Družinsko na Vremščico

2

Vremščica je za nas Ljubljančane manj znana planota, ki se nahaja med Pivko in Divačo. Njena “eksotičnost” se verjetno skriva v dejstvu, da na vrhu ni koče, ki bi nudila joto in zavitek, kot je to recimo na Nanosu in Slavniku.

Dobra stran tega je, da ravno pomakanje tovrstne infrastrukture poskrbi za odsotnost gneče. Primorski vrhovi so nasploh super za hladne zimske mesece, saj zaradi golih pobočij hodite večinoma po soncu. Ko je v Ljubljani megla, od Postojne dalje pa sonce, je to idealna destinacija za družinski izlet. Preden se odpravite, se vseeno pozanimajte o vetru. Burja na Vremščici zna biti zelo neprijetna. Še posebej za utrujene otroke 🙂

Mi smo si izbrali pot iz Volč. Najboljši opis poti imate zapisan tukaj. Torej mimo Postojne in Pivke proti vasi Volče. Od parkirišča do cerkvice smo z lahkotnim tempom ter kombinacijo nošenja v narbtniku in pešačenja, našega takrat 15 mesečnika, potrebovali približno 60 minut. Prvi del poti poteka po borovem gozdičku, drugi pa po sončku.

IMG_1257
Prvi del poti na Vremščico vodi čez gozd
IMG_1274
Drugi del poti na Vremščico pa po sončnem pobočju

 

Na vrhu je cerkvica od nje pa še par minut do Velike Vremščice, kjer je super razgled na Slavnik in Nanos.

IMG_1280
Cerkvica na vrhu Vremščice
IMG_1288
Vse poti vodijo na Vremščico 🙂 

Če se spustite še kakšnih 20 minut na drugo stran, proti Senožečam, pridete do objekta Biotehnične fakultete, kjer gojijo ovce. Uradno se imenuje Infrastrukturni center za sonaravno rekultiviranje (ICSR) Vremščica. Tu lahko kupite odličen ekološko pridelan ovčji sir in mleko. Ob našem zadnjem obisku so imeli, žal, zaprto, zato se splača, da se prej pozanimate o delovnem času.

IMG_1317
Sončno pobočje Vremščice na jesenski dan
IMG_1321
Center za sonaravna rekultiviranje Vremščica

 

Primeren čas obiska: celo leto. Priporočamo zimske mesece, saj se večinoma hodi po soncu.

Primerno za: dojenčki v nahrbtniku, malčki, predšolski otroci, ki so vajeni vsaj 60 minut hoje v hrib.

Hrana: na Vremščici ni koče, tako da morate za hrano in pijačo poskrbeti sami. Mi smo na povratku v Ljubljano ustavili na pici v Aviopubu. Ambient je prijeten, so nekoliko stran od ceste in imajo vrt, zato je postanek primeren tudi v poletnih mesecih.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si