Družinsko potovanje na sončno Kreto

0

Jesenski ali pomladni meseci so odličen čas v mesecu za pobeg na toplo. Ena od idej je tudi sončna Kreta. Kreta velja za enega izmed lepših in bolj obiskanih grških otokov z izjemno antično zgodovino, peščenimi plažami ter čistim morjem.

Destinacija: Grčija, otok Kreta

Največji grški otok Kreta se nahaja v Egejskem morju, na skrajnem jugu Grčije. Po dolžini meri 270 km in pokriva nekje 8260 km2 površine. Kreta je bolj hribovit otok, najvišji vrh meri 2456 metrov nadmorske višine. Glavno mesto Krete je mesto Heraklion. Otok ima kar tri letališča, glavno in največje letališče Heraklion Airport leži na severni strani istoimenskega glavnega mesta. Na severozahodni strani najdete letališče v mestu Chania. Na severovzhodni strani otoka se nahaja manjše letališče v mestu Sitia.

Bolj turistično razvita je severna obala Krete, južna obala je bolj umirjena in brez velikih letovišč. Južna obala je primerna za raziskovalce, ter vse, ki si želijo počitnice preživeti v miru. Po mojem mnenju je najboljša izhodiščna točka za raziskovanje vzhodne strani otoka okolica Agios Nikolaosa, ter okolica Chanie za raziskovanje zahodne strani otoka.

Čas potovanja: september 2011

Časovna razlika: + 1 ura v primerjavi s Slovenijo

Dnevi na potovanju: 7 dni

Starost otrok: 1 in 2 leti

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Za vse grške otoke so značilna dolga suha in vroča poletja, ter mile a deževne zime. Konec septembra je bilo vreme na Kreti sončno, brez dežja, voda v morju pa prijetno topla. Na severni strani otoka je pihal severni veter Meltemi, kateri je povzročal visoke valove, tako so bile vzdolž obale izobešene rdeče zastave. Nekateri hoteli imajo na svojih plažah valobrane, kjer smo se lahko normalno kopali.

2 slika
Severni veter Meltemi je povzročal visoke valove (Kreta z otroki)

 

Naš nasvet: Grške otoke najraje obiskujemo v mesecu juniju (po 10. juniju) ali v mesecu septembru. Tako se izognemo gneči, visokim cenam ter pasji vročini. Voda v morju je primerna za kopanje, ozračje pa prav tako prijetno toplo. Ob večerih se rahlo ohladi, zato kakšen dolgi rokav ne bo odveč. Na severni strani otoka septembra po navadi piha, zato je boljša izbira nastanitve na vzhodnem, južnem ali zahodnem delu otoka.

3 slika
Konec septembra je ozračje še vedno zelo toplo, voda v morju pa prijetna za kopanje (Kreta z otroki)

 

Pot: Letalska povezava direktno na otok Kreta ali s trajektom. Mi smo leteli iz Brnika direktno na Kreto na letališče Heraklion. Čas vožnje: Naš direkten let je trajal nekje 2 uri.

Namestitev: Priporočamo najetje apartmajev ali bivanje v hotelu. Mi smo bivali v hotelu Stella Palace Resort and Spa. Hotel je izredno urejen, ponuja veliko aktivnosti za otroke.

4 slika
Hotelski resort Stella Palace je izjemno lepo urejen (Kreta z otroki)

 

Na voljo je tudi otroški bazen z igrali. Hotelske sobe so zelo prostorne in lepo urejene. Nahaja se ob plaži. Na hotelski plaži je v morju valobran, lahko pa se namenite na dolge peščene javne plaže, katere so nam bile veliko lepše.

5 slika
V kraju Analipsi se razprostirajo dolge peščene plaže, katere so nam bile bolj privlačne kot hotelske (Kreta z otroki)

 

Booking.com

Prevozi po Kreti: Priporočamo rent-a-car, kateri je tam dokaj poceni, za Seat Cordobo smo odšteli 40,00 eur na dan, skupaj z otroškimi sedeži. Bodite pozorni na zavarovanje brez odbitne franšize. Parkirišča najdete povsod, na težavo s parkiranjem lahko naletite v večjih mestih, ampak tudi tam se najdejo, po navadi z manjšim plačilom parkirnine.

6 idej, kaj početi na Kreti

1. Spoznavanje vasice Analipsi – Analipsi je manjši in bolj umirjeni kraj, ki se nahaja 6 km pred večjim in bolj turističnim mestom Hersonissos. Vasica navduši s tlakovanimi ulicami ter lepo promenado za večerne sprehode. Analipsi se ponaša z dolgo peščeno plažo. Plaža je zelo priljubljena, vendar zaradi svoje širine in dolžine na njej ni gneče. Na plaži vsako leto morske želve Caretta Caretta odlagajo jajca. Gnezda pripadniki organizacije za zaščito Carette obkolijo in zaščitijo. V vasici Analpsi se nahaja nekaj tavern, trgovinic ter agencij, kjer ponujajo izlete ter najetje avtomobilov. Analipsi je odlična izbira za družine, ter tiste, ki si želijo ubežati vrvežu v večjih mestih.

6 slika
Gnezdišča morskih želv Caretta Caretta so dobro zaščitena (Kreta z otroki)

 

2. Z vlakcem v stari del mesta Hersonissos – iz vasice Analipsi je dnevno vozil vlakec v stari del mesta Hersonissos. Vožnja je potekala med nasadi pomarančevcev, limonovcev ter oljk. V starem delu mesta Hersonissos smo imeli postanek, kjer smo v lastni režiji raziskovali mestece ter se okrepčali v taverni. Stari del mesta daje vtis mirne ribiške vasice s tavernami ob promenadi ter manjšo peščeno plažo.

7 slika
Mestna plaža Hersonissos (Kreta z otroki)

 

V Hersonissosu lahko obiščete akvarium in reševalni center za plazilce Aquaworld Aquarium (http://www.aquaworld-crete.com/indexen.html), kjer se sprehajate med plazilci. Ker nisem ljubiteljica plazilcev smo se ga poskušali na veliko izogniti, ampak vlak je peljal prav tam mimo kjer je prijazen gospod s preveliko kačo informiral turiste o delu akvariuma.

8 slika
Ljubitelji plazilcev se namenite v Aquaworld Aquarium (Kreta z otroki)

 

3. Ogled Akvarija CretAquarium Heraklion – Velik in sodoben akvarium na Kreti ponuja na ogled 60 akvarijev in nudi dom 2000 morskim živalim. Naša mulca sta se najbolj navduševala nad koralnimi ribicami, morskimi psi ter meduzami.

9 slika
Kretski akvarium nudi dom 200 različnim vrstam živali (Kreta z otroki)

 

Akvarium izvaja tudi izobraževalne programe ter oskrbuje poškodovane živali. Je izjemno priljubljen in zelo obiskan. Za miren ogled akvariuma boste imeli 2 uri več kot dovolj.

10 slika
Uživanje ob ogledu pisanih ribic (Kreta z otroki)

 

Cena vstopnic za odrasle – 9 eur, za otroke od 5 do 17 let – 6 eur, za mlajše otroke je vstop brezplačen. Nasvet: Po ogledu akvariuma se lahko peš napotite še na ogled kraja Kato Gouves. Zaplavate v čisto morje na njegovi dolgi plaži, ali pa preprosto obiščete kakšne lokalne trgovinice in taverne.

11 slika
Gremo v Kato Gouves! Ko več ne gre peš se pač znajdeš ☺

 

4. Agios Nikolaos mesto z jezerom v središču – po mojem mnenju je Agios Nikolaos eno izmed najlepših mest na otoku, ki leži v zalivu Mirabel in je turistično zelo poznano in obiskano. Romantičnost mu daje pristanišče ter nekaj čez 60 metrov globoko jezero Voulismeni v središču mesta, ki je povezano z morjem. Kot govorijo legende, bi se naj v tem jezeru kopala boginja Atena. Prav zaradi tega jezera je mesto postalo takšna prepoznavna turistična točka.

12 slika
Cesta v Agios Nikolaos (Kreta z otroki)

 

Mesto je dobilo ime po kapeli iz 10. stoletja, ki se nahaja severno od mesta. Agios Nikolaos in njegova okolica je zelo dobra izhodiščna točka za raziskovanje vzhodnega dela otoka. Od tukaj se lahko namenite na izlet z ladjico na otok Spinalonga, kjer je bila zadnja kolonija gobavcev v Evropi. Na skrajnem vzhodu otoka se nahaja eksotična plaža Vai, katera je od Agios Nikolaosa oddaljena 90 km. Znana je po v Evropi edinem gostem gozdu datelnovih palm, kateri se tam nahaja že iz antičnih časov.

13 slika
Jezero Voulismeni v središču mesta (Kreta z otroki)

 

Po ogledu mesta smo se namenili proti Ammoudari in se ustavili na plaži Almyros beach nad katero smo bili čisto navdušeni in tako preživeli tam celo popoldne. Plaža je peščena s kristalno čistim morjem. Plitvina se počasi spušča, zato je izjemna izbira za družine z majhnimi otroki. Na vzpetini nad plažo se nahaja nekaj hotelov, do katerih vodi nekaj stopnic. Plaža ponuja tudi vodne športe.

14 slika
Plitvina na plaži Almyros beach je idealna za družine z majhnimi otroki (Kreta z otroki)

 

5. Hersonissos – pristaniški kraj, ki je izjemno priljubljen med mladimi. Novejši del mesta je poln ulic z diskotekami, bari, tavernami, trgovinami s spominki. Skratka zelo razgiban kraj poln vrveža na vseh straneh kamor koli pogledaš.

15 slika
Domačinka na enem izmed barov v Hersonissosu ☺

 

Čez dan so seveda ulice mesta bolj prazne saj so diskoteke in bari zaprti, večeri se pa spreobrnejo v polne ulice mladine in turistov.     

16 slika
Ulice Hersonissosa so polne barov in diskotek

 

6. Star beach – priljubljena plaža ob hotelu Star Beach Village, kateri ponuja tudi vodni park in golf igrišče. Dobra izbira za družine z otroki, kateri želijo obiskati vodni park. Sama plaža mene osebno ni navdušila. Na plažo smo se napotili čez hotelski kompleks, katerega zunanje površine so zelo lepo urejene.

17 slika
Star Beach (Kreta z otroki)

 

Naš Kretski dopust je potekal bolj umirjeno, brez prevelikih prevoženih razdalj, saj je našemu najmlajšemu članu bilo rado slabo med vožnjo. Kljub temu smo poskusili doživeti Kreto kolikor se je le dalo. Večkrat sem že slišala govoriti, da kdor enkrat pride na Kreto, se zaljubi vanjo in si želi še večkrat na ta biser Mediterana. Tudi meni je Kreta zelo prirasla k srcu in si želim še vsaj enkrat vrniti nazaj in jo bolj podrobno raziskati.

18 slika
Kreta je primerna destinacija za vse, za zahtevne, avanturiste, hedoniste, družine,…(Kreta z otroki)

 

Nasvet: Če želite raziskovati celoten otok, se morate pripraviti na 14 dni aktivnega dopusta. Saj je enostavno prevelika in preveč ponuja za enotedenske počitnice.

Kreto pa nismo obiskali le enkrat!

Preberite si tudi naša članka:

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.