Družinsko potovanje na Mallorco

1

Mallorca je največji izmed štirih Balearskih otokov, ki privablja turiste iz različnih koncev sveta z ugodnim podnebjem, rajskimi plažami, turkiznim in čistim morjem, čudovitimi hribi, kanjoni, jamami in z zgodovinskimi objekti. Nudi več sto kilometrov dolgo obalo z mnogimi lepimi plažami, med katerimi je bilo nekaj ocenjenih med skupino najlepših na svetu. Mallorca je več kot odlična za potovanje z mulci različnih starosti in različnih interesov.

Značilnost Mallorce so njena nasprotja. Od težko dostopnih samotnih zalivov, rajskih plačljivih plaž, gorskih dolin in gora, neskončnih ravnin, čudovitega podzemlja in še mnogo drugih naravnih zanimivosti. Tako se je na otoku razvilo več vrst turizma. Nekateri se tja podajajo na počitnice, torej ležanje na lepih plažah in razvajanje v odlični ponudbi dobrih hotelov. Potem so tukaj tudi druge skupine obiskovalcev, od strastnih kolesarjev, ki Mallorco spoznavajo iz kolesa, do hribolazcev, saj urejenih planinskih poti ne manjka do motoristov, ki prav tako prepotujejo otok in hkrati uživajo na razglednih ovinkastih cestah.

Destinacija: Mallorca, Španija

Čas potovanja: marec 2023

Število dni na potovanju: en teden

Starost otroka: 4 leta

Raj za: ljubitelje plaž, gora, neokrnjene narave, odlične hrane, zgodovinskih mest, čudovitih jam in sotesk.

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: konec marca do bile prave spomladanske temperature: jutra precej hladna, čez dan se segrelo do 23 stopinj, kdaj tudi kakšna stopinja več. Čebulno oblačenje je bilo ključno!

Mallorca z otroki

Let: iz Klagenfurta cca dve uri (Ryanair), do Klagenfurta pa z vlakom.

Budget: cca 500€/osebo za vse ( v kombinaciji 2 odrasli osebi in 1 otrok)

 • 340eur let z dodatno prtljago za 3 osebe
 • 60-90eur namestitev na dan
 • 240eur najem avtomobila za cel teden z zavarovanjem
 • 500eur za cel teden hrana, gorivo, manjši spominki, manjše vstopnine
 • 70eur obisk Aquariuma za 3 osebe (online nakup)
 • 70eur dobra večerja v restavraciji za 3 osebe (2 ženski in otrok:))

Namestitev

 • prve 4 noči smo spale v čudovitem agriturismu Son Sant Andreu v mestu Petra. Odlična iztočnica za raziskovanje otoka in predvsem odkrivanja lepe narave. Najeli sva sobo z zunanjo kopalnico. Zajtrk je za doplačilo. Cena spanja za nas 3 (hči spala na isti postelji) v času našega obiska, torej nizke sezone: 90eur na noč

Agriturismo Son Sant Andreu
Agriturismo Son Sant Andreu
 • zadnje 3 noči pa sva si rezervirali apartma v majhni Cala Sa Coma, v hotelskem resortu Hipotels Mediterraneo Club, neposredno na plaži. Imeli sva dobro opremljeno kuhinjo, balkon s pogledom na zaliv, v samem hotelskem kompleksu pa sta na voljo tako zunanji kot notranji bazeni, otroška animacija, restavracije in bari…

Pogled z našega balkona, Hipotels Mediterraneo Club

Prevozi po otoku: če želite spoznati pristno Mallorco in potovati kolikor se da svobodno za vaše mulce ter vas, je najboljša izbira za to najem avtomobila. Tako si zares svoboden. Pelješ se kamor želiš. Prav tako si sam diktiraš tempo, obiščeš lahko še najbolj skrite kotičke, zalive in ni ti potrebno čakati na javni prevoz. Ceste so v večini lepe, le v hribovitem predelu precej ozke. Ponekod celo tako, da smo morali mi ali pa nasproti vozeče vozilo vzvratno, da smo lahko nato nadaljevali pot.

V 1 tednu smo po otoku naredile 1000km!
Najboljši način potovanja po Mallorci, je najem avtomobila (rentalcars.com)

Na Mallorci smo bili izven turistične sezone, kar pomeni, da je bila na cestah bistveno manjša gneča kakor pa je v času glavne sezone. V času našega obiska je bilo na cesti celo več kolesarjev kot avtomobilov, saj je Mallorca ustvarjena za kolesarsko potovanje. Odlične ceste ponujajo ture za vsakogar.

Top 7 stvari, ki jih lahko počnete na Mallorci z mulci:

1. Obisk tržnic

Obisk lokalnih tržnic je eno naših najljubših doživetij, ne glede na to, kje se nahajamo. Z Mallorco ni nič drugače- toplo vam priporočamo, da si vzamete čas za obisk vsaj ene, si nakupite lokalne specialitete, sveže sadje in zelenjavo kot tudi kakšne lokalne spominčke ter uživate v utripu mesta, ko se zberejo tako lokalni prebivalci kot tudi turisti.

S prve roke priporočamo tržnico v mestu Artà (torek) ter znamenito tržnico v mestu Sineu (sreda), katere začetki segajo v leto 1306.

Utrinki s tržnice v mestu Artà
Utrinki s tržnice v mestu Sineu
Obsedene s tipično majorško sladico Ensaimada

2. Z lesenim vlakom po panoramski poti od Bunyola do Sóller

Eno lepših doživetij za otroke je z lesenim vlakom iz leta 1912 od mesta Palma de Mallorca do mesta Sóller. Me smo vstopile na vmesni postaji Bunyola:

 • ker od tu do mesta Sóller 30 minut vožnje po najlepšem delu poti
 • pol cenejša vstopnica (37,5eur za nas tri)
 • enostavnejše parkiranje kot v glavnem mestu Palma.
Z lesenim vlakom po panoramski poti od Bunyola do Sóller
Na poti se za 5min ustavite na razgledni točki, s pogledom na mesto Sóller

Na železniški postaji Sóller Train Station pa si vzemite 30min za ogled zbirke del Picasso in Miró. Ogled je brezplačen!

Ogled zbirke del Picasso in Miró na železniški postaji Sóller

3. Ogled zgodovinskih mest

Prelepa zgodovinska mesta so prav tako razlog za obisk tega mediteranskega otoka. Glavno mesto Palma de Mallorca je vsekakor vredna ogleda. V njenem centru se bohoti mogočna gotska katedrala iz leta 1601. Poleg katedrale pa je tukaj še mnogo muzejev, galerij in ostalih kulturno – zgodovinskih zanimivosti, obvezen postanek pa je tudi igrišče v Parc de la Mar.

Palma de Mallorca z otroki
Palma de Mallorca z otroki
Palma de Mallorca z otroki
Palma de Mallorca z otroki
Palma de Mallorca z otroki

Na otoku je še nekaj zgodovinskih mest, katera so vredna ogleda. In prav vsako se ponaša s svojo zanimivo zgodovinsko zgodbo.

 • Vedno več turistov odkriva Valldemosso, zasanjano vasico, polno ozkih tlakovanih uličic. Pročelja fasad krasijo lonci različnih cvetlic in začimb. Na vsakem vogalu se prodajajo tipični izdelki Mallorce, od glinenih izdelkov, različnih spominkov, izdelkov izrezlanih iz  lesa oljk, izdelkov iz školjk itd. Med spominki se najdejo tudi biseri, saj je Mallorca znana po izdelavi biserov, katere izvažajo na različne konce sveta.
Valldemossa, Mallorca z otroki
Valldemossa, Mallorca z otroki
Valldemossa, Mallorca z otroki
 • Mesto Sóller, čudovito staro mesto vredno raziskovanja in izgubljanja med uličicami.Mesto na severozahodu Mallorce je postalo bogato zaradi obilnih nasadov citrusov v dolini. V 19. stoletju, ko je bilo območje z gorami izolirano od ostale Mallorce, so pomaranče pošiljali v Francijo iz bližnjega pristanišča Port de Sóller. Številni domačini, ki so odšli delat v Francijo in se vrnili, so z bogastvom zgradili nekaj čudovitih modernističnih posesti, ki danes krasijo to mesto. Glavni trg, Plaza de la Constitución, je srce Sóllerja, obdan s številnimi bari in kavarnami, na katerem se ponosno dviga cerkev Sant Bartomeu.
Cerkev Sant Bartomeu, Sóller, Mallorca z otroki
Pisane in živahne ulice mesta Sóller, Mallorca z otroki

Priporočamo 1h sprehod po glavni ulici Sa Lluna, ven iz mesta, mimo nasadov agrumom, proti kmetiji Biniaraix.

Mesto Sóller leži v osrčju “doline pomaranč”
 • Mesto Artá- Kreativno in zgodovinsko mesto na severovzhodu otoka. Me smo v to mesto vrnile kar 3x, saj naju je njegov utrip najbolj prepričal. Enkrat na tržnico, drugič na sprehod in sladoled, zadnjič pa zgolj na sprehod in večerjo.
Artá, Mallorva z otroki
Artá, Mallorva z otroki
Najboljša kava, Bar La Bicicletta Artá
Priporočamo večerjo v restavraciji La Mar de Vins, Artá

Na poti proti vašemu izhodišču, priporočamo tudi vožnjo do razgledne točke Mirador de Na Clara.

Mirador de Na Clara.
 • Mesto Sineu, polno zgodovine v osrčju Mallorce, nas je naprej poklicalo zaradi znamenite tržnice, a se vsekakor sprehodute tudi po starem delu. Sineu je poln zanimive arhitekture, najbolj pa izstopa župnijska cerkev. Ta velika starodavna cerkev ima impresiven zvonik s sedmimi nivoji. Glavni utrip mesta Sineu je trg Plaza Des Fossar, kjer boste našli veliko majhnih kavarn.
Sineu, Mallorca z otroki
Sineu, Mallorca z otroki
 • Zelo zanimiva je tudi vasica imenovana Deia, do katere nimajo urejenega javnega prevoza. Tako se izogibajo masovnemu turizmu. V tej majhni vasici je svoj prostor našlo veliko različnih umetnikov in pisateljev in zato je dobila ime »vas umetnikov«.

Vse vasice pa imajo nekaj skupnega. To so nasadi oljk, mandljev in rožičev, kateri so prav nepogrešljivi na Mallorci. Mesta bodo tudi za vaše mulce zagotovo zanimiva, saj kjer cveti turizem, niso pozabili tudi na igrala. Prav tako pa na vsakem koraku ponujajo slasten sladoled.

 

DSC_0047
Igral je na Mallorci na pretek

4. Odkrivanje čudovitih plaž (in kopanje v času sezone)

Za mulce in za vas je na voljo mnogo zanimivih plaž, tistih malce bolj samotnih in zato težje dostopnih ter tistih, do katerih se zapeljete z avtomobilom.

DSC_0522
Ceste do najlepših obal so vredne truda, Mallorca z otroki

Še posebej pa je za večino turistov največji izziv obiskati čudovite peščene plaže, katere so razlog za tako cvetoč turizem tega otoka. Če kje, potem zagotovo na Mallorci lahko vsak najde svojo rajsko plažo. Poleg peščenih so na voljo še kamnite, prodnate, takšne povsem obsijane s soncem ali pa obdane z palmami in borovci.

Tudi ljubitelji samote pridejo na svoj račun, saj je tam na voljo precej takšnih odmaknjenih, neobljudenih plaž, do katerih je potrebno peš. Do takšnih plaž smo se podajali po poteh v podobi kozjih poti, obdanih z gostim rastjem in le redko so bile poti speljane po ravnini. Najpogosteje je šlo za strma, a razgledna pobočja. Mulci bodo nedvomno uživali na takšni ali drugačni plaži, samo da se bodo lahko kopali v turkizno modrem in čistem morju.

Priporočamo plaže:

 • Plaže v Park Natural de Mondragó, kjer je bila voda kristalno čista in najbolj turkizna. Cala Mondragó, Cala S’Amarador in Caló des Borgit so trije čudoviti zalivi, ujeti med nizke klife. Plaže so majhne, ​​zato so v visoki sezoni zagotovo zelo zasedene. S seboj imejte dobro obutev, da se med njimi lahko sprehodite.

Nasvet: če obiščete Mallorco v času visoke sezone, pridite zelo zgodaj in aprkirajte na parkirišču Cala S’Amarador.

Cala S’Amarador, Park Natural de Mondragó
Park Natural de Mondragó
Park Natural de Mondragó
 • Cala Mesquida, ki je tudi raj za srfanje na valovih.
 • Cala Deia, do katere pelje noro ozka. strma in ovinkasta cesta, ampak vredna vsakega metra.
 • Port de Sóller, ki je precej turistična plaža (a višjega ranga, ne masovni turizem).
 • Majhen zaliv Sa Coma s peščeno plažo.
 • Platja de Formentor, priljubljena plaža na rtu Formentor, ki ponuja tudi veliko sence. Plačljivo parkirišče!
Cala Mesquida
Cala Deia
Port de Sóller
Sa Coma
Platja de Formentor

5. Pohodništvo in gorništvo po neokrnjeni naravi Mallorce

Mallorca slovi po dobro organiziranih pohodnih poteh. Za to obstajajo prav posebej izdani vodniki z opisi različnih poti.

Ker sva bili z mami na poti s skoraj 5 letnico, smo bile omejene s težavnostjo ter dolžino pohodnih poti. Za predšolske otroke priporočam:

 • Parc Natural de Llevant

Naravni park Peninsula de Llevant se nahaja na severovzhodu Mallorce, kjer se nahaja gorovje Artá. Obiskovalcem ponuja na izbiro 13 pohodniških poti, ki se vijejo skozi območje izjemne naravne lepote. Dolžina hoje je 1-6,5 km. Najvišji vrh v parku je Puig Morei (564 m), sledi mu Puig des Porrasser (491 m). V parku lahko dostopate do nekaterih najlepših in skritih zalivov na otoku, kot je Arenalet del Verge (znan tudi kot Arenalet Aubarca).

Parc Natural de Llevant
Parc Natural de Llevant
Parc Natural de Llevant
Parc Natural de Llevant
 • Parc Natural de Mondragó

Naravni park Mondragó se nahaja na jugu Mallorce. Na voljo so 4 glavne naravne poti, ki se vijejo skozi grmičevje in obiskovalce vodijo do osupljivih razglednih točk, zalivov s kristalno vodo in mokrišč.

Parc Natural de Mondragó
 • Sa Punta de n’Amer, Sa Coma

Sa Punta de n’Amer, rt, ki meji na Sa Como, je bil leta 1985 razglašen za uradni naravni rezervat (ANEI). Tam lahko občudujete obrambni stolp ‘Es Castell’ (grad) iz 17. stoletja, ki ponuja čudovite poglede na morje in pokrajino, v njej pa je tudi muzej. Grad je služil kot opozorilni sistem in prva obrambna linija pred piratskimi napadi.

Sa Punta de n’Amer, Sa Coma
Sa Punta de n’Amer, Sa Coma
 • Cap de Formentor

Na severni konici Mallorce je Cap de Formentor, kjer se vrh gorske verige Serra de Tramuntana sreča s Sredozemljem. Ko se vozite ali hodite po tem polotoku, obvezno vzemite s seboj fotoaparat: pokrajina je osupljiva in ob poti so odlične priložnosti za fotografiranje (Mirador de Mal Pas).

Žal je bila pot do samega rta v času našega obiska zaprta zaradi ovir na cesti, a vsekakor vsakdo priporoča vožno ter pohod na skrajnem delu polotoka.

Mirador de Mal Pas, Cap de Formentor

Mateja, ki piše blog Aktivna družina, pa je na Mallorci raziskovala tudi njeno razgibano gorsko pokrajino.

 • Dvanajst kilometrov širok gorski hrbet Sierra de Tramontana je raj za ljubitelje gora. Vmes se mogočno dviga najvišji vrh otoka, imenovan Puig Major (1445 m), na katerem se že od daleč opazi mogočna kupola. Ta je v lasti vojske, katera pa žal prepoveduje vzpon na vrh.
DSC_0508
Mallorške gore
 • Lahko pa obiščete drugi najvišji vrh, imenovan Massanella (1364 m). Pot je več kot odlično označena. Izhodišče je ob bencinski črpalki ob glavni cesti preko Sierra de Tramontana. Večina pohodnikov se na vrh poda po tej poti. Po slabih treh urah hoje stojiš na razglednem vrhu, ki ob lepem vremenu ponuja čudovite razglede.
DSC_0199
Na Massanelli, Mallorca z otroki
DSC_0132
Lepi pogledi med trekingom, Mallorca z otroki
 • Poleg omenjenih pohodnih in goskih poti, pa se lahko odpravite še na nekaj trekingov in sicer v predelih Cap Farrutx, Cap Formentor in Sa Calobra.
DSC_0832
Pohodni izleti po soteskah Mallorce

6. Piknik z razgledom, Es Pontas

V bližini mesta Santanyi, na jugovzhodu Mallorce, najdete naravni most Es Pontas. Naravni most ima čudovito lego v morju.

Avto lahko parkirate čisto blizu in le kratek sprehod vas loči do razgledne točke, od koder si ga lahko dobro ogledate in od tu imate tudi lep pogled na pečine ob obali. Sprehodite se še malo navzdol, da si ga ogledate še z boka. Me smo si našle tudi lepo meso in si tam priredile kar piknik.

Naravni most Es Pontas
Piknik z razgledom, Es Pontas

7. Soline des Trenc in svetilnik

Območje okoli Ses Salines in Colonia Sant Jordi je idealno za ekstrakcijo soli. Na Salines des Trenc si lahko z vodičem ogledate ta intenzivni proces ekstrakcije ekološke soli. Sol lahko seveda kupite tudi v trgovini v Salines des Trenc.

Salines des Trenc

Na najjužnejši konici Mallorce je svetilnik Far des Cap Salines. Na žalost svetilnika ne morete obiskati, saj je okoli njega ograja. Lahko pa parkirate avto ob cesti in se sprehodite po skalnati obali.

Far des Cap Salines

8. Vodni parki in zabaviščni parki

Mallorca nudi veliko vodnih in zabaviščnih parkov, ki so si med seboj sicer podobni, tako da katerega koli izberete, bodo vaši mulci nedvomno uživali.

Me smo se odločile le za obisk enega izmed največjih akvarijev v Evropi, Palma Aquarium in bile nadvse navdušene. Glavna atrakcija za otroke je največji tank, 8.5m globok, ima preko 1000 rib in 11 morskih psov. Potem so tu še akvariji morij večine sveta, terariji ter zanimiva igrala za otroke.

Nasvet: ogled akvarija lahko date na seznam zadnjega dneva pred letom, saj se nahaja v nesporedni bližini letališča, zanj pa si vzamite cca 3 ure časa.

Obisk akvarija, Mallorca
Obisk akvarija, Mallorca
Obisk akvarija, Mallorca
Obisk akvarija, Mallorca
Igrišče v sklopu akvarija, Mallorca

9. Jamarstvo

Mallorca slovi tudi po izredno lepih jamah, premore jih kar preko 200. Najbolj slovita jama je Cave of Drach, ki je me nismo obiskale, jo je pa naša bralka Mateja. Izredno lepa jama, v kateri doživiš piko na i, ko po jezeru priplujejo čolnički z glasbeniki. Ob zvokih klavirja in violin v izredno akustični jami je občutek nepopisno lep. V jamo lahko greste z mulci vseh starosti. Najmlajše lahko nesete v nosilkah.

CSC_0262
S Suzi v jami, Mallorca z otroki

Glede na vse, kar otok ponuja, se ni čuditi, da je to najbolj obiskan otok Sredozemlja. Na Mallorci vam nikoli ne bo dolgčas, saj tam lahko prav vsak najde nekaj zase. Nekateri otoku pravijo tudi otok sonca in biser Sredozemlja. Dobesedno raj za pohodnike, kolesarje, tiste željnih počitka, rajskih plač, zgodovinskih mest in zabave.

Mallorca je bila res top destinacija za družinski tedenski oddih