Družinsko od Blečjega vrha do Kuclja, najvišjega vrha občine Grosuplje

2

Kucelj (748m) velja za najvišji vrh občine Grosuplje. Včasih je veljal za bolj sramežljiv vrh, danes pa dobiva vedno bolj sijajno in zanimivo podobo ter postaja vedno bolj priljubljen pri sprehajalcih in pohodnikih vseh starosti.

Mi smo ga obiskali v postavi razširjene družine s 4 in 9 letnikom ter babico in dedkom. Na poti pa smo srečali zelo raznolike skupine sprehajalcev. Od novopečenih mamic in očkov s terenskimi vozički, sprehajalcev psov do (gorskih) kolesarjev. Vzpon na Kucelj namreč ni zahteven, pot pa vas razvaja z lepimi razgledi. Z vrha, na katerem se nahaja manjši geodetski stolp, lep razgled na okoliško hribovje, ob lepem vremenu pa razgled seže vse do Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in deloma Julijskih Alp.

Vzpon na Kucelj je primeren za vse generacija

Primeren čas obiska: vsi letni čas.

Primerno za vreme: Primerno za vse vremenske pogoje. Idealen je seveda ob suhem in sončnem vremenu, kot vsak hrib, vendar smo ocenili, da bi se na ta hrib zlahkoto povzpeli tudi v snežnih in deževnih razmerah, saj večino časa hodite po gozdnem kolovozu.

Priporočen čas obiska: približno 2 uri.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki samostojno, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Primerno za vozičke: DA, pot je primerna za terenske vozičke. Ob našem obisku smo srečali vsaj 3 družine, ki na Kucelj redno vozičkajo.

Zahtevnost: Pot se rahlo vzpenja, je široka, nekamnita in nasploh nezahtevna.

Pomembno za starše: 

  • na vrhu ni gostinske ponudbe, zato s seboj vzemite dovolj vode in malico
  • pot večinoma vodi skozi gozd, zato se zaščitite proti klopom.
Pot na Kucelj je primerna za pse, vendar naj bodo na vrvici

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu, saj gre za območje medveda.

Pot do izhodišča: avtocesto zapustimo na izvozu za Grosuplje zahod in že takoj na prvem krožnem križišku pri Kongu zavijemo levo, proti Polici. Ko pridemo do Police sledimo tablam za Blečji vrh. Peljemo naravnost čez vas in v gozdu že vidimo označeno parkirišča. Tam je tudi oznaka za parkirišče.

Parkirišče: Parkiramo na parkirišču, pri oznaki za Kucelj.

Parkiramo malo naprej od vasi Blečji vrh, kjer je tudi oznaka za Kucelj

Od Blečjega vrha do Kuclja in nazaj po krožni poti 

Pot smo začeli pri izhodišču za Kucelj in sledili jasno označenim tablam vse do vrha. Pot vodi po gozdnem kolovozu in se večinoma rahlo vzpenja. Večinoma nas spremljajo bukve., ob poti pa boste videli tudi opozorilno tablo, da gre za območje medveda, zato naj bodo psi na vrvici. Po dobre pol ure lahkotne hoje se nam odpre pogled na Ljubljansko kotlino, še par ovinkov in smo na vrhu.

Pot na Kucelj se rahlo vzpenja in vodi večinoma po gozdu

Na vrhu nas pričaka klopca ljubezni, pod markantnim in izjemno fotogeničnim borovcem. Malo naprej pa še geodetski stolp, z žigom in spominsko tablo, ki so jo postavili ob 30. obletnici samostojne Slovenije in občinskemu prazniku. Razgled v lepem vremenu seže na vse strani.

Tabla, ki označuje vrh Kuclja
Na vrhu Kuclja nas pričaka prostrani travnik

Mi smo prostrani travnik smo izkoristili za igro s frizbijem, nič nenavadnega pa ne bi bilo, če bi na vrhu odigrali partijo nogometa, saj je dovolj prostora, da ne motite ostalih sprehajalcev.

Geodetski stolp na Kuclju
Mogočni borovec in klopca ljubezni na Kuclju

Nazaj do izhodišča se lahko odpravite po enaki poti, mi pa smo se odliočili za krožno pot. In sicer smo se odpravili kakih 200 metrov naprej, proti Višnji gori. Tam boste opazili tablo, ki označuje “Pot dveh slapov”, ki vas bo usmerila desno v gozd. Kmalu se boste pričeli spuščati, mimo travnika in prispeli do kmetije Dremelj, Pr Kopitarjevih. Še naprej sledite tablam za Pot dveh slapov in po dobrih 300 m prispete do avtobusne postaje v Gornjem Brezovem. Tako ko pridete mimo postaje, zavijete ostro desno, tako da zapustite asfaltirano cesto, desno navzol na makadamsko gozdno pot. Zapustite vas in hodite naravnost po gozdni cest, ki se po dobrih 20ih minutah priključi cesti za na Kucelj. Do izhodišča vas loči še par minut.

Nazaj smo se odpravili po delu Poti dveh slapov
Pot dveh slapov
Kmetija Dremelj
Pri postaji zavijte ostro desno, nazaj proti izhodišču
Gozdna pot vas pripelje nazaj proti…

Prispevek je nastal na pobudo Zavoda za Turizem Grosuplje. Za več informacij o izletu pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar. 

Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

2 KOMENTARJI

  1. Od Kuclja lahko pot nadaljujete po travniški poti do gozda. Prečkate gozdiček (ozek pas cca 50-100m) in pridete ponovno do potke. Zavijete desno in nadaljujete ob gozdičku malo tudi čez in pridete ven nad delom zaselka Leskovec. Tam je čudovita kmetija Čož z domačimi dobrotami pod nadstreškom nad manežo, polnim hladilnikom domačih tortic, prikgrizkov, piškotov, suhomesnatih izdelkov, najdete tudi domača jajca in mast. Zraven je tudi avtomat s pijačo in nekaj sladkarijami, oreščki.. In seveda ob maneži coffee to go. Pot nadaljujete mimo maneže po asfaltirani cesti cca 1km (ponovno čudoviti razgledi) in pridete do avtobusne postaje, kjer po že opisano poti pridete do skoraj izhodišča pri Blečjem vrhu.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime