Družinsko raziskovanje Londona

0

London je zaradi svoje bližine in relativno ugodnih letalskih povezav (tudi iz Ljubljane, še več opcij pa iz sosednjih letališč) zelo pogosta destinacija za podaljšan vikend. Ker je bil visoko na listi želja našega starejšega mulca, hkrati pa se je 3-generacijsko potovanje že izkazalo za dobro idejo v preteklosti, smo se London odpravili raziskovati v družbi babi. Ponovno smo prejeli potrditev, da so velika mesta odlična izbira predvsem za nekoliko večje otroke/najstnike, hkrati pa da podaljšan vikend popolnoma zadostuje za takšen mestni odklop, kjer so možnosti za zanimiva doživetja in raziskovanja res neomejena. Zelo zelo priporočamo!

 • Destinacija: London
 • Čas potovanja:  februar 2024
 • Trajanje potovanja: 4 dni (3 nočitve)
 • Potovali smo: 3 generacije (12 letnik, mami in babi)
 • Primerno za: vse starosti, čeprav bodo London najbolje doživeli otroci od 7-8 let naprej (še bolje pa še starejši, od cca 10 let naprej – seveda pa tudi odvisno od interesov otroka). Za našega 12 letnika je bilo super.
 • Vreme: Z vremenom smo imeli izjemno srečo, saj je bilo povečini sončno in cca 10 stopinj. Smo izkusili tudi kakšen krajši naliv, a smo se takrat umaknili v notranje prostore. Glede na oceanski tip podnebja je naš nasvet, da ne pogojujte obiska z letnim časom, ampak raje naplanirajte dobro in nepremočljivo pogodno obutev ter tople in nepremočljive bunde/jakne/vetrovke. Z vidika (nekoliko manjše) gneče, je obisk februarja super.
 • Nastanitev: Holiday Inn Express park Royal, Acton. Zelo OK hotel, odličen kompromis med ceno in storitvijo. Sobe so čiste, imajo grelec vode za čaj/kavo, zajtrk nudijo tudi topel (angleški) in samopostrežen, zraven avtobusne postaje in podzemne železnice, 15 min iz centra mesta z odlično povezavo. Absolutno priporočamo.

Booking.com
 • Letalska povezava: Easyjet Ljubljana – London Gatwick
 • Prevozi z/iz letališča in po mestu: Gatwick je precej oddaljen od centra Londona (kot večina letališč, kamor vas pripeljejo nizkocenovniki). Ker je večerni let iz Ljubljane precej pozen, smo ob prihodu poklicali Uber (1 ura vožnje ob praznih cestah). Nazaj grede smo vzeli odlično povezavo železniška postaja Victoria – letališče (30min). Po mestu smo uporabljali javni prevoz.
Podzemna železnica v Londonu deluje super in jo priporočamo kot način premikanja po mestu

Stroški:

London je drag! S tem mislimo predvsem nastanitev (a se da najti tudi cenovno ugodnejše variante), oglede, prevoze in hrano. A se povsod z nekoliko iznajdljivosti in prilagoditev da izogniti visokim stroškom. Mi smo povsod delali nekoliko kompromisov, a si hkrati – predvsem pri ogledih – privoščili vse tiste must see. Skupaj smo zapravili cca 500 eur/osebo. Z res veliko odrekanja (predvsem na račun ogledov, delno tudi hrane, prevozov in nastanitve) bi lahko prihranili cca 100-150 eur/osebo, za manj pa skoraj ne bi šlo.

Pogled z London Eye
 • Letalske karte: 80 eur/osebo z majhno ročno prtljago (kar dejansko pomeni nahrbtnik). Če ste nezahtevni, je lahko slednje dovolj za podaljšan vikend, sicer predlagamo doplačilo kovčka (v našem primeru 1 velik kovček, 23kg, 90 eur povratno).
 • Nastanitev: 440 eur za 3 nočitve z vključenim precej bogatim (angleškim) zajtrkom.
 • Metro: Dnevna vozovnica za vse javne prevoze cca 18 eur/osebo. V primeru, da se ne premikate toliko oz. imate nastanitev bolj v centru, je opcija plačila tudi posameznih voženj. Skupaj cca 140 eur/3 dni.
Podzemna železnica, London
 • Prevoz iz in in na letališče: 75 eur Uber v eno smer, 50 eur vlak nazaj.
 • Hrana: Cca 150 eur za 3 dni, s tem, da smo imeli zajtrk v hotelu, zunaj smo pojedli kosilo (1x restavracija, 2x tržnica), za večerjo pa si kupili kaj napol pripravljenega oz. imeli nekaj malenkosti s seboj.
Hrana je draga, a z nekoliko prilagoditev se da izogniti res previsokim računom
 • Ogledi: cca 350 eur. Kot rečeno, so ogledi zelo dragi, zato če nimate posebnih preferenc, lahko katerega od dražjih (npr. London eye, muzej Madame Tussauds) tudi izpustite. Dodatna prednost je, da si marsikaj lahko ogedate brezplačno (Buckinghamska palača, Tower bridge – zunaj, večina muzejev je brezplačnih, a vseeno rezervirajte svojo vstopnico!, parki). Mi smo oglede prilagajali interesom vseh treh generacij, zato so bili muzej voščenih lutk, ena panorama Londona, akvarij, Tower bridge in en muzej nujen. Zlahka pa smo izpustili katedralo sv. Pavla in Westminister Abbey, ki sem ju sama ločeno že videla.

Obvezni dokumenti:

 • potni list

Najboljše aktivnosti v Londonu (ne po vrstnem redu):

1. Buckinghamska palača

Kraljeva palača je verjetno a must vsakega obiska Londona. Tudi če nad kraljevo družino niste tako navdušeni kot številni Britanci, obisk priporočamo iz več razlogov: palača je res impresivna zgradba (kot sicer tudi mora biti glede na visoko število soban – 775), obdaja jo velik trg in številni parki, impresivno pa je tudi število turistov.

Buckinghamska palača

V kolikot ujamete menjavo straže, ki se prične ob 10.30 in nadaljuje z glasbeno spremljavo ob 11.00, je to še posebej zanimivo doživetje. Mi smo bili prisotni zgolj na začetku, kasneje pa smo ubežali gneči.

2. St. James’s park

Le streljaj od palače se nahaja lepo urejen st. James’s park z ribnikom, številnimi rožami in živalmi. Nam je bil pravi balzam po gneči ob palači, svoje pa seveda – še posebej pri otrocih – dodajo neustrašne veverice, gosi in race, kanarčki in številne druge ptice, ki se prosto sprehajajo po trati.

Živali v st. James’s parku

V kolikor je otrokom v veselje, smo opazili veliko ljudi, ki živali tudi hranijo (arašidi za veverice in semena za ptice); v nekaterih parkih so tudi opozorila glede prepovedi hranjenja, zato svetujemo, da slednje upoštevate.

Radovedne veveričke

V parku je na voljo tudi kavarna in številne klopi, kjer lahko posedite, pomalicate ali spijete kavo to go.

3. Westminister in Big Ben

Naprej od parka, v smeri reke Temze sta Westminister in znameniti zvonik Big Ben. V kolikor boste v dvomih, sledite gneči:). Za najlepše razglede in nekoliko manjšo gnečo predlagamo, da se sprehodite čez most na drugi stran Temze, kjer boste vsaj nekoliko mirneje opazovali stavbe in naredili kakšno lepo fotko.

Panorama z razglednice – Big Ben

4. London Eye

Skoraj nasproti Westiministra in Big Bena, na drugi strani Temze čez most se nahaja znamenito kolo London Eye (vstopnina!). Četudi vas tovrstne zadeve ne privlačijo, priporočamo, da si ogledate London iz ptičje perspektive vsaj iz ene izmed opcij (London Eye je ena, druga je  najvišja stavba v Londonu – the Shard, opcija je tudi Sky garden).

Znameniti London Eye, pogled z ladjice

Mi smo izbrali London Eye predvsem zaradi bližine centra, kombinacije vstopnic (skupaj z Madame Tussauds in akvarijem, skupaj cca 90 eur na odraslo osebo) in možnosti pogleda na London iz različnih zornih kotov.  Priporočamo, da karto kupite vnaprej (sama sem kupila vse vnaprej preko Getyourguide).

London Eye priporočamo ob sončnem zahodu

Časovno priporočamo, da se na London Eye podate tik ob koncu dneva, da ujamete še dnevno svetlobo z zahajajočim soncem ter kasneje London v lučeh.

London v zahajajočem soncu

5. Akvarij

Londonski akvarij (vstopnina!) je lep, a če vas ali otrok akvariji ne zanimajo, ga lahko izpustite. Čeprav je nekoliko manjši od kakšnih primerljivih mest (npr. v primerjavi z akvarijem v New Yorku), ima določene prednosti, predvsem na račun svoje lokacije (tik ob London Eye, zaradi česar je mogoč ogled v roku 1,5h do 2h).

V akvariju je tudi precej velikih rib, ki takole pozirajo

Med boljšimi zadevami so zagotovo sprehod čez morske pse takoj na začetku ter nato opazovanje tropskih ribic, dela z morskimi psi in želvami ter dela s pingvini.

Sprehod čez morske pse, akvarij

Zelo lep in pomirjujoč je tudi del z meduzami in morskimi konjički. Med zanimivejšimi in bolj poučnimi pa del o onesnaževanju morij in posledicah, ki jih slednje prinese ter del, kjer se lahko določenih živali tudi dotaknete.

Tropske ribice, akvarij London

6. Vožnja z ladjico po Temzi

Zagotovo ena boljših odločitev je vožnja z ladjico po reki Temzi. Sicer gre za precej turistično zadevo, a si lahko za zmerno ceno (slabih 15 eur/osebo) ogledate precej znamenitosti Londona kar z ladje, hkrati pa poslušate tudi zanimivo in hudomušno vodenje in razlago.

Najvišja stavba Londona- the Shard

Mi smo se vkrcali tako ob Westministru, kjer je več ponudnikov storitev in se odpeljali do Tower bridge. Pot lahko nadaljujete do Greenwicha ali izstopite pri Tower bridgu. Ladjica vozi vsakih nekaj minut, pot traja dobre pol ure.

Po poti se peljete pod več mostovi, med drugim tudi pod tistim, ki je bil v istem dnevu že zaprt, saj je bil nevaren in velja za inženirsko katastrofo zaradi napačnega preračuna statike do tistega, ki so ga zgradile izključno ženske.

Most, ki je bil v enem dnevu odprt in kasneje zaprt. Danes je menda varen.

Med drugim si z ladjice ogledate tudi Royal Festival Hall, kjer podeljujejo britanske Oskarje – Bafte, enega najdražjih hotelov, katedralo sv. Pavla itd. Priporočamo, še posebej, ker je pot do Tower bridge dolga več kilometrov, če bi jo želeli prehoditi (opcija je seveda tudi podzemna železnica).

7. Tower bridge

Znameniti dvižni most, ki je eden simbolov Londona in must see. Žal se most dvigne z namenom prehoda ladje le še občasno, česar nismo videli, a slednje ne zmanjša njegove zanimivosti. Predlagamo, da se tudi povzpnete na vrh stolpov- vstopnina! v kolikor se samo sprehodite čez most, vstopnine ni (nanj vodi cca 250 stopnic; deluje tudi dvigalo) in se sprehodite od enega do drugega mostu po delno steklenih tleh. Tudi to je posebna izkušnja, ko pod tvojimi nogami vozijo avtomobili oz. plujejo čolni/ladje.

Na vrhu predlagamo, da si vzamete dovolj časa za lepe razglede pa tudi poučne zgodovinske table, ki pričako o količini materiala in urah dela na mostu.

Sprehod čez Tower bridge, London

8. Borough market

Od Tower bridge vodi lepa sprehajalna pot ob reki v smeri centra mesta. Mi smo se odločili, da se na kosilu ustavimo na Borough market, tržnici, ki slovi po različnih dobrotah. V večji meri gre sicer za sladke stvari – čokolade, pecivo, suho sadje ipd. a je nekaj tudi ponudnikov ulične prehrane, ki je vseža in sproti pripravljena. Odlična je paella, dobri so tudi falafli. Precej vredu zgledajo tudi različni burgerji. Priporočamo obisk, v kolikor ste v bližini.

Poulične dobrote, Borough market

9. Muzej voščenih lutk Madame Tussauds

Čeprav res turistična, za nas ena najboljših izkušenj Londona (če ne najboljša!). K celotni izkušnji je dodalo dejstvo, da smo bili v muzeju med prvimi (stali pred vrati že 15 min pred odprtjem ob 9.00), kar nam je res omogočalo, da smo bili v posameznih sobanah sami.

Poziranje s kraljico, Madame Tussauds

Zakaj je muzej tako dober? Ker res ponudi nekaj za vse okuse in vse starosti. Z mamo sva uživali ob voščenih kipih, ki jih mulc v večji meri ni niti spoznal (razen nekaterih športnikov in mlajših glasbenikov), sam pa je užival v “strašljivem” delu v kleti, kjer si lahko ogledate zaporniške celice in podobno.

Kaj od voščenih lutk priporočamo? Kraljeva družina je kar nujna, zanimiv je tudi del z glavnimi zvezdami (James Bond, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio), glasbeniki (Freddie, David Bowie, Beyonce), za otroke bodo zanimivi Marvel liki, ljubitelji Zvednih stez pa bodo prišli na svoj račun z vsemi liki.

Freddie, Madame Tussauds

Zelo zelo dober del muzeja pa je udi krožna vožnja z vlakcem (angleškim taksijem) čez zgodovino Združenega kraljestva, ki govori o vseh pomembnejših vladarjih, kugi, požaru, obeh svetovnih vojnah ipd.

Na koncu je na voljo tudi brezpčalen 5d kino, kjer poleg 3d očal izkusite tudi posebne efekte.

Absolutno priporočamo, da karte kupite vnaprej in se postavite v vrsto za jutranji ogled muzeja, saj si težko predstavljamo gnečo čez dan.

10. Regent’s Park

Tik ob muzeju voščenih lutk se nahaja lepo urejen Regent’s park, ki ga priporočamo za kratek sprehod po gneči v muzeju, kavo v lokalu ali igro na otroških igralih. V parku domuje tudi veliko živali, ki bodo gotovo pritegnile. Del parka so tudi kraljevi vrtovi, kjer kolesarjenje in psi niso dovoljeni, a nismo opazili, da bi bil urejen kako drugače. V poletnih mesecih v parku deluje odprto gledališče.

London ima vse polno lepih parkov, med drugim tudi Regent’s park

11. Muzej znanosti

Ena izmed prednosti Londona je, da je večina muzejev brezplačnih. Kljub temu se ob vhodu zahteva vstopnica, ki jo rezervirate ob vnaprej določeni uri prihoda brezplačno (z opcijo donacije) na spletni strani posameznih muzejev. Slednje sicer ne preprečuje gneče, ki smo jo – vsaj v mizeju znanosti- izkusili čez vikend, ko je bilo tudi vreme bolj deževno.

Muzej znanosti, London

Kljub temu mizej znanosti toplo priporočamo, še posebej, če imajo otroci radi tehnologijo, vesolje, razvoj medicine, zanimivo pa je videti tudi razvoj malih gospodinjskih aparatov ipd.

Del o vesolju, muzej znanosti, London

Priporočamo, da si dodaten čas vzamete za del o vesolju in parnem stroju, zanimiv pa je tudi del o delovanju človeškega telesa. Povsod so tudi interaktivne postaje za obiskovalce, ki bodo pritegnile.

12. Oxford street in Piccadilly Circus

Oxford street je klasična nakupovalna ulica, ki jo imajo vsa velika mesta. Čez dan polna ljudi, sicer pa polna velikih (in precej dragih) trgovin. Mi smo se sprehodili čez njo ter se nato sprehodili tudi do Piccadilly Circusa, ki je nekakšen newyorški Times square, a če v London niste prišli nakupovati, predvsem pa če niste pripravljeni precej odpreti denarnice, oboje zlahka izpustite. Pri nas oboje za mulca ni bilo pretirano zanimivo, midve z mami pa sva izložbe v sicer deževnem popoldnevu vseeno nekoliko ošvrknili na daleč.

Piccadilly circus

Primer načrtovanja aktivnosti po dnevih:

1.dan: Buckinghamska palača, St. james’s Park, vožnja z ladjico po Temzi do Tower bridge, Tower bridge, Borough market, Oxford Street, Piccadilly Circus, Muzej znanosti

2. dan: muzej voščenih lutk Madame Tussauds, Regent’s Park, London Eye, Akvarij, še en muzej (Victoria&Albert muzej ali Natural History museum). Če bi planirala sama, bi zvečer priporočala tudi ogled kakšnega musicla.

3. dan: Greenwich ali Camden market, odhod domov

Kip Sherlocka Holmesa, LondonPomembno za starše:

 • Vreme je tipično angleško – mi smo sicer imeli precej sreče in je deževalo le kakšno uro na dan, a tukaj ni garancije. Nujna so nepremočljiva oblačila (bunde, jakne, vetrovke – glede na letni čas), pelerine in/ali zložljivi dežniki ter udobna in nepremočljiva obutev.
 • Razdalje (tudi če ostanete zgolj v centru) so ogromne. Del je mogoče prehoditi, do vseh znamenitosti pa zagotovo ne. Predlagamo kombinacijo hoje in javnih prevozov, ker boste v vsakem primeru naredili vsaj 10km dnevno.
 • Gneča pri glavnih znamenitostih zna biti ogromna. Načrtujte prihod pol ure prej (ponekod to tudi ponudnik zahteva). Mlajše otroke je fino opremiti s podatki staršev.
 • Večina podzemnih postaj ima dvigala, ne pa vsa. Z otroškim vozičkom bo zato potrebno nekaj iznajdljivosti, zato predlagamo kombinirano uporabo nosilke.
 • Wifi je na voljo v vseh znamenitostih, sicer pa tudi stroški telefoniranja niso visoki. Za prenos podatkov ni bilo potrebe zaradi pogostega wifija.
 • V centru brez težav dostopate do ulične prehrane (hot dog, praženi mandlji, kitajska/azijska prehrana), zato lačni zagotovo ne boste. Če se želite izogniti dragim restavracijam, je opcij na cesti/tržnicah dovolj. Voda je pitna.

Zapisano odraža naše izkušnje obiska Londona. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime