Družinsko potovanje po Filipinih

0

Filipini so destinacija, katero bi z veseljem priporočili vsem, ki potujejo z otroki. So varna dežela, kjer so otroci izjemno priljubljeni, tako da bodite pripravljeni, da bodo vedno v središču pozornosti. O izjemnih lepotah dežele govorijo slike same, spomini v otroških glavah pa so živi še danes in bodo ostali za vedno.

Destinacija: Filipini (Visayas regija)

Čas potovanja: julij  2015

Časovna razlika: UTC + 8ur

Dnevi na potovanju: 24 dni

Starost otrok: 6 let ter 2 leti in 8 mesecev ob odhodu

Raj za: ljubitelje narave, potapljanja in snorklanja, toplega tropskega morja, enostavnega in poceni potovanja ter prijaznih ljudi

Primerno za: otroke vseh starosti

Vreme: tropsko, letna povprečna temperatura zraka je 26,9 °C, morja pa 28 °C. Filipini ležijo znotraj Pacifiškega tajfunskega obroča, zato je izredno pomembna izbira časa in lokacije potovanja. Več informacij si preberite tukaj.

Let:

  • do destinacije

Benetke – Abu Dhabi z Etihad Airways (trajanje poleta: 6 h)

Abu Dhabi  – Kuala Lumpur z Etihad Airways (trajanje poleta: 7 h 15 min)

Kuala Lumpur – Cebu z Air Asia (trajanje poleta: 4 h)

Cebu – Siargao s Cebu Pacific (trajanje leta 1 h 10 min)

  • pot domov

Siargao – Cebu s Cebu Pacific (trajanje leta 1h 10 min)

Cebu  – Kuala Lumpur z Air Asia (trajanje poleta: 4 h)

Kuala Lumpur  – Abu Dhabi z Etihad Airways (trajanje poleta: 6 h 45min)

Abu Dhabi – Benetke z Etihad Airways (trajanje poleta: 6 h 30min)

Pot z letališča do lokacije: taxi, vodni transport in lokalni prevoz

Namestitev: Tripadvisor in Booking.com sta spletna pripomočka s katerimi izbiramo naše nastanitve, ki jih kasneje tudi ocenimo, tako da si podrobne opise lahko preberete na spodnjih povezavah:

Budget:

  • 650 EUR / osebo letalske karte
  • 700 EUR / osebo namestitev, hrana, prevozi, ogledi in vsi ostali stroški

Informacije pomembne za potovanje:

  • Lokalna valuta: cca. 51,61 PHP – 1 EUR
  • Cene prenočišč: prenočišče – 4.131.20 PHP / noč (80 EUR / noč) za vse. Na Tripadvisorju smo si prebrali ocene nastanitev v krajih katere smo si izbrali in jih rezervirali prek Bookinga. Tako potujemo že več let in smo bili zaenkrat brez neprijetnih presenečenj.
  • Cene prevozov: glede na to, da so Filipini otočje, je najpogostejši transport med njimi letalo ali trajekt. Tu izbirajte med zanesljivimi ponudniki kot je npr. OceanJet. Prav tako je Cebu Pacific letalska družba z zanesljivim slovesom. Na otokih je najpogostejše transportno sredstvo motor ali tuk – tuk ter seveda njihov znani “avtobus” imenovan  jeepney.
  • Plenice in otroška hrana: plenice in otroška hrana (kašice ipd.), nam znanih znamk, se lahko kupijo v vseh večjih trgovinah in trgovskih centrih v večjih mestih, drugje je izbira omejena.
  • Bankomati: bankomatov ni prav veliko – z izjemo večjih mest in letališč – in delujejo le na kreditne kartice. Gotovina je tako obvezen spremljevalec.
  • Zdravje: Priporočljivo je cepljenje za hepatitis A. S seboj smo imeli obvezno potovalno lekarno ter nekaj osnovnih antibiotikov za vsak slučaj. Kot povsod v tropskih deželah je pomembna pazljivost pri pitju vode (pijte le ustekleničeno) in redno umivanje rok. Večina sadežev se olupi (tu smo jedli najboljši mango do sedaj), tako da tu ne bi smelo biti težav. Seveda smo pred odhodom sklenili tudi zdravstveno zavarovanje z asistenco.

Najlepša doživetja našega potovanja po Filipinih

Republiko Filipine sestavlja preko 7000 otokov, geografsko pa je razdeljena na tri glavna področja: Luzon, Visayas in Mindanao.  Filipini ležijo v tajfunskem obroču, zato smo destinacije izbrali skladno z vremenskimi razmerami v mesecu juliju. Izbira je padla na Visayas regijo, katero bi tudi priporočili vsem, ki prvič potujejo tja.

2. Filipini - Visayas regija
Filipini – Visayas regija

 

1. Doživetja na otoku Bohol

Po prespani noči v Kuala Lumpurju, štri urnem letu, vožnji s katamaranom ter lokalnimi prevozi, smo končno prispeli na naš prvi cilj – otok Bohol, natančneje na SV del Bohola, imenovan Anda.

3. Kavica pred vožnjo s katamaranom na Bohol
Kavica pred vožnjo s katamaranom na Bohol
10. Lokalni prevoz
Lokalni prevoz

 

Lokacija našega resorta je bila res izjemna. Bili smo skoraj edini gostje, tako da smo imeli plažo in dva bazena skoraj samo zase. Nia se je odločila, da bo raje v bazenih, medtem ko je Svit z veseljem raziskoval kristalno čisto filipinsko morje, polno rib in ostalih morskih prebivalcev.

4. Naš pogled s terase
Naš pogled s terase
5. Sami v bazenu
Užitek v bazenu
6. Ure in ure v vodi
Ure in ure v vodi

 

Na Boholu se splača obiskati znane Chocolate Hills, ki jih sestavlja 1200 koničastih hribčkov, ki so predvsem fascinantni, ko so njihovi vrhovi zeleni. V najbolj suhem obdobju, ki traja nekje od januarja do aprila, pa se zaradi suše obarvajo rjavo. Pogled iz zraka naj bi v tem času spominjal na tablico čokolade.

9. Chocolate Hills
Chocolate Hills

 

Po legendi naj bi nastali med bojevanjem dveh velikanov, ki sta se obmetavala s skalami. Ko sta se končno utrudila, sta se spoprijateljila in skupaj zapustila otok, seveda pa skal za seboj nista pospravila. Druga legenda pa govori o velikanu, ki je bil nesrečno zaljubljen, saj je njegova ljubezen umrla. Tako je jokal dneve in dneve, dokler se solze niso strdile in formirale današnje formacije. Skratka, zgodbice, ki jih bodo otroci poslušali z odprtimi usti.

Do vrha vodi 214 stopnic, ki jih je Nia seveda “prehodila” v mojem naročju, urejena pa je tudi klančina za vozičke.

Druga, za otroke še bolj zanimiva stvar pa so tarzirji, ki so najmanjši še živeči primati na svetu iz družine Tarsidae. Danes jih najdemo samo še na otokih SV Azije in eden izmed njih je tudi Bohol. So majhne živali z velikimi očmi, ki so aktivni samo ponoči, podnevi pa spijo skriti za velikimi listi.

11. Vhod v zavetišče
Vhod v zavetišče
12. Zares jih je težko najti
Zares jih je težko najti

 

2. Doživetja na otoku Siquijor

Otok, na katerem ne boste našli veliko turistov in na katerem boste doživeli pristno filipinsko vzdušje, leži JV od otokov Negros in Cebu ter JZ od Bohola. Do njega smo prispeli po dvourni vožnji s katamaranom, kjer so še kako prav prišla topla oblačila, saj je bila klima, tako kot povsod v Aziji, blizu ledišča.

13. Čakajoč na katamaran
Čakajoč na katamaran
15. Jeepney
Jeepney

 

Otok je znan po magiji ter zdravilcih, h katerim so hodili in še hodijo številne znane osebe iz filipinskega življenja. V 16.st so ga, tako kot Filipine, odkrili Španci in mu nadeli ime Ognjeni otok, zaradi številnih kresničk, ki so dale otoku sijoč videz.

Krožna pot okoli otoka je dolga 80 km, tako je idealna za raziskovanje z motorji. Otroka sta prve izkušnje z azijskim načinom prevoza na motorju spoznala že na Tajskem, tako da je bilo tukaj zanju to le še užitek.

16. Ko si v Aziji...
Ko si v Aziji…
20. Plaža Salagdoong po uri vožnje
Plaža Salagdoong po uri vožnje

 

Uživali smo v prelepih Cambugahay slapovih, do katerih vodi 135 stopnic, skritih plažah in samostanu v mestu Lazi, kateri naj bi bil največji in najstarejši v vsej Aziji. Kot zanimivost podatek, da je 85 milijonov Filipincev kristjanov, kar znaša skoraj 83% vseh prebivalcev.

18. Slapovi Cambugahay
Slapovi Cambugahay
17. Potepanje po podeželju
Potepanje po podeželju
22. Plaža v Coco Grove Beach Resortu
Plaža v Coco Grove Beach Resortu
23. Sveži sok iz lubenice je najboljši
Sveži sok iz lubenice je najboljši

Žal nam jo je zagodla okvara na čolnu, s katerim smo si želeli ogledati otok Apo Island, ki je znam po izjemnem podvodnem svetu in možnosti snorklanja z želvami. Nas je pa že čakala naslednja dogodivščina, katero smo vsi z nestrpnostjo pričakovali, in sicer plavanje s kitovci.

28. 20 minutna vožnja med otokoma Negros in Cebu
20 minutna vožnja med otokoma Negros in Cebu
27. Tuk tuk do naslednje prenočitve
Tuk tuk do naslednje prenočitve

 

3. Oslob in plavanje s kitovci

Zgodaj zjutraj smo se iz hotela, kjer smo prenočili, odpravili do Osloba, majhne vasice na jugu otoka Cebu. Po kratkih napotkih o pravilih srečanja s kotovci, smo se neučakani preoblekli, vkrcali v čolne in odšli nepozabni dogodivščini naproti. Ni minilo dolgo in zagledali smo široko, ploščato glavo, ki je pokukala iz morja. Ko smo pogledali v morje, smo opazili še njegovo 10 metrov dolgo telo. Kljub temu, da se kitovci prehranjujejo s planktonom in ne napadajo drugih živih bitij, nas je malo stisnilo, ko smo skočili v morje. Kitovcem se je prepovedano približati bližje od 4 metrov, kar smo imeli vsi v mislih, ko je kitovec plaval mimo nas in se nas skoraj dotaknil. Po 20-minutah, kolikor traja snorkljanje s kitovci, smo se polni vtisov vrnili na obalo.

29. Na plavanje s kitovci je potrebno priti čimbolj zgodaj
Na plavanje s kitovci je potrebno priti čimbolj zgodaj
30. Poslušanje navodil
Poslušanje navodil
32. Svit ni bil čisto nič prestrašen, ko je šel v vodo
V iskanju kitovcev
31. Res so ogromni
Kitovci

Po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali do Cebu Cityja. Vožnja v klimatiziranen Wi-fi avtobusu je trajala dobre 4 ure.

33. Avtobusna vožnja od Osloba do Cebu Citya
Avtobusna vožnja od Osloba do Cebu Citya

Popoldan smo izkoristili za ogled bazilike in Magelanovega križa.

34. Bazilika Santo Nino
Bazilika Santo Nino
35. Magelanov križ
Magelanov križ

 

Sledila je nočitev v hotelu in že smo se peljali na letališče. Kljub temu, da je letališče oddaljeno od centra Cebu cityja le 15 kilometrov, smo za vožjo potrebovali uro in pol. Promet v mestu je skoraj stoječ.

4. Doživetja na otoku Siargao

Po kratkem, 45 minutnem panoramskem letu s Cebu Pacific, smo pristali na Siargau, otoku, ki vsako leto gosti svetovno prvenstvo v surfanju na valovih,

38. Pristanek na Siargau
Cebu Pacific – Pristanek na Siargau
39. Cloud 9
Cloud 9

 

Poleg surfanja, na Siargau, lahko uživate v kristalno čistem morju, izletih na sosednje otočke (Dako, Guyam in Naked Island), poležavanju, naravnih znamenitostih (skalni bazen –  rockpooll) ter preprostosti in neskomercializiranosti.

46. Medtem ko odrasli pijejo zasluženo pivo
Medtem ko odrasli pijejo zasluženo pivo
43. Magpupungko rockpools
Magpupungko rockpools
42. Iskanje mosrksih zvezd
Iskanje morskih zvezd

 

Prenočišča se raztezajo vzdolž vzhodne obale otoka in izbira je res raznolika. Prav tako je raznolika izbira barov in restavracij, kjer dobite odlično lokalno hrano, seveda pa lahko najdete tudi odlično zahodnjaško hrano, ki so jo otroci bolj vajeni. Pica se je po 3 tednih izkazala za izvrstno rešitev in moramo priznati, da je bila to najboljša pica, ki smo jo kadar koli jedli na naših potepanjih.

Tu smo tudi spoznali ameriško družino, ki je bila na otoku že mesec dni. Bivali so v sosednjem bungalovu, tako da smo se dodobra spoznali. Otroci so tako viseli skupaj od jutra do mraka in naš odhod je bil kar težak.

41. Svit in nova prijateljica Bo
Svit in nova prijateljica Bo

 

V opozorilo še to, da so na letališčih, sicer najmanjšem, s katerega smo leteli, zelo striktni glede školjk in mivke, ki jih turisti želijo odnesti za spomin. Tako, da so žal spomini z vseh lokacij, kjer smo bili pred Siargaom, romali v koš pri pregledu naših nahrbtnikov.

47. Sončni zahod, ki ostane v spominu
Sončni zahod, ki ostane v spominu

 

Gostujoči članek je napisal Damjan Smodiš, tudi sam avtor angleškega bloga Whynotwithkids. Z ženo Tino sta zaljubljena v potovanja že od nekdaj, še bolj pa, odkar sta z njima dva mala svetovljana, Svit in Nia, s katerima neizmerno uživata v odkrivanju  novih kotičkov sveta. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.