Družinsko odkrivanje Novega mesta malo drugače

0

Novo mesto – krasna družinska destinacija, ki nas bo navduševala cel dan s kombinacijo pohodništva, starega dela mesta, kulturnih doživetij, narave in igrivosti? Seveda!! Priznamo, da smo tudi mi bili izjemno presenečeni, saj tega nismo pričakovali – a kljub temu je bil dan poln doživetij, od katerih bodo ostali krasni spomini.

Novega mesta do obiska nismo dobro poznali. Prav zato smo bili še bolj veseli, da smo se na raziskovanje podali s pomočjo  Trip in the bag“- mešanice interaktivne igre, reševanja ugank ter spoznavanja najbolj znanih kotičkov Novega mesta in okolice.

Krasen mostiček čez Krko do Ragovega loga
  • Spletna stran za več info: https://tripinthebag.si/
  • Primeren čas obiska: vsi letni časi, a najlepše bo na lep pomladni, poletni ali jesenski dan
  • Primerno za vreme: suho vreme
  • Priporočen čas obiska: priporočamo, da si vzamete ves dan, čeprav je pot mogoče opraviti tudi hitreje. Ker program ni časovno omejen, je še lepše (sploh z res majhnimi otroki in če imate to možnost), da načrtujete celo dva dni.
  • Primerno za otroke: vse starosti, saj je program mogoče časovno prilagoditi. V reševanju ugank bodo najbolj uživali 7+ let stari otroci.
  • Primerno za vozičkarje: da
  • Primerno za pse: Da, na povodcu.
  • Dostop: V Novem mestu sledite tablam za center. Avto je najbolje pustiti v bližini Jakčevega doma (GPS 45.802519, 15.1697909) in nadaljevati skladno z navodili. Pot je mogoče opraviti peš (delno), s kolesom ali avtomobilom. Priporočamo kombinacijo pešačenja in avtomobila.
  • Oprema: priporočamo lahko pohodno obutev, vodo in malico (prigrizek, predvsem za mlajše otroke).
  • Cena: 59 EUR na paket za celo družino (vključuje tudi kupon s popustom rogljiček in napitek na začetku ter kupon s popustom za kosilo).
Pričetek našega raziskovanja Novega mesta in okolice

Kaj vse smo ob raziskovanju Novega mesta in okolice doživeli?

1. Staro mestno jedro z glavnimi znamenitostmi

Ozke in zavite uličice, ki privedejo do prostranega Glavnega trga s Kettejevim vodnjakom, zaznamujejo pričetek odkrivanja skrivnega zaklada. Vsekakor najboljši možen začetek poti, saj tako že takoj začutiš utrip mesta, hkrati pa družinsko spoznaš nekatere izmed glavnih znamenitosti. In če vas skrbi, da mulcem to ne bo zanimivo, je skrb hitro odveč. Kombinacija jedra, reke in prekrasnih razgledov nad mestom v povezavi z zanimivimi zgodbami in legendami iz preteklosti bo prepričala prav vsakogar.

Poglej na mestno jedro in raziskovanje s Trip in the bag
Maketa mesta in primerjanje s pravimi stavbami
Kettejev vodnjak in metanje kovancev za srečo
Najlepši razgledi nad mestom

2. Družinsko reševanje ugank

Priznamo- uganke so nas najbolj posrkale in komaj smo čakali, da pridemo na naslednjo točko in odpremo novo kuverto. Včasih celo do te mere, da smo se morali načrtno ustaviti in se razgledati naokoli, da užijemo še lepote mesta. In še drugo priznanje – uganke so nam dale kar nekaj dela, a to takšnega prijetnega, ko smo z veseljem prebrali opise, se kaj novega naučili, na koncu pa družinsko staknili glave. Pa mogoče še pozitivna stran vsega: naloge smo se res lotili skupaj, kar nas je še dodatno povezalo pri raziskovanju.

Trdi oreh za mulca… občasno pa kar za celotno družino 🙂
V Trip in the bag nahrbtniku prejmeš vse pripomočke za uspešno razvozlanje ugank
Sestavljanka proti koncu poti nam pokaže nadaljevanje.

3. Učenje ob orientaciji, uporabi kompasa in sončne ure

Naš mulc je že po naravi strasten raziskovalec, a tudi če družina ni navdušena nad orientacijo, pripomočki za reševanje ugank hitro poskrbijo za to. Tako smo z veseljem ponovno povadili uporabo kompasa in sončne ure, ob tem pa spoznali številne novosti. In to je pravzaprav tudi za nas, starše, majhna zmaga – učenje na res prijeten, zabaven in zanimiv način, z namenom da znanje in izkušnje ostanejo še dolgo.

Naloge se skrivajo v ovojnicah, kjer nas čakajo navodila za delo

4. Zelena doživetja v Novem mestu in okolici

Mesto ob reki Krki je pravzaprav tudi zelena oaza, kar se pozna tudi pri raziskovanju. Slednje je še toliko bolj dobrodošlo, ko gre za raziskovanje z (majhnimi) otroki, ki se lahko znamenitosti hitro naveličajo. Mi smo ob tokratnem obisku našega skoraj 3-letnika sicer pustili doma (a je pot dovolj prilagojena, da bi ga brez težav vzeli s seboj), a je bil tudi 9-letnik zelo vesel možnosti za prosto igro ob vmesnih postankih. Tega je tekom celotne poti v Novem mestu in okolici več kot dovolj. In med tem, ko je mulc plezal po igralih ali tekal po gozdu, sva starša na skrivaj pogledala, kam nas pot pelje naprej :).

Mulc je bil vesel zelenih kotičkov ob reki.
Ragov log je lep gozdiček, kjer bodo mulci z veseljem tekali naokoli.
Most v Ragov log s krasno urejenim igriščem ob reki, kjer smo preživeli nekaj časa.

Trip in the Bag je nov, inovativen način odkrivanja destinacij in mest. Najlažje ga opišemo kot mešanico potepanja po naravi, iskanja zaklada ter sobe pobega na prostem. S preprostim nahrbtnikom boste popestrili družinsko pohajkovanje in izlet spremenili v pravo pustolovščino.

Trip in the bag – igrivo raziskovanje in odkrivanje Novega mesta in okolice smo spoznale in opisale skozi uporabo izletniškega paketa Trip in the bag in odraža naše osebne izkušnje in doživetja. Za več informacij nam pišite  na info@kamzmulcem.si .

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime