Družinsko raziskovanje Rogaške Slatine

0

Obstaja posebna legenda o Rogaški Slatini … Pegaz, mitološki krilati konj, je odkril nekaj edinstvenega. Pegaz je s kopitom udaril v tla in odkril Donat Mg – z magnezijem najbogatejšo naravno mineralno vodo na svetu. Kot nekoč Pegaz, smo tudi mi 3 dni odkrivali vsak dan nova čudovita doživetja .

Ker legenda živi še danes, je Pegaz in njegovo odkritje slatinske naravne mineralne vode postal pomemben del Rogaške Slatine. Tako je legenda prerasla v simbol, ki je prisoten na vsakem koraku. Sporoča edinstvenost vode in lokacije, v občinskem grbu in na zastavi pa izkazuje spoštovanje do lokalne zgodovine.

Svetovno znan, dober in zdrav, Donat Mg, Rogaška Slatina

Če obiščete Rogaško Slatino z mulci, pa vam bo še marsikaj drugega ostalo v lepem spominu. Čudovita narava, urejena okolica, trajnostni turizem, vrhunska lokalna kulinarika (in odlična vina z okoliščkih gričev;)), dotiki najlepšega kristala na svetu in opojni vonji kozmetike Afrodita so le nekateri 🙂

Lokacija: Rogaška Slatina

Čas obiska: junij 2021

Priporočen čas in trajanje obiska: Rogaška Slatina je vsekakor celoletna destinacija, za katero si morate vzeti vsaj vikend.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: za odkrivanje narave suho vreme, je pa v Rogaški Slatini veliko aktivnosti tudi za deževne dni. Obisk term je le ena od najbolj znanih idej 🙂

Spletna stran za več informacij in doživetij: visit-rogaska-slatina.si

7 doživetij z otroki v Rogaški Slatini

1. Bivanje na podeželskem turizmu Pomona

Pomona je bila naša iztočnica vikend odkrivanja Rogaške Slatine. Turistična kmetija umeščena v čudovito naravno okolje podeželja Rogaške Slatine, a vseeno v bližini centra in vseh njenih znamenitosti.

Pomona turizem, Rogaška Slatina

Kmetijo Pomona si vsekakor morate dati na listo vaših nepozabnih odkrivanj Slovenije, saj vas bo kmetija prepričala:

 • s svojo urejenostjo ter podobo, ki je zasnovana v tradicionalnem podeželskem stilu in z mnogo čudovitimi in premišljenimi detajli;
 • otroci ne bodo pozabili naravnega plavalnega ribnika, kjer bodo z veseljem preživeli več ur v igri in raziskovanju narave
 • tudi otroško igrišče z zipline bo večkrat dnevno na urniku 🙂
 • starši pa bomo uživali v vrhunski in domači kulinariki in dobri kapljici,
 • predvsem pa se počutili kot doma, zaradi gostoljubnosti Jankota, družine in njegove ekipe, ki vodi kmetijo.

Preberite našo KZM oceno tukaj

Kmetija Pomona je opremljena v tradicionalnem podeželskem stilu
Domače dobrote, Kmetija Pomona

Mi se vsekakor vrnemo tudi jeseni in pozimi, da preizkusimo še njihov prostoren wellness, ki v vročem junijskem vikendu ni prišel na spored ter raziščemo vse novosti, ki jih na Kmetiji planirajo še to jesen.

Spletna stran za vaše rezervacije: www.pomona.si

Pomona turizem na podeželju

2. Sprehod po zdraviliškem parku

Prav posebno doživetje je sprehod po promenadi z urejenimi drevoredi, zelenicami in cvetličnimi gredami. Na koncu in za sladico pa osvežitev v Central Cafe, ki je prva izbira v sončnih dneh – dobra kava, okusne sladice in mavrica sladoleda vas bodo dobro pocrkljali. Tik poleg lokala je tudi manjše igrišče (otroke imate na varni razdalji od vaše mize:)

Sprehod po zdraviliškem parku, Rogaška Slatina
Sladica v Central cafe, Rogaška Slatina
Manjše otroško tik ob lokalu, Rogaška Slatina

3. Anin dvor in mestno otroško igrišče

Anin dvor, Rogaška Slatina

Vroče nedeljsko dopoldne smo izkoristili za ogled modernega Aninega dvora, kjer na enem mestu izveste vse o Rogaški Slatini, posebej preko 5 tematsko obarvanih muzejskih zbirk:

 • “vodna zbirka”, ki je posvečena ključnemu elementu zgodovinskega razvoja Rogaške Slatine – vodi.
 • “parkovna zbirka” kjer lahko občudujemo avtohtone drevesne vrste iz parkovnih površin Rogaške Slatine.
 • v “steklarski zbirki” se seznanimo z vsemi fazami nastajanja kristalnega stekla
 • v “grafični zbirki” spoznavamo nekoč in danes ujet na papirju
 • poseben pečat z bogato vsebino pa predstavlja Domoznanska zbirka lokalnega ustvarjalca in zbiratelja, znanega pod imenom Nani Poljanec. Našega mulca je navdušila tudi njegova zbirka podpisov slavnih oseb, mene pa inovativna zbirka “vložimo tudi nevložljivo”. Biser njegove zbirateljske strasti pa je zagotovo ena največjih zasebnih zbirk o dinastiji Karađorđeviča na svetu – Kraljeva zbirka.
Parkovna zbirka, Anin dvor
Steklarska zbirka, Anin dvor
Kraljeva zbirka, Anin dvor
Zbirka podpisov je navdušila mojega mulca
Vložimo tudi nevložljivo, Anin dvor

Vse informacije o odpiralnem času in muzeju lahko najdete tukaj.

Poleg Aninega dvora je tudi prostorno, ograjeno in deloma senčno mestno otroško igrišče.

Mestno otroško igrišče, Rogaška Slatina
Mestno igrišče, Rogaška Slatina

4. Najlepši kristal na svetu – Steklarna Rogaška

Le kdo ne pozna čudovitega, ročno pihanega kristalnega stekla Steklarne Rogaška, ki je prepoznan kot eden najkakovostnejših na svetu. Izdelki so še vedno ročno narejeni in imajo še vedno čudovit značilen kovinski zven (to je zaradi vsebnosti svinca, ki ga vsebuje kristalno steklo in ga tudi ločuje od ostalih zvrsti stekla).

Čudovit dizajn ter kakovost brušenih in graviranih izdelkov si lahko ogledate v Prodajnem salonu Steklarne Rogaška, kjer lahko izdelke tudi kupite. V posebni dvorani “Hall of fame” boste lahko občudovali tudi replike neprecenjivih daril in lovorik, saj je Steklarna Rogaška  ponosni sponzor športnih in kulturnih prireditev, Protokol Republike Slovenije pa kristal s ponosom poklanja svetovnim voditeljem. Pozna jih tudi svet estrade – kristal Steklarne Rogaška nastopa v številnih hollywoodskih filmih, kristalne krone nosijo zmagovalke lepotnih tekmovanj, slovenski glasbeniki pa se pokalov s podpisom rogaške steklarne veselijo ob zmagah na glasbenih festivalih.

Prodajni salon Steklarna Rogaška
Hall of fame, Steklarna Rogaška
Domov seveda nismo odšli brez (večih) daril, Steklarna Rogaška

Predhodno se lahko naročite tudi na turistično pot, kjer boste lahko spoznali vse zanimive faze proizvodnje – od pihanja stekla do končnega pakiranja. Mi se tega nismo udeležili, smo pa si ogledali steklarsko delavnico na Gradu Strmol, v sosednjem Rogatcu.

Steklarska delavnica na Gradu Strmol, Rogatec

5. Obisk trgovine vodilne slovenske kozmetike Afrodita

Otroška linija, Kozmetika Afrodita

Marsikdo ne ve, da je Afrodita doma v Rogaški Slatini – in to že preko 50 let. Sama pri njih vedno najdem kaj za svojo ali otroško kožo, vedno pa kaj tudi za svojo dušo:). V trgovini je na voljo nakup njihove Proffesional linije, ki jo ne morete kupiti v prosti prodaji (in na katero imate tudi 10% popust), zlata pa je vreden čas, ki vam ga posveti strokovno osebje in vam z nasveti pomaga do optimalne izbire izdelkov. Njihova sončna linija Sun Care pa je seveda nepogrešljiva prtljaga v naših torbicah ali otroških nahrbtnikih to poletje.

Afrodita poskrbi za vso družino in vse letne čase

Ne veste kaj za darilo? Afrodita se je domislila prikupne personalizacije otroške kozmetike – čudovito darilo mulcem in mamicam.

Personalizirano darilo, Kozmetika Afrodita

Lokacija: Kidričeva ulica 54, 3250 Rogaška Slatina

Spletna trgovina: klik

6. Bobrov center, Nimno

Otroci se bodo z bobrom podali na pot nastanka Panonskega morja, prepotovali reko Sotlo ter se spoprijateljili z Bobrovimi vodnimi prijatelji.

Bobrov center, Nimno

Center je zasnovan tako, da na zanimiv in razumljiv način podaja izobraževalno vsebino otrokom različnih starosti. Najmlajše bo pritegnil ilustrativni prikaz elementov, starejše vedoželjneže pa bodo navdušili maketa z reliefno strukturo, učni poligon, interaktivne naloge in sodobne digitalne animacije.

Bobrov center je vpet v čudovito naravo, Rogaška Slatina

Program je sestavljen iz štirih glavnih sklopov, ki se raztezajo po celotnem prvem nadstropju objekta.

 • Geografski oris
 • Življenje vodnih vrst
 • Bogastvo naravnih vodotokov
 • Rešitve – pogled v prihodnost
Bobrov center, Rogaška Slatina
Bobrov center Rogaška Slatina

Lokacija: Nimno, 3250 Rogaška Slatina

Vse informacije o odpiralnem času in centru lahko najdete tukaj.

7. Kaj smo si pustili za naslednji obisk:

 • Kolesarjenje – Rogaška Slatina ima urejenih kar 20 kolesarskih poti, ki vodijo do številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Najbolj priljubljena je kolesarska pot med Rogaško Slatino in Podčetrtkom (na približno polovici poti stoji tudi Bobrov center)
 • Pohodni izlet do Planinskega doma na Boču, od koder so čudoviti razgledi.
 • Izlet od treh ribnikov, ki so dobili ime po bližnjem gostišču Pri Treh Ribniki. Celoten Ribnik Rogaška Slatina obsega le še dva ribnika – spodnjega in zgornjega.
Trije ribniki, Rogaška Slatina

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.