Družinsko potovanje po Nizozemskem s petimi mulci

2

Nizozemska je evropska država locirana v severozahodni del Evrope, kjer na severu in zahodu meji na Severno morje, na jugu na Belgijo ter na Nemčijo na vzhodu. Njeno ozemlje pa sega tudi izven Evrope. Nizozemsko sestavljajo tudi trije otoki v Karibskem morju Aruba, Curacao ter južni del otoka St. Maarten. Vse štiri države sestavljajo Kraljevino Nizozemsko in so med seboj enakopravne. Mi smo obiskali našo »evropsko« Nizozemsko, katera je ena najbolj nizko ležečih držav na svetu in je znana po svojih mostovih, mlinih na veter, coklah ter tulipanih.

Destinacija: Nizozemska

Čas potovanja: april – maj 2017

Časovna razlika: je ni (v primerjavi z Slovenijo)

Dnevi na potovanju: 9 dni (- 2 dni porabljena za vožnjo tja in nazaj)

Starost otrok: 8, 7, 4, 3, 2 leti

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Za Nizozemsko so značilne mile zime in sveža poletja. Večino časa piha veter. V času našega obiska je kar pihalo, bunde so bile obvezna oprema kljub temu, da se je ogrelo do 16 stopinj. Prav tako je obvezna oprema dežnik, saj skoraj ni dneva brez kakšne plohe. Najlepši čas za obisk Nizozemske je vsekakor konec aprila, ko cvetijo tulipani.

Pot: Lahko se odpravite z letalom do Amsterdama ali Rotterdama. Mi smo se odpravili dve družini z dvema avtomobiloma. Pot nas je vodila: Slovenija – mejni prehod Šentilj – Avstrija – mejni prehod Passau – Nemčija – mejni prehod pred Nizozemskim mestom Zevenaar – Nizozemska – Leiderdrop.

Čas vožnje: 16 ur s postanki in več zastoji po Nemčiji, prevoženih malo manj kot 1300 km.

Namestitev: Priporočamo kampe, najem šotorov, hostlov, apartmajev. Cene hotelov so zelo visoke. Mi smo bivali pri sorodnikih.

Prevozi po Nizozemski: Če ne potujete s svojim avtomobilom priporočamo rent-a-car. Parkirišča se zlahka najdejo po vseh mestih, razen v Amsterdamu, tja se je potrebno nameniti dopoldan in poiskati parkirne hiše v naprej na spletu, prav tako ugodnosti parkiranja. Po mestu se naprej premikajte peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Cene parkirišč se gibljejo med 3 do 5 eur na uro. Na internetu prebrskajte za informacije o parkiriščih v posameznih krajih. Gorivo je cenejše, če se zapeljete z avtoceste v mesto ob avtocesti – če sta v mestu dve črpalki pojdite na drugo je po navadi cenejša. Nikoli ne toči goriva, kjer ni zunaj cenika – tam je najdražje.

Labodja predstava ob kanalu v Leiderdropu, Nizozemska
Labodja predstava ob kanalu v Leiderdropu, Nizozemska
Družinsko raziskovanje Nizozemske:

Če želite doživeti Nizozemsko, se vsekakor morate odpraviti ven iz večjih mest, na njihovo podeželje. Tega se tudi mi vedno oklepamo, zato smo se takoj po zajtrku vsak dan odpravili na celodnevno raziskovanje.

Dan 1: Raziskovanje okolice Leiderdropa

Prvi dan smo izkoristili za raziskovanje oklice Leiderdropa, parkov ter ogled mlinov na veter v bližnji okolici. Leiderdrop je manjše mestece v bližini bolj znanega mesta Leiden. Mestece se bohoti z romantičnimi kanali, parki, ter z bližnjimi mlini na veter med polji. V Leiderdropu najdemo tudi veliko igralnih površin in drugih aktivnosti za otroke, katere so naši najmlajši oboževali, pa tudi mi starejši smo preizkusili kakšno gugalnico in plezalo. V središču mestnega parka se nahaja mini kmetija, kjer si otroci lahko pobližje ogledajo živali. Še posebej smo uživali ob ogledu mlinov na veter med polji. Prav poseben čar je poljem dodala še cvetoča oljna repica, katera je s svojo zlato rumeno barvo popestrila pokrajino.

Mini kmetija v Leiderdropu, Nizozemska
Mini kmetija v Leiderdropu, Nizozemska
Mlini na veter, ki so bili v preteklosti namenjeni prečrpavanju vode. Ob večjih nalivih še jih uporabijo za ta namen tudi danes, Nizozemska
Mlini na veter, ki so bili v preteklosti namenjeni prečrpavanju vode. Ob večjih nalivih še jih uporabijo za ta namen tudi danes, Nizozemska
Sprehod med polji, katere krasijo mlini na veter, Nizozemska
Sprehod med polji, katere krasijo mlini na veter, Nizozemska
Dan 2: Noordwijk aan Zee

Če se odpravljate na Nizozemsko, se vsekakor morate podati tudi na obalo. Nas je pritegnila kar dvakrat. Prvič smo se odpravili v bližnji kraj Noordwijk aan Zee, kjer nas je osupnila dolga in široka peščena plaža, na kateri so otroci neizmerno uživali. Plaža kar vabi, da se odpraviš na doooolg sprehod po njej. Otroci se lahko brezskrbno igrajo, tekajo naokrog, pobirajo školjke,…

Prvo polje tulipanov, ki smo ga srečali na poti v Noordwijk, Nizozemska
Prvo polje tulipanov, ki smo ga srečali na poti v Noordwijk, Nizozemska
Široka in dolga peščena plaža v kraju Noordwijk aan Zee, Nizozemska
Široka in dolga peščena plaža v kraju Noordwijk aan Zee, Nizozemska
Akcija, ko spustiš otroke iz vajeti, da tečejo brez omejitev, Nizozemska
Akcija, ko spustiš otroke iz vajeti, da tečejo brez omejitev, Nizozemska
Dan 3: Do svetilnika na pravljičnem otočku Marken

Tretji dan nas je pot vodila na otoček Marken, ki se nahaja nekaj kilometrov severneje od Amsterdama. Na otok smo se odpravili čez nasip z avtomobili, katerega so umetno zgradili leta 1957, zato da so prebivalcem otoka olajšali življenje na njem in tako tudi omogočili razvoj turizma na samem otoku. Jezero ki obdaja otok, je bilo nekoč morje, vendar so ga zajezili in tako je postalo veliko sladkovodno jezero. Na otoku je samo eno mestece, ki se prav tako imenuje Marken. Takoj po prihodu do mesta se nahaja parkirišče, kjer smo parkirali avtomobile in se peš podali do znamenitega svetilnika in nato po jezu nazaj do mesteca, kjer smo si ogledali še pristanišče. Otok je res pravljičen in miren, masovni turizem še tukaj na srečo ni razvit. Do svetilnika se odpravijo le nekateri turisti, ki raziskujejo Nizozemsko samostojno, če pa že zaide kakšen avtobus turistov, pa si le ti bolj ogledajo samo mesto in pristanišče.

Nasvet: parkirišče plačajte za tri ure, če se želite v miru z otroki sprehoditi do svetilnika in si ogledati še mesto.

Znamenit svetilnik na otoku Marken, Nizozemska
Znamenit svetilnik na otoku Marken, Nizozemska
Ko se vračamo v mesto Marken, srečamo tudi črne labode, Nizozemska
Ko se vračamo v mesto Marken, srečamo tudi črne labode, Nizozemska
Pristanišče v mestu Marken, z znamenitimi zelenimi hiškami, Nizozemska
Pristanišče v mestu Marken, z znamenitimi zelenimi hiškami, Nizozemska
Edam in Volendam

Po odlično preživetem dopoldnevu na pravljičnem otočku, smo se odpravili še v manjši mesti nekaj kilometrov severneje od otočka Marken, Volendam in Edam. Volendam je v preteklosti privabljal slikarje s cele Nizozemske, kasneje tudi tuje slikarje, kateri so bili prvi turisti v tem mestu. Med njimi je bil tudi Picasso. Danes je mesto priljubljena turistična točka in tudi mi smo si želeli ogledati stari del mesta za katerega govorijo, da je odlično ohranjen. Vendar nas je gneča od tega odvrnila in tako smo se samo peljali skozi mesto in se namenili do 5 minut oddaljenega mesta Edam, kateri ni tako turistično obiskan. Množico turistov v mesto pripelje samo tržnica sira, po kateri je mesto znano. Po ogledu mesta smo poiskali še cerkev Grote Kerk, za katero je pokopališče posuto s školjkami. Po zajezitvi morja je na obalo naplavilo veliko količino školjk in polžkov, katere so uporabili za potke po pokopališču.

Zaanse Schans – muzejska vasica iz 18. stoletja
Zaanse Schans, Nizozemska
Zaanse Schans, Nizozemska

Pozno popoldne smo se namenili še do muzejske vasice iz 18. stoletja – Zaanse Schans. Vasica je nekaj posebnega, pravljična, majhne hiške obdane s kanali, rustikalnimi trgovinicami in osmimi še delujočimi mlini na veter, kateri imajo vsak svoje ime. Nam je najbolj ostal v spominu mlin z imenom Maček. Vsi mlini so za plačilo odprti tudi za obiskovalce. V njih pridelujejo olje iz oljne repice, gorčico, slikarske barve, trije pa delujejo kot žage.

Muzejska vasica Zaanse Schans
Muzejska vasica Zaanse Schans

V vasi si lahko ogledate tudi izdelavo tradicionalnih lesenih cokel ali se odpravite na tradicionalne nizozemske palačinke s premerom male pice. Cena ene palačinke v času našega obiska je bila nič manj kot 10 eur.

Opazovanje mlinov ali vode…Zaanse Schans, Nizozemska
Opazovanje mlinov ali vode…Zaanse Schans, Nizozemska

Vas bi bila res pravljična, če bi odmislili trume turistov. Vsa ta gneča in nekateri nepotrpežljivi turisti so nas kar odvračali, zato se nismo dolgo zadrževali. Večina turističnih aranžmajev, ki jih ponujajo agencije vključuje ogled prav te vasice. Zato je bilo že na parkirišču ogromno avtobusov.

Nasvet: v Zaanse Schans se odpravite čez teden v dopoldanskem času. Vstopnine za ogled vasice ni, parkirišče vas bo pa stalo 10 eur na avtomobil na dan.

Tipična Nizozemska vas
Tipična Nizozemska vas
Dan 4: Giethoorn – Nizozemske Benetke
Na poti v Giethoorn so nas spremljala živobarvna polja tulipanov, Nizozemska
Na poti v Giethoorn so nas spremljala živobarvna polja tulipanov, Nizozemska

V nedeljo je bilo napovedano najlepše vreme v času našega potepanja, zato smo dan izkoristili za obisk Giethoorna, poznanega tudi pod imenom Nizozemske Benetke. Giethoorn je pravljična vasica brez cest. Vas ima kar 176 mostov in jo povezujejo samo kanali. Ob kanalih so tudi pešpoti, tako da si jo lahko ogledate peš ali pa najamete majhen električni čoln za katerega boste odšteli 15 eur na uro. Za ogled cele vasice s čolnom je dve uri čisto dovolj. Upravljanje čolna je po besedah naših moških enostavno, kljub temu so se nekateri vozili samo vzvratno…

S čolnom po vasi Giethoorn, Nizozemska
S čolnom po vasi Giethoorn, Nizozemska

Kanali vodijo skozi celo vasico, nato vas pa pripeljejo do jezera po katerem se vrnete nazaj na začetno mesto. Ob našem obisku je bilo zelo vetrovno in posledično visoki valovi na jezeru, kateri so nas tako škropili, da smo se morali obrniti in se vračati po kanalih nazaj. Zaradi gneče na kanalih smo se ženske in otroci izkrcali in se odpravili peš proti avtomobilom. Moška in naš 7 letnik ter 2 letna nečakinja pa so se odpravili nazaj na jezero in tako dostavili čoln na začetno mesto.

Čudovite hiške v Giethoornu, Nizozemska
Čudovite hiške v Giethoornu, Nizozemska

Nasvet: Vasica je res vredna ogleda, priporočamo pa, da se jo odpravite pogledat med tednom oziroma v dopoldanskem času. Ko smo dopoldne prišli do vasice je bilo še kar mirno, nekaj čolničkov je bilo že na kanalih, popoldan je bila pa nenormalna gneča. Takšna količina čolnov na kanalih pa se kar zaletava eden v drugega in se res ni prijetno peljati, če moraš samo paziti, da se v koga ne trčiš ali da kdo ne trči vate. Nekateri so bili res pravi mojstri za povzročanje karambolov. Brezplačno parkirišče se nahaja tik pred vasico.

Vračanje naših najpogumnejših, ki so se podali na jezero, Nizozemska
Vračanje naših najpogumnejših, ki so se podali na jezero, Nizozemska
Znamenita avtocesta, katero poznamo iz fotografij iz raznih revij in interneta. Seveda bi bil pogled na vetrnice v morju mnogo lepši iz zraka. Ampak tudi tako je bilo fantastično, Nizozemska
Znamenita avtocesta, katero poznamo iz fotografij iz raznih revij in interneta. Seveda bi bil pogled na vetrnice v morju mnogo lepši iz zraka. Ampak tudi tako je bilo fantastično, Nizozemska
Utrecht – Kasteel de Haar

Ob vračanju iz Giethoorna smo se spotoma ustavili še v Utrechtu in se napotili si ogledat neogotski grad Kasteel de Haar, ki ga obdaja čudovit park. Grad velja za enega najlepših dvorcev sveta. Ob prihodu do gradu smo bili kar malo razočarani, saj se je prav ta dan odvijal festival Elfia. Zanimivo je bilo videti vse odlično izdelane maske in kostume ampak mi smo si želeli ogledati park in dvorec. Zaradi festivala je bil park poln paviljonov in šotorov, kateri so kvarili njegov izgled. Na vstopu, so nam tudi odsvetovali ogled, saj so pričeli pospravljati reči od festivala in se nam po njihovih besedah res ni splačalo plačati vstopnine. Zato smo si grad ogledali iz daljave in nam je bilo prav žal, da smo naleteli na ta festival in si nismo mogli ogledati parkov ter gradu od blizu.

Kasteel de Haar – en izmed najlepših dvorcev sveta, Nizozemska
Kasteel de Haar – en izmed najlepših dvorcev sveta, Nizozemska
Dan 5: Rotterdam in Delft

Pot nas je popeljala tudi južno od Leidna in sicer do modernega in drugega največjega mesta po številu prebivalcev – Rotterdama. Mesto je bilo med drugo svetovno vojno popolnoma uničeno. Ponaša se z enim izmed najbolj zasedenih in največjih pristanišč na svetu. Parkirno mesto smo našli v bližini hotela New York Holland, kateri navdušuje z notranjim dizajnom v obliki ladje.

Notranjost hotela, Nizozemska
Notranjost hotela, Nizozemska

Ko vstopiš v hotel imaš resnično občutek kot da se sprehajaš po ladji. Napotili smo se tudi čez največji most v Rotterdamu – Erasmus vse do zanimivo zasnovanega naselja Kubuswoningen oziroma Cube Houses, katero je bilo zgrajeno leta 1977. To so stanovanja, ki so zgrajena v videzu kocke. Na pogled delujejo zelo zanimivo, v resnici pa je zaradi naklona velik del površin neuporaben.

Največji most v Rotterdamu - Erasmus, Nizozemska
Največji most v Rotterdamu – Erasmus, Nizozemska
Cube Houses, Nizozemska
Cube Houses, Nizozemska

 

Po ogledu Rotterdama smo se napotili še v mesto Delft, katero je znano po modro obarvanem porcelanu, katerega so pričeli izdelovati sredi 16. stoletja. Delft je vsekakor popolno nasprotje Rotterdama. Manjše mesto s čudovitim trgom ter seveda kanali. Ogled mesta nas je vodil do Nieuwe Kerk – Nove cerkve, katera ima drugi najvišji zvonik na Nizozemskem ter do Oude Kerk – Stare cerkve, katere zvonik je znan kot nizozemski stolp v Pisi. Zvonik je nagnjen približno dva metra, njegov naklon je zelo lepo viden. Seveda nismo mogli zapustiti Delfta ne da bi kupili porcelan. Ob glavnem trgu se nahaja več trgovinic, katere so polne izdelkov iz porcelana od tistega cenejšega pa vse do za naše denarnice predragega. Za komplet skodelice za mleko in sladkor s podstavkom sem odštela 20 eur.

Naš nasvet: V Delftu parkirajte samo v parkirnih hišah, saj so javna parkirišča namenjena domačinom. Nas je pričakala kazen 90 eur in tako smo ugotovili zakaj ni bilo nikjer nobenega avtomata za plačilo parkirnine. Naučili smo se tudi, da nikoli ne parkiraj tam, kjer tabla zraven nizozemščine ni zapisana še v angleščini.

Stara cerkev z zamaknjenim zvonikom, Nizozemska
Stara cerkev z zamaknjenim zvonikom, Nizozemska
Dan 6: Amsterdam

Ker enostavno nismo mogli zapustiti Nizozemske, brez da bi si ogledali glavno mesto, smo se odpravili tudi v Amsterdam. Parkirali smo v parkirni hiši ob Olimpijskem stadionu. Izkoristili ugodno parkiranje, ki je veljalo po 10 uri dopoldan in sicer na način parking + vozovnica za tramvaj. Na ta način smo odšteli za tramvaj dobrih 6 eur za pet člansko družino ter 1 eur za celodnevno parkirišče. Daleč najcenejše parkiranje na Nizozemskem. Ko smo prišli do garažne hiše je bila pred njo kolona vozil, ki je čakala, da se sprosti kakšno prosto mesto. Čakali smo nekje 20 minut, da smo tudi mi dobili mesto v parkirni hiši. Pred stadionom smo stopili na tramvaj in odšli do samega centra Amsterdama, naprej smo mesto raziskovali peš. Vse glavne znamenitosti so bolj ali manj nekje skupaj. Sprehodili smo se do slavnega napisa I amsterdam, mimo muzejev ter brusilnice diamantov, kjer so brusili tudi znameniti diamant, ki je vdelan v angleški kroni.

Preberite si tudi top 5 doživetij v Amsterdamu z otroki –> KLIK
Obvezno fotografiranje ob najbolj oblegani turistični točki v Amsterdamu, Nizozemska
Obvezno fotografiranje ob najbolj oblegani turistični točki v Amsterdamu, Nizozemska

Pot smo nadaljevali ob kanalu do rdeče četrti in nato do cvetličnega trga, kjer smo nakupili čebulice tulipanov ter do osrednjega trga Dam, kjer se nahaja Kraljeva palača, Nova cerkev v kateri potekajo kronanja kraljev ter muzej voščenih lutk.

Običajni prizor ob kanalih, Nizozemska
Običajni prizor ob kanalih, Nizozemska
Narodni park Zuid-Kennemerland in polja tulipanov v kraju Lisse

Po ogledu Amsterdama smo se pozno popoldne napotili še do narodnega parka Zuid-Kennemerland, v bližini Haarlema. Ob informacijskem centru se nahaja večje parkirišče. Narodni park zaobjema veliko območje poraslih peščenih sipin, ob katerih se nahaja čudovita kilometre dolga peščena plaža.

Zuid - Kennemerland, Nizozemska
Zuid – Kennemerland, Nizozemska

Na drugi strani sipin pa se nahaja večji gozd, v katerem živi večja populacija damjakov. V notranjost parka so speljane sprehajalne poti, ampak ker smo bili že dokaj pozni in je strašno pihal hladen veter smo se namenili samo na daljši sprehod po plaži. Plaži zgleda, da sipine dajejo toliko zavetrja, da tukaj skoraj nič ni pihalo in smo preživeli čudovit večer na plaži.

Toplina pri srcu ter bridki priokus, ko se počasi poslavljaš od plaže in veš da se raziskovanje Nizozemske bliža koncu
Toplina pri srcu ter bridki priokus, ko se počasi poslavljaš od plaže in veš da se raziskovanje Nizozemske bliža koncu
Lisse

Ob vračanju iz narodnega parka Zuid-Kennemerland, smo se namenili po regionalnih cestah do kraja Lisse, kateri je znan po poljih tulipanov in po arboretumu Keukenhof, kateri se spomladi s svojimi 32 hektarji spremeni v pravi spomladanski vrt. Mi arboretuma nismo obiskali, saj so nas bolj pritegnila polja tulipanov.

Noben arboretum se ne more primerjati s pogledom na cvetoča polja, Nizozemska
Noben arboretum se ne more primerjati s pogledom na cvetoča polja, Nizozemska

V okolici Lisse-ja je veliko polj, katera krasijo živobarvna polja tulipanov, hijacint ter narcis. Več živobarvnih polj smo srečali tudi na poti v Noordwijk aan Zee ter v pokrajini Flevoland na poti v Giethoorn. Meni osebno noben arboretum ne more pričarati takšnih občutkov, kot sem jih doživela, ko sem zagledala prvo polje tulipanov in tudi vsako naslednje. Z vsemi kocinami pokonci in z občutki, ki se jih ne da opisati. Tudi moški del ekipe je bil čisto navdušen.

Dan 7: Leiden in obisk prave nizozemske kmetije s sirarno

Zadnji dan našega počitnikovanja smo namenili še za ogled bližnjega Leidna. Leiden je znan kot glavno mesto muzejev, katerih je tukaj kar 13. Posebej zanimiv je sedem nadstropni in 29 metrov visok mlin na veter, zgodovinski muzej okostij, kjer si lahko ogledate tudi okostje slavnega T-Rexa, potem pa je tukaj še muzej človeškega telesa, kjer se lahko dobesedno napotite skozi človeško telo. Mesto se ponaša tudi z najstarejšo nizozemsko univerzo, kjer sta študirali tudi nekdanji kraljici ter trenutni kralj. Po številu kanalov se Leiden nahaja takoj za Amsterdamom. Ogledali smo si tržnico, videli kako so galebi kradli ribe s tržnice ter nakupili nekaj spominkov.

Vrata v center mesta Leiden, Nizozemska
Vrata v center mesta Leiden, Nizozemska

Popoldan smo se namenili še do nizozemske kmetije, kjer smo si med drugim ogledali tudi sirarno ter pokušali različne vrste sira.

Na Nizozemski kmetiji
Na Nizozemski kmetiji
Ogled sirarne, Nizozemska
Ogled sirarne, Nizozemska

Pomembno za starše:

  • Varnost: Nizozemska je varna država, kriminala je zelo malo. Domačini s katerimi smo imeli stik so bili zelo prijazni, pripravljeni dati kakšen nasvet. V večini govorijo tudi angleško.
  • Zdravje: Nevarnosti ni, v poletnih časih je bojda več komarjev. V večjih mestih so bolnišnice. Pred potovanjem si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje ter Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. S seboj vzemite tudi potovalno lekarno.
  • Dokumenti: Preverite, da imate veljavne osebne dokumente, veljavnost dokumentov bi naj bila še tri mesece ob vstopu v državo.

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.