Družinsko potovanje na najlepši otok na svetu – Palawan, Filipini

0

Otočje Palawan na Filipinih je bilo letos že drugič zapored izglasovano za najlepši otok na svetu. Našo družinico je  očaral in verjamem, da bi/bo tudi vse vas. 

Destinacija: Palawan, Filipini

Čas potovanja: julij  2016

Časovna razlika: UTC + 8ur

Dnevi na potovanju: 10 dni

Starost otrok: 7 let ter 3 leta in 8 mesecev ob odhodu

Raj za: ljubitelje narave, potapljanja in snorklanja, toplega tropskega morja, enostavnega in poceni potovanja ter prijaznih ljudi

Primerno za: otroke vseh starosti

Vreme: tropsko, letna povprečna temperatura zraka je 26,9 °C, morja pa 28 °C. Filipini ležijo znotraj Pacifiškega tajfunskega obroča, zato je izredno pomembna izbira časa in lokacije potovanja. Preverite tukaj: http://travel-philippines.com/general-info/weather.htm

Let:

Kot vedno na naših popotovanjih po Aziji, smo prespali v Kuala Lumpurju, nato pa naslednjo jutro z letalom Air Asie odleteli proti Manili.  Po štiri urnem letu nas je po kratkem postanku na letališču, čakal še krajši, eno in pol urni let z družbo Cebu Pacific do Puerto Princese, administrativenga sedeža otoka Palawan

 • do destinacije

Zagreb – Doha s Qatar Airways (trajanje poleta: 5 h 20 min)

Doha  – Kuala Lumpur s Qatar Airways (trajanje poleta: 7 h 40 min)

Kuala Lumpur – Manila z Air Asia (trajanje poleta: 4 h)

Manila – Puerto Princesa s Cebu Pacific (trajanje leta 1 h 15 min)

 • pot domov

Manila – Siem Reap s Cebu Pacific (trajanje leta 2h 50 min)

Siem Reap – Kuala Lumpur z Air Asia (trajanje poleta: 2 h)

Kuala Lumpur  – Doha s Qatar Airways (trajanje poleta: 7 h 10 min)

Doha – Zagreb s Qatar Airways (trajanje poleta: 6 h 05min)

Pot z letališča do lokacije: lokalni prevoz

Namestitev: Tripadvisor in Booking.com sta spletna pripomočka s katerimi izbiramo naše nastanitve, ki jih kasneje tudi ocenimo, tako da si podrobne opise lahko preberete na spodnjih povezavah:

Budget:

 • 650 € / osebo letalske karte
 • 400 € / osebo namestitev, hrana, prevozi, ogledi in vsi ostali stroški
1
Z otroki v raziskovanje Palawana, Filipini

 

Naše družinske dogodivščine na Palawanu, Filipini:
1. SAN VICENTE

V Sunset Beach Resort smo prispeli pozno zvečer po dvoinpolurni vožnji. Lastnik resorta, Roberto, je Nemec, ki se je pred petimi leti preselil na Filipine in po začetkih na Boholu, našel svojo sanjsko destinacijo v San Vincentu na Palawanu. Tu je odprl resort s petimi sobami, ki nudijo, recimo temu “zahodnjaški” stil “udobja”  – beri zidane stene, nobenega bambusa, trdo posteljo, zgledno kopalnico… Resort ima tudi bazen, ki nam je ob vrnitvah z izletov še kako prišel prav.

5
Sunset Beach Resort, San Vincente, Palawan
3
Naša plaža, San Vincente, Palawan

 

Naslednje štiri dni smo odkrivali vse lepote, ki jih San Vicente ponuja. Tudi vreme nam je šlo na roko, saj smo bili deležni le nekaj kratkotrajnih popoldanskih ploh, ki smo jih skupaj z otrokoma preživeli v bazenu, ob poslušanju Robertovih zgodb.

Otočki okoli SV so dosegljivi že za pol cene, katero je recimo potrebno plačati v El Nidu za podobne izlete. Tu skorajda nismo srečali tujih turistov, kar je povsem drugače, kot na severu otoka ali v okolici Puerto Princese.

2
Sončni zahodi, San Vincente, Palawan

 

Roberto in Thelma, njegova žena, sta nas presenetila tudi s piknikom na skriti plaži. Kilometri bele peščene plaže in daleč naokrog  nikogar. Otroka sta neizmerno uživa ob metanju frizbija, nogometu in tekanju v morje.

6
Na poti na skrito plažo, San Vincente, Palawan
8
Kilometri belega peska, Palawan
11
Okusni kotleti na žaru, Palawan

Na poti nazaj smo se ustavili tudi na Long Beach, beli peščeni plaži, ki je svojimi 15 km, najdaljša na Filipinih. Glede na prodajo zemljišč, ji napovedujejo razcvet podoben Boracayu, kar je kar malo žalostno za ta raj.

14
Long Beach, Palawan

 

Obvezen je tudi obisk Papawyan Falls, ki so oddaljeni kao uro vožje s čolnom in potem dobrih 45 minut hoje po gozdu. Vendar je bil trud na koncu poplačan s skokom v hladno vodo pod slapom.

12
Hoja do slapov, Palawan
15
Papawyan Falls, Palawan

Sprva mišljen le kot kratek obisk mesteca San Vicente, se je spremenil v veselo otroško igranje v zalivu, medtem ko smo mi ob pici in pivu podoživljali dogodke preteklega dne.

16
Mestece San Vincente, Palawan
17
Igra z domačini, San Vincente

 

2. EL NIDO

Nove tri ure vožnje so nas pripeljale do El Nida, mesta na Palawanu, kjer končajo skoraj vsi obiskovalci tega otoka. Za našo lokacijo smo si izbrali Corong-Corong plažo, ki je od samega El Nida oddaljena kakih 5 min vožje s skuterjem. Nastanjeni smo bili v El Nido Mahogany Resortu, ki je bil popolna izbira za to kar smo potrebovali.

1
El Nido Mahogany Resort, Palawan
11
Igre ob bazenu, El Nino, Palawan
20
Plaža El Nida, Palawan

 

Okolica El Nida je polna lagun (majhnih, skritih, velikih), skritih plaž, otokov, votlin in izjemnih mest za potapljanje in snorkljanje. Izleti, ki omogočajo ogled vseh naštetih naravnih znamenitosti, so razdeljeni v štiri kategorije glede na oddaljenost in prevladujočo  vrsto  zanimivosti. Cene izletov so fiksno določene in se jih držijo vsi, tako da je skrb o kakšnem goljufanju odveč. Tu so cene iz letošnjega julija:

 • 4,5 USD/osebo Eco-Tour Fee (državna taksa, ki velja 14 dni za vse izlete)
 • 25 USD izlet A in D
 • 28 USD izlet B
 • 30 USD izlet C (plaže in skriti kotički na bližnjih otočkih)

Najbolj oddaljen je izlet C, zato ga v primeru slabega vremena najprej odpovedo, medtem ko ostale še izvajajo. Vse cene vključujejo brezalkoholne pijače, sadje ter kosilo (riba, piščanec na žaru).

Večina turistov se zaradi omejenega časa odloči za izleta A (lagune in plaže) in C (skrite plaže, snorklanje), katera  smo naredili tudi mi.

6
Skrite plaže, El Nido, Palawan
13
Kristalno čisto morje, Palawan
15
Otroci bodo uživali na izletu po skritih kotičkih, El Nido, Palawan
19
Na izlet z značilno filipinsko barko “bangka”, Palawan

Poleg izletov s čolni, je obvezen tudi obisk plaže Nacpan, kamor lahko greste v sklopu dnevnega obiska z jeepneyem ali pa s skuterji, kot smo storili mi. Glede na to, da smo z otrokoma močno prilagodili potovalno hitrost pa tudi ceste so kar zahtevne, smo za vožnjo potrebovali dobro uro in pol.

12
Raziskovanje s skuterji, El Nido, Palawan
9
Nacpan Beach- obvezen izlet, El Nido, Palawan

Na vhodu v vasico je potrebno plačati takso za obisk, potem pa vas pot vodi naravnost do plaže. Plaža Nacpan je resnično ena izmed najlepših, kar smo jih obiskali na naših potovanjih. Bela mivka, kristalno in toplo morje, katerega globina zelo počasi narašča, sta res idealna za otroke.

17
Najlepša plaža na potovanju, Nacpan, Palawan

Slabih 20 min hoje vas pripelje do rahle vzpetine, kjer se vam odpre fantastičen pogled na sosednjo plažo.

10
Prelep razgled, Palawan

Na plaži si obvezno privoščite svež sadni šejk ali ledeno hladno pivo. Pa tudi kaj za pod zob se najde na lokalnih stojnicah.

Filipini so nas zopet navdušili in mislim, da z njimi še nismo zaključili:).

20
Na Filipine se ponovno vrnemo:)

 

Pomembne informacije za potovanje na Palawan, Filipine:
 • Lokalna valuta: 53,61 PHP – 1€
 • Cene prenočišč: prenočišče – 4.288.22 PHP / noč (80 € / noč) za vse. Na Tripadvisorju smo si prebrali ocene nastanitev v krajih katere smo si izbrali in jih rezervirali prek Bookinga. Tako potujemo že več let in smo bili zaenkrat brez neprijetnih presenečenj.
 • Prevoz:  Na otokih  so  najpogostejša prevozna sredstva motor, skuter, tuk tuk ter seveda njihovo znani “avtobus” imenovan  jeepney. Za daljše vožnje (Puerto Princesa – San Vicente, San Vicente – El Nido; El Nido – Puerto Princesa) smo najeli kombi s šoferjem.
 • Plenice in otroška hrana: plenice in otroška hrana (kašice ipd.) tudi nam znanih znamk se kupijo v vseh večjih trgovinah in trgovskih centrih v večjih mestih, drugje je izbira zelo  omejena
 • Bankomati: bankomatov ni prav veliko – z izjemo večjih mest in letališč – in delujejo le na kreditne kartice. Gotovina je tako obvezen spremljevalec. Na Palawanu je bil edini delujoči BA v Puerto Princesi, kamor smo prileteli iz Manile.
 • Zdravje: Priporočljivo je cepljenje za hep.A. S seboj smo imeli osnovno potovalno lekarno ter nekaj osnovnih antibiotikov za vsak slučaj, tablete proti driski in za rehidracijo ter izdatno količino repelenta (vsebovati mora vsaj 30% DEET). Malarije in denge na Palawanu ni, so pa komarji na določenih območjih precej vztrajni in nadležni. Prav tako so izredno nadležni piki peščenih bolh.  Za ta namen je v potovalni lekarni priporočljivo imeti  antibiotično kremo. Kot povsod v tropskih deželah je pomembna pazljivost pri pitju vode (pijte le ustekleničeno) in redno umivanje rok. Večina  sadežev se tako ali tako olupi, tako da tu ne bi smelo biti težav. Seveda smo pred odhodom sklenili tudi zdravstveno zavarovanje z asistenco.

Gostujoči članek je napisal Damjan Smodiš, tudi sam avtor angleškega bloga Whynotwithkids. Z ženo Tino sta zaljubljena v potovanja že od nekdaj, še bolj pa, odkar sta z njima dva mala svetovljana, Svit in Nia, s katerima neizmerno uživata v odkrivanju  novih kotičkov sveta. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.