Družinsko potovanje na Mavricijus – rajski otok za vse starosti otrok

3

“Mauritius was made first, and then heaven; and heaven was copied after Mauritius” je napisal Mark Twain. Prečudovite plaže, toplo tropsko podnebje, prijazni domačini, bogat živalski in rastlinski svet, mavrica tropskega sadja, so samo nekateri od razlogov, zakaj smo se po štirih letih ponovno vrnili v naš mali raj. 

Destinacija: Mavricijus

Čas potovanja: oktober – november

Časovna razlika: GMT +4 (Ljubljana +3 ure)

Dnevi na potovanju: prvi obisk 30 dni, drugi obisk 14 dni

Starost otroka: prvi obisk: 4,5 meseca, drugi obisk 4,5 leta

Raj za: ljubitelje rajskih plaž, popotnike in raziskovalce neokrnjene narave; dobre hrane; ljubitelje vodnih športov (kajtanje, srfanje, windsurfanje, SUP, potapljanje) in golfa ter za vse družinice, ki si želijo aktivnega a hkrati sproščenega dopusta.

Primerno za otroke: vseh starosti

Kosilo na plaži
Mavricijus z dojenčkom (2012)
img_9457
Mavricijus z mulcem (2016)

Vreme: mi smo obakrat obiskali Mavricijus tekom zimske sezone, kar pa še vedno pomeni sončno in tropsko vreme (28 stopinj). Temperatura vode je primerna za bikinke in boardshortse. Poletje, ki se prične z decembrom, prinaša še višje temperature in toplejše morje. Mavricijus je tako primeren za obisk tekom celega leta.

img_9668
Temperature morja in zraka so primerne res za vse starosti otrok (Mavricijus z otrokom)

Let:

 • Prvi obisk: Emirates; Benetke – Dubaj – Port Louise; čas na letalu: 6+6 ur v vsako smer.
 • Drugi obisk: Emirates; Düsseldorf – Dubaj – Port Louise; čas na letalu: 6+6 ur v vsako smer.
 • Transfer v Dubaju je odvisen od leta, ki ga vzamete – mi smo obakrat čakali med  2 – 4 ure, kar na dubajskem letališču zelo hitro mine.
 • Let na Mavricijus ponujajo tudi: Air France, Turkish Airlines, Eurowings
 • Vizuma s slovenskim potnim listom ne potrebujete.
img_8659
Emirates zelo dobro poskrbi za otroke na krovu

Prevoz po otoku, ki je velik okoli 2000km2, je precej enostaven. Seveda se morate prvi trenutek privaditi na levo stran vožnje, ki se je ohranila zaradi britanskih koloniatorjev. Ceste so solidne, med letališčem, prestolnico Port Louis in turističnimi obalami na severu, pa je speljana celo prava avtocesta. Najlažji način prevoza po otoku je najem avtomobila, nekateri pa si oglede otoka organizirajo tudi s taxiji. Kakršenkoli način pa izberete, bodite pripravljeni na dejstvo, da 30km traja približno 1 uro.

 • Za najem avtomobila kliknite tukaj oziroma pišite na info@si-on.com. Ponujajo različne tipe avtomobilov v najem ter ugodne cene.
img_9345
Če boste raziskovali otok, priporočamo terenski avto (Mavricijus z otrokom)

Ideje in priporočila za nastanitev

Ker je bil cilj našega (ponovnega) potovanja na Mavricijus tudi športne narave, je edini kraj, kjer preprosto moraš biti nastanjen, okolica Le Morne.

 • Priporočamo, da kontaktirate podjetje SION, ki ima v svoji bazi kar pestro ponudbo namestitev v okolici Le Morne – od enostavnejših apartmajev do prostornih vil z bazenom in tropskim vrtom. SION je pravzaprav odličen kontakt za večino vaših potreb na Mavricijusu: od najema avtomobila, namestitve, za tečaj kajtanja, srfanja (za vse generacije:)), organizirajo tudi jogo in pilates!
 • Če vam je ljubše bivanje v hotelskih resortih, priporočamo, da spremljajte (tuje) paketne ponudbe na spletu (let in namestitev), saj se 2 tedna bivanja v resortu (pol penzion) z letom lahko dobi že za 2000 eur.
 • Če si želite ogledati čimveč otoka, priporočamo, da si splanirate teden bivanja na južnem delu, teden bivanja pa na severnem delu, kar počne kar zelo veliko turistov.
img_9094
Resorti v okolici Le Morne so eni najlepših na otoku (Mavricijus z otrokom)
Apartmajska hiša
V okolici Le Morne lahko najdete kar nekaj izvrstnih privatnih namestitev (Mavricijus z dojenčkom)

Budget:

 • let cca 800€ z Emirates
 • apartma cca 60€ na noč
 • rent a car cca 25€ na dan (odvisno od velikosti in starosti avta); mi smo že drugič zapored vzeli terenski avto, saj je najbolj enostaven način prevažanja športne opreme, prava tako pa se na lokalnih cestah, ki so marsikje polne lukenj, veliko bolje obnese.
 • hrana in pijača v trgovini cenejša kot v Sloveniji, v restavracijah – kot v Sloveniji, najboljše pa, da si obrok privoščite kar od domačinov na plaži.
img_9567
Za odlično kosilo na plaži (s pivom) boste odšteli le cca. 4 eur (Mavricijus z otrokom)

Zakaj smo izbrali Le Morne

Le Morne je najbolj znana kajtarska točka otoka, s popolnimi razmerami za večino vodnih športov in precej odmaknjen od masovnega turizma. Tudi, če niste ljubitelji vodnih športov in ste nastanjeni na tem delu, so obiski ostalih znamenitosti otoka zelo enostavni. Vsekakor pa vam priporočamo, da Le Morne dela ne izpustite, četudi niste športni navdušenec.

img_9800
Le Morne je pod Unesco zaščito (Mavricijus z otrokom)
IMG_2213
Le Morne predstavlja “divji” del otoka, odmaknjen od masovnega turizma (Mavricijus z dojenčkom)

Le Morne polotok je dobil ime po slikoviti skali Le Morne Brabant (556m), ki je zaradi svoje zgodovine, ko je ščitila pobegle sužnje, dobila tudi zaščito Unesca. Na skalo se lahko tudi sami povzpnete- in navrhu vas nagradi s čudovitim razgledom. Z otroki boste lahko dosegli le določeno višino (okoli 800m), kar pa je še vedno dovolj za razgled. Ne pozabite na vodo!

Kaj doživeti in obiskati z otroki na Mavricijusu:

1. Živalski park Vanilla Crocodile Park 

img_9394
Vanilla Crocodile Park (Mavricijus z otrokom)

Živalski park se nahaja na skrajnem jugu otoka in hitro boste v njem preživel pol dneva. Zelena oaza nudi dom več vrstam krokodilom, opicam, več kot 100 orjaškim želvam, med katerimi je najstarejša imela kar 110 let! Park je zelo interaktiven tudi otrokom, saj bodo želve (in druge živali) lahko hranili, božali, za kratek čas pa tudi zajahali. In ne skrbite- orjaške želve so zelo socialna bitja, rade imajo prisotnost ljudi in na njihovem oklepu prenesejo težo več kot 200kg.

img_9434
Mulci lahko orjaške želve za trenutek tudi zajahajo (Mavricijus z otrokom)
img_9482
Najstarejša (na sliki hranjena) želva je imela kar 110 let (Mavricijus z otrokom)
img_9525
Park ima več vrst krokodilov (Mavricijus z otrokom)

Otroci se prav tako lahko slikajo z majhnim krokodilom, baby želvico, legvanom, jahajo konje, spoznavajo tudi druge živali Mavricijusa, se poučijo o skoraj vseh vodnih bitjih, izvejo zakaj je izumrl znameniti ptič Dodo, občudujejo eno največjih privatnih zbirk insektov, na koncu pa jih čaka tudi  igrišče.

