Družinsko na Pokljuko: Od Rundnega polja do Koče na Uskovnici

2

Pokljuka velja za celoletno družini prijazno planoto, saj njeni čudoviti gozdovi ponujajo ogromno aktivnosti za vse tiste, ki svoj prosti čas radi preživimo v neokrnjeni naravi.

Tokrat smo se odpravili na prijeten sprehod iz Rudnega polja, po senčnem smrekovem gozdu, mimo pašnikov navzdol do idilične planine Uskovnica, kjer smo se okrepčali v Koči na Uskovnici. Pot je primerna za poletje, saj večinoma poteka po gozdu, hkrati pa odlična za pohod z mlajšimi otroki, saj ni strma.

Občudovanje mravljišč na Pokljuki

Primeren čas obiska: vsi letni časi. Poleti je na Pokljuki prijetno zaradi višine in hladnejših temperatur, jeseni in pomladi vas bo očaral vonj gozdnih sadežev, pozimi pa se po poti odpravite kar sanmi.

Primerno za vreme:  priporočamo obisk v suhem, vendar vas tudi bolj mokro vreme ne odvrne od pohoda, saj pot ni zahtevna.

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Pot do Uskovnice ni zahtevna in je primerna tudi za malčke

Zahtevnost: Pot, ki ni strma, vas ves čas vodi po makadamski poti, en krajši del pa celo po asfaltu. Edini minus je ta, da se najprej spustite v dolino proti koči, nato pa se vzpenjate nazaj proti Rudnem polju, kar pomeni, da bodo mlajši otroci verjetno že utrujeni in da bo pot nazaj zagotovo daljša od ene ure. Zato jo priporočamo vsem samostojnim pohodnikom, ki prehodijo več kot uro samostojne hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko.

Malčke zna vzpon nazaj dobro utruditi. Razmislite o nosilki 😉
Prvi postanek za malico že kmalu po štartu 😉

Primerno za vozičkarje: NE.

Primerno za psa: vsekakor, vendar naj bodo na povodcu. Še posebej tam, kjer so ograde za živino.

Pot do izhodišča: po Gorenjski avtocesti se peljete do izvoza Bled, kjer sledite oznakam za Pokljuko. Ko zapustite vas Zgornje Gorje, se peljete po glavni cesti za Pokljuko vse do vojašnice oz. hotela center Pokljuka na Rudnem polju, kjer je veliko parkirišče.

Parkirišče: Na parkirišču lahko pustite svoje vozilo. GPS: 46.346452, 13.923985 Parkirišče je plačljivo. V času našega obiska je bila cena za celodnevno parkiranje za osebno vozilo 5 €.

Parkirišče na Pokljuki

Izhodišče: Že takoj na parkirišču boste opazili tablo za Kočo na Uskovnici, ki vas usmeri mimo hotela, delno po tekaški progi. Na tem delu bosite še posebej pazljivi, saj tekači trenirajo v vseh letnih časih in so še posebej na roklah izredno hitri, zato na tem delu pazite na mlajše otroke.

Začetek poti na Rudnem polju vodi čez tekaško progoi, zato previdno
Pot nadaljujemo po makadamski poti

Ko zapustimo tekaško progo nas pot vodi po široki makadamski cesti, po kateri v sezoni pelje kar nekja avtomobilov, zato zna biti prvih par 100m poti stresnih za mlajše otroke, ki radi brezglavo tekajo po kolovozih. Preden se pot začne spuščati, je večje parkirišče na katerem je kar nekaj planincev pustilo svoje avtomobile in si tako skrajšalo pot od izhodišča.

Na začetku poti boste srečali kak avto, zato naj mulci hodijo ob robu ceste (Pokljuka)
Na koncu majhnega parkirišča vas pot usmeri navzdol, proti Uskovnici

Na koncu parkirišča zopet vidimo tablo za Kočo na Uskovnici, ki nas usmeri navzdol. Nekaj časa se spuščamo v senci gozda. Nato prispemo do zapornic, ki nas ločijo do pašnika. Tukaj se začne najlepši del poti, saj se vam odpre pogled na Julijske alpe, ki se dvigajo nad Bohinjsko dolino. Pot nas poleti vodi mimo cvetočih travnikov in številnih mravljišč. Idealno za kratek postanek in prosto igro otrok.

Pot nekaj časa vodi čez smrekov gozd, nato pridemo do pašnikov (Pokljuka)
Najlepši del poti in pogled na Zdravilne točke na pokljuki

Kmalu prispemo do križišča, kjer se v nahaja tudi zdravilne točke blagodejnegav zemeljskega sevanja na Pokljuki – Praprotnica Razpotje, kjer lahko na zdravilnih točkah poskrbite za različne zdravstvene tegobe.

Poletna okrepčevalnica na križišču 🙂

Na križišču sledimo tablam za Uskovnico. Ker je križišče tudi izhodišče za mnoge pohodne poti, je lahko ta kratek del poti tudi zelo prometen, zato pazite na varnost otrok.

Kmalu spet zavijete iz glavne ceste na manjši kolovoz, ki pelje čez gozd. Ta del poti je doviolj širok in je večinoma zavarovan z ograjo, ki pa je na določenih delih uničena, zato bodite na tem delu previdni z majhnimi otroki.

Del poti proti Uskovnici zopet vodi po gozdu

Pot nas pripelje do lične Kapelica Marije Kraljice Miru, ki leži na vrhu Uskovnice, ki je bohinjska planina na Pokljuki, spada pa pod srednjo vas v Bohinju. Planina je izhodišče za bolj zahtevne pohodniške ture in tudi vmesna točka za gorsko kolesarjenje (npr. Pokljuka-Srednja vas ali Pokljuka-Zajamniki). Tukaj je tudi eno izmed izhodišč za planino Zajamnik.

Kapelica Marije Kraljice Miru na Uskovnici
Idilične hiške na Uskovnici

Levo in desno pod kapelico boste opazili idilične hiške, ki so bile nekoč kmetije ali pa planšarije, danes pa so več ali manj pravljične počitniške hiške. Ena od njih je tudi Koča na Uskovnici, ki  velja za družinam prijazno kočo. Praviloma je odprta celo leto, razen novembra in del decembra. Aktualen urnik preverite v koči. Vrt je ograjen, na robu pa boste našli tudi igrala (vrtiljak in gugalnice). Stežejo preproste jedi na žlico in pa domače štruklje. Poleti so se otroci lahko posladkali s sladoledom.

Koča na Uskovnici
Igra pred kočo na uskovnici

Od koče na Uskovnici nazaj do Ribnega polja smo nato rabili veeelikooo več kot eno uro, saj je bil naš triletnik že pošteno utrujen. Pot res ni strma, se pa non stop vzpenja. Ampak z veliko motivacije in kar nekaj postanki smo zmogli nazaj do izhodišča. Po pohodu smo se spustili do Bohinjskega jezera (cca 45 minut) in se osvežili na plaži v Ukancu.

Okrepčilo na poti nazaj do Rudnega polja na Pokljuki

Še več idej kaj lahko počnete na Pokljuki najdete v članku Blejska koča – z mulci v osrčje Pokljuških vršacev  in kaj vse v Bohinju pa v članku 8 razlogov za poletni družinski vikend oddih v Bohinju.

Za konec pa spust v dolino (cca 40 min) in namakanje v Bohinjskem jezeru

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar.