletja, ko so tukaj zgradili prvi utrdbo in naselje obdali z obzidjem.

Mestece je eno izmed naših najljubših postojank v Vipavski dolini.

Občutek sprehajalca med uličicami je kar srednjeveški – ulice so ozke, a lepo urejene, hiše z oboki, cerkev z dvoriščem in krasnim razgledom na celotno Vipavsko dolino, trg, kjer lahko spijete kavo ….

Vipavski križ se jeseni odene v prekrasne barve.

Priporočamo, da si za ogled Vipavskega Križa (s kavo in sladoledom) vzamete vsaj 2 urci.

3. Učna pot ob reki Vipavi

Nova učna pot ob reki Vipavi, ki poteka vse od izvira do italijanske meje in je dolga kar 40 km, je letošnja pridobitev. Osredotoča se naravo in tipične živalske vrste v okolici, vsebuje pa tudi počivališča in klopi. V okviru poti je urejena tudi opazovalnica ptic, ki pa je mi žal nismo videli.

Sami smo se podali na krajši del poti ob reki Vipavi, s štartom v bližini vasi Brje (GPS 45°52’24.0″N 13°48’59.9″E), kjer je manjše parkirišče in počivališče s klopjo. Pot je senčna in poteka ob vinogradih, z lepimi razgledi na Vipavski križ. Ob tem smo lahko v reki opazovali račke in ptice.

4. Izvir Vipave

Ko govorimo o izviru Vipave bi pravzaprav morali pisati v množini. Le nekaj korakov stran od Glavnega trga v Vipavi se nahajata 2 glavna izvira, in sicer Podfarovž (mimogrede, večerja v tamkajšnji restavraciji, s pogledom na izvir, je preizkušeno top) in Podskala. Obstajajo pa še drugi izviri, ki si jih mi tokrat nismo ogledali.

Pot do izvira je sicer res kratka, a kljub temu svetujemo, da pustite avto nekje v starem jedru Vipave in se sprehodite po uličicah do izvira. Nam je dalo občutek sprehoda po kakšnem obmorskem mestu, s takim super dopustniškim zaspanim pridihom.

5. Obisk mesta Vipava

Če ste si prišli ogledati izvir reke Vipave, se je vredno nekaj časa zadržati tudi v mestnem jedru. Nam je bil Glavni trg izjemno lep, v senci mogočnih dreves, ki pokrivajo tudi lepo urejeno otroško igrišče. V času sezone (ali tudi izven:)) pa priporočamo še odličen sladoled v Baru pri Marjanci.

6. Otliško okno

Izlet do Otliškega okna je že kar malenkost ikoničen, a  z razlogom. Do znamenitega okna, skozi katerega lahko opazujete celotno Vipavsko dolino se lahko povzpnete iz Ajdovščine (mimo izvira Hublja), ki velja za nekoliko zahtevnejšo (1h20 min; vir: Hribi.net) ali pa iz vasi Otlica, kjer vas lahkoten, cca 20,25 minutni sprehod po planoti pripelje do okna.

Našo izkušnjo pohoda iz Ajdovščine si lahko preberete tukaj.

Do Otlice se lahko podate z avtomobilom iz Ajdovščine v smeri Predmeje (cca. 20 min vožnje), nato pa v vasi Otlica parkirate ob pokopališču, kjer table že usmerjajo do Otliškega okna. Pot je nezahtevna, praktično po ravnem in lepo označena. Primerna je tudi za najmlajše (ne pa za voziček), celotna družina pa bo uživala v lepi naravi (ki je posebej bogata z barvami še posebej v jeseni). Pazite le na burjo, ki je lahko res zoprna, celo do te mere, da smo se mi na res nezahtevnem pohodu skoraj obrnili.

Pot deloma poteka po čistini, deloma po gozdu, na koncu pa privede do kapelice in v nadaljevanju do okna, kjer je tudi miza s klopjo za počitek in malico ter uživanje v razgledu :).

7. Grad Štanjel

Čisto tehnično gledano Štanjel ni več v Vipavski dolini, a je oddaljen res kratko vožnjo vstran. Obisk pa res priporočamo, še posebej če so vam všeč ozke uličice, kamniti podhodi, dvorišča in vrtovi.

Avto lahko pustite na enem izmed (plačljivih) parkirišč v vasi in se nato skozi vas povzpnete do gradu, kjer se nahaja tudi TIC z več informacijami.

Po kratkem sprehodu, ki nagradi tudi z lepimi razgledi na okolico, lahko obisk podaljšate še z ogledom Ferrarijevega vrta ali se ustavite na sončku, dobri kavi in odličnem metinem soku v grajski kavarni.

8. Učna pot Škratji Kras

Še ena odlična učna pot Zavoda Škrateljc, tokrat na Krasu. Verjetno smo izbrali res najboljši letni čas za obisk te poti, še posebej ker je povezana s škrlatno barvo ruja, ki je za Kras tako značilen. Pot se prične v vasi, kjer lahko v baru Zoro kupite tudi beležko (5 eur), ki vas z domiselnimi nalogami in pripovedkami ter poučnimi informacijami vodi po poti. Beležka ni nujna za obisk poti, je pa definitivno več kot vredna naložba.

Po poti, ki traja vsaj 1 uro, srečamo 3 škrate, ki vsak ponazarja značilnosti Krasa- kamen, burjo in škrlatni ruj in preko simbolov razvozlamo uganko. Vseskozi pa nas spremlja lepa narava. Zaradi vseh naravnih lepot in prijetnega vzdušja pa priporočamo, da za celotno izkušnjo načrtujete vsaj 2 – 3 ure.

Pot se zaključi na gradu Štanjel, kjer lahko obisk poti skombinirate tudi z ogledom mesta ter pijačo (in prigrizkom).

9. Grad Rihemberk

Tako mističnega, skrivnostnega, divjega kraja že dolgo nismo obiskali! Grad Rihemberk človeka res popelje par stoletij nazaj, še posebej, ko se sprehajaš po ozkih hodnikih, se vzpenjaš na grajski stolp (najvišji v Sloveniji – 27m) ali malicaš na krasnem vrtu, ki ga obdaja.

Posebej je tudi zato, ker tam domuje kar 10 vrst netopirjev, je v času 1. svetovne vojne delovala bolnišnica za ranjence iz Soške fronte in ker ponuja res krasne razglede. Res res priporočamo!

10. Obisk malenkost oddaljenih Brd

Caa 30 min vožnje iz Ajdovščine je nahajajo Brda. Za nove pohodniške ideje, učne poti in obisk lepih vasic pobrskajte v našem ločenem članku: 9 razlogov za družinski obisk Goriških brd.

Poleg vseh aktivnosti pa so Brda tudi odličen kraj zgolj za posedanje, uživanje v dobri hrani in razgledih. Nikar ne izpustite vasice Šmartno, kjer je tega v izobilju, a zagotovo ne boste zgrešili kjerkoli se odločite ustaviti.

IMG_1237

11. Gradež/Grado (Italija)

Okoli 45 minut vožnje iz Vipavske doline se nahaja italijanski Grado (oz Gradež). Morda bi se komu zdelo, da je vožnje preveč, a verjemite – več kot vredno! Gre za tako lep izlet, ki je super verjetno v vseh letnih časih, še posebej pa v jesenskem, ko je v Gradežu sonček in toplo.

Gradež je super za vse okuse – idealen za kolesarjenje ob morju, super za sprehajalce, raj za mulce z igrali na vsakih 5 korakov in top za ljubitelje lepih mestnih jeder in kulinarične navdušence. Gre praktično za precej univerzalno destinacijo, kjer bo celotna družina zagotovo uživala. Še toliko bolj, ker se nahaja ob lepi peščeni plaži, ki je izven sezone skorajda prazna, omogoča pa vseeno igro, sprehode, poležavanje in (za pogumnejše) tudi kopalne užitke.

Za zmerne sprehajalce v kombinaciji s kakšnim poganjalčkom za mulce in igrali priporočamo, da avto pustite na parkirišču vzdolž ceste ob plaži, kjer vmesni zeleni pas s parkom in igrali loči cesto od morja. Od tam se lahko sprehodite, kilometer ali dva v smeri centra mesta, kjer priporočamo tudi ogled mestnega jedra in postanek (vsaj) na sladoledu in kavi.

Za prihodnji obisk bo ostalo:

  • Goče
  • še kakšna kulinarična izkušnja več:)

Zapisano odraža naše vtise in izkušnje. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.