Družinsko raziskovanje New Yorka – mesta, ki nikoli ne spi

0

O New Yorku je težko napisati kaj novega, česar ne bi zaznali že preko filmov. Po drugi strani pa ponuja toliko več, toliko drugačnih in še ne videnih izkušenj. S tem v mislih smo se podali na težko pričakovani izlet treh generacij (v osnovi mišljeno kot izlet mama in hči, pa se je zraven precej uspešno pridružil še 11-letni mulc). V enem tednu smo videli, doživeli, okusili ogromno, prehodili v povprečju med 10 in 15 kilometri na dan in si za vedno vtisnili v spomin nekatere slike.

Po drugi strani pa si ponovno dokazali – New York ni za vsakogar in težko je ostati ravnodušen. V vsakem primeru lahko o mestu govoriš zgolj v presežkih – v pozitivno in negativno smer. A nekaj je zagotovo: toliko priložnosti za aktiven, razgiban, napolnjen izlet/potovanje, kot jih to mesto ponuja, je težko najti še kje drugje. Sama sem tudi po petem obisku v mesto zaljubljena, nov navdušenec v družini pa je tudi naš 11-letnik :).

Izlet treh generacij.
 • Destinacija: mesto New York
 • Čas potovanja: februar 2023 (nizka turistična sezona)
 • Trajanje potovanja: 7 dni
 • Potovali smo: 3 generacije skupaj (babi, mami in mulc 11 let)
 • Primerno za: Najbolje od 5-6 let naprej, naš 11-letnik je užival. Se da tudi z mlajšimi, seveda, a je treba aktivnosti in ambicije precej prilagoditi. Mi smo bili tudi z 1,5 letnikom, a bi ob tej starosti otrok raje izbrali kakšno drugo potovanje.
 • Vreme: sončno, mrzlo in vetrovno na čase, z razponom temperature med -10 do 5.
 • Nastanitev: Stanovanje, najeto pleko platforme Air bnb, v Brooklynu, predel Park Slope
 • Letalska povezava: Trst – Frankfurt – New York (JFK) s prevoznikom Lufthansa
 • Prevozi z/iz letališča in po mestu: Air train in metro (podzemna železnica)
Lufthansin avion, ki nas je popeljal v in iz NYC.

Stroški:

 • Letalske karte Lufthansa: 450 eur/osebo (s prtljago 23kg/osebo, kar pride pri potovanju v NYC še kako prav)
 • Nastanitev: 950 eur za 6 nočitev
Naše Air bnb stanovanje – mini kuhinja z dnevno sobo in dve spalnici. Popolnoma dovolj in dobrodošla alternativa vsakodnevnim obrokom v restavracijah.
Booking.com
 • Air train (prevoz z/na letališče JFK): 9 USD/osebo.
 • Metro: 33 USD/osebo za 7 dnevno neomejeno karto (močno močno priporočamo, tudi v primeru, da bivate na Manhattnu, saj so razdalje prevelike tudi za navdušene pohodnike)
 • Hrana: cca 500 eur. Hrana v NYC je v razponu od – do. Lahko jeste hot dog na ulici za 3 usd ali nekaj hodno večerjo za 300 usd+. V splošnem je hrana draga, zato za nekaj prihranka priporočamo stanovanje in pripravo zajtrka/večerje doma. Sicer bodite pripravljeni, da je tudi hrana v trgovini, še posebej ekološko pridelana, je precej dražja. Mi smo kosilo/prigrizek imeli zunaj in smo ob prihodu domov skuhali nekaj toplejšega za pozno kosilo/zgodnjo večerjo.
 • Ogledi: cca 700 eur. Tudi tukaj je odvisno, kaj želite. Nekaj muzejev (od 30 eur/osebo naprej), kakšna Broadway predstava (vsaj 100 eur/osebo), NBA tekma (od 80 eur/osebo naprej) in vzpon na kakšno stolpnico (cca. 50 eur/osebo) zlahka nanesejo čez 1000 eur za 2 odrasla in otroka. Je pa tudi v NYC kar nekaj stvari brezplačnih, a bo potrebno program precej prilagoditi oz. ujeti dan, ko obisk muzeja brezplačen (ponavadi petki popoldne). Predlagam, če lahko, da uberete srednjo pot.
Prigrizek sredi dneva. Mulc navdušen 🙂

Obvezni dokumenti:

 • potni list
 • ESTA
 • potrdilo o cepljenju za odrasle osebe (redke izjeme posebej navedene). Otroci v spremstvu (cepljenega) odraslega lahko potujejo prosto.

TOP AKTIVNOSTI V NEW YORKU ZA CELOTNO DRUŽINO:

1. Kip svobode

Prva ikonična znamenitost v NYC je zagotovo Kip svobode. Postavljen je bil leta 1886, kot simbol svobode in v pozdrav migrantom/prišlekom ob prvem stilu z ZDA. Videti se ga da že na daleč, ob pristajanju, ter tudi s številnih nebotičnikov, a najlepši razgled definitivno dobite, če se sprehodite čisto na jug Manhattna, v bližino Batery Parka.

Sam po sebi verjetno ni nič posebnega, a ker je tako znan, ga težko izpustite pri ogledih. Slednje s pridom izkoriščajo številni ponudniki izletov z ladjico do Kipa svobode, ki ji znajo tudi kar precej drago zaračunati. A resnici na ljubo, je to res nekaj, kjer lahko kakšen dolar tudi prihranite, kot smo to storili tudi mi. V bližini Batery Parka smo se vkrcali na trajekt za Staten Island (brezplačen!), ki vozi praktično vsakih 15 min in ob krasni jutranji vožnji ujeli res lepe razglede tako na Manhattan kot tudi na Kip svobode.

Sama vožnja traja cca 30 min, na koncu pa se morajo vsi potniki izkrcati, četudi se bodo (kot večina nas) takoj vrnili nazaj na Manhattan.

Kip svobode
Lower Manhattan v jutranjem soncu

2. Brooklyn bridge

Še ena brezplačna aktivnost, ki ponuja krasne razglede tako na Manhattan kot na Brooklyn – Brooklyn bridge. Ljubitelji ikonične serije Sex and the City bodo še toliko raje ubrali ta sprehod, ki je tudi sicer vreden časa.

Most je bil zgrajen pred skoraj 140 leti in meri v dolžino 1,8km. Nastanek je povezan s precej žalostno zgodbo, saj sta tako arhitekt kot njegov sin, umrla tragične smrti, ob gradnji in kasnejšem odprtju pa je umrlo tudi preko 30 ljudi. Pa še ena zanimivost:most je prvi dan odprtja prečkalo preko 150.000 ljudi, leto kasneje pa se je po njem sprehodilo tudi 21 cirkuških slonov, v znak trdnosti konstrukcije.

Ob obisku predlagamo dvoje: vzamite si vsaj 1 uro na račun dolžine, postankov in fotografiranja. V kolikor mogoče, pojdite na most zgodaj zjutraj, da ujamete sončni vzhod ali zvečer, ob sončnem zahodu. Na toplejše dneve (kot je bil naš) in kasnejše ure pričakujte tudi precejšnjo gnečo.

Brooklyn bridge
Zimska oprava na jutranjem pohodu. Še bolj bi uživali ob kakšni stopinji več.
Pogled v sončni vzhod nad Brooklynom

3. Nebotičniki

Za nekatere je to izguba denarja, za mnoge pa must see, ko ste v NYC. Mi dodajamo, da je malo enega malo drugega. Definitivno je vzpon na Empire State Building ali na Top of the Rock res nepozabna izkušnja, saj od zgoraj pogledate na morje nebotičnikov in ulic spodaj, široko raztegnjen Central Park in Kip svobode v daljavi.

Med obema (Empire State Building in Top of the Rock) bi sama izbrala slednjega, saj ponuja še lepše razglede na Central Park, ne boste pa zgrešili ne z enim ne z drugim. 360 stopinjski razgledi iz 68 nadstropja so res nepozabni. Računajte pa na cca 50 eur/osebo.

Pogled proti Empire State building

Za pogled od zgoraj si vzamite dovolj časa – kakšna ura bo ravno prav
Top pf the Rock

4. Central Park

Central park je ogromen park, ki se razteza med 59. in 110. ulico na Manhattnu. Če mislite, da je to samo park, kot vsak drug, predlagamo vsaj 3 razloge, zakaj ga obiskati.

Zelenje sredi mesta, ki ponuja krasne razglede

Central park se nahaja res tik ob nebotičnikih in če vanj vstopate iz 5. avenije, je kot da vstopate v drugi svet. Iz gneče, pregrešno dragih trgovin in nebotičnikov kar naenkrat med zelenje in drevesa. Posledično Central park tudi na nekaj mestih ponuja res krasne razglede in priložnosti za top fotografije.

Sicer pa se po Central parku lahko tudi sprehajate, pozimi drsate na drsališču, skozi celo leto pa uživate v družbi živali, tudi zelo radovednih veveričk.

Krasni razgledi proti nebotičnikom Manhattna
Veveričke, Central park

Central park ZOO

Sicer je precej manjši od tistega v Bronxu (in številnih živalskih vrtov, ki jih sicer najdete po glavnih mestih tudi evropskih držav), a redko kje imaš priložnost biti v divjini med živalmi, čez pol ure pa se že sprehajati (in – če imate to srečo) nakupovati na 5. aveniji.

Central park ZOO je majhen, obvladljiv in relativno (za NYC razmere) poceni. Ne ponuja sicer tistih najboj eksotičnih ali velikih živali (kot so levi, tigri, sloni, žirafe), ima pa krasen tropski del s pticami, med katerimi se prosto sprehodite, in čudovit arktični del s pingvini. Lepo urejena je tudi površina z rjavim medvedom, del s tjulnji pa ponuja čudovite razglede na Manhattan. Del živalskega vrta je tudi manjši “petting zoo”, kjer lahko otroci živali tudi božajo in se poigrajo na igralih.

Tropski del živalskega vrta
Tropski del
Polarni del, Central park ZOO
Central park ZOO
ZOO z najlepšimi razgledi

Strawberry Fields in Upper West Side

Oboževalci Johna Lennona nikakor ne izpustite dela, kjer je bil Lennon ubit. Tam je na tleh obeležje z napisom “Imagine”, čez cesto pa si lahko ogledate tudi stavbo, v kateri je prebival.

Imagine in John Lennon, Central park

5. Times Square

Še ena ikonična znamenitost – Times Square, kjer se za silvestrovo ob polnoči vsako leto spusti krogla in kjer se množično praznuje z najboljšimi koncerti.

Izven praznikov je Times Square predvsem trg, kjer se nahaja mnogo turistov, in kjer vse utripa. Definitivno vključite v svoj sprehod po mestu (po možnosti zvečer), se slikajte ob veliki ameriški zastavi, potem pa pobegnite v kakšen bolj miren kotiček:)

Times square
Blink blink na vsakem koraku, Times square

6. Akvarij in Coney Island

Čudovito presenečenje, ki ga, iskreno, nisem niti pričakovala, je Coney Island. Dobre pol ure vožnje iz Brooklyna z metrojem (ali 45 min z Manhattna) in popolnoma drug svet. Stolpnice zamenjajo peščena plaža, ocean, zabaviščni park in res lepa promenada, ki je ob našem obisku skoraj samevala. Dodatno k krasnemu dnevu je dodal sonček.

Če se nahajate na Coney Islandu res toplo priporočamo tudi obisk akvarija (30 usd/odrasla oseba, 26 usd otroci do 12 let). Pričnete z ogledom različnih bazenov, od tropskega, Amazonija, NY habitat, v nadaljevanju pa je posebna stavba posvečena samo morskim psom in posebna meduzam. Vsi trije deli so krasni in vključujejo ne samo morskih prebivalcev, ampak tudi obširno znanje o telesni zgradbi, prehranjevanju, pa tudi o varovanju okolja.

NYC akvarij
Lepi fantek in grda riba:) NYC akvarij
Prijatelji na drugi strani steklene stene, NYC akvarij
NYC akvarij
NYC akvarij
Coney island plaža

7. Finančni predel

Na jugu Manhattna se nahaja finančni predel. To je tudi del, kjer sta stala znamenita dvojčka (in ju sedaj nadomešča spominsko obeležje), pa kjer je Wall street s svojo borzo. Za mulce verjetno ne bo nič posebnega, je pa sicer lep sprehod med nebotičniki, hkrati pa bo zanimanje požel tudi veliki kip bika (in slikanje z vseh zornih kotov).

Bik ob Wall street
… in z zadnje strani
Finančni predel Manhattna

8. Spomenik 9/11

Malenkost naprej od borze je kraj, kjer sta do tragičnih dogodkov 11.9.2001 stala dvojčka. Tukaj ju je nadomestilo spominsko obeležje, ki ga sestavljata dva bazena, v velikosti dvojčkov, z izpisanimi imeni žrtev, muzej (ki je ob torkih zaprt, zato si ga nismo mogli ogledati), nakupovalno središče v obliki golobice z razširjenimi krili (kot simbol miru) in One world trade center – bleščeča se nova stolpnica.

Dva bazena z izpisanimi imeni žrtev 9/11
One world trade center

9. NBA tekma

Dogodek, ki naju je oba z mulcem popolnoma navdušil (babi se je cel teden borila s časovno razliko in spala že ob 19.00, zato sva bila sama) – tekma NBA. Tudi če niste absolutni navdušenci nad košarko ali tekmami nasploh, to je res poseben dogodek, s posebno energijo. Če imate možnost, toplo priporočamo, da izberete tudi tekmo, kjer igrata Luka Dončič ali Goran Dragič. Luke žal v tem času ni bilo v NYC, je pa prišel s svojim moštvom Chicago Bulls Goran.

