Družinsko potovanje na Mallorco

1

Mallorca je največji izmed štirih Balearskih otokov, ki privablja turiste iz različnih koncev sveta z ugodnim podnebjem, rajskimi plažami, turkiznim in čistim morjem, čudovitimi hribi, kanjoni, jamami, z zgodovinskimi objekti ter burnim nočnim življenjem. Nudi več sto kilometrov dolgo obalo z mnogimi lepimi plažami, med katerimi je bilo nekaj ocenjenih med skupino najlepših na svetu. Mallorca je več kot odlična za potovanje z mulci, saj nudi mnogo zanimivosti tudi zanje. 

Destinacija: Mallorca, Španija

Čas potovanja: prvomajski prazniki

Število dni na potovanju: en teden

Starost otroka: dve leti

Raj za: ljubitelje plaž, gora, neokrnjene narave, odlične hrane, zgodovinskih mest, čudovitih jam in sotesk.

Primerno za otroke: vseh starosti

Priporočen način potovanja po otoku: z najetim avtom

DSC_0345
Najboljši način potovanja po Mallorci, je najem avtomobila

 

Vreme: za prvomajske prijetno toplo (okoli 25 stopinj, kdaj tudi kakšna stopinja več), vendar ne prevroče

Let: iz Gradca cca dve uri

Budget: cca 800€/osebo za vse (200 – 300€ namestitev v polpenzionu s tremi zvezdicami, najem avtomobila cca 30 – 50€ / dan, ostalo je za oglede, gorivo, spominke…).

Prevozi po otoku: če želite spoznati pristno Mallorco in potovati kolikor se da svobodno za vaše mulce ter vas, je najboljša izbira za to najem avtomobila. Mi pa smo otok prepotovali z najetim avtom. Tako si zares svoboden. Pelješ se kamor želiš. Prav tako si sam diktiraš tempo, obiščeš lahko še najbolj skrite kotičke, zalive in ni ti potrebno čakati na javni prevoz. Ceste so v večini lepe, le v hribovitem predelu precej ozke. Ponekod celo tako, da smo morali mi ali pa nasproti vozeče vozilo vzratno, da smo lahko nato nadaljevali pot. Na Mallorci smo bili v začetku turistične sezone, kar pomeni, da je bila na cestah bistveno manjša gneča kakor pa je v času glavne sezone.

DSC_0537
Razgibana pokrajina Mallorce- pogled na klife

 

Top 6 stvari, ki jih lahko počnete na Mallorci z mulci:

1. Kopanje na različnih plažah- za mulce in za vas je na voljo mnogo zanimivih plaž, tistih malce bolj samotnih in zato težje dostopnih ter tistih, do katerih se zapeljete z avtomobilom.

DSC_0522
Ceste do najlepših obal so vredne truda, Mallorca z otroki

 

Še posebej pa je za večino turistov največji izziv obiskati čudovite peščene plaže, katere so razlog za tako cvetoč turizem tega otoka. Če kje, potem zagotovo na Mallorci lahko vsak najde svojo rajsko plažo. Poleg peščenih so na voljo še kamnite, prodnate, takšne povsem obsijane s soncem ali pa obdane z palmami in borovci.

DSC_0671
Na eni izmed samotnih plaž, Mallorca z otroki

 

Tudi ljubitelji samote pridejo na svoj račun, saj je tam na voljo precej takšnih odmaknjenih, neobljudenih plaž, do katerih je potrebno peš. Do takšnih plaž smo se podajali po poteh v podobi kozjih poti, obdanih z gostim rastjem in le redko so bile poti speljane po ravnini. Najpogosteje je šlo za strma, a razgledna pobočja. Mulci bodo nedvomno uživali na takšni ali drugačni plaži, samo da se bodo lahko kopali v turkizno modrem in čistem morju.

CSC_0485
Čudoviti razgledi na morje, Mallorca z otroki

 

2. Ogled zgodovinskih mest, kjer boste uživali ob čudovitih zgodovinskih stavbah, mulci pa ob slastnem sladoledu ter na igralih.

Prelepa zgodovinska mesta so prav tako razlog za obisk tega mediteranskega otoka. Glavno mesto Palma de Mallorca je vsekakor vredna ogleda. V njenem centru se bahači mogočna gotska katedrala iz leta 1601. Poleg katedrale pa je tukaj še mnogo muzejev, galerij in ostalih kulturno – zgodovinskih zanimivosti.

DSC_0190
Palma de Mallorca z otroki
DSC_0180
Otroci tudi pri zgodovinskih objektih najdejo zabavo, Mallorca z otroki
DSC_0270
Lesen vlak, Palma de Mallorca

 

Na otoku je še nekaj zgodovinskih mest, katera so vredna ogleda. In prav vsako se ponaša s svojo zanimivo zgodovinsko zgodbo. Vedno več turistov odkriva Valldemosso, zasanjano vasico, polno ozkih tlakovanih uličic. Pročelja fasad krasijo lonci različnih cvetlic in začimb. Na vsakem vogalu se prodajajo tipični izdelki Mallorce, od glinenih izdelkov, različnih spominkov, izdelkov izrezlanih iz  lesa oljk, izdelkov iz školjk itd. Med spominki se najdejo tudi biseri, saj je Mallorca znana po izdelavi biserov, katere izvažajo na različne konce sveta.

DSC_0017
Na sprehodu po enem izmed ribiških mest, Mallorca z otroki

 

Zelo zanimiva je tudi vasica imenovana Deia, do katere nimajo urejenega javnega prevoza. Tako se izogibajo masovnemu turizmu. V tej majhni vasici je svoj prostor našlo veliko različnih umetnikov in pisateljev in zato je dobila ime »vas umetnikov«. Vse vasice pa imajo nekaj skupnega. To so nasadi oljk, mandljev in rožičev, kateri so prav nepogrešljivi na Mallorci. Mesta bodo tudi za vaše mulce zagotovo zanimiva, saj kjer cveti turizem, niso pozabili tudi na igrala. Prav tako pa na vsakem koraku ponujajo slasten sladoled.

DSC_0047
Igral je na Mallorci na pretek
DSC_0111
Tek po parku, Mallorca z otroki

 

3. Neokrnjena narava, kjer priporočam obiske katere izmed kraških jam ter pohod po hribih, kjer je na voljo ogromno lepo označenih poti. Prav tako so zanimivi obiski sotesk.

DSC_0388
Na podeželju na Mallorci

 

Mnogi si težko predstavljajo, da je glasno opevano nočno življenje Mallorce, množice nemških turistov in njeni hotelski kompleksi ob rajskih plažah le delček tega, kar dejansko ponuja otok. Mallorca namreč slovi tudi po neokrnjeni naravi, hribih, soteskah, jezerih, jamah… Mediteranska pokrajina daje otoku poseben pečat in ponuja za obiskovalce možnosti za nepozabne izkušnje v okrilju njene narave.

Značilnost Mallorce so njena nasprotja. Od težko dostopnih samotnih zalivov, rajskih plačljivih plaž, gorskih dolin in gora, neskončnih ravnin, čudovitega podzemlja in še mnogo drugih naravnih zanimivosti. Tako se je na otoku razvilo več vrst turizma. Nekateri se tja podajajo na počitnice, torej ležanje na lepih plažah in razvajanje v odlični ponudbi dobrih hotelov. Potem so tukaj tudi druge skupine obiskovalcev, od strastnih kolesarjev, ki Mallorco spoznavajo iz kolesa, do hribolazcev, saj urejenih planinskih poti ne manjka do motoristov, ki prav tako prepotujejo otok in hkrati uživajo na razglednih ovinkastih cestah.

4. Vodni parki in zabaviščni parki

Mallorca nudi veliko vodnih in zabaviščnih parkov, ki so si med seboj sicer podobni, tako da katerega koli izberete, bodo vaši mulci nedvomno uživali. Med najbolj poznanimi so Marineland, Western Park, Aqualand El Arenal in Hidropark. Ne redko se ob cesti pojavljajo veliki reklamni napisi, ki privabljajo turiste v njihove vodne parke. Na voljo pa so še številne druge raznolike možnosti za šport in zabavo. Od plavanja, smučanja in deskanja na vodi, potapljanja, jadranja, planinarjenja, koncertov, diskotek, obiska enega izmed največjih akvarijev v Evropi, Palma Aquarium. Akvarij smo obiskali tudi sami in bili nadvse navdušeni. Ogled akvarija v Palmi de Mallorca, kateri je poleg pestre vrste rib ter kač, raj za otroke. Na voljo je mnogo zanimivih igral.

CSC_0141
Obisk akvarija, Mallorca
DSC_0019
Obisk akvarija, Mallorca
DSC_0085
Park v sklopu akvarija, Mallorca

 

5. Raziskovanje gorske pokrajine

Na Mallorki smo raziskovali njeno razgibano gorsko pokrajino. Dvanajst kilometrov širok gorski hrbet Sierra de Tramontana je raj za ljubitelje gora. Vmes se mogočno dviga najvišji vrh otoka, imenovan Puig Major (1445 m), na katerem se že od daleč opazi mogočna kupola. Ta je v lasti vojske, katera pa žal prepoveduje vzpon na vrh. Pogosto je želja obiskovalcev povzpeti se na najvišjo točko neke pokrajine, države ali otoka. A to na Mallorci žal ni možno.

DSC_0508
Mallorške gore

 

Zato smo se odločili obiskati drugi najvišji vrh, imenovan Massanella (1364 m). Pot je več kot odlično označena. Naše izhodišče je bilo ob bencinski črpalki ob glavni cesti preko Sierra de Tramontana. Večina pohodnikov se na vrh podaja po tej poti. Po slabih treh urah hoje smo stali na razglednem vrhu. Lepo vreme nam je omogočilo, da smo videli daleč na vse strani. Vrh je očitno precej priljubljen med pohodniki, saj nas je bilo na vrhu kar nekaj različnih narodnosti. Ker je vzpon na Massanello precej enostaven, sem gor nesla tudi svojo dvoletno hčerko.

DSC_0199
Na Massanelli, Mallorca z otroki
CSC_0119
Treking po mallorških gorah
DSC_0132
Lepi pogledi med trekingom, Mallorca z otroki

 

Poleg omenjenega vrha pa smo se podali še na nekaj trekingov in sicer v predelih Cap Farrutx, Cap Formentor in Sa Calobra.  Mallorca slovi tudi po dobro organiziranih pohodnih poteh. Za to obstajajo prav posebej izdani vodniki z opisi različnih poti. Domačini se zavedajo njihove lepe narave, katero dobro izkoriščajo v smislu turizma.

DSC_0832
Pohodni izleti po soteskah Mallorce

 

Otok je več kot odličen za potovanja z malimi otroci. Varnost, udobje, ponudbe mnogih zabaviščnih parkov za otroke so razlogi, da se tam sreča zelo veliko družin. Ampak naša skupina se je odločila za drugačen način potovanja, saj smo želeli prehoditi delček njihove narave. Moja hčerka, stara nekaj manj kot dve leti ter sin od kolegice, star deset let sta sprejela naravo in aktivnosti v njej, kakor doma. Tega sta namreč že vajena. Da pa je bilo za vsakega nekaj, so med pohodi potrebni daljši počitki, da sta se otroka igrala ali pa čofotala po vodi. Sicer pa prav nikjer ne manjka otroških igral.

DSC_0112
Treking po mallorških gorah
DSC_0058
Treking po mallorških gorah

 

6. Jamarstvo

Mallorca slovi tudi po izredno lepih jamah, premore jih kar preko 200. Kot ljubitelji jamarstva seveda nismo mogli mimo tega, da si ne bi ogledali vsaj eno jamo. Jama Cave of Drach je na nas pustila čudovit vtis. Izredno lepo zasigana jama, v kateri doživiš piko na i, ko po jezeru priplujejo čolnički z glasbeniki. Ob zvokih klavirja in violin v izredno akustični jami je občutek nepopisno lep. Za čudovit razgled na morje ter klife pa se je vredno zapeljati do rta, na katerem stoji svetilnik Cap de Formentor. V smislu narave otok ponuja zelo veliko zanimivosti, ki so vredne ogleda. V jamo lahko greste z mulci vseh starosti. Najmlajše lahko nesete v nosilkah.

CSC_0262
S Suzi v jami, Mallorca z otroki

 

Glede na vse, kar otok ponuja, se ni čuditi, da je to najbolj obiskan otok Sredozemlja. Na Mallorci vam nikoli ne bo dolgčas, saj tam lahko prav vsak najde nekaj zase. Nekateri otoku pravijo tudi otok sonca in biser Sredozemlja. Dobesedno raj za pohodnike, kolesarje, tiste željnih počitka, rajskih plač, zgodovinskih mest in zabave.

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust v na Mallorki v Španiji na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.