Družinsko po učni poti Divji potok

0

Četudi nam je bil ta del Slovenije dolgo časa manj poznan, smo vsi zagotovo že slišali za Dolenjske toplice. A če se družinsko odpravljamo na kopališče, je vredno del dneva (ali vikenda) nameniti tudi okolici, ki ponuja krasno in neokrnjeno naravo. 10 minut vožnje vstran se nahaja vasica Črmošnjice, ki je verjetno poznana šolarjem, saj se tam nahaja Center šolskih in obšolskih dejavnosti Lipa, ostalim pa nekoliko manj. Vsekakor pa je vredna obiska, predvsem na račun lepo urejene, a hkrati še vedno precej divje učne poti ob potoku, s prikladnim imenom- Divji potok.

Učna pot Divji potok je urejena, a z divjo naravo naokoli.
  • Primeren čas obiska: vse leto
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Priporočen čas obiska: 1 – 1,5 ure
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, predšolski in šolski otroci.
  • Primerno za vozičkarje: ne
  • Primerno za pse: da
  • Parkiranje in izhodišče: Parkirišče v bližini cerkve v Črmošnjicah, GPS: 45.67266 N, 15.10252 E.
  • Hrana: po poti lasten prigrizek in voda, kosilo v restavraciji Oštarija (Dolenjske toplice – cca. 10 min vožnje stran)

Učno pot smo, potem ko smo jo spoznali, obiskali večkrat in v vseh letnih časih. Vedno ima svoj čar – pozimi zaradi umirjenosti narave in zaledenelih skulptur na gladini, spomladi zaradi bujnega rastja in čemaža, ki raste tik ob poti, poleti, ker gozd ponuja super ohladitev ob vročini, in jeseni zaradi barv narave in lepega sprehoda.

Pozimi narava počiva in je rastje manj bujno, a zato pot ni nič manj lepa.

Pot se prične v centru vasice, kjer je avto najbolje pustiti v bližini cerkve ali ob Centru šolskih in obšolskih dejavnosti. Za cerkvijo se cesta spusti do gozda, kjer se za mostom, na levi strani prične učna pot. Smer in pričetek poti bi lahko bili bolje označeni, a bodo prijazni domačini z veseljem priskočili na pomoč.

Na učni poti, ki je dolga cca 2.5km, in v celoti poteka ob potoku, bodo otroci s pomočjo učnih tabel in ugank spoznali značilno rastje za to območje, živali in druge zanimivosti, ki jih srečujemo. Med drugim je mogoče opaziti različne ptice, potočne rake, plazilce in ostale gozdne živali. Posebnost potoka je lehnjak, luknjičasta kamnina, ki nastaja iz organskih ostankov, ki ustvarja različne pragove in tolmune.

V gozd včasih zaidejo tudi druge živali iz bližnjega pašnika.

Mestoma je pot, sploh po deževju ali ob zmrzali, lahko nekoliko spolzka, zato previdno predvsem z mlajšimi mulci. V zadnjem delu se nekoliko zravna in zaključi pri Srednji vasi, kjer se vrnemo po isti poti nazaj.

Izleti v bližini:

Informacije o zbrane na podlagi naših lastnih izkušenj. Za več nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime