Družinsko raziskovanje treh dolin Koroške

0

Dobri ali slabi dve uri, odvisno od tega od kod in do kam točno potujete, je do Koroške. Če se vam zdi predaleč ter najdete še kar nekaj stereotipnih izgovorov, zakaj se do tja ne bi peljali in kako otroci ne prenašajo dobro vožnje, potem je škoda na vaši strani. Koroška je namreč zakladnica naravne in kulturne dediščine v najširšem smislu. Njena lepota je osupljajoča, ljudje pa dobrosrčni in topli.

Koroška obsega območje treh dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske – ter treh pogorij – Pohorja, Karavank in Savinjskih Alp, ki dajejo pokrajini pečat samosvoje prvobitnosti in
čvrstosti. V prejšnjih stoletjih se je tu razvilo rudarstvo, baje so tu rudarili že v rimski dobi; za njim pa sta se razcvetela železarstvo in lesna industrija. Neokrnjena gorska narava in gozdovi z razvejano mrežo gorskih cest in poti nudijo raznovrstne možnosti raziskovalnih
potepanj po vrhovih Pece in Raduhe, po širokih prostranstvih Zahodnega Pohorja, Uršlje, Olševe, Smrekovškega pogorja ali Kozjaka ter na pobočjih slikovitih alpskih dolin.

Več informacij za vaš izlet ali počitnice na Koroškem: Koroška. Zakladnica presenečenj! 

Sledite jim pa tudi na njihovi FB strani ter IG profilu. #iamKoroska #ifeelsLOVEnia #myway #mojaslovenija

Kaj obiskati z otroki v Mislinjski dolini?

1. Kope

Na Kopah smo že večkrat preživeli popolne družinske zimske počitnice, a obisk Kop zelo  priporočamo tudi poleti, jeseni in spomladi. Navdušenci gorskega kolesarjenja boste lahko dirkali po Bike parku, pohodniki se boste lahko odpravili na potep po čudovitem gozdu, družine se boste lahko pomerile v disk golfu, odpravili se boste lahko na izlet z električnimi kolesi. Poleg nabiranja borovnic in pohoda po Holcerčkovi poti pa bodo najmlajši zagotovo navdušeni nad mini ZOO-jem, lepo urejenim otroškim igriščem in spretnostnim poligonom. Preberite si naših 6 razlogov za družinski obisk poleti in jeseni

Kope poleti in jeseni

2. Slovenj Gradec

Slovenj Gradec je upravno, gospodarsko in kulturno središče Mislinjske doline ter najstarejše mesto na Koroškem, saj so mu bile mestne pravice podeljene že leta 1267. Prijetno lego mu je omogočilo zavetje med Uršljo goro in sosednjim Pohorjem, kjer so danes popotnikom na voljo lepo urejene pohodniške in kolesarske poti, med katerimi velja izpostaviti Štrekno – kolesarsko pot po trasi opuščene železnice. 24-kilometrska trasa kolesarske poti po Mislinjski dolini, med Otiškim Vrhom, Slovenj Gradcem, Mislinjo in Gornjim Doličem je v celoti asfaltirana in odmaknjena od preostalega prometa. Prav zato je idealna za družinski kolesarski izlet.

Štrekna predstavlja eno najlepše urejenih slovenskih kolesarskih poti.

Mesto je poznano po umetnikih ter številnih kulturnih in družabnih prireditvah. Vredni ogleda so predvsem Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej in Muzej Huga Wolfa.

Slovenj Gradec z otroki

Slovenj Gradec pa je letos poleti s ponosom predstavil nov bazenski kompleks Aqualatio, ki je odprt 360 dni v letu.

Notranji bazeni Slovenj Gradec

3. Pohodni izleti na vrhove nad Mislinjo

Ko se boste odpravljali na eno bolj odmaknjenih slovenskih regij, Koroško, se boste iz smeri Celja najprej zapeljali skozi prvi kraj Koroške, to je Mislinja. Na videz sicer nezanimiv majhen kraj, ki pa nad seboj skriva lepe pohodne poti- preberite si v našem članku, katere 3 vrhove priporočamo.

Družinski izlet na vrhove nad Mislinjo

Kaj obiskati z otroki v Dravski dolini?

1. Zgodovinska vas Libeliče

Libeliče je majhna Koroška vas, katera nudi mnogo zanimivosti za mulce. Vasica skriva v sebi pestro zgodovino, saj se je prvič omenila že v letu 1201. Poleg ogleda razstav, zgodovinskih objektov boste tam lahko skozi pripovedovanje vodnika spoznavali še mnogo več, tudi o znanem plebiscitu. Preberite si več v članku Obiščite zgodovinsko vas Libeliče na Koroškem.

Stara učilnica, Libeliče

2. Vodni park Radlje ob Dravi

V objemu reke Drave, gozdov in barvite Koroške ponuja vse, kar v modernem svetu človek potrebuje, da se počuti povezanega s prvinsko naravo, ter si s tem umiri tempo svojega življenja. V neposredni bližini naravnega kopališča so nameščene lesene hiške, postajališče za avtodome, ter lepo urejene sobe. Odlična destinacija za vse, ki se tam ustavite za kratek čas, kot tudi za družine in pare, ki iščete daljšo namestitev. Preberite si vse, kar Radlje ob Dravi ponuja v članku.

Družinski izlet v Vodni park Radlje ob Dravi

3. Splavarjenje po Dravi – spoznajte tradicijo spravila lesa po reki Dravi

  • Več informacij o doživetju tukaj.
Splavarjenje po Dravi

4. Ribniško jezero nad Ribnico na Pohorju

Ribniško Pohorje se lahko pohvali z izredno lepo naravo in številnimi okoliškimi izletnimi točkami. Turistična ponudba v občini Ribnica na Pohorju in bližnji okolici bi bila lahko za nekoga malce okrnjena, a za nas, ki se načeloma raje izognemo preveliki gneči, je ravno pravšnja. V roku ure ali dveh običajno najdeš kočo ali počivališče, kjer si lahko ob toplem obroku ali čaju odpočiješ. To lokacijo izredno priporočamo družinam z majhnimi otroci in psi. Preberite si več v članku Z mulcem na vrh, jezero in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah.

Ribniško jezero nad Ribnico na Pohorju

5. Bobrčkova pot, Dravograd

Posebnost Dravograda je ornitološki rezervat Dravograjsko jezero, ki nudi zavetje preko 150 vrstam ptic. Ob zalivu v naselju Črneče je urejena vodna učna pot Bobrček, ki bo pritegnila predvsem družine z otroki. Tam se bodo skupaj preko interaktivnih vsebin in informacijskih postojank naučili marsikaj novega o pestrem življu ob reki Dravi, na njej in v njej.

Gre za lahko, nezahtevno pot po makadamski cesti, primerno za mlajše in starejše obiskovalce (tudi invalide). Vodna učna pot se dopolnjuje z Infocentrom Geoparka Karavanke v bližnjem Dvorcu Bukovje.

Bobrčkova pot, Koroška
Dravograjsko jezero in Bobrčkova pot, Koroška

6. Z otroki na Sveti Primož nad Muto in Bricnikov vrh

Izredno priljubljena točka za domačine in vse premalo poznana širom Slovenije.Čudoviti razgledi, kmetije z zelo pestro ponudbo domačih dobrot, neokrnjena narava, lepe in označene pohodne ter kolesarske poti. Preberite si več o pohodu v članku.

Sveti Primož nad Muto, Koroška

Kaj obiskati z otroki v Mežiški dolini?

1. Olimpline Črna na Koroškem- spust po eni izmed najdaljših jeklenic v Evropi

Črna na Koroškem je vsem dobro poznana kot vas olimpijcev. A zdaj ni več samo to, saj se lahko vsi adrenalina željni podate tja na nepozaben spust po Olimplinu, najdaljšem neprekinjenem zipline-u v Sloveniji. Spust poteka z Navrškega vrha nad Črno navzdol proti smučišču, pristajalna ploščad pa je v bližini kmetije Kogelnik. Jeklenica je dolga 1.263,5 metrov, doživetje pa primerno za otroke nad 40kg teže z dovolj poguma:)

  • Več informacij o doživetju tukaj.
Olimpline Črna na Koroškem

2. Ravne na Koroškem

Ravne na Koroškem so že desetletja znano športno središče Koroške. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je železarna z načrtnimi vlaganji v športni standard zagotovila temelje za gradnjo sodobnega športnega centra, ki se danes ponaša z zaokroženo ponudbo tako za domače športnike kot za širšo športno javnost in skozi vse leto nudi široko paleto dejavnosti. Za aktivno preživljanje prostega časa (kot tudi za priprave vrhunskih športnikov) je na enem mestu v obsegu 500 metrov na razpolago vsa potrebna športna in ostala infrastruktura. Ravne z okolico pa ponujajo še veliko več – preberite si naša doživetja v članku Družinski vikend oddih na Ravnah na Koroškem.

Pohod z mulci po Ravnah na Koroškem
Ravne na Koroškem
TIC Ravne na Koroškem

3. Podzemlje Pece

Skozi stoletja so rudarji pod goro Peco izkopali labirint okoli 1.000 km rovov, od katerih je mali del danes odprt za turistične namene. Na ogled rudnika in rudarskih delovišč popeljejo obiskovalce po 3,5 km dolgem Glančnik rovu s pravim rudarskim vlakom v osrčje gore, kjer nato nadaljujejo pot peš in skupaj z vodnikom odkrivajo skrivnosti dela rudarjev v različnih zgodovinskih obdobjih. Posebno doživetje je vožnja po rudniku z gorskimi kolesi ali pa s kajaki po zalitih rovih in odkopih. Pred vhodom v rudnik na Glančniku so v muzeju na ogled številne zbirke, med katerimi še posebej izstopata bogata zbirka mineralov in knapovško stanovanje. Podzemlje Pece, turistični rudnik in muzej, je tudi informacijski center in izhodiščna točka čezmejnega UNESCO globalnega Geoparka Karavanke.

  • Več informacij o doživetju tukaj.
V podzemlje se lahko tako kot nekoč zapeljete z rudarskim vlakom
Pripravljeni na odhod v rudnik svinca, Mežica
Spoznavanje svinca v Mežiškem rudniku
Podzemlje Pece lahko raziskujete tudi s kajakom ali kolesom

4. Bike park Poseka, Ravne na Koroškem

Bike park Poseka se nahaja neposredno ob športnem parku na Ravnah na Koroškem. Že nekaj let sta na voljo dve progi– Šnel Pepi flow in Enduro Bavči, ki sta redno vzdrževani in sta dostopni po malo daljšem vzponu po asfaltni cesti.

Letos pa so ponudbo zaokrožili z posebno vlečnico za kolesarje, edino tako pri nas. Šnel Pepi je lažja, flow proga, pimerna tudi za tiste, ki so se šele pričeli spogledovati s spusti. Enduro bavči pa velja za malo bolj zahtevno progo, saj je na njej več možnosti za skoke, zaradi korenin in (potencialnih) skokov pa je tudi tehnično bolj zahtevna. Del Bike Park Poseka predstavlja tudi pumptrack, ki se nahaja v neposredi bližini, uporaba pa je seveda brezplačna.

Dnevna karta za uporabo parka stane 10 € na osebo, za aktualen delovni čas parka pa spremljajte njihov Instagram profil Bike park Poseka in Facebook stran.

Šnel Pepi flow, Bike park Poseka
Enduro bavči velja za zahtevnejšo progo, Bike park Poseka
Posebna vlečnica za kolesarje, Bike Park Poseka
Poleg bike park Poseka boste našli tudi pumptrack, Ravne na Koroškem

5. Pravljična vas Leše, Prevalje

Le slabe 3 km iz Prevalj leži v majhni kadunji na nadmorski višini 550 m – 675 m vas Leše, ki jo na hribih v vencu obkrožajo kmetije, še više pa se dvigata in vabita pohodnike hriba Kal (1108 m) in Volinjak (886 m). Pravljično podobo okolja ustvarjata dve čudoviti gotski cerkvi iz 15. stoletja, ki stojita na hribu, cerkev sv. Ane in cerkev sv. Volbenka.

Pravljična vas Leše, Prevalje

6. Pohodništvo z otroki v Mežiški dolini

  • vzpon na Peco

Koroška gora privablja ljubitelje pohodništva iz vseh koncev Slovenije in tudi tujine. Zaradi enostavnega dostopa do nepopisno lepih razgledov pa je primerna tudi za male otroke. Goro Peco je milijone let obdajal ocean Tetis. V mogočnem sobivanju oceana in veličastne gore so še danes vidni fosili, kateri se lahko najdejo na pobočjih Pece. Preberite si več v našem članku Družinski pohodni izlet – vzpon na Peco.

Družinski pohodni izlet – vzpon na Peco
  • na Uršljo goro 

Uršlja gora je nedvomno ena izmed najbolj obiskanih gora v Slovenij, za mnoge poznana tudi pod imenom Plešivec. S svojimi skoraj tisoč sedemstotimi metri je najvzhodnejši vrh Karavank kot nekakšen osamelec v osrčju Koroške. Na videz deluje kot nekdanji vulkan, kar nekateri tudi menijo, da je nekoč ta gora bila. Zaradi izjemnega razgleda iz vrha je Uršlja gora ena izmed najbolj priljubljenih. Zaradi enostavnega dostopa pa je zelo privlačna tudi za družine. Preberite si več v našem članku Pohodniški družinski izlet – na Uršljo goro z otroki.

  • Po čudovite razglede na Olševo ter obisk jame Potočka Zijalka

Vznemirljiva, lepa, neokrnjena, polna zanimivosti in nepopisno lepih razgledov. Gora, ki bi jo moral obiskati vsak ljubitelj gora. Olševa je tista gora, ki vlada trem koroškim dolinam, Savinjski dolini, koroškemu Remšeniku v Avstriji ter koroški Koprivni. Preberite si več v našem članku.

Olševa, Koroška