Vstopnice so res precej drage in pri tistih najcenejših vam še kako pride prav velik zaslon (ker na igrišče ne vidike kaj veliko), a vzdušje je vrhunsko, animatorji vmes pa poskrbijo, da vam ni dolgčas niti med pavzami. Že otvoritev, ko se zapoje ameriška himna v živo je svojevrstno doživetje, nadaljuje pa se s številnimi nagradnimi igrami, nastopi navijaških skupin itd.

Barclays center – ogromna arena
Fantastična NBA tekma, še toliko boljša, ker sva navijala v sloveščini za Slovenca 🙂
Show v času premora z nastopi navijaških skupin
Vse v znamenju košarke

10. Natural History Museum

NYC je znan tudi po svojih muzejih – MoMA, Guggenheim in Natural History Museum so med najbolj znanimi. Za mulce je slednji morda še najboljši, čeprav je potrejno tudi MoMA RES vredna obiska.

Kljub ponovno kar visoki vstopnini (26 eur/osebo + dodaten za posamezne razstave, ki so tudi vredne doplačila), garantiramo, da boste preživeli zabavno in poučno dopoldne. Poleg osnovne vstopnice sva z mulcem doplačala za ogled razstave “nastanek vesolja”, kjer si v avditoriju ogledate krasen film o planetih in vesolju.

V nadaljevanju sva si ogledala tudi del o dinozavrih, živalskih in rastlinskih vrstah na zemlji ter – del, ki je mulca najbolj navdušil – o azijskih kulturah.

Mamut, Natural History Museum
T-rex, Natural History Museum

Azijska kultura, Natural History Museum

11. High line

Še ena brezplačna stvar – High line. Gre za park, ki je zgrajen na negdnanjih tirih na višini, kjer je nekoč, predvsem zaradi hitrosti prometa in v izogib številnih nesreč potekala železniška proga. Park se razteza čez vsaj 20 ulic za zahodnem delu Manhattna, v nekdanjem industrijskem delu mesta, kar se še sedaj odraža na na arhitekturi. Tiri so predelani v številne gredice z drevesi, travami in rožami, ob njih pa poteka lepo urejena pot s klopcami, zbirališči ipd.

Žal je v času našega obiska precej pihalo, park pa je kazal bolj kot ne sivo podobo v času zime. Kljub temu so arhitektura, poslikave in razgledi tudi pozimi vredni obiska. Je pa npr. maj, preverjeno, še veliko lepši, ko je vse zeleno in park veliko bolj živi kot v februarju (kar se seveda odraža v količini obiskovalcev).

Konstrukcija na železniških tirin – sprehajalna pot High Line
Pospravljeni avtomobili, ostanek industrijskega dela ob High Line

12. Promenada v Brooklyn Heights

Čudovit (brezplačen) razgled na Manhattan boste dobili tudi v času sprehoda po promenadi v Brooklyn Heights. Slednje je odlično tudi za premagovanje časovne razlike oz. če mesto radi raziskujete zjutraj, medtem ko se večina muzejev, nebotičnikov in trgovin odpira šele ob 10.00 uri.

Promenada

13. Grand Central Terminal

Lahko je navadna železniška postaja, ampak Grand Central Terminal to zagotovo ni. Zgrajena leta 1913 predstavlja eno najbolj ikoničnih stavb, glavni železniški terminal, nakupovalno in kulinarično središče.

Če ne drugega, predlagamo, da se sprehodite po slavni osrednji dvorani ter pod lestenci. Če pa je možnost, pa zavijte tudi v Oyster bar (in poročajte!);)

Grand Central
Notranjost, Grand Central
Chrysler building, ob Grand Central

14. TOP doživetja

Nakupovanje

Saj veste, da obiska NYC ni brez nakupovanja, a ne? Sicer moramo priznati – cene so se precej dvignile (tudi na račun drugačnega razmerja EUR-USD kot pred leti), v februarju večjih popustov ni bilo (kot npr. znajo biti pred novim letom) in en večji Outlet je bil v času obiska zaprt.

A kljub temu načrtujte, da se vsaj sprehodite čez slaven Macys, si ogledate izložbe na 5 aveniji in – zavoljo mulca in sebe – zavijete v Lego store.

Macy’s
Otroško nadstropje v Macy’s
Lego store na 5. aveniji

Manikura/pedikura

Saj ne, da tega ne bi bilo mogoče doživeti doma, a v NYC, vsaj predelih, vam to storitev ponujajo vsaka druga vrata. Eno večer sva z mulcem kar skupaj zavila na kombinacijo mani-pedi. Medtem ko so meni lakirali nohte na rokah, se je on prepustil masaži nog. Oba zadovoljna!

Mani-pedi in uživaški mulc

Zapisano sem doživela v New Yorku s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime