Družinsko potovanje po Tanzaniji – safari in turkizne plaže

5

Kdor si želi občutiti pravo Afriko, hkrati doživljati in uživati, a biti brez skrbi, mora prej ko slej pomisliti na Tanzanijo. Na neskončne planjave Serengetija, na turkizne plaže Zanzibarja, na izjemno koncentracijo živali v Ngorongoru, pa tudi na manj samoumevne kitovce in koralne grebene otoka Mafia.

Destinacija: Tanzanija

Čas potovanja: januar 2018

Časovna razlika: UTC + 3 ure (pozimi dve uri pred Slovenijo)

Dnevi na potovanju: 14 dni

Starost otrok: 17 in 10 let

Raj za: ljubitelje prostoživečih živali v naravi in tropskih plaž

Primerno za: družine s šoloobveznimi otroki, izvedljivo tudi z mlajšimi, ki znajo v terencu potrpežljivo počakati na naslednjo žival.

Vreme: v glavnem tropsko, z dvema deževnima obdobjema, bolj izrazitim marca/aprila in manj izrazitim novembra/decembra, letna povprečna temperatura zraka je med 25 – 32 °C (noči v savani nekoliko hladnejše), morja pa med 25 – 29 °C. Le pomlad ni najbolj priporočljiv čas za obisk.

Leti do destinacij in nazaj:

 • Benetke – Istanbul (trajanje poleta: 2 h 30 min) in naprej Istanbul – Zanzibar (trajanje poleta: 7 h) s Turkish Airlines;
 • Zanzibar – Dar Es Salaam s Flightlink (trajanje leta 30 min, enako nazaj)
 • Dar Es Salaam – Mafia s Coastal Airways (trajanje leta 35 min, enako nazaj)
 • Dar Es Salaam – Mwanza s Fastjet (trajanje leta 2 h, enako nazaj)
 • Zanzibar – Istanbul (prek Kilimanjara, trajanje poleta s postankom v letalu: 9 h) in naprej Istanbul – Benetke (trajanje poleta: 2 h 30 min), s Turkish Airlines
Naša pot po Tanzaniji in Zanzibarju

 Pot z letališč do lokacij: lokalni taksiji

Namestitve (navedene so glavne, ne tranzitne namestitve):

 • Zanzibar: Casa Umoja Nungwi
 • Mafia: Ibizza Inn
 • Serengeti: javni kamp Pimbi
 • Zanzibar: White Sands Paje (ne Luxury ampak Villas)

Budget – 1.880€/osebo

 • 450 EUR / osebo mednarodne letalske karte,
 • 390 EUR / osebo notranji leti (6x),
 • 100 EUR / osebo aktivnosti Mafia Island (takse za park, snorklanje s kitovci, koralni greben, skrivna laguna, lokalna vas, samotna plaža)
 • 600 EUR / osebo all-inclusive Serengeti safari 4D/3N,
 • 340 EUR / osebo druge namestitve, hrana in prevozi

Informacije, pomembne za potovanje:

 • Lokalna valuta: 1 EUR = cca 2.650 Tanzanijskih šilingov
 • Cene prenočišč: povprečno 90 EUR / noč za štiričlansko družino. S pomočjo Tripadvisorja, Lonely Planet Thorn Tree foruma, Bookinga in Airbnb.
 • Cene prevozov: taksiji na Zanzibarju stanejo okrog 50 EUR med letališčem in obmorskimi destinacijami, lokalni leti med 40-60 EUR v eno smer, na otok Mafia pa najmanj 200 EUR za povratno karto iz Dar es Salaama.
 • Hrana: na Zanzibarju mednarodna, na Mafii odlični morski curry-ji, v Serengetiju afriška mešanica izpod rok lokalnega kuharja, tropskega sadja nikjer ne manjka.
 • Bankomati: dostopni, a včasih prazni, možno plačevati z ameriškimi dolarji, kar je malenkost dražje.
 • Zdravje: Tanzanija z zdravstvenega vidika ni posebej problematična, a vendar velja za malarično. Nekateri se znajdejo z izogibanjem pikom komarjev, ki jih v sušnih obdobjih ni veliko. Mi smo za preventivo vseeno jemali Malarone, brez omembe vrednih stranskih učinkov.

Vrhunci našega družinskega potovanja po Tanzaniji

V Tanzanijo nas je zvlekla kombinacija vrhunskega safarija in turkiznih plaž, piko na i pri odločitvi pa je postavil otok Mafia s svojimi kitovci in koralnimi grebeni. Ker se je safari sprva kazal kot  (pre)draga aktivnost, smo iskali ugodnejšo varianto, ki se je ponudila z ugodnejšim lokalnim letom v Mwanzo in vstop v Serengeti skozi zahodna vrata. Žal pa posebnih variant za prihranek pri letu na Mafia Island ni. Potovanje smo začeli z dvodnevnim raziskovanjem severnega dela Zanzibarja in končali z razvajanjem na njegovih vzhodnih plažah.

 1. Neskončne turkizne plaže na Zanzibarju – Nungwi

Zanzibar je tropski otok v Indijskem oceanu, ki je zadržal arabski pridih nekdanjega sultanata, kakor tudi proizvodnjo začimb, predvsem nageljnovih žbic. Nekoč se je tu trgovalo s sužnji, zdaj pa otok zaznamujejo predvsem turkizne plaže, z gotovostjo najlepše v relativni bližini Evrope. Kar se prostoživečih živali tiče, najdemo endemične rdeče gvereze (opice) v gozdu Jozani in velike pliskavke (delfine) ob obalah Kizimkazija.

Plaža nekje med Nungwijem in Kendwo (Tanzanija z družino)

Nungwi in Kendwa, vasi na severnem delu otoka, se lahko pohvalita s plažo, ki ne izgine ob oseki, kot je to značilno za osrednje in južne plaže. Prav tako se obala nekoliko bolj strmo spusti v morje in je zato prijaznejša za plavanje. Kljub popularnosti je plaža med krajema tako dolga, da kakšne gneče ni občutiti. Na plaži vidiš Masaje, nekatere prave, druge le tako oblečene, ki na ne preveč nadležen način ponujajo jahanje kamel ali prodajajo kokos.

Sellfie na Kendwa beach (Zanzbar, Tanzanija)
Kamela pozirana peščeni plaži (Zanzibar, Tanzanija)
 1. Snorklanje in kitovci na Mafia Island

Mafia je tropski otok, ki leži v Indijskem oceanu jugovzhodno od Zanzibarja, poznan povečini le ljubiteljem potapljanja in snorklanja. Magnet za turiste so kitovci – zelo veliki, nenevarni morski psi, ki se hranijo s planktonom. Najdemo jih v zalivu Kilindoni na sicer ne preveč slikoviti zahodni strani otoka, medtem ko se koralni greben v zaščitenem morskem parku nahaja na vzhodni strani, med večjo Mafio in bližnjim manjšim otokom Chole.

Kitovec v zalivu Klindoni (otok Mafia, tanzanija)
Snorklanje in jastog na otoku Chole, Tanzanija

Poleg snorklanja smo obiskali lokalno vasico na otoku Chole, samotno plažo Kisimani in skrito laguno z nepekočimi meduzami. Domačini so nam pokazali drevo polno letečih lisic in primitivno ladjedelnico, res pristno in zanimivo. Privilegij je bil tudi imeti ribji piknik na kilometrski plaži, ki smo jo imeli samo zase. Vzdušje na Mafii je bilo sploh tipično afriško, drugih turistov pa nismo opazili, kar je dandanes redkost in tako pusti posebno dober vtis.

Skrita laguna na otoku Chole, Tanzanija
Leteče lisice na otoku Chole, Tanzanija
 1. Mwanza in Viktorijino jezero

Drugo največje mestu v Tanzaniji, ki leži ob Viktorijinem jezeru, je bilo sprva mišljeno zgolj kot izhodišče za obisk Serengetija, a se je izkazalo kot zanimiv postanek. Predvsem nas je navdušil sončni zahod na obalah drugega največjega sladkovodnega jezera na svetu.

Sončni zahod nad Viktorijenem jezeru, Tanzanija
 1. Safari v Nacionalnem parku Serengeti

Serengeti, v jeziku Masajev pomeni neskončne planjave, je prispodoba za safari, k čemur je verjetno pripomogel Disneyev Levji kralj. Mi smo se ga lotili z zahodne strani, ker je lokalni let na zahod v Mwanzo cenovno naravnan na domačine, medtem ko so leti v vzhodno Arusho namenjeni turistom. Stroške smo nadalje znižali s kampiranjem v javnem kampu, za katerega pa je potrebno priznati, da, predvsem kar se sanitarij tiče, nudi minimum udobja.

Javni kamp Pimbi Serengeti, Tanzanija

No, v Serengeti se nismo prišli razvajat, to smo počeli na Zanzibarju, temveč smo tja prišli opazovat živali in pri tem Serengeti gotovo ne razočara. Na neskončnih planjavah parka so namreč domovanje našle tako zveri kot njihov plen, vmes pa še zelo veliki sloni, žirafe in povodni konji ter več edinstvenih ptic, plazilcev in opic.

Zvezde so velike mačke. Levji mladič v senci (Serengeti, Tanzanija)

Zvezde Serengetija so gotovo velike mačke, torej levi, leopardi in gepardi, ki se premikajo za velikimi čredami kopitarjev, predvsem gnujev in zeber, pa tudi bivolov, topijev in gazel. Spektakularna migracija s prečkanjem reke Grumeti, kjer krokodili čakajo na gnuje, se žal dogaja poleti in veliko severneje, tako da ga mi nismo doživeli.

Mungti na preži – utrinek iz safarija v Serengetiju, Tanzanija

Na naši listi želja, ki je obsegala več kot dvajset najbolj zanimivih živali afriških savan, smo v fotografski objektiv ujeli vse razen nosoroga, ki je tudi sicer v Serengetiju zelo redek. Pri tem pa se nismo osredotočali zgolj na najbolj samoumevne živali, ampak tudi na bolj redke, kot so na primer opica črnobela gvereza, surikatam podobni mungoti ali ptič tajnik.

Žirafi, Serengeti, Tanzanija

Serengeti poleg živali ponuja tudi slikovite elemente pokrajine, kot so skalnati hribčki (kopje) ali osamljene akacije sredi širnih planjav.

Tipični prizor iz savane Serengetija, Tanzanija

Na povratku v Mwanzo, ki je bila izhodišče za povratek prek Dar es Saalama na Zanzibar, smo se ustavili še v etno vasici plemena Sukumi in na bližnji tržnici. Lep vtis je na nas pustila prešernost ljudi, ki kljub ekonomskemu pomanjkanju kar izžarevajo optimizem.

Vaška Ttžnica v mestu Sukum , Tanzanija

5. Vrtički alg in kajtanje na Zanzibarju – Paje

Naše potovanje po Tanzaniji smo zaključili tam, kjer smo ga začeli – na Zanzibarju. Tokrat na vzhodni strani otoka, v vasi Paje, ki ponuja še bolj turkizne plaže, morske vrtičke alg in veter za kajtanje. Tudi če vas kajtanje ne zanima, pa vas bodo privlekli fancy beach bari z domiselno ponudbo za raznoliko srenjo kajtarjev z vseh vetrov. Oseka pa za kratek čas ponudi kilometrske planjave belega peska, kot nalašč za sprehod in opazovanje lokalnih žensk pri obiranju alg … a le do naslednje plime in namakanja v enem najlepših morij.

 

Naša nastanitev v Paje, Zanzibar
Med vrtičli z algami Paje, Zanzibar, Tanzanija

Velikokrat se potopisi končajo z željami, da bi se nekoč na destinacijo še vrnili, pa največkrat ostane le pri željah. No, mi lahko z veseljem oznanimo, da se po letu in pol v Tanzanijo vračamo čisto zares. V okviru projekta Z družino v divjino bomo med krompirjevimi počitnicami v Tanzanijo peljali nekaj sorodnih duš, za dva velika terenca nas bo. Prvi je sicer že poln, za drugega pa se veselimo novih prijav. Če pa boste ostali doma, spremljajte naše dogodivščine iz Tanzanije in z drugih koncev sveta prek Facebooka in Instagrama – @zdruzinovdivjino … Ker mi itak gremo!

5 KOMENTARJI

 1. Pozdrav

  Mene zanima kako, s kom, oz. preko koga ste šli na safari? Čisto v lastni režiji?

  Imate oz. lahko delite kak info več o safariju? Hvala

 2. Živjo Tina, ne, ni bil self-drive safari, ker bi nas stal skoraj enako kot z vodičem/šoferjem in kuharjem. Je bil pa privatni, samo za nas in niti luksuzen, niti drag. Kakih 650€/osebo za 4D/3N s spanjem v javnem kampu. Izhodišče pa Mwanza, zahodno od Serengetija, le da nizkocenovni Fastjet zdaj več ne leti v Tanzaniji. Lp, uros@zdruzinovdivjino.com

 3. Pozdravljeni.

  nameravamo obiskati Zanzibar v juniju in imamo željo iti tudi na safari za 3 ali 4 dni. Zanima me ali ste prevoz iz letališča + vodiča izbrali vnaprej preko spleta ali na kraju samem. Spali ste v lastnih šotorih ali njihovih? Ko gledam po spletu so šle cene v nebo… poizkušam priti do cenovno ugodnega potovanja.

  • Nina, predlagam, da kontaktirate Uroša iz Z družino v divjino, ki ima zagotovo najbolj sveže podatke o potepanju v tistih koncih. Uživajte na potovanju!

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime