Družinsko raziskovanje New Yorka – mesta, ki nikoli ne spi

0

O New Yorku je težko napisati kaj novega, česar ne bi zaznali že preko filmov. Po drugi strani pa ponuja toliko več, toliko drugačnih in še ne videnih izkušenj. S tem v mislih smo se podali na težko pričakovani izlet treh generacij, 2 dveh različnih letnih časih 2 KZM ekipi. V enem tednu je vsaka videla, doživela, okusila ogromno, prehodila v povprečju med 10 in 15 kilometri na dan in si za vedno vtisnila v spomin nekatere slike.

Po drugi strani pa si ponovno dokazali – New York ni za vsakogar in težko je ostati ravnodušen. V vsakem primeru lahko o mestu govoriš zgolj v presežkih – v pozitivno in negativno smer. A nekaj je zagotovo: toliko priložnosti za aktiven, razgiban, napolnjen izlet/potovanje, kot jih to mesto ponuja, je težko najti še kje drugje.

Izlet treh generacij, februar 2023
Izlet treh generacij, oktober 2023
 • Destinacija: mesto New York
 • Čas potovanja: februar 2023 (nizka turistična sezona), oktober 2023
 • Trajanje potovanja: 7 dni
 • Potovali smo: 2x 3 generacije skupaj (babi, mami in mulc 11 let)
 • Primerno za: Najbolje od 5-6 let naprej, še bolje od 10 let naprej. Naša 11-letnik sta bila optimalna starost za obisk in noro uživala vsak trenutek. Se da tudi z mlajšimi, seveda, a je treba aktivnosti in ambicije precej prilagoditi. Mi smo bili tudi z 1,5 letnikom, a bi ob tej starosti otrok raje izbrali kakšno drugo potovanje.
 • Vreme: Februar- sončno, mrzlo in vetrovno na čase, z razponom temperature med -10 do 5. Oktober- večinoma sonce, kakšen dan tudi vetrovno. Prve dva dneva bolj oblačno vreme z nekaj dežja, kar je bilo odlično za obisk muzejev. Temperature od 10-22 stopinj.
 • Nastanitev: Stanovanje, najeto pleko platforme Air bnb, v Brooklynu. Eva z družino v predelu Park Slope, Iva z družino v predelu Prospect Park.
Nastanitev v Brooklyn, oktober 2023
 • Letalska povezava: Eva: Trst – Frankfurt – New York (JFK) s prevoznikom Lufthansa. Iva: Dunaj- New York (JFK) s prevoznikom Austrian Airlines.
 • Prevozi z/iz letališča in po mestu: Air train in metro (podzemna železnica). Če pridete pozno na letališče, priporočamo tudi Uber (cena JFK do Brooklyn 54eur).
Lufthansin avion, ki nas je popeljal v in iz NYC.
Z metrojem smo naredili nekje okoli 350-400km v polnih 6 dneh

Stroški:

 • Letalske karte Lufthansa: Eva- 450 eur/osebo (s prtljago 23kg/osebo), Iva- 450eur/osebo z ročno prtljago (kar nam je popolnoma zadostovalo, tudi z nakupom nekaj spominkov in oblek)
 • Nastanitev: Eva- 950 eur za 6 nočitev, Iva- 1050 eur za 6 nočitev
Air bnb stanovanje od Eve – mini kuhinja z dnevno sobo in dve spalnici. Popolnoma dovolj in dobrodošla alternativa vsakodnevnim obrokom v restavracijah.
Booking.com
 • Air train (prevoz z/na letališče JFK): 9 USD/osebo.
 • Metro: 34 USD/osebo za 7 dnevno neomejeno karto (močno močno priporočamo, tudi v primeru, da bivate na Manhattnu, saj so razdalje prevelike tudi za navdušene pohodnike)
 • Hrana: Hrana v NYC je v razponu od – do. Lahko jeste hot dog na ulici za 3 usd ali nekaj hodno večerjo za 300 usd+. V splošnem je hrana draga, zato za nekaj prihranka priporočamo stanovanje in pripravo zajtrka/večerje doma. Sicer bodite pripravljeni, da je tudi hrana v trgovini, še posebej ekološko pridelana, je precej dražja. Mi smo kosilo/prigrizek imeli zunaj in smo ob prihodu domov skuhali nekaj toplejšega za pozno kosilo/zgodnjo večerjo. Prav tako smo si doma pripravili zajtrk. Strošek hrane in pijače je res odvisen od vaših želja in potreb jesti zunaj vs doma in koliko bostre striktni z zdravo prehrano:).
 • Ogledi: cca 700 eur. Tudi tukaj je odvisno, kaj želite. Nekaj muzejev (od 30 eur/osebo naprej), kakšna Broadway predstava (vsaj 100 eur/osebo), NBA tekma (od 80 eur/osebo naprej) in vzpon na kakšno stolpnico (cca. 50 eur/osebo) zlahka nanesejo čez 1000 eur za 2 odrasla in otroka. Je pa tudi v NYC kar nekaj stvari brezplačnih, a bo potrebno program precej prilagoditi oz. ujeti dan, ko obisk muzeja brezplačen (ponavadi petki popoldne). Predlagamo, če lahko, da uberete srednjo pot.
Prigrizek sredi dneva. Mulc navdušen 🙂
Primerjava: 2 kosa pizze in Coca Cola 5 USD (street food zgornja slika) vs 2x mala pizza, Coca Cola in pivo 60 USD (restavracija v Little Italy spodaj)

Obvezni dokumenti:

18 TOP AKTIVNOSTI V NEW YORKU ZA CELOTNO DRUŽINO (niso po vrstnem redu navdušenosti!)

Ne spregljete na koncu članka tudi primer obiska NYC po dnevih.

1. Kip svobode

Prva ikonična znamenitost v NYC je zagotovo Kip svobode. Postavljen je bil leta 1886, kot simbol svobode in v pozdrav migrantom/prišlekom ob prvem stilu z ZDA. Videti se ga da že na daleč, ob pristajanju, ter tudi s številnih nebotičnikov, a najlepši razgled definitivno dobite, če se sprehodite čisto na jug Manhattna, v bližino Batery Parka.

Sam po sebi verjetno ni nič posebnega, a ker je tako znan, ga težko izpustite pri ogledih. Slednje s pridom izkoriščajo številni ponudniki izletov z ladjico do Kipa svobode, ki ji znajo tudi kar precej drago zaračunati. A resnici na ljubo, je to res nekaj, kjer lahko kakšen dolar tudi prihranite, kot smo to storili tudi mi. V bližini Batery Parka smo se vkrcali na trajekt za Staten Island (brezplačen!), ki vozi praktično vsakih 15 min in ob krasni jutranji vožnji ujeli res lepe razglede tako na Manhattan kot tudi na Kip svobode.

Sama vožnja traja cca 15 min, na koncu pa se morajo vsi potniki izkrcati, četudi se bodo (kot večina nas) takoj vrnili nazaj na Manhattan.

Lower Manhattan Financial District v jutranjem soncu, februar 2023
Kip svobode in pogled na Financial District s trajekta, oktober 2023

2. Brooklyn bridge

Še ena brezplačna aktivnost, ki ponuja krasne razglede tako na Manhattan kot na Brooklyn – Brooklyn bridge. Ljubitelji ikonične serije Sex and the City bodo še toliko raje ubrali ta sprehod, ki je tudi sicer vreden časa.

Most je bil zgrajen pred skoraj 140 leti in meri v dolžino 1,8km. Nastanek je povezan s precej žalostno zgodbo, saj sta tako arhitekt kot njegov sin, umrla tragične smrti, ob gradnji in kasnejšem odprtju pa je umrlo tudi preko 30 ljudi. Pa še ena zanimivost: most je prvi dan odprtja prečkalo preko 150.000 ljudi, leto kasneje pa se je po njem sprehodilo tudi 21 cirkuških slonov, v znak trdnosti konstrukcije.

Ob obisku predlagamo dvoje: vzamite si vsaj 1 uro na račun dolžine, postankov in fotografiranja. V kolikor mogoče, pojdite na most zgodaj zjutraj, da ujamete sončni vzhod ali zvečer, ob sončnem zahodu. Na toplejše dneve (kot je bil naš) in kasnejše ure pričakujte tudi precejšnjo gnečo.

Brooklyn bridge
Zimska oprava na jutranjem pohodu. Še bolj bi uživali ob kakšni stopinji več.
Sprehod čez Brooklyn most v sončnem zahodu, oktober 2023

3. Nebotičniki

Za nekatere je to izguba denarja, za mnoge pa must see, ko ste v NYC. Mi dodajamo, da je malo enega malo drugega. Definitivno je vzpon na Empire State Building, Summit One Vanderbilt ali na Top of the Rock res nepozabna izkušnja, saj od zgoraj pogledate na morje nebotičnikov in ulic spodaj, široko raztegnjen Central Park in Kip svobode v daljavi.

Res je težko izbrati katerega, Eva si je izbrala ob zadnjem obisku Top of the Rock, Ivo pa je najbolj prepričal Summit One Vanderblit, ne boste pa zgrešili z nobenim od glavnih 5 v mestu. 360 stopinjski razgledi so res nepozabni. Računajte pa na cca 40-50 eur/osebo.

Pogled proti Empire State building s Top of the Rock
Za pogled od zgoraj si vzamite dovolj časa – kakšna ura bo ravno prav, Top of the Rock, februar 2023
Pogled z 91. nadstropja Summit One Vanderbilt, oktober 2023
3 nadstropja Summit One Vanderbilt, oktober 2023
Glavni 4 junaki (smer urinega kazalca): Empire State Building, Edge, Summit One, Top of the Rock

4. Central Park

Central park je ogromen park, ki se razteza med 59. in 110. ulico na Manhattnu. Če mislite, da je to samo park, kot vsak drug, predlagamo vsaj 3 razloge, zakaj ga obiskati, še bolje pa ga je prehoditi od severa do juga, za kar računajte cca 3ure.

Zelenje sredi mesta, ki ponuja krasne razglede

Central park se nahaja res tik ob nebotičnikih in če vanj vstopate iz 5. avenije, je kot da vstopate v drugi svet. Iz gneče, pregrešno dragih trgovin in nebotičnikov kar naenkrat med zelenje in drevesa. Posledično Central park tudi na nekaj mestih ponuja res krasne razglede in priložnosti za top fotografije.

Sicer pa se po Central parku lahko tudi sprehajate, pozimi drsate na drsališču, skozi celo leto pa uživate v družbi živali, tudi zelo radovednih veveričk.

Krasni razgledi proti nebotičnikom Manhattna, februar 2023
Central park jeseni, oktober 2023
Utrinki s Centralnega parka

Central park ZOO

Sicer je precej manjši od tistega v Bronxu (in številnih živalskih vrtov, ki jih sicer najdete po glavnih mestih tudi evropskih držav), a redko kje imaš priložnost biti v divjini med živalmi, čez pol ure pa se že sprehajati (in – če imate to srečo) nakupovati na 5. aveniji.

Central park ZOO je majhen, obvladljiv in relativno (za NYC razmere) poceni. Ne ponuja sicer tistih najboj eksotičnih ali velikih živali (kot so levi, tigri, sloni, žirafe), ima pa krasen tropski del s pticami, med katerimi se prosto sprehodite, in čudovit arktični del s pingvini. Lepo urejena je tudi površina z rjavim medvedom, del s tjulnji pa ponuja čudovite razglede na Manhattan. Del živalskega vrta je tudi manjši “petting zoo”, kjer lahko otroci živali tudi božajo in se poigrajo na igralih.

Tropski del živalskega vrta
Tropski del
ZOO z najlepšimi razgledi, februar 2023

Strawberry Fields in Upper West Side

Oboževalci Johna Lennona nikakor ne izpustite dela, kjer je bil Lennon ubit. Tam je na tleh obeležje z napisom “Imagine”, čez cesto pa si lahko ogledate tudi stavbo, v kateri je prebival.

Imagine in John Lennon, Central park

5. Times Square

Še ena ikonična znamenitost – Times Square, kjer se za silvestrovo ob polnoči vsako leto spusti krogla in kjer se množično praznuje z najboljšimi koncerti.

Izven praznikov je Times Square predvsem trg, kjer se nahaja mnogo turistov, in kjer vse utripa. Definitivno vključite v svoj sprehod po mestu (po možnosti zvečer), se slikajte ob veliki ameriški zastavi, potem pa pobegnite v kakšen bolj miren kotiček:)

Times square, februar 2023
Times Square, oktober 2023

6. Broadway predstava

Dom mnogih najboljših gledališč v mestu, je na splošno znan kot srce zabavne industrije. Ivi in babi je bil to highligt obiska New Yorka, mulcu pa med top 3. Ogled predstave Lion King. Mravljinci po telesu od začetka do konca. Res posebno doživetje, obvezen pa nakup vstopnic nekaj mesecev vnaprej (sploh če želite kupiti tiste ugodnejše in še vedno z dobrim sediščem).

Broadway predstava Lion King
Highlight New Yorka – Lion King

7. Akvarij in Coney Island

Čudovito presenečenje, ki ga, iskreno, nisem niti pričakovala, je Coney Island. Dobre pol ure vožnje iz Brooklyna z metrojem (ali 45 min z Manhattna) in popolnoma drug svet. Stolpnice zamenjajo peščena plaža, ocean, zabaviščni park in res lepa promenada, ki je ob našem obisku skoraj samevala. Dodatno k krasnemu dnevu je dodal sonček.

Če se nahajate na Coney Islandu res toplo priporočamo tudi obisk akvarija (30 usd/odrasla oseba, 26 usd otroci do 12 let). Pričnete z ogledom različnih bazenov, od tropskega, Amazonija, NY habitat, v nadaljevanju pa je posebna stavba posvečena samo morskim psom in posebna meduzam. Vsi trije deli so krasni in vključujejo ne samo morskih prebivalcev, ampak tudi obširno znanje o telesni zgradbi, prehranjevanju, pa tudi o varovanju okolja.

NYC akvarij
Lepi fantek in grda riba:) NYC akvarij
Prijatelji na drugi strani steklene stene, NYC akvarij
NYC akvarij
Coney island plaža

8. Finančni predel

Na jugu Manhattna se nahaja finančni predel. To je tudi del, kjer sta stala znamenita dvojčka (in ju sedaj nadomešča spominsko obeležje), pa kjer je Wall street s svojo borzo. Za mulce verjetno ne bo nič posebnega, je pa sicer lep sprehod med nebotičniki, hkrati pa bo zanimanje požel tudi veliki kip bika (in slikanje z vseh zornih kotov).

Bowling Green- prvi javni park v NYC

Medtem, ko se sprehajate po ulicah finančne četrti, ne spreglejte:

 • ulice Stone Street, živahne ulice polne barov ter živahnih restavracij na prostem vse leto
 • obiska Trinity Church blizu borze s čudovito notranjosstjo
 • ter Staple Street Skybridge v predelu Tribeca. Če stojite na Staple Street in pogledate navzgor, boste videli ta arhitekturni vrhunec, ki povezuje dve stavbi. Več kot 100 let pozneje Staple Street Skybridge še vedno obstaja in obe stavbi sta bili spremenjeni v stanovanjska podstrešja in pisarne.
Bik ob Wall street, februar 2023
Bik ob Wall street, oktober 2023
Finančni predel Manhattna
Trinity Church
Stone Street
Staple Street Skybridge

9. Spomenik 9/11

Malenkost naprej od borze je kraj, kjer sta do tragičnih dogodkov 11.9.2001 stala dvojčka. Tukaj ju je nadomestilo spominsko obeležje, ki ga sestavljata dva bazena, v velikosti dvojčkov, z izpisanimi imeni žrtev, muzej (ki je ob torkih zaprt, zato si ga nismo mogli ogledati), nakupovalno središče v obliki golobice z razširjenimi krili (kot simbol miru) in One world trade center – bleščeča se nova stolpnica.

Dva bazena z izpisanimi imeni žrtev 9/11
One world trade center in nakupovalno srediče v obliki golobice

10. NBA tekma

Dogodek, ki naju je oba z mulcem popolnoma navdušil (babi se je cel teden borila s časovno razliko in spala že ob 19.00, zato sva bila sama) – tekma NBA. Tudi če niste absolutni navdušenci nad košarko ali tekmami nasploh, to je res poseben dogodek, s posebno energijo. Če imate možnost, toplo priporočamo, da izberete tudi tekmo, kjer igrata Luka Dončič ali Goran Dragič. Luke žal v tem času ni bilo v NYC, je pa prišel s svojim moštvom Chicago Bulls Goran.

Vstopnice so res precej drage in pri tistih najcenejših vam še kako pride prav velik zaslon (ker na igrišče ne vidike kaj veliko), a vzdušje je vrhunsko, animatorji vmes pa poskrbijo, da vam ni dolgčas niti med pavzami. Že otvoritev, ko se zapoje ameriška himna v živo je svojevrstno doživetje, nadaljuje pa se s številnimi nagradnimi igrami, nastopi navijaških skupin itd.

Barclays center – ogromna arena
Show v času premora z nastopi navijaških skupin
Vse v znamenju košarke

11. Muzeji

NYC je znan tudi po svojih muzejih – MET, MoMA, Guggenheim in Natural History Museum so med najbolj znanimi. Prav tako je za fante (a tudi mame smo bile res navdušene) nujen obisk Intrepid.

Natural History Museum

Kljub ponovno kar visoki vstopnini (26 eur/osebo + dodaten za posamezne razstave, ki so tudi vredne doplačila), garantiramo, da boste preživeli zabavno in poučno dopoldne. Poleg osnovne vstopnice sva z mulcem doplačala za ogled razstave “nastanek vesolja”, kjer si v avditoriju ogledate krasen film o planetih in vesolju.

V nadaljevanju sva si ogledala tudi del o dinozavrih, živalskih in rastlinskih vrstah na zemlji ter – del, ki je mulca najbolj navdušil – o azijskih kulturah.

Mamut, Natural History Museum, februar 2023
T-rex, Natural History Museum, februar 2023
Azijska kultura, Natural History Museum, februar 2023

The MET- Metropolitan Museum of Art

The MET je razred zase! Resnično primerljiv le s kraji, kot sta Louvre v Parizu ali Britanski muzej v Londonu. Je med peščico muzejev, ki jih resnično lahko imenujemo najboljši muzeji na svetu.

The MET- Metropolitan Museum of Art, oktober 2023

Obseg umetnosti je ogromen in zlahka bi v muzeju preživeli več dni, da bi si ogledali vse, kar ponuja. Egipčanski artefakti, mumija, grška in rimska zgodovina, sobe polne Picassa, Moneta, Van Gogha, Klimta, glasbila, oblačila, nakit, pohištvo, posoda itd. In vse od najzgodnejših znanih civilizacij pa vse do sodobnih in modernih zbirk. Sobane so polne in resnično je bilo težko izbrati naš fokus. Dobra novica je tudi, da imajo otroci do 12 let brezplačen vstop!

Sobe polne Picassa, Moneta, Van Gogha, Klimta, The MET
Vse od najzgodnejših znanih civilizacij pa vse do sodobnih in modernih zbirk, The MET, oktober 2023

Intrepid Sea, Air & Space Museum

Intrepid je letalonosilka iz leta 1943, ki je imela skozi leta različne vloge. Uporabljena je bila med drugo svetovno vojno, vietnamsko vojno, hladno vojno in je bila Nasina reševalna ladja. Zdaj je muzej, zasidran na reki Hudson. Poleg obiska same letalonosilke ima na krovu pravi Space Shuttle, obiščete lahko podmornico Growler, edino ameriško vodeno podmornico z jedrskimi raketami, odprto za javnost ter si ogledate impresivno zbirko letal. Do poletja so imeli na letalonosilki tudi Concorda, a je bil v času našega obiska na rednem vzdrževanju in tako bo zopet na ogled spomladi 2024.

Enterprise Space Shuttle, Intrepid, oktober 2023
Podmornica Growler si lahko podorbno ogledate tudi v notranjosti, oktober 2023
Na letalonosilki si lahko ogledati res impresivno zbirko starejših vojaških letal, Intrepid

Poleg same impresivne zbirke, pa je muzej tudi ena velika igralnica za vse otroke, ki jih zanimajo letala, vesolje in morska plovila. Za muzej si vsekakor vzemite nekaj ur časa in zagotavljamo vam, da bo navdušil tudi odrasle! Otrokom oz. dečkom pa bo ostal med top 5 znamenitosti NYC :).

Za konec muzeja si prihranite čas za številne interaktivne “igračke” 🙂

12. Greenwhich Village, High line, Little Island in Chelsea Market

Še ena brezplačna stvar, ki je bila nam ena ljubših je sprehod skozi Greenwhich Village in High line, obisk otoka Little Island in užitek v utripu tržnice Chelsea Market.

High Line 

Gre za park, ki je zgrajen na nekdanjih tirih na višini, kjer je nekoč, predvsem zaradi hitrosti prometa in v izogib številnih nesreč potekala železniška proga. Park se razteza čez vsaj 20 ulic za zahodnem delu Manhattna, v nekdanjem industrijskem delu mesta, kar se še sedaj odraža na na arhitekturi. Tiri so predelani v številne gredice z drevesi, travami in rožami, ob njih pa poteka lepo urejena pot s klopcami, zbirališči ipd. Na sprehodu boste lahko občudovali tudi visoke stolpnice in ustvarili res lepe fotografije.

Konstrukcija na železniških tirin – sprehajalna pot High Line v jeseni
Highline pozimi, februar 2023
Pospravljeni avtomobili, ostanek industrijskega dela ob High Line

Na začetku (ali koncu) poti High Line se nahaja čudoviti otok Little Island, ki je po mojem mnenju nova must see točka v New Yorku. Little Island je majhen umetni otok, ki plava v vodah Hudsona, reke, ki ločuje Manhattan od New Jerseyja. In je otok, ki vas bo resnično navdušil- lahko uživate v njegovi vegetaciji, mirnem ambientu, predstavah in sončnem zahodu.

Little Island, oktober 2023
Little Island, oktober 2023

Zaključek pa obvezen v Chelsea Market. Ta čudovita notranja tržnica je v bistvu raj za vse, ki radi jeste in preizkušate nove stvari- na več kot 40 stojnicah strežejo okusne jedi z vsega sveta.

Chelsea Market, oktober 2023

Chelsea Market je tudi res lepa razgledna ploščad na Little Island in New Jersey!

Razgled s ploščadi Chelsea Market na New YJersey in Little Island

Predno pričnete vaš sprehod na High Line ali na koncu (odvisno od smeri), pa priporočamo tudi sprehod skozi Greenwhich Village.

V osrčju Greenwich Villagea se nahaja eden najbolj priljubljenih mestnih parkov v New Yorku, bogat z obilico zgodovine- Washington Square.

Washington Square Arch, zgrajen leta 1892 za 100. obletnico inavguracije Georgea Washingtona, oktober 2023

Vsak obisk Greenwich Villagea v New Yorku mora vključevati sprehod po ulici Bleecker Street. Ne samo, da je to eno najbolj priljubljenih območij v Greenwich Villageu, ampak je tudi ena bolj znanih ulic v celotnem New Yorku. Vsekakor pa vam sprehod po Greenwhich village ponuja nekaj najlepše arhitekture iz 18. in 19. stoletja, butične in vintage trgovine, jazz lokale, off- Broadway teatre…in ja, tudi stanovanje, kjer je bilo snemanih kar nekaj prizorov filma Sex and the City.

Greenwhich Village, oktober 2023

13. Meditacija in akcija ob reki Hudson, Hudson River Park

Priljubljeni Hudson River Park, ki se vleče preko 6km po zahodni strani Manhattna, je najdaljši obalni park v Združenih državah. Od severa do juga je poln zelenih površin, rekreativnih parkov, otroških igrišč, kotičkov kjer boste našli mir in meditacijo ob pogledu na New Jersey in Lower Manhattan in še mnogo več. Mi smo obiskali le del in bili preprosto navdušeni kako so v 25 letih preuredili nekdanjo industrijsko obalo mesta.

Vsak pomol Hudson River Parka je edinstvena destinacija zase in vreden raziskovanja (Pier 51)
Pogled na Lower Manhattan s Pier 25

14. Promenada v Brooklyn Heights in Dumbo Manhattan Bridge view

Čudovit (brezplačen) razgled na Manhattan boste dobili tudi v času sprehoda po promenadi v Brooklyn Heights. Slednje je odlično tudi za premagovanje časovne razlike oz. če mesto radi raziskujete zjutraj, medtem ko se večina muzejev, nebotičnikov in trgovin odpira šele ob 10.00 uri.

Promenada Brooklyn Hights, februar 2023
Promenada Brooklyn Hights, oktober 2023

Od Brooklyn Hights se sprehodite naprej do razgledne točke Dumbo Manhattan Bridge, ki se nahaja v soseski Dumbo v Brooklynu. Le ta ponuja ikoničen pogled na Manhattan most. Če želite posneti odlične fotografije, ga morate obiskati zgodaj zjutraj, po možnosti pred 9. uro.

Dumbo Manhattan Bridge view, oktober 2023

15. Grand Central Terminal

Lahko je navadna železniška postaja, ampak Grand Central Terminal to zagotovo ni. Zgrajena leta 1913 predstavlja eno najbolj ikoničnih stavb, glavni železniški terminal, nakupovalno in kulinarično središče.

Če ne drugega, predlagamo, da se sprehodite po slavni osrednji dvorani ter pod lestenci. Če pa je možnost, pa zavijte tudi v Oyster bar (in poročajte!);)

Grand Central Terminal
Notranjost Grand Central Terminal, oktober 2023

16. New York Public Library

Ne glede na to, ali ste bibliofil ali navdušenec nad arhitekturo, je stavba New York Public Library od Stephena A. Schwarzmana v destinacija, ki je ne smete izpustiti.

New York Public Library, oktober 2023
Čudovita arhitektura in notrajost NYPL, oktober 2023

Polonsky Exhibition- razstava, ki je ne smete izpustiti zavzema veliko galerijo v prvem nadstropju ter prikazuje umetnost, artefakte in redke dokumente v razstavi muzejske kakovosti. Otroci bodo nedvomno radi videli izvirnega Medvedka Puja in njegove prijatelje, ki so tu nastanjeni skupaj s svojo zgodbo – pripadali so pravemu Christopherju Robinu, sinu avtorja A.A. Milne. Drugi artefakti, ki si jih je treba ogledati, vključujejo ročno napisano kopijo Deklaracije o neodvisnosti, ki jo je napisal Thomas Jefferson, ročno napisan poslovilni nagovor Georgea Washingtona, pisalno mizo Charlesa Dickensa in še veliko več.

Polonsky Exhibition, NYPL

17. Sprehod skozi SoHo, Little Italy, Chinatown

New York je res najlepše odkrivati peš. Nobeden roof avtobus vam ne bo pokazal toliko mesta kot vaše noge:) Še eden od sprehodov, ki ga priporočamo je sprehod skozi SoHo, Little Italy in Chinatown.

SoHo je v bistvu le okrajšava za South of Houston Street. Ko govorimo o cenah najemnin, je okrožje zdaj eno najdražjih v celotnem New Yorku, čeprav mogoče na prvi videz ni tako videti. Nikjer drugje ne vidite toliko starih hiš s požarnimi stopnicami kot tukaj. Velik del območja je bil obnovljen in je spomeniško zaščiten, prav tako boste našli lepe butike, velike trgovin znanih blagovnih znamk in veliko uličnih umetnikov.

SoHo, oktober 2023

Ko zapustite SoHo pridete v Little Italy, kjer sta med drugim odraščala tudi Robert de Niro in Martin Scorcese. Okrožje je seveda polno vabljivih italijanskih restavracij, a iskreno 60 dolarjev za dve majhni pizzi in pivo ali 3 dolarje za majhen canolli je kar visoka cena. Sploh za nas, ko si lahko njihovo pizzo privoščimo takoj čez mejo :).

Little Italy, oktober 2023

Iz Little Italy nadaljujete naprej v Chinatown, ki nas ni preveč navdušil. Boste pa v trgovinah lahko dobite tako rekoč vsako kramo, ki si jo zamislite … ni stvari, ki ne bi obstajala – vključno z napisi “Made in Chinatown”.

Chinatown, oktober 2023

18. Ostala TOP doživetja

Nakupovanje

Saj veste, da obiska NYC ni brez nakupovanja, a ne? Sicer moramo priznati – cene so se precej dvignile (tudi na račun drugačnega razmerja EUR-USD kot pred leti), v februarju večjih popustov ni bilo (kot npr. znajo biti pred novim letom) in en večji Outlet je bil v času obiska zaprt. Medtem ko so bili konec oktobra že kar lepi popusti!

A kljub temu načrtujte, da se vsaj sprehodite čez slaven Macys, si ogledate izložbe na 5 aveniji in – zavoljo mulca in sebe – zavijete v Lego store in največji Apple store.

Macy
Lego Store
Apple Store

Obisk Plaza Hotel

Vsak mulc je verjetno gledal film Sam doma (Home alone), zato le zavijte pred njega, se poslikajte, vstopite vanj, občudujte čudovito vhodno dvorano, potem pa podjite naprje po 5. aveniji :).

Plaza Hotel, oktober 2023

Manikura/pedikura

Saj ne, da tega ne bi bilo mogoče doživeti doma, a v NYC, vsaj predelih, vam to storitev ponujajo vsaka druga vrata. Eno večer sva z mulcem kar skupaj zavila na kombinacijo mani-pedi. Medtem ko so meni lakirali nohte na rokah, se je on prepustil masaži nog. Oba zadovoljna!

Mani-pedi in uživaški mulc

Primer 6 dnevnega obiska NYC po dnevih (Iva z otrokom oktobra 2023)

Planiranje ogledov po dnevih smo prilagodili vremenu. Tako smo si muzeje ter določene znamenitosti kjer vreme ne igra vloge ogledali prve dva dni, ko je bilo oblačno in deževno, medtem ko sva si vpon med oblake ter vse daljše sprehode v naravi prihranili za sončne dni. Spodaj primer našega potovanja meseca oktobra 2023, kjer smo prehodili preko 75km v 6 dneh ter se prepeljali preko 350km z metrojem.

Dan 1 (deževno vreme)

 • Grand Central Terminal
 • muzej The MET
 • sprehod od MET ob Centralnem parku
 • Plaza Hotel
 • Trump Tower
 • 5. avenija z Apple Store in Lego Store

Dan 2 (oblačno vreme z malo dežja)

 • New York Public Library
 • Bryant Park
 • nakupovanje v Macy’s Store (lepi popusti:)
 • pogled na Empire State Building
 • Times Square
 • Broadway predstava The Lion King

Dan 3 (sončno in vetrovno)

 • sprehod po promenadi Brooklyn Hights
 • Dumbo View
 • sprehod čez Brooklyn most v jutru
 • Intrepid muzej
 • Times Square

Dan 4 (sončno)

 • s trajektom mimo Kipa svobode do Staten Island in nazaj
 • Wall Street in slikanje ob biku
 • ogled cerkve Trinity Church
 • Stone Street
 • 9/11 Memorial
 • počitek ob reki Hudson (Pier 26)
 • Staple Street Skybridge
 • sprehod čez SoHo, Little Italy in Chinatown
 • sprehod čez Brooklyn most v sončnem zahodu

Dan 5 (sončno)

 • Washington Square Park
 • sprehod skozi Greenwhich Village
 • počitek ob reki Hudson (Pier 51)
 • Little Island
 • Chelsea Market
 • High Line
 • pogled na The Edge nebotičnik
 • sprehod od severa do juga parka Central park
 • pogled na Top of the Rock nebotičnik in sprehod skozi trgovski center Rockefeller
 • nočni utrip Times Square

Dan 6 (sončno)

 • jutranji sprehod po 5. aveniji
 • obisk nebotičnika Summit One Vanderbilt
 • Bryant park in posljednji piknik v NYC
Bryant park- odličen park za street foor piknik

Zapisano sva doživeli v New Yorku 2 KZM družini. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.