img_9402
Slikanje s krokodilom (Mavricijus z otrokom)
img_9484
V Parku boste našli tudi mali “naravoslovni” muzej (Mavricijus z otrokom)

Primerno za: vse starosti otrok

Vstopnina: odrasli cca. 12 eur, otroci od 3.leta naprej cca 6 eur

2. Plavanje z delfini v Tamarin Bayu

To doživetje smo izkusili že s 4-mesečnim dojenčkom ter ponovili tudi tokrat. Vsako jutro se v Tamarin bayu na jugozahodni strani otoka zberejo jate delfinov, ki se zadržijo tam približno 2 uri in potem odplavajo naprej. Najbolj izkušeni ribiči ali skiperji točno vedo, kako jim slediti in če hitro ubogate njihova navodila in skočite z masko v vodo, lahko doživite pravo podvodno pravljico z delfini. Da se izognete največji gneči (in posledično nevarnosti zaradi velikega števila motorjev), izberite odhod ladjice zelo zgodaj zjutraj (okoli 6.ure). Večina ponudb organizira po plavanju z delfini tudi šnorklanje ter romantično kosilo na plaži otoka Ile aux Benitiers.

Erik uživa
V iskanju delfinov (Mavricijus z dojenčkom)
img_8960
V iskanju delfinov (Mavricijus z otrokom)
img_8983
Večji mulci bodo plavali z delfini, mlajši pa jih gledali z ladje (Mavricijus z otrokom)

Primerno za: otroke vseh starosti. Mlajši mulci bodo delfine občudovali s palube, starejši, vešči plavanja in šnorklanja, pa jih bodo seveda lahko občudovali v vodi.

Cena: Odhod z ladjicami je organiziran z večih krajev, prav tako so cene od ponudnika do ponudnika različne. Večina ponudbe se giblje cca 50 eur za odraslega in 25 eur za otroka (vključno s kosilom in neomejeno pijačo ob kosilu). Izlet traja dobrih 5ur.

img_9135
Na koncu izleta vas čaka še piknik kosilo na otoku Ile aux Benitiers (Mavricijus z otrokom)

Pomembno za starše: ne pozabite na zadostno količino sončne kreme, pokrivala, vodo (na čolnu je ni!), maske in dihalke (plavutke večinoma sposodijo kar na čolnu) ter si zagotovite čoln s streho. Sonce je na Mavricijusu močno že ob 7h zjutraj.

img_9024
Pogledi s čolna ( Mavricijus z otrokom)

 

3. Raziskovanje neokrnjene narave Black River Gorges National Park

Vulkanski otok Mavricijus je v celoti prekrit z zelenjem, prelepimi naravnimi parki in botaničnimi vrtovi. Najlepše raziskovanje od vseh pa je za nas Black River Gorges, ki smo ga obiskali večkrat tekom obojih počitnic.

Black River Gorges
Black River Gorges z dojenčkom
img_9340
Black River Gorges z mulcem
 • Priporočamo, da vanj vstopite v kraju Black River ter se najprej zapeljete do vasice Chamarel. Že na poti do tja (par km) se boste lahko ustavili na panoramskih točkah, kjer se vam bo odprl pogled na velik del JZ dela otoka. V vasici Chamarel je kar nekaj okusnih, tradicionalnih restavracij z lokalno kuhinjo.
 • Naslednja točka vredna ogleda je Chamarel 7 Coloured Earths, ki jih lahko poimenujem kar 50 odtenkov zemlje, verjetno jih je še več:) Skozi naravni park vozi krožna pot in prva točka postanka so 100m visoki Chamarel slapovi, ki so predvsem med decembrom in aprilom najbolj mogočni. Primerni za kratek postanek, kakšen kilometer naprej pa vas čaka naravno “čudo”- 7 Coloured Earths. Pravzaprav so to hribčki neštetih odtenkov rjave, rdeče, črne… Vredno ogleda, čeprav se bodo otroci verjetno še bolj navdušili nad orjaškimi želvami, ki jih imajo prav tako v parku. Starši pa se na koncu lahko pogostite s pravo mavricijansko (nekoliko kislo) kavo.
img_8782
Chamarel Waterfalls (Mavricijus z otrokom)
img_8809
Chamarel 7 Coloured Earths (Mavricijus z otrokom)

Primerno za: vse starosti otrok

Vstopnina: za vstop z avtom plačate cca 4 eur na osebo, otroci do 5. leta imajo zastonj.

 • Naslednji postanek najprej po poti v Black River Gorges, so Alexandra Waterfalls, katere je zaradi lepega pogleda na južno stran otoka in lepe narave vredno obiskati zjutraj, ko še ni navala turistov. Prav tako vas zna pričakati kakšna opica!
img_9327
Prelepi razgledi pri Alexandra Waterfalls (Mavricijus)
img_9573
Opice v Black River Gorges (Mavricijus)

Primerno za: vse starosti otrok

Vstopnine: ni

 • Zadnji postanek, ki smo ga mi naredili (obakrat), pa je bil pri hindujski tempelj pri kraju Grand Bassin. Kar 70%vseh prebivalcev Mavricijusa predstavljajo hindujci- tako je na otoku veliko templjev in svetih krajev, vendar je najbolj mogočni ravno ta pri Grand Bassin, kjer se nahaja na 1800m.n.v. tudi sveto jezero. 2km dlje pa boste lahko občudovali kar 33m visok kip boginje Shiva, ki je tudi najbolj pomembno romanje hindujcev izven Indije. Mi smo imeli srečo, ker smo ta sveti kraj obiskali na praznik, 1. novembra, in tako doživeli tudi utrinek njihove kuture, vere in tradicije.
img_9349
Grand Bassin in Shiva (Mavricijus)

Primerno za: vse starosti otrok

 • Na poti nazaj proti domu, priporočam tudi kratek postanek pri (še enih) slapovih- Rocherster Falls v kraju Souillac. Leta in leta erozije so zgradila stopnice, po katerih se spušča 10m slap. Postanek ni primeren le zaradi same narave in slapov, v kristalno čisti vodi se lahko tudi okopate, pogumnejši pa s slapa tudi skočite. Na parkirišču boste lahko kupili tudi sveže sadje in si pri slapovih naredili mini piknik.

Primerno za: vse starosti otrok

Vstopnine: ni

img_9165
Rochester Falls (Mavricijus z otrokom)
img_9193
Mini “tržnica” pri slapovih (Mavricijus z otrokom)

4. Najlepše plaže Mavricijusa

Čisto nič vam ne bo hudo, če boste par dni tudi le preživeli na tropskih plažah, jedli poceni (olupljen in narezan!) mango, ananas, papajo ali lubenico, pili kokosovo vodo, se potapljali z mulcem in počivali v senci dreves. Večina plaž na južnem in zahodnem delu ima zadostno senco, da ste lahko na plaži tudi več ur. V 4 letih odkar nas ni bilo tam, so plaže tudi veliko bolj uredili, uredili posebna parkirišča, da vsi poprek ne parkirajo skoraj na plaži in jo s tem naredili še bolj čisto in rajsko.

Uživancija na plaži
Uživancija na plaži (Mavricijus z dojenčkom)

 

Naša najljubša plaža je bila kajtarska plaža Le Morne. Edina plaža vseh mojih potovanj, kjer so se lahko združili tako ljubitelji vodnih športov kot tudi (ne)športne družinice z otroki. Zaradi svoje lege je polovica plaže vetrovna in polovica plaže skoraj brez vetra. Z zadostno senco, drobnim peskom ter plitkim morjem za otroke. Poleg tega bodo otroci navdušeni nad gledanjem kajtarjev, suparjev in srfarjev. Na plaži strežejo tudi lokalno hrano in sendviče ter neomejeno sadja po zelo nizkih cenah (chicken curry npr 3 eur, narezana posodica manga 2 eur).

img_9750
Plaža Le Morne, primerna za vsakega člana družine (Mavricijus z otrokom)
img_9757
Igra otrok, velikih in malih, na eni plaži (Mavricijus)

Druga plaža vredna obiska je javna plaža Le Morne, ki se razteza skoraj kilometer v dolžino in je zelo priljubljena med domačini. Tam lahko občudujete tudi enega lepših sončnih zahodov.

img_9684
Plaže Mavricijusa
img_9714
Ob vikendih se na javnih plažah zbira veliko domačinov (Mavricijus)

Prav tako so lepe plaže na jugu otoka (Baie du Cap, Gris Gris), skoraj nujen pa je obisk plaž vzhodnega dela Mavricija, kjer najdete najlepše izmed najlepših (Blu Bay, Pointe d Esny).

Raziskovanje otoka
Raziskovanje južnega dela otoka (Mavricijus z dojenčkom)
img_9203
Plaža Gris Gris (Mavricijus z otrokom)

Ena bolj poznanih (turističnih) plaž je tudi v Flic en Flacu (zahodni del otoka), ki smo jo mi obiskali med 1. obiskom, vendar nas ni dovolj navdušila za ponovnega:)

DSC00239
Plaža Flic en Flac (Mavricijus z dojenčkom)

 

5. Spoznavanje pridelave sladkornega trsa, čaja in ruma:)

Mavricijus je zelo poznan tudi po sladkorju, čaju in rumu.

 • Preprosto si morate vzeti čas za obisk najstarejše plantaže čaja na Mavricijusu, Bois Chéri. Organiziran ogled te pelje skozi zgodovino proizvodnje ter njeno trenutno pomembnost za otok; razkaže plantaže in način obiranja. Po kratki enourni turi si privoščite še odlično kosilo ali le pokušino čaja v restavraciji s prelepimi razgledi na ves južni del otoka. Nakup čaja (kljub temu, da vas bo zamamilo) pa raje prihranite za supermarket, saj so tam nižje cene:)
Plantaža čaja
Plantaže čaja (Mavricijus z dojenčkom)
Pridelava čaja
Pridelava čaja v Bois Cheri (Mavricijus z dojenčkom)
img_9392
Pokušanje čaja z razgledom v Bois Cheri (Mavricijus z otrokom)
img_9389
Najbolj znan čaj na Mavricijusu (Mavricijus)

Primerno za: vse starosti otrok

Vstopnina: odrasli cca 14 eur (ogled tovarne, muzeja, plantaže in pokušine čaja), otroci nad 3. leti 8 eur. Lahko pa tudi plačate le pokušino čaja ter dostop do restavracije (2 eur odrasli)- več kot vredno!

 • Večje navdušenje med (moškimi) odraslimi pa bo zagotovo požel obisk destilarne ruma Chamarel, kjer boste lahko ob vodenem ogledu pokušali 7 različnih vrst ruma. Cena ogleda s pokušanjem je cca. 9 eur (seveda le za odraslega).
img_8726
Chamarel Rhumerie (Mavricijus z otrokom)
img_8714
Pokušanje ruma za odrasle, sladkorni trs in sok za otroke (Mavricijus z otrokom)

6. Ostala raziskovanja

 • Obisk nedeljske tržnice v mestu Quatre Bornes, ki je najbolj znana po ponudbi tekstila
 • Obisk ene izmed mnogih delavnic (lesenih) ladijskih modelov v mestu Curepipe, ki bo navdušila vse moške predstavnike družine. Ko ste že tam, pa si v mestu oglejte eno nastarejših ter ohranjenih kolonialnih zgradb na Mavricijusu (Hotel Ville) in si nakupite dovolj sadja na lokalni tržnici za popoldansko plažo.
Tržnica
Nedeljska tržnica Quatre Bornes (Mavricijus z dojenčkom)
img_9586
Ročno izdelovanje vseh vrst modelov ladij in bark
img_9592
Trgovina (ene vrste muzej) bo navdušila fante vseh starosti (Mavricijus)
img_9596
Ena izmed redkih ohranjenih kolonialnih zgradb v Curepipe (Mavricijus)
img_9604
Pisana tržnica Curepipe (Mavricijus z otrokom)

 

7. Odlična destinacija za športnike (po duši)

Na kratko rečeno- idealni pogoji za kajtanje, srfanje, wind srfanje in supanje. Na južni strani gore Le Morne je ogromna laguna, z vodo do pasu – idealna za začetnike in freestyle navdušence. Zunaj lagune Le Morne je več različnih valov primernih za izkušene kajtarje in srfarje. Med njimi sta najbolj razvpita: manawa in one – eye, ki ju umeščajo med 10 najboljših valov na svetu. Najboljše od vsega pa je, da je cela družina lahko na eni plaži, ker veter do vašega senčnika niti ne pride in na ne vetrovni strani plaže lahko SUPate z mulci, šnorkljate, plavate in uživate.

img_8913
SUPanje z mulcem (Mavricijus z otrokom)
Laguna Le Morne
Kajtanje, Le Morne (Mavricijus z dojenčkom)
img_9706
Kajtanje, Le Morne (Mavricijus z otrokom)
IMG_2069
Srečna mama, srečen otrok:)
img_9832
Vzgajamo bodočega kajtarja (Mavricijus z otrokom)

8. In kaj nam bo ostalo za tretji obisk Mavricijusa?

 • vsekakor bomo doživeli še ekrat vseh 7 zgornjih točk🙂
 • obiskali Botanični vrt
 • doživeli Safari Casela Nature Park
 • se potopili med koralne greben s pravo podmornico
 • občudovali neokrnjeno naravo še z drugačne perspektive- zip line
 • in še in še- Mavricijus je preprosto naš raj pod soncem:)

Pomembno za starše

 • Jezik- s komuniciranjem na otoku ni težav, saj domačini dobro govorijo angleško (poleg francoskega in kreolskega jezika).
 • Otroška oprema- večino otorpke opreme (posteljica, otroški sedež) si lahko izposodite pri lastnikih nastanitve. Če imate večje mulce (4 in več), pa priporočamo, da s seboj vzamete napihljiv sedež, ki vam lahko prihrani tudi kakšen euro pri najemu avtomobila (mi uporabljamo Bubble Bum)
 • Hrana- rajska izbira tropskega sadja in sveže morske hrane, lokalna zelenjava pa je precej omejena. Čimveč kupujte na plaži ali na tržnicah, kjer boste dobili boljše sadje kot v trgovinah. Prav tako si privoščite kosilo pri enem izmed lokalnih ponudnikov na plaži- mi nismo niti enkrat  doživeli slabe izkušnje, ne z dojenčkom ne z mulcem.
img_9130
Ne varčujte s kokosom:)
img_9601
Mi se vedno najbolj veselimo mangota, papaje in ananasa (Mavricijus z otrokom)
img_9274
Ena bolje pripravljenih lokalnih jedi je curry – na več načinov (Mavricijus)
 • Zdravje- nobenih posebnih nevarnosti (razen komarjev!). Dobre bolnišnice so v bližini, prav tako so privat zdravniki na klic, v primeru nuje. Preberite pa si tudi kaj vsebuje naša potovalna lekarna.
 • Priprava za na pot- nobena dodatna cepljenja niso potrebna, ne pri dojenčkih, ne pri mulcih.
img_9816
Vsakodnevna romantika na plaži (Mavricijus z otrokom)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih na potovanju doživela s svojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.